Защо лекарите се дразнят от информирани пациенти?

• 12 152
  • 228
  •   1
Отговори
# 45
Когато знаеш малко е лесно да поставиш диагноза. Но медицината е твърде необятна наука.Там 2 и 2 не винаги е четири.И не забравяйте,че можеш да се съмняваш в нещо, но да го докажеш е съвсем различно.В периода на медицината на доказателствата да оспориш мнение на пациента и да го докажеш понякога е невъзможно за 5-10 мин. Винаги се съобразавам с мнението за пациентите за собственото им здраве и признавам си, че са ме изненадвали с нестандартни мнениия.  И не забравяите -лечението е изкуство!

# 46
Интересно се е развила темата.  Laughing
За хуманни лекари - не знам. Рядко ни се налага да ги търсим, слава богу, все на кадърни попадаме напоследък, та не ми е хрумвало даже да търся информация предварително в нета, камо ли да споря. Каквото кажат, това е. И лечението им не оспорвам. Ама са проверени в годините и ги знам, че са кадърни.
Синдромът "информиран в Интернет" го забелязах в други области - ветеринарната медицина, търговията и др. Случва ми се да търся помощ от ветеринари и в един момент да се окаже, че знам повече от тях. Не, защото съм по-умна, а именно защото ползвам нета за информация. Те не са виновни, че в учебниците им липсва това, което на мен ми трябва. Но не мога да допусна, че имайки достъп до тази огромна база данни, до опита на чуждестранните си колеги, седят кротко и се занимават с шарлатанство.
Спорих и аз на времето с един такъв, отказах да приложи упойка, която щеше да убие животинчето ми и той се разсърди - за какво бил учил 5 години, някаква си там да му обяснява елементарни за колегите му от другите страни неща. Ами добре си учил, ама и двамата знаем, че това, за което спорим, го няма в учебниците. Факт! Прибрах си добитъка и отидох в друга клиника, където ползваха нета не само за игрички и още от вратата установиха проблема и го разрешиха. Та така.
Време е да се проумее, че пациентът има правото да бъде информиран. Друг е въпросът за капризните, скандалджиите и хипохондриците, но това е друг проблем. Медицинските лица тук могат да си отворят отделна тема, да се посмеем.  Laughing
Също имам проблеми с прекалена информираност, когато тръгна да търся нещо по магазините. Не само, че го няма, не само, че не са чували за него, но и когато го опиша, спомена производител и цена в другите градове на България, например, ме гледат като ненормална, от к'ъв зор им развалям рахата. К'вото има в магазина, т'ва ш' са купува, 'айде ся капризи!  Crossing Arms

# 47
Според мен последните години вече се променят, започват да четат повече и не се дразнят от информирани пациенти. По правило неинформираните се дразнят от информирани.
Преди година по мое мнение също не разпознаха розеолата, която изкара детето ми. Изкараха го обрив от Панадол, а той  беше приемал няколко пъти само Нурофен и никога не се е обривал.
Изписаха му веднъж капки за нос за бактериална инфекция без въобще да са пуснали секрет. Направих изследвания на своя глава, не се откри наличие на такава и въобще не сложих никакви.
крем за подсичане с кортикостероиди, когато беше няколкомесечен
Само за една година педиатърът ни много се промени, вече е все повече информирана.
Лекари са оказвали спешна помощ на близки, спасявали са им живота. Имам близка приятелка, която без всякакво заплащане ходи и посещава своите пациенти по домовете, така да ги види как са. Във всяка професия има различни професионалисти и хора.

# 48
Ох, болна тема ми е, чудех как да я формулирам, за да не засегна някого, но тя се появила.

Пример с мене - антибиотик за 60 лева замина в кошчето за боклук, защото направих остра реакция към него. Ще кажете-случва се. Да де, ама като изчетеш листовката му, тръпки те побиват. Не съм си подценявала състоянието, ама да изпишеш Авелокс от вратата за краката, още на първи ден, без посявка-какво да ви кажа........Интернет после ми каза, че това лекарство се изписвало вече в краен случай, нещо като Зинат преди време, ама.....късно е, либе, за китка.

Пример с майка ми-от сума време има проблеми със сърцето. Тя идеално знае какво са екстрасистоли, излизане от ритъм и т.н. Напоследък има сериозни проблеми, два пъти стига до Бърза Помощ. Джипито НЕ ИСКАЛА да и дава направление за кардиолог, тя какво разбирала, при нея било на нервна почва, щяла да я прати на .....психиатър Shocked
Казах и да зае...е джипи, в момента се мъча да уредя нещата за Св. Екатерина. Да си гледат работата. Stop

# 49
Ей затова съм адски против всякакви лекарства.

Никога не приемайте лекарство, без да сте прочели какво е и какво още убива.

Фармацевтичните компании нямат интерес от здраво население!

# 50
Ей затова съм адски против всякакви лекарства.

Никога не приемайте лекарство, без да сте прочели какво е и какво още убива.

Фармацевтичните компании нямат интерес от здраво население!
Фил, така е, слънце, съгласна съм.

Обаче аз съм изключително кекаво същество, което настива и се разболява лесно, от дете. И само като се усетя болна, знам какво ще последва, та....предпочитам да "пресека" с нещо силно. И....щях да се "отсека", направо, ама.....не било писано.

# 51
  • София
Моята не се дразни.Винаги ме пита какви изследвания искам, какви лекарства да ми изпише.И децата съм пращала при нея за преглед с бележки, написани от мен.Винаги е взимала предвид написаното от мен и какво искам от нея.

# 52
Много им куца на нашите лекари общуването с пациента.  Вместо да ти обяснят, да те успокоят, трябва да им вадиш с ченгел думите от устата.  Има и изключения, но тогава съм приятно изненадана.

# 53
  • София
Аз съм от мега досадните пациенти.
Винаги съм чела предварително, не, не поставям диагнози, но искам да знам. В най-малки подробности. Поне средноинтелигентен човек съм, абсурдно е да ме държат в неведение.
И да, вярно е, че много лекари се сърдят.
Сори, но нямам много вяра на здравната система; когато се налага, поне успявам да проуча най-общите практики при дадено заболяване.
И на фармацевтичните компании вяра нямам.
Айде сега някой да ми обясни що са ни насадили вредния навик като хванем обикновен грип да си сваляме температурата като луди. При положение, че именно тази темература трепе вторично появилите се бактерии, и най-малко може да спести десетдневна хрема примерно.
И това е най-дребният пример.
Моят джипи, когото уж харесвах, изписва антибиотик за щяло и нещяло, без антибиограми, при това те праща в точно определена аптека.
Ми без коментар, някак си.

# 54
  • Beyond the Frontiers
При поредното лежане в болница заради малкия, една от лекарките ме попита дали имам медицинско образование Rolling Eyes Mr. Green Не мисля, че нещо се беше обидила. По-скоро й беше писнало от неграмотни пациенти /визирам инфекциозна болница в София, чийто пациенти бяха предимно от малцинствата/. В случай моята информираност и адекватно поведение спомогнаха за по-бързото ни изписване /явно вдъхвах доверие Simple Smile/
От друга страна четенето в интернет /във форума например темата за бъбречните заболявания/ редовно ме докарва до тиха лудост. Да детето има някакви проблеми, ама като чета тези страхотии стигам да рев направо.....Понякога си мисля, че информираността е нож с две остриета.

# 55
  • Бургас
На мен често ми се е НАЛАГАЛО да чета в интеренет след посещение на лекар. Отивам на лекар с някакви оплаквания. Преглеждат ме повърхностно, ни изследвания, ни нищо и изписват лекарства на поразия.
Аз например от няколко години имам оплаквания - постоянно ми е запушен носа, а зимата си ми тече постоянно. Ама колкото и лекари съм сменила, всичките след 2-3 минутен преглед ми предписват някакви леки какпки дето не ми помагат и казват ами то МАЙ е някаква алергия. Само един се осмели да ми направи снимка на синусите и то след мое настояване и след като ми беше предписал въпросните противоалергични лекарства. След доста ходене по мъките още не знам какво ми е и смятам след раждането да се заема сериозно с въпроса.

# 56
Винаги съм чела предварително, не, не поставям диагнози, но искам да знам. В най-малки подробности. Поне средноинтелигентен човек съм, абсурдно е да ме държат в неведение.
И да, вярно е, че много лекари се сърдят.

Това правя и аз, но се оказва че с въпросите си ги пращам в света на хипотезите т.е. излиза се от учебниците. На всичко отгоре всеки лекар е абсолютен индивидуалист. До сега не ми се е случило двама да кажат едно и също за един проблем. Нещата се усложняват още повече от липсата на апаратура в болниците, процедурата за изследване ......
Абе бъдете здрави!

# 57
На мен често ми се е НАЛАГАЛО да чета в интеренет след посещение на лекар. Отивам на лекар с някакви оплаквания. Преглеждат ме повърхностно, ни изследвания, ни нищо и изписват лекарства на поразия.
Аз например от няколко години имам оплаквания - постоянно ми е запушен носа, а зимата си ми тече постоянно. Ама колкото и лекари съм сменила, всичките след 2-3 минутен преглед ми предписват някакви леки какпки дето не ми помагат и казват ами то МАЙ е някаква алергия. Само един се осмели да ми направи снимка на синусите и то след мое настояване и след като ми беше предписал въпросните противоалергични лекарства. След доста ходене по мъките още не знам какво ми е и смятам след раждането да се заема сериозно с въпроса.

Доста време се мъчих така. Пълно изследване за алергии. И после се спряха на удебелена лигавица от прекомерна употреба на капки. Първи доктор - ще правим операция, втори - колкото и операции да правим, тя пак ще се разраства.

# 58
А , аз не съм доволна ...

Възможно е, нямам наблюдения за рботата й, освен за моето дете.
Малката сестра на мъжа ми беше с мононуклеоза, 1 седмица вкъщи на антибиотик, 1 седмица в болницата на друг антибиотик, и се влошаваше , и влошаваше. Имам чувството, че и мононуклеозата като розеолата нещо не се сещат за нея  Tired

# 59
Много им куца на нашите лекари общуването с пациента.  Вместо да ти обяснят, да те успокоят, трябва да им вадиш с ченгел думите от устата.  Има и изключения, но тогава съм приятно изненадана.
Именно едно такова  изключение ме кара вече 4 години да се доверявам на един и същи лекар за Станислав.
Между другото, той на времето ми спести белите коси, като ми каза, че това, което детето проявява, НЕ Е алергия, а реакция при ваденето на зъби. Беше прав на 100%.

Общи условия

Активация на акаунт