Нужни и ненужни покупки за бебето - моят опит (3)

• 254 284
  • 1 923
  •   1
Отговори
# 915
  • София
Аз отдавна не съм фен на бутилираната в пластмасови бутилки минерална вода. Защото най-малкото е доказано, че като стои на слънце, пластмасата отделя вредни вещества в самата вода, които са канцерогенни. А масовата практика по борсите е водата да се съхранява на открито. В чужбина има избор, можеш да си купиш вода в стъкло или пластмаса, като цената не е много по-висока. Тук в обикновените супермаркети не съм виждала българска минерална вода в стъклена бутилка. Банкя предлагат, но повече са ориентирани към заведенията...

И аз използвам Брита вкъщи. Филтрирам водата и прехвърлям в стъклена кана или шише.

Опитвам се да огранича използването на пластмаси до минимум.

# 916
  • София
Вече има и на горна баня в стъклена бутилка . за съжаление само в големите супермаркети. Вкъщи съм се запасила с няколко такива шишета и вече си нося отвкъщи вода. на няколко пъти ми се е случвало да си купувам вода в плстмасова бутилка, с осезаемо променен вкус, предполагам поради гореизброената причина

# 917
На Девин също има 1.5 л. в стъклени бутилки, но никъде не съм виждала да се продават.

# 918
  • София
Не става да се преварява вода в микровълновата. В каната има все пак някакъв момент на "кипване" преди да се изключи.
Топлила съм вода за АМ в микровълновата. И пюрета съм затопляла.
Иначе микровълновата си я използвам пълноценно.

# 919
  • Варна
Аз съм от мързеливите майки и никога не съм се втелявала толкова за преваряване и стерилизация, в крайна сметка като си кърмех детето, нямаше как да си преваря гърдите преди кърмене Laughing, затова и с останалите дребни неща за стерилизиране не съм се престаравала кой знае колко и не сме имали никакви проблеми.

Не разбирам какво толкова ви притеснява в чешмяната вода, че да е нужно да ври не знам си колко минути? По закон ако във водата има някакви патогени или други вредни микроорганизми, задължително водоподаването се спира до отстраняване на проблема. Единственото притеснително в чешмяната вода според мен е химията, използвана за пречистване и обеззаразяване, ама химията не изчезва с преваряване, преваряването убива микроорганизмите, които така или иначе ги няма в чешмяната вода. Дори и да приемем обаче, че има вредни бактерии във водата, повечето от тях ще измрат още при достигане на 70 градуса температура, съответно след една минута кипене на 100 градуса, шансът да остане нещо живо в нея е нулев.

# 920
  • София
Ако живееш в район със силно варовита вода, естествено, че има смисъл преваряването.

Или в Свищов, където във водата има манган  Wink Там няма и през ум да ти мине да използваш чешмяната вода за пиене или готвене, камо ли да я даваш на бебе.

# 921
  • София
Една от причините да преварявам е именно, защото водата е ужасно варовита. От тази, която оставя цветни наслоения по санитариите. Тук преваряват дори водата, с която къпят бебетата. Отделно има някаква правителствена програма (в чужбина съм) за доставка на вода до населението и оттам е бутилираната вода, не е минерална. Иначе и аз знам, че минерална не трябва да се преварява заради повишаването на концентрацията.
В началото пробвахме с Брита, но не се получава - отвратително мръсна остава. Сега такава вода сипваме на овлажнителите, успява и тях да замърси.
Градът е до три големи плавателни реки, не знам от коя е водата, но с пречистването й откровено не се справят.

# 922
Веднъж ми беше свършила изворната вода, а ме мързеше да ходя до магазина и реших да преваря чешмяна вода за АМ.
Преварих я и я оставих да изстине, като отидох след 20-тина минути се изплаших. Цялата повърхност на водата имаше тънък слой с нещо, което изглеждаше като мазут.
Идея си нямам какво беше, но подобна вода аз не бих пила, не да я дам на дете си, още повече новородено. Пък дребните песъчинки по дъното, въобще няма да ги коментирам.

# 923
Относно термоканата, четах мнение на една мама някъде, че ако се отвори капака, не спира след като заври и си засичаш 5-6мин. колкото е необходимо.  Аз все още не съм го пробвала, но така мисля да изварявам.
А за микровълнова съм твърдо против използването й, каму ли да правя нещо за детето там (храна и т.н). Бих предпочела да си изварявам нещата на котлона, от колкото да взема стерилизатор за микровълнова. Лично мнение Simple Smile

# 924
Моята кана си повира няколко минути преди да изкл.,но това с капака наистина е идея! Peace
Специално аз винаги съм преварявала в тенджерка като беше бебе,никога в каната !

# 925
Имах предвид за стерилизация в микровълнова, не в кана.

# 926
  • Варна
Да ти кажа и аз мислех така, но не мога да ти опиша на какво заприличват шишетата, да не говорим за помпата след неколкократно изваряване във варовита вода Sick Няма изчистване това нещо! Та пак си помисли за стерилизатора. Хайде храна разбирам, но не виждам какво ще навреди на шишетата да се стерилизират в МВФ. Чак такова вманиачаване не е полезно, така мисля Peace

# 927
Месечинка виторога,не ми се е налагало да изварявам неща, нямам опит и не съм се замисляла, след като го казваш вярвам че е така. Flutter Лично аз съм си взела парен стерилизатор на Авент. А колка ще ми се налага да го ползвам е друг въпрос, но реших да го взема предварително.

# 928
* Сиренце * със сигурност стерилизатора ще ти е полезна вещ. Казвала съм преди, ще кажа пак - няма такава хамалогия като варенето на шишета в тенджера. Освен това при твърда вода целите са побелели като ги извадиш с слой бял прах.
Микровелето също го ползвам и за себе си и за детето - въпрос на лично виждане.
Относно водата - от раждането давах Девин розов етикет Изворна вода - преварих няколко пъти чешмяна и имаше всякакви гадости вътре дори след това, на вкус беше ужасна. Синът ми беше на около 1г. , когато започнах да давам и чешмяна вода.

# 929
  • Плевен
Значи имам голям късмет че не ми се е налагало да изварявам нищо.Като ви слушам си е голяма хамалогия това изваряване....То стерилизатори,тенджери,микровълнови,шишета,лелеле.Добре че имах късмета да кърмя  Peace.От тази гледна точка ми е било лесно излизането първите месеци на разходка,не преварявам,не мъкна с мен 101 шишета...

Общи условия

Активация на акаунт