Защо лекарите се дразнят от информирани пациенти?

• 12 121
  • 228
  •   1
Отговори
# 90
Да ви разкажа още един случай.  Laughing  Уча в Лесотехнически университет - София. Специалност Ветеринарна медицина съм.

Ша ма прощаваш, ама се шашнах. Откога в Лесотехническия се учи медицина, па макак и ветеринарна. То туй не е дърво.

# 91
Да ви разкажа още един случай.  Laughing  Уча в Лесотехнически университет - София. Специалност Ветеринарна медицина съм.

Ша ма прощаваш, ама се шашнах. Откога в Лесотехническия се учи медицина, па макак и ветеринарна. То туй не е дърво.

От години!  Peace  И има само ветеринарна - няма хуманна. И преподават не само теоритици, а хора, които практикуват професията от години.  Peace  Както и да е - ако подценяваш, не ми се обяснява на хора, които не са запознати със ситуацията. Wink

# 92
  • София

Много отдавна се учи.
Откакто откриха специалност и в София след Стара Загора.
Вече стават около десетина години май.

# 93
Незнам дали темата е за тук или за здравния, но искам да ви попитам защо според вас лекарите се дразнят от информирани пациенти. Откакто ползвам интернет /да живее чичко Гугъл/ , когато имам някакъв проблем, търся предварително някаква информация, защо? как се лекува? и т.нат.
Правя това не с цел да се самолекувам, или да поставя под съмнение поставената ми диагноза, просто искам да съм предварително подготвена какво ме очаква. Забелязвам обаче, че когато задам въпрос на който и да е лекар, в повечето случаи ми отговарят с -много четеш в интернет.
Вие имате ли такива наблюдения, защо според вас е така?

Перфектен отговор:четеш много в интернет  Joy Аман от многознайковци.В повечето случаи МногознайкИ

Ако беше прочела за "компетентните" диагнози, които са поставили твои колеги или изобщо не са открили причината за състоянието (предполагам, че са ти колеги), нямаше да се смееш така. Има и Лекари, но за съжаление има и "лекари".  Crazy

Последна редакция: вт, 09 юни 2009, 13:28 от Pavlina Nikolova

# 94

Много отдавна се учи.
Откакто откриха специалност и в София след Стара Загора.
Вече стават около десетина години май.

Всъщност от 15 години. А между другото хора, завършили ВМ в ЛТУ, вече са реализирани и като лекари в хиподруми. И пак между другото - конски лекари стават САМО най-добрите!!!  Peace

П. С. Университетът в Стара Загора първо е бил в София, но са го преместили. Не всички преподаватели са се съгласили да напуснат столицата и да се преместят в друг град. Няколко години по-късно инициатори се заемат със задачата да възобновят обучението по ветеринарна медицина в София и с доста труд успяват.

Последна редакция: вт, 09 юни 2009, 13:20 от Pavlina Nikolova

# 95
  • Пловдив
Защо се дразнят ли ? Защото малкото знание не върши работа, или в една област знаеш почти всичко, или нищо.

# 96
Незнам дали темата е за тук или за здравния, но искам да ви попитам защо според вас лекарите се дразнят от информирани пациенти. Откакто ползвам интернет /да живее чичко Гугъл/ , когато имам някакъв проблем, търся предварително някаква информация, защо? как се лекува? и т.нат.
Правя това не с цел да се самолекувам, или да поставя под съмнение поставената ми диагноза, просто искам да съм предварително подготвена какво ме очаква. Забелязвам обаче, че когато задам въпрос на който и да е лекар, в повечето случаи ми отговарят с -много четеш в интернет.
Вие имате ли такива наблюдения, защо според вас е така?

Защото много често информацията, която един пациент е добил, независимо дали е прочел учебник или е ровил в интернет, е откъслечна, непълна и неправилно интерпретирана.

Студентите по медицина като започнат точно да навлизат в материята, се "разболяват" от какви ли не тежки и не толкова тежки болести. Точно защото имат непълна информация все още и не могат да отсеят от цялостната картина кое е наистина признак за болест и кое - не. Като поучат още няколко години, им минава. Пациентът, който се опитва да се информира, е в същото положение. Има някакви познания, но в повечето случаи не може да ги използва адекватно.
С което не казвам, че не трябва да се информираме, а че трябва да се знаят някакви граници на вмешателството в чуждата работа.

Лекарите, например, не се информират само от листовките за лекарствата и техните действия. Имат много по-богата информация от пациента за тях и това им позволява да правят по-точна преценка за ползата и вредата от лекарствата. Листовките са направени, за да си вържат гащите фармацевтичните компании при евентуален проблем.

П.п. Розеолата и тридневната треска имат ли нещо общо?

# 97

П. С. Университетът в Стара Загора първо е бил в София, но са го преместили. Не всички преподаватели са се съгласили да напуснат столицата и да се преместят в друг град. Няколко години по-късно инициатори се заемат със задачата да възобновят обучението по ветеринарна медицина в София и с доста труд успяват.

Павлина, има смисъл в цялата работа. Просто не го знаех и се учудих, че точно ЛТУ.  А когато беше в СТ. Загора много преподаватели пътуваха от София.

# 98

Павлина, има смисъл в цялата работа. Просто не го знаех и се учудих, че точно ЛТУ.  А когато беше в СТ. Загора много преподаватели пътуваха от София.

То в Стара Загора още си съществува. Просто вече има 2 места в България, където се получава висше образование по ветеринарна медицина - в ЛТУ и в Стара Загора. Наистина в Стара Загора преподавателите са пътували (не знам дали още има такива). Но няма такова голямо значение.  Simple Smile

А по темата - искам да кажа по повод на това, че една мама каза, че щяла да вземе изпита по анатомия по-добре от лекарите. Искам да й кажа, че много, ама много греши. И аз като бях в биологичната паралелка в ПМГ си мислех, че анатомията точно е лесна, но дълбоко съм грешала - то не е само да научиш местоположението на всеки орган. Тези, които не са учили анатомия на университетско ниво, си нямат никаква представа що за обширна и основополагаща наука е това!!!  Naughty  И да - не става само на теория, но именно от там се започва!  Peace  Да - мисля, че има некадърни лекари (и хуманни, и ветеринарни), но в тази професия определено има хора с призвание!!!  Peace

# 99
 Анатомията и аз не мога да я взема. Вече. Коя е тази мама, респект, както се казва, по форумски!

# 100
Аз бях потресена, когато постъпвах за операция и попитах лекаря за разни неща - като какви са възможните изходи от операцията, дали изобщо се налага такава, и дали има практика да се прави това или онова в зависимост от ситуацията. (Имах възел на щитовидната жлеза неясно дали доброкачествен или злокачествен). Хирурга ми се развика, че не съм дошла тука за да му казвам какво да прави, и ако искам мога да си тръгна. Беше ме привикал в една стаичка, но не за да говорим за операцията, а за да ми иска рушвет  Tired. Незнанието сред пациентите стигаше дотам, че имаше оперирани жени, които не знаеха че ще трябва да взимат лекарства през останалата част от живота си и го научиха с учудване от други пациенти. Смятайте, за какво става въпрос.....На никой не му пука за нас, ние сме само източник на доходи - за какво трябва да се хабят да ни обясняват.

# 101
  • София
Не само лекарите се дразнят от информирани пациенти, а и в останалите професии е същото, и е нормално. Като пациент мога да се информирам, но до там. Все пак лекарите учат и специализират по 10-12 години, а и след това продължават да следят (е, това не всички), но няма как с ровичкане в чичо Гугъл да сме равностойни събеседници. Още повече, че постоянното поставяне под въпрос на компетентността на решенията и преценките на лекаря вреди и на лечението, защото ако пациента не вярва, че то ще помогне така и ще бъде. Всеки има тяло, но това не значи, че всеки разбира от анатомия, както не значи, че всеки, който има телевизор разбира от телевизия професионално.

# 102
Естествено, че чета в интернет и дори в учебниците по медицина, които са ми "наследство" в къщи, но никога не споря с лекар, даже почти не питам. Кротко си слушам и изпълнявам, а пък като не ми хареса и се съмнявам отивам при друг.  При положение, че първия ми е поставил грешна диагноза, после се връщам при него за т.нар. контролен преглед и обяснявам, че негов колега е поставил друга диагноза въз основа на определени изследвания, които той не е направил и така.

# 103
Естествено, че чета в интернет и дори в учебниците по медицина, които са ми "наследство" в къщи, но никога не споря с лекар, даже почти не питам. Кротко си слушам и изпълнявам, а пък като не ми хареса и се съмнявам отивам при друг.  При положение, че първия ми е поставил грешна диагноза, после се връщам при него за т.нар. контролен преглед и обяснявам, че негов колега е поставил друга диагноза въз основа на определени изследвания, които той не е направил и така.
newsm10

# 104
  • София
Погледнато от ПРска гледна точка, не е правилно такова поведение на лекарите.
Според мен е нормално поне елементарно, с прости думи да се обясни на пациент какво мислят да му правят и как да го лекуват.
Как може един адвокат /и те учат много/ да седне и да ти обясни всичко както си трябва, а лекарят да се надува и да си мълчи?
Промърмори си нещо под носа, изпише рецепта и айде чао!
Или ти хакне системата в болницата, а какво има в системата - ми лекарство и точка!

И най-тъпото е, че накрая на епикризата пише някаква съсем различна от твоята диагноза, защото те е пуснал по друга пътека!

Общи условия

Активация на акаунт