Примерна схема на захранване (16)

• 30 471
  • 470
  •   1
Отговори
# 240
Barboranche, не е проблем така да замразиш месото, аз също съм предлагала по този начин месо, трайността му е 1-2 месеца, но тъй като детенцетое още много малко е добре да се дава само до един месец след замразяването.

# 241
  • София
Здравейте,

от около месец и половина захранвам моя разбойник. Имам обаче няколко въпросчета, които вероятно са дискутирани, но аз не успях да открия всичката информация...
Основно се кърмим, а новите храни давам между 2 кърмения - около 11.30-12.30. До момента съм давала в този ред: оризова каша, тиква, круша, морков, картоф, пащърнак, ябълка и слива. Крушата и сливата въведох по-рано от плановете ми,  но стомахчето ни се оказа капризно и се запича много, та на тях разчитам да помогнат и все пак да има разнообразие. Сега ми предстои въвеждане на каша елда(7 дни) и ето какво исках да попитам:
1. Мога ли успоредно с елдата да въвеждам и други нови плодове/зеленчуци? Някъде в старите теми бях чела, че може кашата да се въвежда успоредно с други храни, но не съм сигурна, че си спомням правилно...  Следващите храни по план са ни авокадо, тиквички, броколи, карфиол, чушка - евентуално да ги карам заедно с кашата, за да мога след тях да въведа месото (иска ми се да имам повечко зеленчуци, с които да го комбинирам).
2. какви други безглутенови каши(зърна) е добре да въведа преди глутена? За оризовата каша се колебая дали да я давам често, защото виждам, че оризовото нишесте е основна съставка на доста пюрета, както и ориза, а и при нас запека е проблем  Sad
3. Мисля да оставя плодовете и кашата следобед, а около обяд да хапваме зеленчуците - т.е. да въведа второ хранене. Колко често е добре да давам каша при това положение?
4. До момента максималното количество пюре, което е изяждал е докъм 100 гр. около 3/4  бурканче на Хип. Ако въведа и следобедно хранене си мисля да давам пак най-много до това количество(примерно 50:50 каша и пюре) - така ОК ли е, с оглед че държа кърменето да е водещо?
5. Ако се движа по този план месото ни отива към 8 навършени месеца и в края на втори месец от захранването - така добре ли е?
Извинявам се за многото питанки, но нещо съм се притеснила... и предварително благодаря   bouquet

# 242
  • На бял кон в Pierrefonds

1. Мога ли успоредно с елдата да въвеждам и други нови плодове/зеленчуци? Някъде в старите теми бях чела, че може кашата да се въвежда успоредно с други храни, но не съм сигурна, че си спомням правилно...  Следващите храни по план са ни авокадо, тиквички, броколи, карфиол, чушка - евентуално да ги карам заедно с кашата, за да мога след тях да въведа месото (иска ми се да имам повечко зеленчуци, с които да го комбинирам).

Може да изчакаш 3 дни, да свикне стомахчето с новата храна (елда) и след това да продължиш, както си решила. Лично аз от самото начало въвеждам новите храни през 3 дни. Това е минимума, но исках по-бързо да достигна разнообразие и не съм имала проблеми.

2. какви други безглутенови каши(зърна) е добре да въведа преди глутена? За оризовата каша се колебая дали да я давам често, защото виждам, че оризовото нишесте е основна съставка на доста пюрета, както и ориза, а и при нас запека е проблем  Sad

Може царевица например, киноа, но аз те съветвам да не отлагаш много глутена. Спокойно може да предложиш каша от овесени ядки, ечемичени ядки, ръжени. Детето ти е над 6 месеца, кърмено, не виждам проблем да се въведе бавничко глутен. За запека е добре всеки ден да предлагаш по една регулираща стомахчето храна - сливи, круша, тиквичка или броколи, след като бъдат въведени. С времето ще се нормализират нещата. И най-важното предлагай вода по време и между храненията, особено това с кашата - след това децата ожадняват много.

3.Мисля да оставя плодовете и кашата следобед, а около обяд да хапваме зеленчуците - т.е. да въведа второ хранене. Колко често е добре да давам каша при това положение?

Лично аз давам каша всеки ден. Обогатена е на желязо и така детето си набавя необходимото му количество, което липсва във все още бедното му меню.

4. До момента максималното количество пюре, което е изяждал е докъм 100 гр. около 3/4  бурканче на Хип. Ако въведа и следобедно хранене си мисля да давам пак най-много до това количество(примерно 50:50 каша и пюре) - така ОК ли е, с оглед че държа кърменето да е водещо?

На мен ми изглежда просто супер, савнявайки с моята кукла, която яде едва 50-60 грама на ядене - до сега общо две за деня с твърда храна и другото е кърмене на поискване.

5. Ако се движа по този план месото ни отива към 8 навършени месеца и в края на втори месец от захранването - така добре ли е?

Даже много добре. Аз въведох месо на 7 навършени месеца, но не е късно и на осем да се въведе.

# 243
Здравейте!
Днес въведох ориза с безмлечната каша на Милупа. Най - напред предложих една лъжичка каша, направена с кърма, за да опита чистия вкус, а после разбърках още една лъжичка в пюре от тиква. Смятам да въвеждам ориза за 7 дни, като го предлагам по гореописания начин - една част чист ориз, а другата част смесена със зеленчуково пюре. Правилен ли е този начин, тъй като по моите записки второ хранене с твърда храна се предлага едва през втория месец на захранването? Днес е 20-ят ден от началото на захранването. Досега съм въвела картоф, морков, тиквичка и тиква. След ориза мисля да въведа ябълка, круша, синя слива (или банан, все още се чудя) - всеки за по 4 дни - и едва тогава да изместя оризовата каша + плод като следобедно хранене.
И още едно питане - удачна ли е идеята ми да давам плод като добавка към кашата, а не между кърменията?

пп. Видях питане на Nivea:) още от 14-та тема за седмичните менюта, на което не съм отговорила. Моля за извинение, ще се постарая утре да прегледам книжката и да споделя прочетеното.  Peace

Самоцитирам се, за да помоля отново за коментар Peace

# 244
Здравейте,

от около месец и половина захранвам моя разбойник. Имам обаче няколко въпросчета, които вероятно са дискутирани, но аз не успях да открия всичката информация...
Основно се кърмим, а новите храни давам между 2 кърмения - около 11.30-12.30. До момента съм давала в този ред: оризова каша, тиква, круша, морков, картоф, пащърнак, ябълка и слива. Крушата и сливата въведох по-рано от плановете ми,  но стомахчето ни се оказа капризно и се запича много, та на тях разчитам да помогнат и все пак да има разнообразие. Сега ми предстои въвеждане на каша елда(7 дни) и ето какво исках да попитам:
1. Мога ли успоредно с елдата да въвеждам и други нови плодове/зеленчуци? Някъде в старите теми бях чела, че може кашата да се въвежда успоредно с други храни, но не съм сигурна, че си спомням правилно...  Следващите храни по план са ни авокадо, тиквички, броколи, карфиол, чушка - евентуално да ги карам заедно с кашата, за да мога след тях да въведа месото (иска ми се да имам повечко зеленчуци, с които да го комбинирам).

Въвеждане 7дни означава само тя да е нова храна. За зърнените 5-7 дни е добре, ако не е в началото на захранването.

Нивеа домат давам обелен, ако е от голямите. Иначе много харесва чери доматки, че може да си ги държи сама. Тях не ги беля.

# 245
Праскови и кайсии 7-ми месец добре ли е да се дават? По-точно към края на 7-ми?

# 246
Праскови, кайсии
- пюре: 6-8 м. (избягват се пресни поради високото количество пектин, който е проблем за нежното стомахче)
- сурови: след 8 м. (непосредствено след първите сурови плодове)
- при алергична обремененост: след 1 год.
- ценен витаминен и минерален състав (витамин С, бета-каротин и др.)
- имат регулиращ ефект за стомахчето (алтернатива на крушите и сливите)
- слаб алергенен потенциал

# 247
Много блгодаря felicidad17!   Simple Smile

# 248
 Шушу, доколкото разбирам това са ти въпросите:
Най - напред предложих една лъжичка каша, направена с кърма, за да опита чистия вкус, а после разбърках още една лъжичка в пюре от тиква.  Правилен ли е този начин, тъй като по моите записки второ хранене с твърда храна се предлага едва през втория месец на захранването? 
И още едно питане - удачна ли е идеята ми да давам плод като добавка към кашата, а не между кърменията?

На първия въпрос-да няма проблем така да го предлагаш ориза, а може и да ги даваш направо смесени, аз лично към пюретата и кашите кърма не съм добавяла, защото до 1г. нямах заместено хранене.
На втория въпрос, да, зърнена каша+плод е много добра комбинация и е много здравословен вариант за сутрешна или следобедна закуска(вит.Ц от плодовете спомага за оптималното усвояване на желязото от зърнените каши).

# 249
Здравейте,
Отдавна не съм се включвала, но напоследък имам усещането, че не мога да изградя балансиран режим на хранене. Моля за съвет от Косе Босе или по-опитните майки. Вече сме големички (1г. 1м), но все още не съм включила яйца, риба, както и кисело мляко. Опитвам се безуспешно да включа АМ към сутрешната или следобедна закуска, но не ми се получава. Като цяло с тези две хранения имам проблем. Ето горе долу на какъв режим сме.
5-6 ч сутринта - кърмене малко
8.30 - 10.30 - закуска (тук се проточва много дълго, а понякога почваме и по-късно, или пък приключваме по-рано, най-често около 9.30). Отказва попара, горе долу яде макарони на плазмон или грис със сирене масло и малко захар. Днес опитах и овесени ядки пак така приготвени с малко АМ в тях, но като че ли то не й харесва точно. Пробвала съм да й дам тестена закуска и като че ли я яде, но нали не са много полезни.
12.30-14.30 - обяд (тук по-скоро интервала е голям защото в различно време сядаме да обядваме, но като цяло протича по-бързо и успешно) Яде месно зеленчукови пюрета с хляб или по малко от кухнята. Понякога преди обяд суче.
16.30-18.30 - т.нар. следобедна закуска, която в повечето случаи е едно голямо НИЩО. Пардон изпива на събуждане малко кърма около 80 мл. Пробвала съм каша с плодово пюре и до едно време вървеше (до към 11 месеца и нещо). Пробвах и каша с кърма също до едно време вървеше (пак до там някъде). Пробвах и кърма с бисквити и това го яде няколко пъти. Пробвах да варя грис с череши, пробвах шейк от банан и АМ с бисквита, млечни готови каши, пробвах пастет от варен жълтък масло и сирене и от това опитва 2-3 хапки и до там се приключва. Всичко от дотук изброените вече е обречено на провал. Това поведение е стабилно вече повече от месец. Единственото нещо от което успявам да дам количество от около 100 гр е печена ябълка с оризова каша. Но това не може да продължава всеки ден. Моля ви тук да споделите идеи, какво давате, позволявате ли си да речем кекс или бисквитена торта или палачинка. Такива работи пише в една книжка на звездев, но на мен ми се виждат не до там здравословни. Но от друга страна са си все пак някаква храна.
20.30 - вечеря. Тук също нямаме проблеми повечето пъти предвид че не яде нищо след обяд. Яде пак месно зеленчуково пюре по съвет на гастроентероложката за наддаване. Понякога яде варени картофи със сирене и масло.
На заспиване малко кърма.
При този режим на "хранене" беба е 7,4 кг на 1г и 1м . Доста е активна, но аз не познавам неактивно дете на тази възраст.
Моля ви дайде ми идеи и трикове за двете закуски. Плодове опитвам на следобедната закуска, но изяжда символични парченца. Яде повече за десерт вечер. Не мога да нарека детето си злоядо, но на 2 от 4 храненета практически не яде. Притеснявам се, че и вечерята е дота късно и доста обилна и че няма достатъчен прием на млечни храни.

# 250
Рядко се включвам, но ви чета редовно!  bouquet

Имам няколко въпроса и ще съм много благодарна компетентните и разпологащи с малко свободно време да се включат!  Hug
Косе Босе благодаря за всички съвети, ти си цяла енциклопедия   bouquet

Та... моят младеж е на 9 месеца, захранен малко преди 7 навършени и сме малко назад с материала - не съм въвела още глутен (официално, въпреки че съм му подхвърляла по някоя и друга бебешка бисквитка или сухар да погризе) а от месото съм въвела само зайче.
1.Да му въведа ли вече глутен с овесени ядки и после да върна на месото или да въведа пиле и после глутена, имам и планове за пуйка но това ще стане наесен  newsm78

2. Засега имаме 2 твърди хранения - редувам месно със зеленчуково пюре (през ден съотв.) на обяд и зърнена каша с плод следобяд, изяжда около 100 гр., няма заместени хранения, та чудя се какво трето хранене да му измисля и кога да бъде то? Сутрин? Плодово пюре?
Благодаря ви   bouquet

# 251
1. И двата варианта стават.

В първия случай: първо месо, после глутен.
Аргументи: след като е въведен един вид месо и е минало достатъчно време от захранването с месо, вторият вид месо може да се включи по-бързо. След това се започва редовното въвеждане на глутен с овесени ядки – проблемът може да е не толкова в самия глутен (особено ако вече са давани макар и малко глутенови бисквити и сухари), колкото да се въведе плавно една нелека пълнозърнеста храна като овесените ядки. В повечето случаи се понасят добре, но е възможно да предизвикат и подуване на стомахчето.

Във втория случай: първо глутен, после месо.
Аргументи: Глутенът може да се дава 5-7 дни  примерно, като за това време не е задължително да се стига цяла доза овесени ядки или друга глутенова храна. След това може да се включи втори вид месо, междувременно ядките или друга глутенова храна продължават да се дават, тъй като целта е детето да приема глутен редовно. Така се разнообразява месното хранене, все пак 9 месеца е добра възраст за още един вид месо. Между другото, след 9-10 м. може да се въведе всеки един основен вид месо (телешко, свинско, всякакво птиче), така че няма голямо значение какво ще се включи като втори вид месо. Идеята е да има все пак някакво разнообразие, не е задължително да се дава целенасочено и редовно още вид месо.

И в двата случая не е нужно глутенът да се отлага още, дори е нежелателно да се закъснява.

2. Трето хранене може да се включи и сутрин, и следобед. Няма правила, зависи от режима.

Може да се започне с плодово пюре или още по-добре пресен плод, към което впоследствие се добавят малко зърнени храни и така се превръща в пълноценна закуска. Темповете за преход от леко плодово пюре към по-засища закуска се диктуват от детенцето. Ако детето е активно кърмаче, тогава ситуацията е още по-индивидуална. След това може да се оставят само зърнени храни, с добавка на сирене или други млечни постепенно става класическа закуска за дете около годинката. Пресните плодове се изместват следобед или меьду храненията.

Не е проблем да се дават зърнени храни два пъти дневно.

# 252
... мисля да сваря заешко месо (намерих си домашно) и да го замразя във формички за лед.
Знаете ли колко време мога да съхранявам така замразените кубчета?
И въобще добър вариант ли е?

Удобен вариант, става за малко дете.
Оправдано е, ако целта е запазване на домашно месо.
Присъства в почти всяка книжка със съвети за хранене и рецепти за най-малките. 
Но е добре продуктите да се консумират половин-един месец преди указания по-долу краен срок.

Част от месото може да се замрази сурово, на малки порции, за да се запази по-дълго време.
Има значение и вида на фризера, където ще се съхранява - дали поддържа поне -18 градуса, колко често се отваря и т.н.

Трайност на замразени термично обработени продукти (в месеци):
Чисто месо: 1-2
Зеленчуци: 3-4
Зеленчуци с месо: 1-2
Зеленчуков бульон: 1-2

Трайност на сурово замразени продукти (в месеци):
Месо
Пилешко: 8-10
Пиле (цяло): 12
Телешко: 6-10
Агнешко: 6-10
Свинско (без мазнина): 4-6
Свинско (с мазнина): 2-4
Мляно: 3-4
Пушено: 1
Колбаси: 1-2

Зеленчуци: 8-10
Подправки: 6-12

Плодове: 10-12
Сокове: 6-8

# 253
Здравейте,мами! Нова съм във форума,но много бих искала да ме посъветвате с каква каша да продължа захранването на бебето ми,което е на 6 месеца? Досега съм давала само на Hipp "първа каша на бебето" и се чудя дали мога да продължа с каквато и да е безглутенова каша?! Благодаря Ви предварително  Simple Smile

p.s. Само да допълня че се захранваме само с каша,още не сме давали никакви пюрета.

# 254
  • София
Виж състава на "Парвата каша на бебето" - с ориз имаше със сигурност. Можеш да даваш оризови каши без проблем. Май, имаше и царевица в "Първата каша..."  newsm78 Значи и царевични каши можеш да даваш. Ориз и царевица има и на Фризокрем каша, но става на бучки.

Общи условия

Активация на акаунт