Отговори
# 135
  • София
Атмосферче стиснати палци от нас за изпита.
Зъбче честит рожден ден.Да си жива и здрава и много хубави моменти с бебчо.

Яна а това хотелче, за което писа Десика как е?Много ми хареса и можем да го предпочетем пред Велинград.

Аз ви оставям засега, че малчо се събуди. Crazy

# 136
  • София
Зъбче, Честит Рожден Ден!!! Подаръкът си си го получила преди грубо казано 4 месеца  Hug

Десика, според мен ако се съмнявате в лактозна непоносимост БиоГая-та не е най-добрия вариант... Тя е с лактобацил...

Коте, абе тия чанти много скъпи бе  Money Аз нашата на ПегПерего хич не я харесвам и като видях за колко се продава по сайтовете, щях да падна  #Crazy Луда работа

дането, от първите 2 нощи, в които малката пропусна хранене й давам биба ако се размрънка през нощта... Един единствен път и то наскоро това не помогна и след един час мрънкане я взех при мен да я нахраня

mama_pettty, и нас ни брой 2+1

Ние днес бяхме на консултация:
1. 7100гр на 69см
2. НЕ й биха ваксина, заради слузта
3. Имаме си направление за гастро /пак в Детско Здраве/ - препоръчаха ни Куманова или Алексиева /която е и ортопед/
4. капките вит. Д да ги продължаваме по 2бр сутрин
5. казаха ми че дори сега да излезе добра кръвна картина, не било гаранция, че няма да има анемия на 6-я месец...
6. най-сетне ми показаха нови упражнения за бебонка /аз обаче не ги запомних/
7. пъпчицата на гърдичката била нормална... /аз ще продължа с опитите да я махна де Simple Smile/
8. док каза че 2 пъти на ден не било нормално да дриска, било диария... хем му казх че не е рядко
9. Каза също, че било почти невъзможно да е от претопляне да се получи слуз
И май това беше...  newsm78
Две неща обаче му признавам: избягва лекарствата до последно; винаги предпочита да изпрати бебонка на специалист, вместо той самия да гадае...
И сега ми каза, че нито за захранване, нито за моя диета ще ми говори - гастрото да кажел.

За хотелите... аз бая съм попътувала миналата година /барабар с бебонка до края май на 7я месец/ и макар лимитът да ни е висок - 100лв на нощувка, хотели са гола вода. Или аз съм претенциозна или не знам... ама много са ни скапани хотели...
Например бяхме в "Извор" в Арабанси - смърдеше на канал
В Казанлък бяхме в Грандхотела или там както им се казва. Готини стаи, но закуската не струваше
Ако искате, ще си припомня и другите, поне да знаем кои да избягваме...

Хайде стига романи от мен, че беболина ми пръцка тука, да й пръцна и аз на нея Wink

Епилог Simple Smile
Деси, Лара, пробвайте по-добре в Катарино.... не знам само цените как са, ама н мен и в тоя хотел не ми се виждат кой знае колко ниски
А пък док каза за сядането - поне 5ти месец да навърши за без опора #Crazy иначе на 45 градуса може

# 137
  • София
Оххх, сега да не забравя нещо...Фокси, Пиппе, гласувах за Белоградчишките скали, моят свекър отдавна ми е казал за това, ама аз все забравям, но сега като ми дадохте и линка, нямаше мърдане, другите 7 ги избрах от всички области без скални образувания и какво беше още, избрах и река Дунав и Охридското езеро, нали няма да навреди?

Вени, честит рожден ден, мила, да си жива и здрава и всички вкъщи много да те слушкат и тати и Таня и да пийнеш един джин с тоник тази вечер поне, пък на есен дай боже като си дойдем ще отпразнуваме и моя рожден ден, че кръгла годишнина така да се каже ме чака, четвърт век Simple Smile))

За срещата, аз още не мога да кажа със сигурност, нали ви казах и за интервенциите, но дай боже да можем да дойдем, ще сме аз, тати и бебе, на мен ми харесва и Троян и Трявна и Арбанаси и Рибарица и каквото кажете, но наистина е добре да е около Габрово или Търново, че е най в средата на България...

Деси, мила, какво ще кажеш утре за един Южен парк или Борисовата градина, може и в неделя, нали се каним отдавна, а пък и всички мами, които не са заети с татковците си събота и неделя също могат да се включат, че мойто мъж пак само ще ни закара някъде и цял ден ще работи и ще дойде да ни прибере по привечер и така, та казвайте да се организираме нещо, ако имате желание Simple Smile

Аз пък и да ви се оплача малко и от наш'то тати, напоследък е доста изнервена обстановката вкъщи, той работи, но иска да се занимава и със собствен бизнес и иска да ми вземе майчинството от 6 до 12 месец хем да си получава 90 % от заплатата, хем пък да си работи неговите неща, обаче някой трябва да гледа детето, говорих в моята фирма  за неплатен отпуск 6 месеца, но шефовете от Австрия и от България решили, че заради кризата този отпуск бил неоправдан финансово и всякак и ще трябва да напусна, нямам друг избор, губя си 6 месеца стаж и после и работа трябва да търся, не че нямаше да търся пак, ама друго си е да си имам нещо сигурно докато намеря, но...както и да е, примирих се, мир да има, пък и не искам някой ден да ми каже, че заради мен не е успял в нещо, щом има желание не искам да го спирам, неговата заплата е 2 пъти по-голяма от моята и е логично нея да запазим все пак, ама ми е криво и после в момента са посредници за един доста широкомащабен ит проект с баща си и работят с фрий лансъри, което значи че нямат терен, проекта започна миналия септември, трябваше да свърши февруари, но стана така, че свършва в края на този месец, затова и татито ни няма много време за нас и все работи почивните дни, та понеже нямат терен днес, утре и най-много вдруги ден според него, ще работят вкъщи от 8 вечерта до към 3 през нощта, а утре и другиден  може би цял ден, аз ще си ползвам с детето спалнята където даже и телевизор нямаме, а уайърлес също, та ще съм като затворник и ми е супер тъпо, аз много добре го разбирам и нямам нищо против, ама напоследък много ми се насъбира и утре ще гледам цял ден да вися в парка и да не го мисля това, уффф, съжалявам че ви занимавам с моите си битовизми, за някои може да се стори незначителен проблем, ама на мен ми е криво и исках да ви се оплача, съжалявам пак, то аз все пиша по много и по много и може и да досаждам на някого, ама съм си такава и в живота, все си говоря и говоря, надявам се не преча... Cry

# 138
  • Пловдив
iva_angel ,мисля,че за да вземе бащата обезщетението от 6 до 12 м,майката трябва да се върне на работа.Това е идеята на тази възможност,а не двамаат родители да са вкъщи.Т.е не може да напуснеш,мисля,че и неплатена не може да ползваш  newsm78

# 139
  • София
Сигурна ли си, Елфи? Къде мога да прочета за това?
Това значи ли, че ако бащата е безработен да кажем, майката след 6тия месец трябва задължително да се върне на работа, а той да поеме грижата за детето, защото иначе се оказват и двамата вкъщи, хммм, пак ли с два аршина мерят в нашата държава?!? newsm78
Пък сега си мисля, ако стане така и се върна на работа и ме съкратят, на бащата автоматично ли му се прекратява майчинството???
Сложна работа са тези закони, ей...

# 140
  • Пловдив
iva_angel ,когато излезе тази промяна четох подробно и това ми е останало в главата.Нямам под ръка текста.Ще потърся и ще ти го пратя на лични.

ако бащата е безработен няма как да гледа детето от 6 до 12 м,защото не работи

за да се възполза трябва да работи и да има 12 м стаж с осигуровки за болест и мийчинство

# 141
  • София
Елфи, моля пиши тук, не на лични Simple Smile и мен ме интересува  Peace

# 142
  • София
Ами не, аз за бащата това имах предвид, щом той дори и да е безработен аз имам право на майчинство, значи и аз дори и да съм безработна, той ще има право на майчинство, мале как го обясних, както и да е, много ще съм ти благодарна, пиши ми наистина на лични   Praynig Hug
Уфф, след обяснението ти те разбрах какво имаш предвид, ама да видим какво ще излезе...

# 143
  • Пловдив
ОК момичета,ще поста текстта в темата,за да може всеки да го прочете

това е процедурата-какви документи и къде

Отпускът се ползва от бащата въз основа на писмено заявление до работодателя му
https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_91hts6x9f9&hl=en, към което се прилагат акт за раждане на детето и декларация съгласно приложение № 8 от Наредбата за работното време почивките и отпуските  https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_93223d76cf&hl=en. Работодателя е длъжен да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението т.е след като детето навърши 6 месеца след тази дата бащата може по всяко време да подаде заявление, че иска да ползва този отпуск.
Майката има право по всяко време да оттегли даденото от нея съгласие по за ползване на този отпуск от бащата с писмено заявление до предприятието, в което работи, и до предприятието, в което работи бащата, и да продължи да ползва лично отпуска за бременност и раждане.
Бащата също може да прекрати ползването на отпуска с писмено заявление до предприятието, в което работи.

Документи, който трябва да се представят в НОИ от работодателя за получаване на обезщетение при раждане на дете след навършване на 6-месечна възраст на  детето за остатъка до 410 календарни дни
-   Молба-декларация, попълнена от бащата(образец, приложение №14 към НИИПОПДОО) http://docs.google.com/Doc?id=dgnw5jzf_1f2pb75fr
-   Заповед за разрешаване на отпуск (заверено копие от работодателя)
-   Удостоверение за раждане (заверено копие от работодателя)
-   Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 от наредбата/ако за първи път бащата получава обезщетение от НОИ/ https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_86gp4fmrgh&hl=en

# 144
  • София
Жълтият Ламтурник сега като каза дали дъщеря ти не прави така, за да привлече внимание като реакция заради бебето и се сетих за моята реакция,когато се е родил брат ми. Била съм на 3 и видимо много съм се радвала,че си имам братче и съм го обичала,наще са ми обръщали достатъчно внимание,но...Започнала съм да казвам през ден,че ме боли корема,ревала съм,водили са ме поне веднъж в седмицата до Пирогов много притеснени,обиколили сме куп лекари и всички са казвали,че ми няма абсолютно нищо.Освен мнимите болки в корема,от време на време съм ставала една такава тъжна и на въпроса "Какво ти е Весе?" съм отговаряла "Душата ме души" чудно от къде дете на 3 години е измислило това,но факт.Всичко е било заради братчето, твърде вероятно е и при вас да става въпрос за същото.Дано по-бързо го преодолее.

Иве
, наистина супер гадна ситуация. За съжаление не мога да ти дам съвет,но съм с теб и дано нещата се наредят възможно най-добре!!!

# 145
  • София
Е да де, ама тук никъде не пише, че ако аз напусна един ден след като съм се върнала на работа, отпускът по майчинство на бащата се прекратява, аз открих това:

(6) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът по чл. 164, ал. 1 КТ се прекратява, когато:
1. майката (осиновителката) е лишена от родителски права или нейните родителски права са ограничени по установен ред;
2. майката (осиновителката) даде съгласие отпускът да бъде ползуван от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 КТ.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 96 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Отпускът по чл. 164 се прекратява и когато:
1. детето бъде дадено за осиновяване;
2. детето бъде настанено в детско заведение;
3. детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
4. детето се отглежда от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството";
5. детето почине;
6. осиновяването бъде прекратено от съда.

Тук го няма този случай с напускането.

(9) Ползуването на отпуска по чл. 164, ал. 3 КТ не се прекратява, когато майката (осиновителката) ползува друг вид отпуск.

И това открих, т.е. ако съм в неплатен отпуск също няма да се прекрати майчинството на бащата, поне аз така го разбирам.

Вие какво ще кажете?

# 146
Мила Вени,  bdbaloni   hug . От сърце ти желая задраве, много любов и нека цялото щастие на земята да ти се изсипе на главата !!!   smile3503  

# 147
Та значи..да пусна анкетата с градовете Троян,Трявна,Габрово,В.Търново... Дати-/кажете ми вие примерни дати/ и ако има друг потенциален град/вилно селище ми кажете,за да добавям...

Според мен за  датите е добре да съвпадат с някой празник,защото повечето татковци почиват тогава.Иначе незнам как ще съчетаем нещата...

# 148
Здравейте и от нас!
Днес и ние бихме ваксина, засега сме ОК Praynig
Карбо, ама тя снахата много изостанала с мерките, Гоги вече е 8 кг, 68 см, ама нали сме мъже, трябва да сме по-големи  Joy
За срещата - ние сме ЗА, но ако е някъде посредата на БГ и ако е средата на септември (че нашият тати е счетоводител и имат осигуровки, ДДС и т.н. до 14-ти)  Peace
Зъбче, честит рожден ден, да си жива и здрава и много обичана  newsm59

В този ред на мисли да почерпим и ние - вече сме на 4 месеца, колкото сме големи само  hahaha

# 149
Ламтурниче, и аз си мисля, че може да е реакция на ревност заради бебето и това да е начин на привличане на внимание. Просто да изживява тежко появата на бебчето.
Иначе ето тук има адреси и телефони на психолози във Варна и можеш да провериш дали работят със здравна каса и колко е приемът.http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=25471.msg540469
Тук също
http://forum.varnabebe.com/viewtopic.php?t=528&sid=2707d1747 … 3c9a19142e897510c

Общи условия

Активация на акаунт