Да се научим да работим с Excel

• 130 154
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Запаметявам го, защото промените в цифрите се запазват, а формата на ексела не го сменям. Даже докато още е отворен и сейфнат го изпращам по мейл, отварят го от мейла и формат йок.
Може отсреща да са с по-ниска версия, която не чете всички формати.
Какво точно се губи?

# 601
И според мен е точно разлика във версиите - ти работиш с по-нова (2007, 2010), а по подразбиране ти се запазва в compatible mode .... а поради някакви причини предупредителното съобщение е изключено.

# 602
  • ES
Екселът, който имам инсталиран е 2007, но нарочно запазвам всичките си файлове във версия 97/2003, защото са по-лекички и ги изпращаме на хора, които нямат високата версия и имат проблем при отварянето. И да винаги, при всяко сейфане ми излиза предупредително съобщение, че е в compatible mode, но никога с друг файл не ми се е получавало. Всъщност колежката ми има този проблем, аз се опитах да й помогна, но и на мен се получава същото. Спасявам положението, като отворя файл от предния ден и копирам (paste options, values) само стойностите от новия файл, но понякога цветове всичко се обърква.
Губят се цветовете на различните колони, клетките с формулите за процент, излизат като число, Излиза ми една чисто бяла страница, без грифове, само цифрите от доклада и имената срещу тях. Ще опитам да кача картинки на единия и другия файл.
Лошото е, че всичко става в последния момент, когато трябва да изпратим файла с доклада и е много неприятно.

# 603
  • ES
Ето как изглеждат файловете

# 604
  • София
Доколкото разбрах, когато запаметиш файла и сама си го отвориш се губи формата, нали?

- да не се запомня в формат csv например?
- условен ли е формата? Мисля, че се помни до определен брой редове, ако е условен в противен се губи?
- да не би да е споделен файл, този в който работите? shared?
и другото, което ми хрумва, ако се копира съдържанието в новосъздаден файл за ексел 2003 или 2007, а не просто да се запази като формат с по-стара версия?

Бих могла да погледна файла, ако ми го изпратиш, ако не е конфиденциален. Считам, че не би следвало проблема да бъде в самия ексел, ако само този файл губи формата си. Поздрави.

Междудругото, редактирам за да ти кажа, че прочетох доста хора споделят такъв проблем по форумите. Можеш да прочетеш, дори като напишеш в гугъл lost format in excel,ще ти даде доста резултати. Общо взето има проблем при различните стилове, като при новите версии са милиони стилове на формат, които не могат да се трансферират, също ако има линкове във файла или пък ако има много шийтове. Някои предлагат да се махнат някои от стиловете формат, други (както написах по-горе) да се прехвърли съдържанието във нов ъуркбуук, създаден като версия 2003 например.
https://www.google.bg/#hl=bg&output=search&sclient=psy-a … =1613&bih=896

Последна редакция: ср, 18 юли 2012, 13:16 от MaLe

# 605
  • ES
Днес колежката ми ми каза, че е забелязала, че формата се губи след като го прикачи към мейл. Тя го отваря, да го види, така както е прикачен и се губят цветовете.
Не вярвам да е от многото шийтове, аз имам файлове с над 50 страници и сумати формули навързани помежду им и никога не ми се е губел формат.
Доколкото разбрах, когато запаметиш файла и сама си го отвориш се губи формата, нали?

- да не се запомня в формат csv например?
- условен ли е формата? Мисля, че се помни до определен брой редове, ако е условен в противен се губи?
- да не би да е споделен файл, този в който работите? shared?
и другото, което ми хрумва, ако се копира съдържанието в новосъздаден файл за ексел 2003 или 2007, а не просто да се запази като формат с по-стара версия?
.....

Не се запомня в csv
Не е условен формата
Не е споделен файла
Искаш да кажеш да направя save as във версия по-висока от 97/2003

Дай си майла и ще ти ги изпратя

# 606
  • София
Доколкото разбрах от прочетеното при големи файлове, съставени на версия над 2007, и запазени във формат за по-ранна версия (2003), формата се загубва. Това е така, защото в по-високитв версии има много повече стилове и типове, които не могат да се трансформират. След като се отвори запаметения файл за по-ранна версия се отваря в компатибле мод и отново формата го няма. Това, ковето предлагат е да се запазва в xlsx, след което да се конвертира. Или да се преименува разширението. Ако нямате проблем с файла като се прави и отваря в xlsx, значи е наистина от версиите.
Прочетох като предложение да се изтрият къстъм стиловете ( format cells/category/custom /types) след което да се запамети.
При изпращането на файла по пощата (аутлуук или аутлуук експрес) съветват да не се отваря директно от мейл клиента, а първо да се запаметява на хард диска, след което да се отвори.

Все пак ти пратих мейл, бих погледнала имам и стара и нова версия на Офиса, така че ще тествам.

Доколкото разбрах при подобно записване за по-ранна версия на големи файлове може да се загуби и не само формат, но и част от другите функционалности.
Но както и да е,
ще се разбере:)

# 607
# 608
  • В голямото море...Живот
И аз тук  Hug
Веднага въпрос  Blush
Правя си елементарни таблици с проход и разход.
Имам 3 колони - номер фактура, дата, сума.
В 4та колона D бих искала да сложа формула, която автоматично да ми показва цялата сума от колона C. Възможно ли е?
Как да направя автоматично подреждане на датата ( в колона В)?

# 609
  • ES
И аз тук  Hug
Веднага въпрос  Blush
В 4та колона D бих искала да сложа формула, която автоматично да ми показва цялата сума от колона C. Възможно ли е?
За цялата сума се използва фунцията СУМА (SUM), и маркираш ранга от клетки,коити искаш да ти се сумират.
Подреждането става, като маркира цялата ареа от 3те колкони - дата, номер фацтура и сумата й и дадеш ДАННИ (data) - СОРТИТАЙ ПО (sort by) и колоната според, която искаш да ти се подредят записите.
Може малко с термините да бъркам, че от много време на работя на ексел на английски или български

# 610
  • В голямото море...Живот
И аз тук  Hug
Веднага въпрос  Blush
За цялата сума се използва фунцията СУМА (SUM), и маркираш ранга от клетки,коити искаш да ти се сумират.
Подреждането става, като маркира цялата ареа от 3те колкони - дата, номер фацтура и сумата й и дадеш ДАННИ (data) - СОРТИТАЙ ПО (sort by) и колоната според, която искаш да ти се подредят записите.
Може малко с термините да бъркам, че от много време на работя на ексел на английски или български

Сортирах  Peace
Но нещо със сумата не се получава  newsm78

# 611
  • ES
Сортирах  Peace
Но нещо със сумата не се получава  newsm78
Позиционираш в клетката, където искаш да ти излиза сумата, formulas-autoSum-обикновено програмата автоматично познава кой ранг от клетки искаш да сумираш, ако ли не с влачене на мишката ги маркираш и enter

# 612
Сигурно това е елементарно и е обяснявано вече, но ми е спешно.
Как да вмъкна редове, но не един по един, а по много бройки 40, 50 например.
Благодаря предварително ))

# 613
  • София
Ако маркираш например 20 реда (маркираш служебните им имена) и дадеш десен бутон и Insert, ще се вмъкнат толкова редове отгоре.

# 614
Вени, много ти благодаря Hug
Толкова сте бързи. Какво щях да правя ако ви нямаше Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт