Примерна схема на захранване (16)

• 30 460
  • 470
  •   1
Отговори
# 255
Много благодаря за съвета.Сега ще погледна какво съдържа!  Wink

# 256
Танита аз сутрин давам овесени ядки накиснати от предната вечер+плодове, семена и ядки, каша+ плодове и пшеничен зародиш, сандвич със сирене или кашкавал запечен, пълнозърнест/бял кус кус с масло и сирене, ювка съм давала един път, чисто кисело мляко, филийка с хумус или авокадо, плодове. Може още различни ядки - ечемик, овес и т.н. със сушени плодове (домашно мюсли), попара, макарони. За сега се сещам тези неща. Давам от тях и за следобедна закуска. Предлагам и най-различни плодове на тези две хранения. Захар и неща със захар не съм давала с изключение на няколко бисквитки, които е яла от други деца.

Може би са и омръзнали вече пюретата и кашите. Защо не пробваш да и готвиш ти?

# 257
Някой, който е въвел патладжан, може ли да ми каже с какво го готви? Купих и опеках патладжан, но аз го ям само на салата с пресни домати и печен пипер и нямам идея с какво да го сготвя за детето  Embarassed

Последна редакция: вт, 30 юни 2009, 19:13 от kupa

# 258
Пак имам въпрос към Косе Босе - преди месец започнах въвеждането на глутена с овесени ядки. Много ги хареса. После продължих с ръж, и нея понесе с охота. В събота продължих с пшеница - добавих една супена лъжица пшеничен грис към 6 лъжици овесени ядки. Неделя се разтрои. Не беше много рядко, но си беше разтройство. Понеделник дадох вместо каша следобед попара от сухар (изсушен заводски хляб) с кърма, че минахме на диета заради разтройството. Днес последното ако си беше чиста слуз. Няма обриви, няма кръв в акото, само разтройство. Това може ли да е реакция към пшеницата или е просто съвпадение? Спряла съм я, защото не съм сигурна от какво е. Подозирам също зъби.....

# 259
Kupa, салатката сигурно и аз ще я направя, че ми прозвуча вкусно! Simple Smile Иначе не мога да ти дам съвет, защото у нас почти не се консумират патладжани, но може и от салатата да пробваш да дадеш на малката, пасирано или на парченца, както е свикнала.

# 260
Някой, който е въвел патладжан, може ли да ми каже с какво го готви?

Задушен патладжан с пресни зеленчуци:
- парченца морков, чушка, лук или праз, пресен домат се задушават в малко вода под капак
- добавя се зехтин и сол 10 минути преди сваляне от огъня
- накрая може да се добави стерилизаран грах или царевица
- ако има повече течност, може да се сгъсти с малко брашно по време на готвненето или се добавя сухар или хляб

Печен патлаждан с млечни продукти:
- вътрешността се пасира или намачква
- смесва се със сирене, кисело мляко и/или извара, по избор
- малко пресен копър и зехтин са чудесно допълнение

# 261
1. И двата варианта стават.
2. Трето хранене може да се включи и сутрин, и следобед. Няма правила, зависи от режима.

Косе Босе много благодаря за компетентните съвети.  Simple Smile

# 262

На възраст 1-3 год. има два варианта на хранене:
- 4 пъти дневно през 4 часа
- 3 пъти дневно, плюс едно-две леки междинни хранения

Във вашия случай може да останете на варианта закуска, обед, вечеря, а следобед да даваш само пресни плодове и чисто АМ (около времето на плодовете или с по-голяма пауза). Плодовете активизират перисталтиката, постепенно може да подобрят апетита. Между обеда и закуската също може да даваш парченце плод. Не е проблем да останете на 3 хранения, плюс лека закуска следобед, останалите хранения са достатъчно хранителни и балансирани като групи храни.

Закуската сутрин не изглежда толкова проблемна, все пак детенцето има желание да хапва нещо. Тестени храни може, домашни. Всъщност те са чудесен заместител на кашите и варените ядки след 1 год., стига да са приготвени с подходящи продукти, по подходяща технология и с малко сол. Ако се приготвят със сирене, извара или яйца, стават напълно приемлива алтернатива на бебешките каши и купените бисквити. Тестените храни може да са кифлички, кекс, солен кекс, баница или подобни. Може да са от пънозърнесто брашно или смес от бяло и пълнозърнесто. Палачинки, приготвен в съд с незалепващо покритие без никаква мазнина, също са отличен вариант за вече пораснало детенце. Така въвеждаш яйца, а прясното мляко не е проблем на тази възраст, щом е ‘сготвено’. Готовите бисквити по-добре да се избягват.

Млякото сутрин може да даваш отделно или да го заместиш с кисело мляко, ако прецениш. Все пак е по-добре кисело мляко, отколкото никакво. Ако няма специална причина да се дава АМ, след год. може да се замести постепенно с други млечни, това са съвсем официални препоръки.

Вероятно причината не е пшеницата.
Нека педиатърът бъде в течение, щом разстройството продължава вече трети ден.
Настоявай с повече вода, кърма или други течности, ако пълни памперсите повече от 3-4 пъти дневно.
Щом има толкова слуз, веротно ще отнеме поне седмица, за да се стабилизира стомахчето. Засега търпение, може да са зъбки.

# 263
  • Варна
Важно ли е да се дава кисел? При толкова много каши...  Гледах как се приготвя, не ми се стори да има нещо жизнено важно за организма newsm78

# 264

Вероятно причината не е пшеницата.
Нека педиатърът бъде в течение, щом разстройството продължава вече трети ден.
Настоявай с повече вода, кърма или други течности, ако пълни памперсите повече от 3-4 пъти дневно.
Щом има толкова слуз, веротно ще отнеме поне седмица, за да се стабилизира стомахчето. Засега търпение, може да са зъбки.

Благодаря   bouquet дано си права, че ако не понася пшеница, не ми се мисли как ще я изхранвам..... Sad

# 265
Важно ли е да се дава кисел? При толкова много каши...  Гледах как се приготвя, не ми се стори да има нещо жизнено важно за организма newsm78
Чак важно не е. Стига да даваш други неща може и без него. Аз кисел така и не съм правила до сега  Simple Smile

# 266
 Момичета, едно въпросче- от кога може да се дава три-четири пъти на ден глутен?

Мисълта ми е ако сутрин давам овесени ядки/ кус кус/ попара, обеда ми е със сухар и вечерта супа пак със сухар. Стават три пъти....Дъщеря ми е на годинка без 14 дена...

Днес за пръв път взех от Млечната кухня и супичката ми изглежда застроена. Възможно ли е да е само с жълтък? Просто не се сетих да попитам дали е с цяло яйце и ако е - може ли да й я дам... ooooh!

Благодаря.   bouquet

# 267
Мами,имам един въпрос (малко смешничък),всеки ден ли давате каша на вашите бебоци? Днес една мама ми каза,че педиатъра им е казал само веднъж-два пъти седмично,а пък ние ядем абсолютно всеки ден.Моля кажете,вие как давате каша?! Предварително Ви благодаря!  Simple Smile

# 268
Мами,имам един въпрос (малко смешничък),всеки ден ли давате каша на вашите бебоци? Днес една мама ми каза,че педиатъра им е казал само веднъж-два пъти седмично,а пък ние ядем абсолютно всеки ден.Моля кажете,вие как давате каша?! Предварително Ви благодаря!  Simple Smile
Даже и по два пъти на ден съм давала. Не знаеш ли мита, че се пълнее от кашата Grinning Явно педиатърът и не е в час и си кара с нещата от едно време.

# 269
Даамм,може би не знае,че има нова схема за захранване....Оххх,олекна ми ,малко се бях стреснала.Много ти благодаря за бързия отговор  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт