Да се научим да работим с Excel

• 130 076
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
и аз въпросче да задам  Simple Smile
Имам един файл, който се явява база данни – пълен е  с информация и овързан по всякакъв начин между шийтове и клетки.
Идеята е следната:

Трябва да направя справка за сумите по месеци (за януари, за февруари и пр.) разбито по категории и разход. Т.е. трябва да се вижда за януари месец колко пари са изхарчени за плодове и колко от тях са за ябълки и колко за грозде.

Нещо съм се блокирала...срамота   Embarassed Помагайте

# 136
  • Galaxy 13197853088
направи една колона и я форматирай да показва само месеца.
след това си направи пивотка с тази колона.

# 137
 ooooh! да бееее, много благодаря. Направих го и стана.
Мерси  Simple Smile

# 138
Бихте ли ми казали, как може да се пренася стойност от един файл в друг. В моя случай изчислявам месечно възнаграждение на служители по определена формула в една таблица. В друга таблица пък записвам възнагражденията им по месеци (за януари, февр. и т.н.) Как става това автоматично. Актуализирам към края на всеки месец. Мерси предварително Hug

# 139
  • София

Hris4o,
=[проба.xls]Sheet1!A1
Така може да изглежда формулката, като проба е името на файла, в който са ти изчислените заплати, Sheet1 съответно е името на шийта, а А1 е адреса на клетката, в която се намира резултата, който искаш да прехвърлиш.
Дано си ме разбрала  Hug!

ПП: ако във файл проба се направи корекция, то тя ще се отрази автоматично и в новият файл, където си прехвърлила информацията.

# 140
  • Galaxy 13197853088
Бихте ли ми казали, как може да се пренася стойност от един файл в друг. В моя случай изчислявам месечно възнаграждение на служители по определена формула в една таблица. В друга таблица пък записвам възнагражденията им по месеци (за януари, февр. и т.н.) Как става това автоматично. Актуализирам към края на всеки месец. Мерси предварително Hug

отвори двата файла и напиши едно = във клетката в която искаш да се пренесе информацията , след това посочи клетката от която искаш да дойдат данните.

# 141
Супер сте Hug Разбрах, какво имате предвид. А я ми дайте идея за формула, която да проверява, дали името съвпада. постоянно се менят списъците със служителите... Нещо като "ако "името" в клетка А1 съвпада с името в клетка Б2 от таблица 2 тогава само да ми пренася стойността. Явно много искам да си улесня работата Laughing

# 142
vlookup в този случай върши чудна работа, но аз само веднъж успях да го направя като хората, разгледай в предните няколко страници ми обясняваха много нагледно как се ползва vlookup
с него сравнявам или имената, или номера на служителя (ако всеки ваш служител има уникален номер, или например номер на договора му)

# 143
Сега започвам да чета подробно тогава. Само не ми стана ясно, какво означава да са сортирани таблиците. По какъв признак ще ги сортира? Азсъм ги подредила по длъжности.

# 144
Ами ако сравняваш имената, да с а подредени по азбучен ред, ако сравняваш по номер- от най- малък към най- голям newsm78

# 145
Успях да го направя Sunglasses Благодаря на всички з бързата реакция Hug

# 146
Здравейте  Hug
В работата за съжаление нямаме Ексел, а ползваме open office, защото иначе трябва да плащат за софтуер.
Та...опитвам се да си задам аутоформат на някои колони, но опцията аутоформат въобще не ми е активна. Не мога да разбера дали нещо някъде трябва да оправя или просто трябва ъпдейт на програмата. Много ще съм благодарна ако някой ми помогне  Hug

# 147
  • Galaxy 13197853088
Здравейте  Hug
В работата за съжаление нямаме Ексел, а ползваме open office, защото иначе трябва да плащат за софтуер.
Та...опитвам се да си задам аутоформат на някои колони, но опцията аутоформат въобще не ми е активна. Не мога да разбера дали нещо някъде трябва да оправя или просто трябва ъпдейт на програмата. Много ще съм благодарна ако някой ми помогне  Hug
с Open Office 3.1.1 съм менюто е формат и след това избираш ауто формат
но за да бъде активно трябва да си засветила някоя област която искаш да форматираш

# 148
селектирам си колоните, които искам да се форматират и тогава отивам на формат - аутоформат - и тогава не е активно!
В голяма чуденка съм, а ужасно много ми трябва  Rolling Eyes

# 149
  • Galaxy 13197853088
засвети регион, не колонка.

Общи условия

Активация на акаунт