Защо лекарите се дразнят от информирани пациенти?

• 12 091
  • 228
  •   1
Отговори
# 195
Клиенти, значи. Ми, добре. Бу, покажи онзи ценоразпис, ако обичаш/ не помня у форума, или в блога ти го четох/.

# 196
Тези, които се дразнят от информирани пациенти, предполагам се дразнят от всякакви пациенти. Напоследък се чувствам точно като клиент - плащам една сума и получавам срещу нея дадена услуга. Разбира се на въпросите ми се отговаря и се държат с детето ми така, както очаквам, а не като с мръсно коте, което трябва бързичко да бъде разкарано.

Има и друг момент - много хора с други професии, също с висше образование, вземат и по 300-400 лв. Но не си го изкарват на клиентите на фирмата...

Могат да си го изкарат на студентите ако поискат  Mr. Green

# 197
Но някой от вас ходи ли ей така профилактично да се прегледа.
Да, аз Peace и никога не са ме гледали като "полезно изкопаемо".

# 198
  • София

Но някой от вас ходи ли ей така профилактично да се прегледа.

Да и аз, и ми правят профилактични изследвания, кръв, урина и гинекологично направление. Лекаря ми ме е информирал, че съм длъжна веднъж годишно да си правя тези профилактични прегледи, затова ви съветвам и вие да ходите. Защото много лекари не им се занимава и си спестяват тази информация на пациентите. Искайте си това, което ви се полага.

По темата, аз също се информирам от интернет за всичко, чета мнения на специалисти, на пациенти. Но това не значи, че се самолекувам, самия факт, че съм отишла на лекар, значи знам, че сама няма да стане. Но ако нещо ме притеснява питам, пък ако не ме задоволи отговора нищо не ме спира да поискам друго мнение.

# 199
 Лекарят в много голяма степен трябва да се избира и по това що за човек е- има ли ценностна система, обича ли хората, доволен ли е от това което прави. Аз намерих своя доктор и нямам думи, с които да му благодаря, за това което направи за мен. Смятам, че на него не му е коствало много усилие, но на мен ми върна вярата, че ще мога да имам деца, да съм майка( след като една друга лекарака ме отряза с две думи, че това е положението- деца няма да имам)!!!!

Така че, ако лекарят си разбира от работата, ако е свестен човек, той не би имал нещо против да отговори на въпросите на своите пациенти( стига наистина да не са всезнайковци и досадници).

А относно лекарските грешки бих ви казала, че това е една от най-тежките професии, кото съществува, и за съжаление понякога и това се случва.Въпросът е обаче това да не е продиктувано от немърливост и непрофесионализъм! Иначе дори и най-можещия лекар би могъл да се заблуди и то фатално, повярвайте!

# 200
.Да ама познанията им са на ниво парчета от пъзел и за да им обясня дадения патологичен процес зачекваме анатомия,физиология,патофизиология,биохимия.

Точно това е.
Обикновено познанията са доста повърхностни, противоречиви.
И аз имам интернет, и аз ползвам гугъл, но никога не съм си позволила да препитвам лекар.
Още повече, че когато дойдат истинските проблеми, и интернет, и гугъл и многознайките от форумите мълчат като риби.
Иначе докато няма сериозен проблем, всички сме много отворени и половин доктори.

# 201
Цитат
.Докторите не могат да изпитат удовлетворение от това ,което вършат.Няма как да е и другояче щом вземаш около 500 лв заплата=за прехрана,за деца или за следене на новостите в медицината ooooh!Не споменавам за международните конгреси или научни срещи=това е мираж за повечето от лекарите.
Що се отнася за информираността на пациента =специално в моята специалност ми помага,просто е по=лесно да работиш с хора,които знаят етиологията ,протичането и изхода на заболяването си,тогава и удовлетворението от постигнатото е по=голямо.

Напълно съгласна Peace.

# 202
Още повече, че когато дойдат истинските проблеми, и интернет, и гугъл и многознайките от форумите мълчат като риби.
Иначе докато няма сериозен проблем, всички сме много отворени и половин доктори.

Това пък що за тъпотия е?  Shocked  Нима разчиташ на съфорумките в такива моменти? Нормално е, когато не можем да се справим сами да потърсим тези, които уж са учили за това.

# 203

Де го тоя лекар с 500 лв. заплата? Искам и аз да видя такъв. Има и друг момент - много хора с други професии, също с висше образование, вземат и по 300-400 лв. Но не си го изкарват на клиентите на фирмата, в която работят, нито получават пари на ръка, както някои безскрупулни лекари най-нагло си искат, и то когато се касае за сериозни заболявания и животоспасяващи операции.

Ела да се запознаем. HugРаботя 20 години в огромна болница в голям град и основната ми заплата е 430 лв.Брутната не достига дори 1000.Нали се сещаш, че с това заплащане няма как да живея нормално и щастливо...
Но, въпреки че работя на още две места, за да си докарвам прилично възнаграждение, се старая да бъда информирана, компетентна и спокойна, приветлива с пациентите, защото те не са ми виновни.Дали успявам-те трябва да кажат.
Но определено не съм удовлетворена от това, което влагам от себе си и това, което получавам насреща.Защото всяко допълнително обучение, всички курсове и конгреси, струват време и пари.И защото работя по 12 до 18 часа на ден в стресова обстановка, свързана със здравето на жени и техните деца.Кой би могъл да ми плати нервите и притесненията, моля ви!
Абсолютно не съм съгласна, че трябва да се прави уеднаквяване между всички лекари- вярно е, че има съзнателни и не толкова-както е във всяка професия.Затова, моля, не обобщавайте!

Съгласна съм с Каспър на 100 %.
Както и не мисля, че мога да бъда компетентен адвокат, счетоводител и сие , макар да имам висше образование.

Апропо,обожавам да дискутирам с информирани пациенти!Много ме кефят!И ги уважавам страхотно!  bouquet

# 204

Това пък що за тъпотия е?  Shocked  Нима разчиташ на съфорумките в такива моменти? Нормално е, когато не можем да се справим сами да потърсим тези, които уж са учили за това.
Не, разбира се, че не разчитам и никога не съм.
Но съм виждала как компетентно хвалят доктори, които са много далеч от истината, просто защото са отишли там, нямали са проблеми, по щастливо стечение на обстоятелствата всичко е било наред, въпреки доктора и се започва едно компетенстване.
И обратно.
Истината лъсва когато спасяваш животи всеки ден.
Не съм видяла доктор, който да се е ядосал на информиран пациент, по-скоро на умници, които си мислят, че всичко им е ясно.
Всичко е до това как ще подходиш и поднесеш информираността си.
А както е известно още от древността - колкото повече научаваш, толкова по-ясно ти става, че нищо не знаеш.

# 205
"Аз знам, че нищо не знам" -Сократ

или- Колкото повече знам, толкова знам , че нищо не знам...

Хайде всеки да си разбира от работата и да не се бърка в тази на другите, о.к. Naughty

# 206
 Моите наблюдения са, че лекарите се дразнят не от информирани пациенти, а пациенти със самочувствието на диагностици.
  Не съм дразнила лекарите с факта, че съм информирана, но той ми е помагал да правя съзнателен избор, дали да се доверя на диагнозата на определен специалист и предписаното лечение или да потърся друго много мнение.
  Понеже не се изразих много ясно, ще обясня какво имам предвид. Подхождам с недоверие към лечение, което е предписано въз основа на елементарен преглед и проведен разговор с мен, без назначаване на рутинни изследвания. Причината да се обърна към специалист е точно такава, не смятам, че съм достатъчно компетентна сама да определя какви изследвания трябва да се назначат за да се определи и диагностицира конкретен проблем, но съм достатъчно информирана да знам, че го има.

# 207
Моите наблюдения са, че лекарите се дразнят не от информирани пациенти, а пациенти със самочувствието на диагностици.
И аз така смятам. Peace

# 208
Детето ми преди години беше надуло лимфни възли... та чета аз едни страшни неща по интернет, споменава се и думата "улевяване", пипам отляво - по-голям чувствително лимфния възел и ме обзема страшна паника  Shocked Отивам на лекар, срам ме е да го кажа  Blush "улевяване" значело повишение на левкоцитите  Blush Blush  hahaha Joy
Та това ми е отговорът на въпроса ти - ето затова докторите мразят "информирани" пациенти, защото те си мислят само че са информирани, обаче като си лаик, колкото и да се информираш, най-много да те обърка нещо и да станеш за смях  Peace

# 209
  • София
Всъщност е "олевяване" и не означава само повишаване на левкоцитите.

Общи условия

Активация на акаунт