Съжителство без брак остава незаконно!!!

• 12 091
  • 205
  •   1
Отговори
# 30
  • София

Небракуваните двойки най-вероятно искат точно това.
Не бих ги нарекла "несемейни", а вероятно и те самите не биха се нарекли така.

А как точно бихте ги нарекли, че ми е интересно.

Коментираме "Закон за семейството" и е съвсем нормално той да се занимава именно с правната уредба на едно семейство.

Ако някой не иска да създава семейство (а това си е негово право) не виждам какво се притеснява толкова. Всяко нещо, което не е изрично забранено от закона е разрешено (правило още от Римското право).
[/quote]

какво значи създаване на семейство
то от подпис ли се създава или от съзнателното желание на двама или повече човека да споделят един бит, едно домакинство, един дом и всичките произтичащи от това последствия
факта, че съм разведена без семейство ли ме оставя
а детето ми

и за някой неразбрал отгоре - съжителството без брак, не прави майката самотна
липсата на име в графата баща на акта за раждане я прави такава
това са съвсем различни неща

повечето цивилизовани държави имат в законодателството си уреждане и на отношенията на несключилите брак двойки, само ние сме твърде морални, за да сме коректни

# 31
Аз пък изобщо не проумях подбудите да се узакони фактическото съжителство newsm78 Ако съм искала да съм "законна", до сега да съм се бракувала. Къде е логиката, моля запознатите да ми обяснят Praynig
Говореха за някакви 12-13% деца, които не били признавани от бащите, та уж заради тях newsm78 Един баща, който не иска да признае детето си, дали ще иска преди това да влиза в някакви законни съюзи с майката?
Наистина ми се губи логиката...

Именно за това говорим, че няма логика и само ще усложнят нещата. Доброволна регистрация на фактическо съжителство за мен е по-унизително. Доброволно е фактическото съжителство и затова не е нужна регистрация. Регистрацията е синоним на подписа,на принудата, и то за какво? Пак да ползваш Семейния кодекс. Laughing

# 32
  • Варна
. Снощи по бтв анонсът беше точно нещо от рода "Парламентът остави съжителството без брак извън закона", което меко казано звучи идиотски.

Извън закона, защото са искали да го вкарат в закона. Какво е идиотското?

Ами идиотско е, защото "извън закона", "незаконно" означава ПРОТИВОРЕЧАЩО НА ЗАКОНА! За мнайсти път го пиша! В случая имаме нещо, нерегулирано със закон! Това НЕ Е незаконно! Ако е, какво ще кажеш за питането ми по-нагоре са яденето и WC-то? Законно ли е или не? Няма закон за него, значи е извън закона? Извинявай, ама е смешно!

# 33

то от подпис ли се създава или от съзнателното желание на двама или повече човека да споделят един бит, едно домакинство, един дом и всичките произтичащи от това последствия

Създаване на семейство е едно, сключване на брак - друго.
Писна ми от тия, дето не  искат да сключат брак, но искат де се ползват от всички законови норми.

# 34
possessed, виждам, че си отговорила вместо мен и си се изразила доста добре - благодаря.

Намирисва ми, че това ще се превърне в поредната тема "За или против брака".
Къде е авторката?

# 35
... повечето цивилизовани държави имат в законодателството си уреждане и на отношенията на несключилите брак двойки, само ние сме твърде морални, за да сме коректни

И в другата тема писах - против съм да се уреждат правно отношенията на хора, които не искат отношенията им да са правно уредени. Те сами са направили този избор и няма нищо лошо в това.

# 36
Това нищо не определя, трябва да си по- конкретен- семеен с брак или семеен с "фактическо съжителство"? Wink
Специално за теб, Северина - семеен за втори път, с богат опит в извънЗаконовото /несемейното, извънбрачното и т.н./ съжителство! Втория път бракът ми макар и по любов стана въпреки волята ни, но както казах вече - важното е да се обичат младите!  Wink

# 37
. Снощи по бтв анонсът беше точно нещо от рода "Парламентът остави съжителството без брак извън закона", което меко казано звучи идиотски.

Извън закона, защото са искали да го вкарат в закона. Какво е идиотското?

Ами идиотско е, защото "извън закона", "незаконно" означава ПРОТИВОРЕЧАЩО НА ЗАКОНА! За мнайсти път го пиша! В случая имаме нещо, нерегулирано със закон! Това НЕ Е незаконно! Ако е, какво ще кажеш за питането ми по-нагоре са яденето и WC-то? Законно ли е или не? Няма закон за него, значи е извън закона? Извинявай, ама е смешно!

Извън закона означава в случая "извън СК", а не ПРОТИВОРЕЧАЩО НА ЗАКОНА". " В случая имаме нещо, нерегулирано със закон! Това НЕ Е незаконно! "-ето,после сама си отговаряш.
Относно яденето и срането: Законни са. Съгласно природните закони. Но са ИЗВЪН закона(в случая СК), защото не ги регламентира-т.е. не се занимава с тях, защото не подлежат на третиране като казуси в отношенията между съпрузи. С тях се занимават учените по тези въпроси, а  природните закони просто няма как да ги избегнем. Но ако приемат предбрачния договор в СК и някой ги вкара в такъв, автоматически влизат в третирането на СК от сключилите такъв. Как ще го решават, да му мислят депутатите, а ние ще пообсъждаме яденето и с...о в СК Laughing

# 38
  • София

Създаване на семейство е едно, сключване на брак - друго.
Писна ми от тия, дето не  искат да сключат брак, но искат де се ползват от всички законови норми.

дали ще отделиш време да кажеш, от кои точно законови норми се ползват, та да е в разрез с твоето толериране
аз не се сещам да има нещо, с което да могат да те ощетят

... повечето цивилизовани държави имат в законодателството си уреждане и на отношенията на несключилите брак двойки, само ние сме твърде морални, за да сме коректни

И в другата тема писах - против съм да се уреждат правно отношенията на хора, които не искат отношенията им да са правно уредени. Те сами са направили този избор и няма нищо лошо в това.

тези, които не искат да имат правно уредени отношения, просто няма да се възползват от правото си
виж, тези неподписани по една или друга причина, нямаща нищо общо с бягство от нормативни уредби /да не изреждам дълъг списък от възможности/, те какво са виновни

# 39
Това нищо не определя, трябва да си по- конкретен- семеен с брак или семеен с "фактическо съжителство"? Wink
Специално за теб, Северина - семеен за втори път, с богат опит в извънЗаконовото /несемейното, извънбрачното и т.н./ съжителство! Втория път бракът ми макар и по любов стана въпреки волята ни, но както казах вече - важното е да се обичат младите!  Wink

Ей, много ми е интересно, как се случва брак без твоето желание.

# 40
  • Варна
Месечинка виторога нещо, което е "извън закона" не значи, че е в разрез с него. По твоята логика излиза, че ако не си с мен си против мен, средно полжение няма.

[
Ами идиотско е, защото "извън закона", "незаконно" означава ПРОТИВОРЕЧАЩО НА ЗАКОНА!
Точно това не означава, в този случай. Хората който живеят без сключен брак са точно и съвсем извън закона, в случая Семейния кодекс, т.е. не се ползват нито от правата, нито от задълженията в него.

Спирам, че вече се отклонихме доста от темата. Simple Smile

notar благодаря за разяснението! Simple Smile Не те закчих от нездраво любопитство, а защото се развиха две тези, според които в брак или в съжителство "семеен" значи едно и също.

# 41
Ей, много ми е интересно, как се случва брак без твоето желание.
Ами така - обичаш една жена, решавате да живеете заедно без брак, защото единия идва след развод и две свободни /не брачни/ връзки, а другия след малко по-див развод и заживявате заедно. Ще си имате и бебенце и радостта е двойна, обаче в един ден таткото /аз демек/, като по-свестен и съвестен юрист, сядам с химикал в ръка и почвам да смятам и виждам, че ако детето се роди на термина, ще бъде 25 дни по-рано от изтичането на срока в който за баща на детето родено след развод се счита бившия съпруг, ако не са изтекли 300 дни от датата на развода.!!!??? Да предизвикваме по-ранно раждане ли?  Ето ти начина, Трещерица - нищо ново под слънцето. Но и двамата не съжаляваме! Бъди сигурна - любовта е важна!  Peace
Северина - аз съм на 44 и отдавна не се "закачам" от такива думи. В нета е трудно да прозреш смисъла и емоцията която се влагат в думите на човека отсреща, защото не виждаш лицето му и затова дори и не съм си помислял подобно нещо да се фръцкам на обиден.  Hug

# 42
...
виж, тези неподписани по една или друга причина, нямаща нищо общо с бягство от нормативни уредби /да не изреждам дълъг списък от възможности/, те какво са виновни

Не се сещам, кажи някоя Rolling Eyes

# 43
Не ми стана ясно,точно от какви законови норми се възползваме ние,не сключилите брак,че не се сещам!?
И,кой точно е закона,който ме задължава да го направя,щом е незаконно newsm78

# 44
Какво значи "остава незаконно". Не съм видяла да ги гонят и преследват.

Остава незаконно - означава не е регламентирано от закона, не е уредено какво става при различни обстоятелства.
"Незаконно" не е в смисъл "забранено".

Напротив, уредено е всичко по закон, само че не директно по СК.
Който не иска брак си живее съобразно приложимото към него законодателство и не знам някой да му пречи.
Който иска СК се жени.
Смехотворно е да се прави някаква законова разлика между сключили брак и разписали се на друго място, пък броящи се към несключилите брак.

Общи условия

Активация на акаунт