Отговори
# 180
  • по пътеката
от мене добър ден, приклю4их с уборката и готвенето и се мятам на кмпа, 4е дребка спи, като е станала в 6 ! в 10 пак заспа и после е мой ред да спя! тука е много жежко!от 6 сутринта е жега, снощи до ри в 1 не можеше да се спи!
аз имам само един въпрос към мария григорова! защо те знаят толкова много неща покрай твоето приемане на ислям? просто колкото по-малко се афишира религиозната принадлежност, толкова е по-лесно ще намериш подходящо отношение, като извинение да не ядеш , пиеш или не се сваляш винаги можеш да си измислиш! те няма нужда да ти знаят автобиографията до я! тука  можеш да споделяш спокойно, дори да ни се вижда  наивисти4но, все ще бъдеш изслушана, посъветвана и подкрепена! това е целта на форума!аз дори избягвам да се целувам ,както е по традиция, но намеквам,4е съм болна или 4е съм си сложила крем със специално предназна4ение, екран и тн!
няма ли някое бистро с по-свестни хора за персонал! макар,4е знам ,4е едва ли имаш голям избор!
"вярващ съм, но не натрапвам вярата си на никой"- не е лошо като идея, децата възприемат модел или събирателно възприемат това -онова ,което им допада! налагането е кофти! аз станах мюслим и ето и ти трябва, с примера се заюва пове4е доверие ,отколкото със забрана или форсиране!аз пък се стряскам като запо4не вдълбаване в някоя религия прекалено и игнориране, нихилизиране или агресиране  към останалия свят, вси4ко с мярка, като ,4е най-ми допада!

# 181
добър ден аз малко съм ангажирана последните дни ама тва не ми пречи да мятам по едно оче .
верно ме е налегнало нещо като депресиика незнам точно на какво се дължи но си я влача вече 3 седмици
вчера разбрах нещо и ми стана много чудно чак зацаклих  в исляма е разрешено брак между роднини !!! та дори и първи братовчеди моля ви поправете ме ако греша не искам да остана с грешни мисли а не искам да разпитвам аля!!!
другао питане отново най вече към кулинарните експерти  Naughty
вижте сега шкафа ми е пълен с арабски подправки  Thinking и естественно не знам в кво и как да ги използвам знам че имам  май не съм сигорна за точните им имена ама знам че вие ще ме разберете  Hug  1-заакир .2-нещо което има 7 билки вътре няква смес   newsm78  3-куба  ли беше кабуле ли незнам точно на ситно леко има аромат на кимион  newsm78 .... за другите после че тях съвсем не ги знам     има и една смес от семена подобни на синапа ама по продълговати смесени с зеленикави семенца  и некви други тревички на вид все едно светла чубрица на мирис все едно влизам в арабски магазин всичките магазини миришат на това доста силно  newsm78
и накрая да се оплача с моя маж разбирасе не ядем ханзир  Mr. Green  само пиленца и кравички въпреки че е грях ма не ни се мре от глад и аз естествено нал съм компетентна бг купува нащта саламче телешко и си хапваме ма кой да прочете съставките   лелелелел кат видях оня ден че садържа и ханзир дорева ми се кат ревнах мойто неможе да разбере кво става да не съм виновна аз не съм знаела ама ми е още криво и обеснете ми моляви как е възможно в тел. салам да се садържа свинскоооооооо  smile3511 smile3511 smile3511
лек ден от мен отивам доа си успокоявам страстите с една ледена   

# 182
Ала, правилно си 4ула - бракът с братов4еди  е приет и позволен, и в много семейства предпо4итат така, хем моми4ето/мом4ето си го познават отдавна, няма от къде да се изненадат неприятно, хем парите, които се дават на булката при сватбата си остават в голямата фамилия. Но например в семейството на моя господин само един възрастен братов4ед на  таткото на моето мом4е е женен за брат4едка. Другите не  Naughty
С времето са проумяли, 4е това води до по-голяма вероятност от заразяване с  генети4но-предаваните болести.

# 183
  • сред маслини и портокалов цвят

Марси, честита годишнина! Желая ви още дълги години един до друг! Да се обичате, уважавате и вярвате! И нека хубавите моменти са повече от трудносттите, през които минавате!  bouquet

# 184
  • по пътеката
ясмин, мерси много! това си го пожелах и аз, дано с два гласа иде горе, 4е да ми се за4ете вота!   bouquet Hug Peace

# 185
"вярващ съм, но не натрапвам вярата си на никой"- не е лошо като идея, децата възприемат модел или събирателно възприемат това -онова ,което им допада! налагането е кофти!
аз станах мюслим и ето и ти трябва, с примера се заюва пове4е доверие ,отколкото със забрана или форсиране!
аз пък се стряскам като запо4не вдълбаване в някоя религия прекалено и игнориране, нихилизиране или агресиране  към останалия свят, вси4ко с мярка, като ,4е най-ми допада!

И аз се стряскам..... Peace

Стряскам се и от новоприели религията Дами,които носят кърпата,за да подчертаят европейските си черти и бялата си кожа....

Религията се носи и усеща със Сърцето....

Е да!Шакира не пише често тук-нито пък Аз...
и се извинявам за изказаното предварително.....не е редно ,тези които жиеявт в чужбина с магребинци,да имат някакво мнение по религиозни въпроси....
Какво ли пък разбират те! Sick

# 186
Айдиии, пак натиснахме чуствителния бутон и гостите заприиждаха...Ако съм го натиснала аз извинетии, моля. уж религиозните настръхвали като се каже нещо за религия, па я вижде само как ни наблюдават тихомълком и не се сдържат като се заговори за това...кой се стряска повече, не знам. Ми по другите теми нямате ли отношение бе, джанъмки, ний тук медицина обсъждаме, лингвистики, чудесии...сериозни работи...

дала, мерси за инфото, сефте чувам, че някой носел кърпа за да подчертава нещо, имам предвид вярващ, ако някой я носи като моден аксесоар е друг въпрос. ..А, и в исляма няма такава  концепция 'вярата е в сърцето', по-скоро 'вяра без дела е мъртва'.

Последна редакция: пн, 15 юни 2009, 20:13 от Monsoon_rain

# 187

И аз се стряскам..... Peace

Стряскам се и от новоприели религията Дами,които носят кърпата,за да подчертаят европейските си черти и бялата си кожа....

Религията се носи и усеща със Сърцето....

Е да!Шакира не пише често тук-нито пък Аз...
и се извинявам за изказаното предварително.....не е редно ,тези които жиеявт в чужбина с магребинци,да имат някакво мнение по религиозни въпроси....
Какво ли пък разбират те! Sick

дала я сега кого визираш  newsm78 , аз съм  с доста бяла кожа и европейски черти-ама за съжаление-около мен светлите са доста ,та най много да мина или за местна черкезка или пък за рускиня  Mr. Green ,исках поне лятото малко тен да хвана-то хванах малко де-ама пак вечер на неоново осветление минавам за огромен  призрак  hahaha

за шакира  Thinking Thinking Thinking, всеки е свободен да си мисли каквото си иска-без да го натрапва на останалите -съгласна съм ,но и в 2те посоки-никой да не ме кара насила да приемам нещо и никой да не ме кара насила да отричам нещо   Peace

# 188
  • София
Дала, скъпа, смесваш нещата... Peace
Никой и никъде  не е казал, че живеещите в Европа мами, женени за хора от Магреба не могат да се изказват по религиозни въпроси.Но в случаите на Шакира не се наблюдава изказ на мнение , а винаги директна  констатация от последна, най-висока  инстанция!Ако погледнеш реално, аз също не живея в арабските страни и също често изразявам несъгласие  с позициите на някои форумки, но по възможност го правя без да налагам своята позиция...Или поне се опитвам.....
А и нека бъдем честни пред себе си, не само да приказваме свободни съчинения..... ThinkingАпелирам за такава честност най-вече към онези мами от темата, които са женени за муслим, но самите те продължават да изповядват християнството и да се придържат към православната традиция.Колко от тях-Марси, Магдето,може би ти Дала newsm78, аз самата, Шакира newsm78 и др. могат да застанат и да кажат с ръка на сърцето, че съпругът им не счита детето си за муслим по рождение и  съответно е склонен да го  остави  едва в далечно бъдеще само да определи религиозната си принадлежност... Почти се обзалагам, че няма такава мама, която да се похвали с последното....Но лесно е да говорим наизуст...Както казват самите араби: Ель хаки - баляж!......
Както и Ди е отбелязала, Шакира се появява и критикува единствено по темата за религията.Другояче щяха да стоят нещата, ако взимаше отношение, дори и противоположно на това на останалите тук, но и по други въпроси. Peace
А пък това с хиджаба и бялата кожа наистина ми се стори малко грубо.....Нали всички претендираме за тази пуста толерантност към различните от нас....Ама и тя май е само на думи.Защо, скъпа ми Дала, не допуснеш, че хората могат да го носят и от убеждения?Със сигурност има и такива, носещи го проформа, ама дай на база тяхното поведение да обобщаваме.... Rolling EyesКак ще искам от муслимките да ме разбират и уважават, ако аз самата не демонстрирам подобно отношение към тях?Всеки живее със собствения си избор и не е нужно да го налага на другите...Ако се опитаме да спазваме това неписано правило и в двете посоки, проблеми няма да имаме..Ама пусто задачата е със свръх повишена трудност! Sad

# 189
Мързел-не визирах теб,нито Свеар,която дори е по-бяла от теб,нито пък Водна Лилия ии Монсун....-макар да не си спомням как изглежда Водната,а Монсун-не знам вообще
Не визирам и родените мюсюлманки....ии тези,чието Убеждение е такова по Сърце,по Убеденост-...то на Вас си Ви личи,то се усеща че познанието го има

Ти четеш в Магребската...убедена съм,че разбираш.  bouquet
точно Кой тип Дами визирам......

Има ги,нали?????
Просто АЗ ги виждам ОКОЛО Мен,може би по-честичко...
както и Шеки сигурно ги вижда

Много от магребетата във  Франция са си с оправен статут-като резиденция или направо са си с фр.паспорт.
Има Дами-напоследък дори повече-от Източна Европа,които не само глава,ами и крака биха увили....Само да се установят тук,а друг е въпроса,че Пилешко- пушено месо и шунка....трудно се разпознават в манджата вечерно време  chef

Колкото до Шакира-не съм и адвокат...просто Разбирам  написаното от нея-не е против Религията....
Нито против съфорумката-едва ли ще си даде Някой тоолкоз зор за виртуален човек,който дори не познава....
Или поне аз така го усещам....

Принципа Визира Тя,както  Аз

А,Теди-здрасти.сега те прочетох.
Моят малък син е мюсюлманин.Дори преди седмица го обрязахме.
При нас това беше разяснено,още преди да се роди.Баща  му държеше-ясно си го  каза и изказа....
Аз-приех!Нито се притеснявам,нито се срамувам нещо от това.....
Двете ми други деца-са християни.Аз ги направих такива...кръстих ги в църква още невръстни.
Също нито се притеснявам,нито се срамувам от това
Но-често си мисля,да си призная.......Дали един ден Някой от тях няма да ме упрекне че Аз съм избрала религията,която да следва
Както и да е-Живи и Здрави до тоя ден

Не зная в другите смесени семейства как е...

Последна редакция: пн, 15 юни 2009, 20:33 от Dala Ruadi

# 190
  • Costa Rica
Да ти кажа как е у нас - Библията и Корана са един до друг на рафта, Танахът ми е в компютъра. Да чете каквото иска - сигурна съм, че каквото хване, все ще съумее да извлече някаква мъдрост.

# 191

[/quote]
Да ти кажа как е у нас - Библията и Корана са един до друг на рафта, Танахът ми е в компютъра. Да чете каквото иска - сигурна съм, че каквото хване, все ще съумее да извлече някаква мъдрост.

[/quote]

звучи много цивилиовано Делфина Peace -явно сте намерили Златната Среда,както една съфорумка много сполучливо веднъж определи  bouquet

У Дома са на различни етажерки

И аз не мога да пипам Светата Книга-Корана...преди да съм си измила ръцете.
моя е практикант.....

# 192
  • София
Цитат
Моят малък син е мюсюлманин.Дори преди седмица го обрязахме.
При нас това беше разяснено,още преди да се роди.Баща  му държеше-ясно си го  каза и изказа....
Аз-приех!Нито се притеснявам,нито се срамувам нещо от това.....
Не считам, че има какво да те притеснява или кара да се срамуваш от този факт.Но ако съм те поставила в неудобна ситуация с питането си, моля да ме извиниш.Попитах единствено провокирана от изказването на Шакира, че детето й ще се радва на свободата в зряла възраст само да избира религиозната си принадлежност.Предвид арабските нрави обаче, последното ми се струва трудно за вярване...особено пък за момиче
 Thinking

Последна редакция: пн, 15 юни 2009, 21:25 от not stubborn enough

# 193
  • сред маслини и портокалов цвят
...

Моят син е мюсюлманин по рождение, така е прието. Баща му никога не го е изтъквал, не се е налагал или нещо подобно. Но...много често е казвал(съпругът ми), че като порасне, ако ще и марсианец да става, само да е щастлив и в мир със себе си. Такова е и моето мнение.
Ние просто ще отговаряме на въпросите му и ще бъдем до него.

# 194
  • Costa Rica
У Дома са на различни етажерки

И аз не мога да пипам Светата Книга-Корана...преди да съм си измила ръцете.
моя е практикант.....
Въпросът ми е чисто технически - нали преводът (моят е на английски) на Корана не се смята за Свещена Книга. В смисъл, за него не важат тези правила за миенето на ръцете, непипане през МЦ и т.н. Някъде бях чела, че тези правила важат само за арабската версия, към която трябва да се отнасяш с нужното уважение.

Надявам се, че не съм засегнала никого с горното изказване.

Общи условия

Активация на акаунт