Защо лекарите се дразнят от информирани пациенти?

• 12 123
  • 228
  •   1
Отговори
# 75
В наше време е немислимо човек да е неинформиран, но информиран не е равносилно на компетентен.
Сещам се за един потресаващ случай от форума с фатален изход, за съжаление.Открива се проблем с кръвотока на плацентата и се назначава съответната терапия.Майката прочита листовката и инфо в нета и решава, че лекарството има много странични ефекти и не го приема(тъй като съм на същата терапия, от както съм бременна, в листовката е посочено единствено, при бременност да се уведоми лекуващия лекар).Месеци по-късно, в 8-ми месец, нещата вече са много сериозни, приемат я в болница, прилагат същата терапия, но вече е късно.Сега името на лекаря фигурира в списъка"Причинил смърт ,поради некомпетентност".

# 76
Да ви разкажа още един случай.  Laughing  Уча в Лесотехнически университет - София. Специалност Ветеринарна медицина съм. Та в първи курс естествено се учи медицинска химия. Ще кажа името на доцентката за по-голяма тежест, като се надявам, че тя няма нищо против. Та - по химия преподава доц. Виктория Лачкова, прекрасен човек и прекрасен преподавател, който веднъж на лекции ни сподели следното: отишла веднъж на лекар, понеже била болна, изписали й някакво лекарство. Отишла тя в аптеката, купила си го. Излизайки, започнала да чете листовката и като прочела състава, хвърлила лекарството в първото кошче за боклук, покрай което минала.  Laughing  Каза ни, че понеже е химик и знае как действат веществата, преценила, че без това лекарство ще е по-добре!!!  Peace

# 77
То с всяко лекарство е така Simple Smile

# 78
  • София
В интерес на истината се срещат лекари, които не се дразнят, но те са рядкост. Когато съм попадала на такъв лекар винаги се е оказвало, че той е работил или специализирал известно време в западна болница.
Но като цяло българските лекари се дразнят, защото така ги учат - че са полубожества, а пациентът е една безмозъчна торба с органи, която не е в състояние да взема решения. А и много лекари ги мързи да се информират за новостите и си кютат с това, което са научили в младините си. Да се дразнят колкото си искат! Каквото и да направи лекарят накрая пак ние носим отговорността, защото се отнася до нашето здраве. Лекарят от 100 пациента може да допусне грешка с един, но аз съм 100 процента за себе си и нямам друго тяло.

# 79
Дойдат, вика, при мене и аз като ги прегледам и им кажа, че нищо им няма и те ме гледат сърдито и си тръгват намусени. Чудя се, вика, дали да не изнамиран на всеки по една болест, та да са доволни и щастливи всички. Ти му казваш, че нищо му няма, то вика, ааа, не може да бъде, я пак ме прегледайте.  Laughing  Много недоверичв народ сме.

Това е едно от най-големите малоумия, които могат да се кажат по темата.
Ще опре  човек до лекар и оня ще му каже, че нищо му няма. Много сме недоверчиви, наистина  ooooh!

# 80
Дойдат, вика, при мене и аз като ги прегледам и им кажа, че нищо им няма и те ме гледат сърдито и си тръгват намусени. Чудя се, вика, дали да не изнамиран на всеки по една болест, та да са доволни и щастливи всички. Ти му казваш, че нищо му няма, то вика, ааа, не може да бъде, я пак ме прегледайте.  Laughing  Много недоверичв народ сме.

Ще опре  човек до лекар и оня ще му каже, че нищо му няма. Много сме недоверчиви, наистина  ooooh!

Ооо - наистина има пациенти, които даже за охапване от камар, дето се вика, отиват на лекар. Дядо ми постоянно си измисля някаква болест, а сърцето му и т. н. са по-здрави от тези на татко!  ooooh!

# 81
Никога няма да забравя как преди години в Шейното на една визитация, завеждащия отделение изгони една ромка, само защото си позволи да отрони една единствена дума "защо". Искаше да и се обясни защо  изведнъж и променят лечението. Оня само я изгледа с погнуса и изръмжа "да се изпише, още днес"  Sick

# 82
  • София
Дойдат, вика, при мене и аз като ги прегледам и им кажа, че нищо им няма и те ме гледат сърдито и си тръгват намусени. Чудя се, вика, дали да не изнамиран на всеки по една болест, та да са доволни и щастливи всички. Ти му казваш, че нищо му няма, то вика, ааа, не може да бъде, я пак ме прегледайте.  Laughing  Много недоверичв народ сме.

Ооо - наистина има пациенти, които даже за охапване от камар, дето се вика, отиват на лекар. Дядо ми постоянно си измисля някаква болест, а сърцето му и т. н. са по-здрави от тези на татко!  ooooh!

Има много възрастни хора, които са сравнително здрави, ама умират да висят по лекари, само и само някой да им обърне внимание.
Бившия ми свекър и той - направи си пълни изследвания, ходи 24 часа с една машинка закрепена за него, какво ли не прави, измъчи яко докторите.
Накрая чета изследванията - всичко в норма!
По-здрав и от мен даже!

# 83
Никога няма да забравя как преди години в Шейното на една визитация, завеждащия отделение изгони една ромка, само защото си позволи да отрони една единствена дума "защо". Искаше да и се обясни защо  изведнъж и променят лечението. Оня само я изгледа с погнуса и изръмжа "да се изпише, още днес"  Sick

Е - този лекар си е нарушил Хипократовата клетва, която е дал!  Sick

# 84

Не знам, аз отивам на лекар само в наистина крайни случаи.  

# 85
  • Добрич
Случвало ми се е често да "изкарам" нервите на нашата педиатърка с многото си въпроси. Mr. Green
НО, вече ми е свикнала Wink, научих я да приема и изслушва първо моите разсъждения и мнения, и след това да ми обяснява всичко внимателно и подробно.
Не се вманиачвам много, но е истина, че поназвайвам доста неща за болести (особено детски) и лекуването им.

В тази връзка искам все пак да кажа, че съм много доволна от лекарката ни!
При боледуване на някое от децата ми, знае, че ще я търся всеки ден по телефона, ще ги водя при нея и при най- малката ми неувереност. Виждам, че разчита много на моето мнение и наблюдения относно протичането на болестта.
И затова й се доверявам.

# 86
  • Насред хаоса
Защото повечето се мислят за всезнаещи и щом рекат, че черното е бяло, значи е така. И имай късмета да попиташ "Защо?" Един такъв всезнайко ме мота две седмици с вирусна пневмония, защото беше решил, че това е най-обикновена настинка. За него нямаше значение, че поддържам температура, че всичко ме боли и едва се държа на краката си. Не разчете правилно и изследванията. Той беше отсякъл, че това е настинка и толкоз. Като му казах, че се съмнявам това да е настинка, щеше да ме изяде с все парцалите. Но истински кеф ми достави физиономията му на насран, когато отидох при него със снимката.
Не отричам, че има и лекари, които държат пациентите да не четат много-много в интернет, защото човек като не знае какво точно му има, е склонен въз основа на прочетеното в нета да си внушава какви ли не ужасии.

# 87
Пресен случай. Лекарката на Ния отсъства дълго време и аз се принудих да ползвам "услугите" на педиатричния кабинет в ДКЦ "Чайка", бившата Курортна поликлиника. На Ния й изписаха ДВА антибиотика, при условие, че до преди десет дни пи АБ по приблизително същите причини. Диагнозата беше бронхит.

Когато попитах лекарката не й ли се вижда множко АБ за три седмици - три АБ, тя ми отговори троснато: "Знам какво имате предвид, но аз това Ви препоръчвам, ако искате детето Ви за оздравее. И без това сте за болнично лечение" Аз  Shocked ей така, защото Ния нямаше нито Т, нито да е вяла и отпаднала, нито друго, просто задна хрема, която като раздразни гърлото слиза  и надолу. ОТКАЗАХ да дам антибиотиците и си излекувах детето с хомеопатия.

Некадърните лекари обичат "некадърни пациенти", също много им е кеф за изписват АБ за хрема. При това са педиатри, т.е. живота на детето ми е в тяхни ръце. Честно, зае..х ги и се потрудих, но си намерих Нининия лекар и въпреки, че тя беше болна, я прегледа и назначи лечение. На другия ден нямаше ни хрип, ни нищо. Десет дни давах хомеопатията, а от взера вече Ния е на градина. Какво да Ви кажа - във всяко стадо има мърша. Simple Smile

# 88
Бързо да отговоря - после ще ви чета и пак ще пиша.
Имам алергия от лекари, незнам как да излекувам войнственото си отношение към тях. Хич им нямям доверие, ама хич.

# 89
Незнам дали темата е за тук или за здравния, но искам да ви попитам защо според вас лекарите се дразнят от информирани пациенти. Откакто ползвам интернет /да живее чичко Гугъл/ , когато имам някакъв проблем, търся предварително някаква информация, защо? как се лекува? и т.нат.
Правя това не с цел да се самолекувам, или да поставя под съмнение поставената ми диагноза, просто искам да съм предварително подготвена какво ме очаква. Забелязвам обаче, че когато задам въпрос на който и да е лекар, в повечето случаи ми отговарят с -много четеш в интернет.
Вие имате ли такива наблюдения, защо според вас е така?

Перфектен отговор:четеш много в интернет  Joy Аман от многознайковци.В повечето случаи МногознайкИ

Общи условия

Активация на акаунт