Защо лекарите се дразнят от информирани пациенти?

• 12 147
  • 228
  •   1
Отговори
# 60
Момент, бих казала, че случаите могат да се разделят на леки и често срещани, и такива, които не са.
Всички примери до тук бяха за леките случаи, за обриви, грипчета и т.н. Т.е за тях пациентът чете много и се информира достатъчно. Аз също, когато се касае за вечните зимни грипове, настинки, кашлици, хреми и т.н. Даже не ги и водя на лекар, първо прилагам народната медицина, и ако до 4 дни Т не пада или има влошаване на симптоматика, тогава, да, отиваме при педиатър.
Но съществуват и другите заболявания, хроничните, трудно лечимите...(грубо казано).
Когато ходя при онколожката ми и ми направи "коктейла" за химията, въпреки моята информираност, не седнах да споря с нея. Доверих й се. В този случай Интернет ми помогна да разбера (донякъде) как действат и къде тези лекарства. Деликатно и споменах, че съм се ровила из Интернет.. Стана й приятно.  Embarassed

# 61

Именно едно такова  изключение ме кара вече 4 години да се доверявам на един и същи лекар за Станислав.
Между другото, той на времето ми спести белите коси, като ми каза, че това, което детето проявява, НЕ Е алергия, а реакция при ваденето на зъби. Беше прав на 100%.

Което ми напомни прекрасното соц. здравеопазване, по което още някои въздишат. Участъков лекар - не може да избираш. Нашата се падна крайно некадърна. Какви ли не гимнастики съм правила да отида при друга.

# 62
Не знам защо, за розеолата. Не съм убедена, че се отрича. Педиатърът на децата ми- също не успя. Ама пък познава от раз петата болест Grinning
Обаче  в здравния поставят диагнозата само на база снимка на обрива. Това вече е велико!

Дъщеря ми беше на годинка. Съблякох я за къпане една вечер и се ужасих от грозния обрив, с който беше покрита. Отидохме в спешен кабиненбт в Инфекциозна болница - диагноата беше токсоалергичен дерматит/ пета детска болест  Shocked От какво е, защо е - не ми казаха...вече не помня с какво се лекувахме, май пи някакви противоалергични сиропи.

# 63

Възможно е, нямам наблюдения за рботата й, освен за моето дете.

Точно за това не споменавам име , наблюденията са ми само върху моето дете .Чух/прочетох  страхотни неща за нея , включително и от теб , нямам причина да не ти вярвам , че при вас нещата са ОК  Peace

Но това не е "нашата лекарка" , много е симпатична , но това не ми е достатъчно .

# 64
Четенето в интернет според мен е вредно и опасно за здравето. Сега ме нападнете, но колкото повече си мислиш, че знаеш, толкова по - често прибягваш към самолечение, което в най - добрия случай си "целнал" късметлийски, а в най - лошия те докарва до "гадните" и "неинформирани" лекари. Аз лично се информирам и чета, но никога не споря и не "проверявам" мнението на лекаря. Да поставиш под съмнение компетентността на един професионалисте най - малкото обидно за теб самия, а после за човека срещу теб.
 Не ангажирам никого с моето мнение... Peace

# 65
Как да няма розеола. Дъщеря ми поне 6 пъти е обявявана за болна от това. Кожата й е изключително бяла и нежна и при всеки обрив, пък дори и да няма, обявяваха розеола.

# 66
Спорила съм жестоко с лекар, след като предварително се бях информирала относно един проблем. До последно, докато изхвърчах от кабинета, не успях да убедя лекаря, че не е прав. На следващото посещение обаче, той ми се извини.
Лекарите не са богове. Пациентът трябва да се информира за собственото си състояние. Най-малкото от самоуважение.

# 67
Четенето в интернет според мен е вредно и опасно за здравето. Сега ме нападнете, но колкото повече си мислиш, че знаеш, толкова по - често прибягваш към самолечение, което в най - добрия случай си "целнал" късметлийски, а в най - лошия те докарва до "гадните" и "неинформирани" лекари. Аз лично се информирам и чета, но никога не споря и не "проверявам" мнението на лекаря. Да поставиш под съмнение компетентността на един професионалисте най - малкото обидно за теб самия, а после за човека срещу теб.
 Не ангажирам никого с моето мнение... Peace

Дори , когато виждаш , че детето ти е зле .Кашля , задушава се , не може да спи ....дъхът му е гноен , от очите му излиза зелен секрет ..И ти е изписан Проспан само .. Thinking

В спешен кабинет докторката изписа най- скъпият антибиотик на детето без да го докосне , нито слушалка , нито нищичко .Беше с температура 41 , и алергия към доста медикаменти .Питай ме дали попита има ли алергия детето преди да изпише лекарствата .Не , попита ме какви са финансовите ми възможности .Отидохме в друга болница и ни приеха , случихме на доктор и се излекува без антибиотик .

Последна редакция: вт, 09 юни 2009, 10:56 от Manele

# 68

Дори , когато виждаш , че детето ти е зле .Кашля , задушава се , не може да спи ....дъхът му е гноен , от очите му излиза зелен секрет ..И ти е изписан Проспан само .. Thinking
[/quote]

Пак казвам не ангажирам никого с моето мнение, но когато сме в безисходица е естествено да реагираш по - грубо и недообмислено без да оставиш хората да си свършат работата. Дай Боже децата ни да не са в такава ситуация, но пък дайте възможност на професионалистите да си гледат работата качествено. С риск пак да ме оплюете не ми се вярва някой от вас при спешен случай да седи и да чете в интернет как да реагира, докато близък или някой друг бере душа.... а директно заминава я за спешен център, я вика бърза помощ и тогава иска не иска дори подсъзнателно се доверява.... Четем постфактум и четем особено когато не искаме да приемем мнението на специалистите.

# 69
  • на брега на морето
Аз лично се информирам и чета, но никога не споря и не "проверявам" мнението на лекаря. Да поставиш под съмнение компетентността на един професионалисте най - малкото обидно за теб самия, а после за човека срещу теб.

Вероятността от грешки си съществува обаче newsm78
Аз също много чета и всеки път съм под прицела на
добродушни закачки от страна на доктора, но се
старая да го обърна на обсъждане и от двете страни.
Никога обаче не гласувам 100% доверие.  Naughty

# 70
Е, да наистина "който не работи, той не греши" и отдавна е казано, че трябва да се търси второ и трето мнение, но да говорим за сериозни здравни проблеми, а не за вирус и бактерии. Професионалистите си личат от далече и тук не коментирам комерсиалните и претенции.
Важно е да имаш доверие на лекаря си !

# 71
Лекарката на дребната не се дразни. Даже ми дообяснявя някои неща, които искам да разбера от чисто любопитство.

Последна редакция: вт, 09 юни 2009, 13:32 от galia_mi

# 72
Питай ме дали попита има ли алергия детето преди да изпише лекарствата .Не , попита ме какви са финансовите ми възможности .Отидохме в друга болница и ни приеха , случихме на доктор и се излекува без антибиотик .
Точно същото и мене ме попитаха. По-точно-дали допълнителната ми здравна осигуровка покрива лекарства. Казах "да", без въобще да се усетя за първопричината за този въпрос. ooooh!

# 73
Не знам за лекарите, но аз лично, в моята си професионална област, много се дразня когато някой е прочел отгоре отгоре нещо, или изял един учебник, и си мисли, че светът е просто устроен модел, в който 2 и 2 винаги прави 4.
На такъв ми иде да му шибна един през устата или най малкото просто да спра да му говоря. За съжаление не правя ни едно от двете.
ПРедполагам, че същото им е на лекарите. Скоро моя приятелка се наложи да пие доста лекарства, а е бременна. Прочела внимателно листовките и едното й се сторило прекалено "Вредно", с много странични действия. И не го пила. На следващия ден докторицата я скастрила, казала че едното задължително върви с другото. Та така, понякога колкото и да четем и да си мислим че разбираме, има един допълнителен фактор, който променя всичко.
Далеч съм от мисълта, че всички лекари са супер, но пък ако има някой, който се чувства перфектен в работата си, да си признае, да не се стеснява Wink

Ами да ти кажа - точно за лекарствата българските лекари наистина прекаляват и понякога изписват неща, които не би трябвало при даденото състояние. Разбира се, има и изключения, а и не знам какво се е наложило да пие твоята приятелка и за какво, но на запад първо чакат 3-4 дни да видят дали организмът ще се справи сам със състоянието и чак тогава, ако няма подобрение, изписват лекарства. А да не казвам колко е строг приемът им при бременни!!!

# 74
Не изчетох всичко, директно на въпроса, че ми е болен. И не подлежи на лечение.
Чета умерено, без да се вманиачавам. Винаги чета и листовките към лекарствата. Три пъти на лична отговорност действах против предписаното лечение на детето си и не сгреших. Няма лекар, който да ме убеди да не се информирам. Глупаво е лекарят да се обижда от това. Защото не е въпрос на доказване или подценяване. На мен също не ми е приятно да се ровят в работата ми, но от нея не зависи нито един човешки живот. Уважавам специалисти, които се съобразяват с мнението ми. На пациент, на родител. Съвсем логично е да се има предвид при поставяне на диагноза и лечение. В крайна сметка няма по-информиран човек за състоянието ми /или това на детето ми/ от самата мен.

Общи условия

Активация на акаунт