Защо лекарите се дразнят от информирани пациенти?

• 12 150
  • 228
  •   1
Отговори
# 15
Дренка, би ли обяснила защо в България се отрича съществуването на Розеолата? Това е един от случаите, за които лекар се подразни, че знам какво е. Всъщност той не успя да постави диагноза, може би това беше причината, но все пак ми е интересно.

# 16
И аз чета доста, преди и след посещение при " бала престилка".

Наистина са длъжни да обяснят, но като ги питаш, те гледат така, като че ли ще им вземеш хляба от ръцете.

Между другото, по отношение на децата, нямам не нацелена диагноза, потвърдена от лекар.

# 17
Дренка, би ли обяснила защо в България се отрича съществуването на Розеолата? Това е един от случаите, за които лекар се подразни, че знам какво е. Всъщност той не успя да постави диагноза, може би това беше причината, но все пак ми е интересно.

Това се случи и при мен.

Първо, изкараха , че детето ми е с дерматит...

Аз попитах, възможно ли е да е розеола?

Отговорът:

" Да , да, точно такова е" Shocked

# 18
Не знам защо, за розеолата. Не съм убедена, че се отрича. Педиатърът на децата ми- също не успя. Ама пък познава от раз петата болест Grinning
Обаче  в здравния поставят диагнозата само на база снимка на обрива. Това вече е велико!

# 19
Относно обясненията - това е пак все още чакащо се явление в БГ  Tired Когато дойдох тук и се наложи да отидем на лекар и те като взеха да обясняват всяка процедура, всяко мръдване на ръцете си защо и за какво е и аз казвам на мъжа ми - ама, сигурно нещо ми има, защо толкова обясняват?  Confused
А, то така си трябвало по принцип  Wink Някой ден и ние ще се научим  Heart Eyes

# 20
...
Обаче  в здравния поставят диагнозата само на база снимка на обрива. Това вече е велико!

Мислиш ли, че е от добро?
Не знам дали се отрича, но на мен директно ми заявиха, при това на 2 места, че такава болест НЕ същестува  Rolling Eyes

# 21
На мен един професор ми беше казал, че колкото по-малко знам - по здрава ще съм. newsm78 Не всички се дразнят. Може би само по-комплексираните. Тези, които само се правят на многознайковци и са страшно горди с малкото, което знаят.

# 22
  • София
Кожните болести за съжаление, са пълна мистерия за българските доктори.
От шарките, през крастата, да не говорим за хроничните или за уртикария даже.

А заради това как мразят да обясняват не ми се говори.
Добре че е Форума да разбера, че раждането ми не е било нормално, а някаква пълна идиотщина.

# 23
Не знам за лекарите, но аз лично, в моята си професионална област, много се дразня когато някой е прочел отгоре отгоре нещо, или изял един учебник, и си мисли, че светът е просто устроен модел, в който 2 и 2 винаги прави 4.
На такъв ми иде да му шибна един през устата или най малкото просто да спра да му говоря. За съжаление не правя ни едно от двете.
ПРедполагам, че същото им е на лекарите. Скоро моя приятелка се наложи да пие доста лекарства, а е бременна. Прочела внимателно листовките и едното й се сторило прекалено "Вредно", с много странични действия. И не го пила. На следващия ден докторицата я скастрила, казала че едното задължително върви с другото. Та така, понякога колкото и да четем и да си мислим че разбираме, има един допълнителен фактор, който променя всичко.
Далеч съм от мисълта, че всички лекари са супер, но пък ако има някой, който се чувства перфектен в работата си, да си признае, да не се стеснява Wink

# 24
Имаме един приятел, бивш неврохирург в Пирогов, страхотен човек. Той казваш, че не обича прекалено информираните щото са склонни да си внушават симптоми и да се диагностицират сами. Дойдат, вика, при мене и аз като ги прегледам и им кажа, че нищо им няма и те ме гледат сърдито и си тръгват намусени. Чудя се, вика, дали да не изнамиран на всеки по една болест, та да са доволни и щастливи всички. Ти му казваш, че нищо му няма, то вика, ааа, не може да бъде, я пак ме прегледайте.  Laughing  Много недоверичв народ сме.
Иначе съм срещала и от двата вида, не мога да кажа, че всики не обичат информираните пациенти.

# 25
Чета много медицинска литература. И ще продължавам да го правя!
Не мисля, че ми вреди, до сега ми е помагало само...
Тъй като имам някакви здравословни проблеми, съм се научила, че най-малкото човек трябва да си обръща внимание и на дребните на вид неща...
Лекарите, според мен, се дразнят, защото между пациентите са срещали и вманиачени, не достатъчно запознати, но много говорещи, самолекуващи се и т.н. Т.е. те не могат да знаят от пръв поглед и дума точно какъв екземпляр имат насреща си.
Но има и друго. Някои от лекарите са такива некадърници, че съм убедена, че ако се явим на изпит по анатомия, аз ще го взема с лекота и по-висок резултат, отколкото дипломираната читанка...

# 26
Рокси, но ти си вършиш работата, не ги оставяш без отговор. А случая, за който говоря, не успяха да поставят диагноза, седят, гледат, цъкат и казват, че не знаят какво е.
А, да, опитаха се да кажат, че е алергия от прясно мляко, казах, че не е захранена още (на 1 г. беше), после викат - от шоколад ще да да е, аз пак - не е яла до сега, накрая явно решиха, че ще няма как да не уцелят десятката с яйце, но и там удариха на камък  Mr. Green
Понеже симптомите бяха по учебник, питам не е ли еди какво си, за което ни овикаха, че тази болест съм си я измисляла аз  ooooh!
Е, тръгнахме си без никакво заключение ...

# 27
Някои от лекарите са такива некадърници, че съм убедена, че ако се явим на изпит по анатомия, аз ще го взема с лекота и по-висок резултат, отколкото дипломираната читанка...

Е, как не?!  Laughing

Аз например утре ще летя с Бойнг, ама аз ще пилотирам, знаете ли колко много съм прочела.

# 28
Някои от лекарите са такива некадърници, че съм убедена, че ако се явим на изпит по анатомия, аз ще го взема с лекота и по-висок резултат, отколкото дипломираната читанка...

Е, как не?!  Laughing

Аз например утре ще летя с Бойнг, ама аз ще пилотирам, знаете ли колко много съм прочела.

Точно там е проблемът - че, за да си лекар, не трябва да си само една гола читанка и да имаш диплома, а трябва да имаш и практика, и нещо повече в главата от зрителна памет.
Може при други професии това, че си бил само зубър или болна родителска амбиция да не е толкова страшно ако направиш грешка, но когато си лекар - е недопустимо, там грешките могат да бъдат фатални...(както примера ти с Боинг-а)

# 29
  • София
Рокси, но ти си вършиш работата, не ги оставяш без отговор. А случая, за който говоря, не успяха да поставят диагноза, седят, гледат, цъкат и казват, че не знаят какво е.
А, да, опитаха се да кажат, че е алергия от прясно мляко, казах, че не е захранена още (на 1 г. беше), после викат - от шоколад ще да да е, аз пак - не е яла до сега, накрая явно решиха, че ще няма как да не уцелят десятката с яйце, но и там удариха на камък  Mr. Green
Понеже симптомите бяха по учебник, питам не е ли еди какво си, за което ни овикаха, че тази болест съм си я измисляла аз  ooooh!
Е, тръгнахме си без никакво заключение ...

Същата работа е било навремето и при мъжа ми, докато се сетят докторите какво му има.
Алергия, шарка, а един професор казал пред студенти - детето не е гледано добре, има краста!
Свеки, горката, потънала в земята от срам.
Но намазала детето с мазило против краста, а то се издуло като балон и наистина получило алергичен пристъп!

Общи условия

Активация на акаунт