Примерна схема на захранване (16)

• 30 388
  • 470
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте!Може ли с няколко въпроса и аз тук при вас Blush

Бях решила да захраня на 6 навършени месеца моето бебе,което друго,освен кърма не беше вкусвало.Захраних миналата седмица на 5м20дни,тъй като 1.храни ли се някой наоколо-тя точи лиги,примлясква и протяга ръчички 2.упорита е,седи с малко помощ 3.взима всичко и пъха директно в устата и т.н.,т.е. всички признаци,че детето е готово.
Започнах с тиква с картоф и 7дни въвеждах този вкус.Не се хареса особено нововъведението,но бих се изразила точно,че не й допадна вкуса,тъй като според мен е нормално първата реакция да е на отрицание...имаше и втрисане първите два-три дни..но през тези 7 дни тя така и не отвори устата да поеме с охота поне една лъжичка,прави блокаж с устенцето-езичето на входа на устата и наникъде или го избутва Rolling Eyes  някакси обаче вчера достигнахме количеството половин 125мл.бурканче на хранене.
Днес въведох втори вид зеленчуково пюре-морков и картоф,две-три лъжички,сравнително ги поема,но май сме повече на надхитряне.
Не отказва храната напълно категорично-да реве и върти глава,но не я и приема.

Рано ли е да се притеснявам за това,т.е. нормална реакция ли е или да правим почивка и после пак опити,или да продължим в същия дух?
7-8дни добре ли е за въвеждане на един нов вкус,какво трябва да е приеманото количество в края на периода?
Всяка нова храна ли въвеждам с по една-две лъжички-всеки нов зеленчук,после всеки нов плод,после всеки вид каша,месо и т.н.,т.е всеки месец след първото захранване давам новите неща по 1-2л?
Колко зеленчука да въведа и кога да започна да повтарям вид?
Кога да заместим обедното хранене изцяло с твърда храна?
Какво количество твърда храна трябва да изяжда 6-месечно,за да се приеме,че е заместено изцяло едно хранене?
Преди твърдата храна ли да кърмя,или непосредствено след нея?
При въвеждане на плодовите пюрета на втория месец напр. кога се предлагат вече въведените зеленчукови и в какви количества?
Трети месец от захранването-месни пюрета или каша?
Колко заместени хранения трябва да има бебе на съответно 6,7,8,9 месеца?

И последно-кога мога да се предложи на бебето безглутеновите бишкоти на Плазмон,които се предлагат за над 4м,но не за хранене,а за рознообразие,трябва ли да е захранено с повече нови вкусове вече или те нямат връзка с въвеждането на твърда храна?

Много ще съм благодарна на отговори Hug

# 376
бингъл, не съм най-големия експерт, но ето моето мнение: щом избутва храната с език е възможно още да й е рано, но може и така да реагира на новото нещо, което и показваш, а именно яденето. Според мен сега е много важно да не я залъгваш и да не я караш да яде на сила, ако ще са 2 лъжички, нека да са толкова, но изядени с желание и интерес. Така или иначе все още основната й храна е кърмата.
По въпросите:
Съвсем нормална реакция е, която при нас лично продължи още 1-2 месеца за всеки нов вкус, сека понякога пак така реагира;
7 дни са добре за въвеждане, в началото може да ги въвеждаш по-дълго - 7-8 дни, след 2-3 месеца може да се въвеждат неща и за 3 дни, зависи от продукта и опасността от алергии, трудносмилаемост и т.н., на този етап според мен не бива да гониш количество, защото често можеш да оставаш разочарована, нека детенцето изяжда толкова, колкото му е сладко;
Всяка храна се въвежда бавно и постепенно - веднъж за да се следи за реакции, и после за да свикне стомахчето с нея;
След като въведеш 4-5 зеленчука и е минал 1 месец от захранването можеш да започнеш с каша, докато въвеждаш кашата ще даваш от въведените зеленчуци, поне такава беше моята схема;
Заместването на хранене не е препоръчително на този етап, защото все още кърмата е много съществена за храненето на детето, заместване се препоръчва около годинка;
Това не мога да ти кажа;
Препоръчително е първо да кърмиш и след това да се дава твърдата храна - половин-един час по-късно;
До колкото знам не е препоръчитлено да се смесват плодови и зеленчукови пюрета, по-добрата комбинация е плодови с каша;
Аз процедирах така - 1 месец зеленчукови, 2 месец каша+ няколко плода, 3-ти месец месо;
Всичко има връзка с твърдата храна, щом е твърда храна:) Не знам какво съдържат тези бишкоти, не съм ги използвала.
Това е доста нахвърляна информация и едва ли е изчерпаелна, в темата има много полезни съвети и примери, така че моят съвет е, ако имаш време, изчети поне линковете на първа страница. На мен лично тази тема много ми помогна Simple Smile

# 377
Да се включа и аз с неекспертно мнение.
1. Почва се с еднокомпонентно пюре. Аз процедирах така - морков, морков + картоф/така вкарвам картофа, после чист картоф и така нататъка.
2. Не виждам какво се притесняваш за количетсвото. Ние все още не ядем по половин бурканче  Peace А се захранваме от преди 3 месеца.

Ако не бързаш да заместиш хранене, няма какво да се притесняваш. А и всяко дете приема различно количество храна. Твоята сладуранка може да се засища с по-малко.

7-8дни добре ли е за въвеждане на един нов вкус,какво трябва да е приеманото количество в края на периода?

За първите няколко храни - ДА. После вече е излишно. Макар, че аз първите храни ги въвеждах по 5-6 дена. Стиганхме до 10 л., но и аз не съм целяла повече

Всяка нова храна ли въвеждам с по една-две лъжички-всеки нов зеленчук,после всеки нов плод,после всеки вид каша,месо и т.н.,т.е всеки месец след първото захранване давам новите неща по 1-2л?
В началото - ДА. След като въведеш първите плодове и зеленчуци, псоле може да  дадеш и по-голямо количество, примерно 5л. Но всеки нов вид храна - месо, каша се въвежда с 1-2-3 л. Изкл., ориза примерно, ако си го въвела с пюре, при даването на каша може да започнеш и с по-голяма доза от 1л.

4-5 зеленчука е добре. като въвеждаш нов зеленчук даваш примерно 1л от него и довършваш с вече въведен.

Когато ти прецениш, но най- добре след 10-12 месец  Peace

Какво количество твърда храна трябва да изяжда 6-месечно,за да се приеме,че е заместено изцяло едно хранене?
Строго индивидуално.

най-добре час след кърмене

При въвеждане на плодовите пюрета на втория месец напр. кога се предлагат вече въведените зеленчукови и в какви количества?
Аз изместих зеленчуковите следобяд и предлагах новата храна/плодовите/ около обяд. Количеството колкото детето иска

Месни. По инфо от Косе Босе   bouquet не се препоръчва да се закъснява с месото

николко  Naughty

И последно-кога мога да се предложи на бебето безглутеновите бишкоти на Плазмон,които се предлагат за над 4м,но не за хранене,а за рознообразие,трябва ли да е захранено с повече нови вкусове вече или те нямат връзка с въвеждането на твърда храна?

Тук не съм изобщо компетентна, но мисля, че трябва да е след първите храни. А като се има впредвид, че са със захар, аз лично бих ги пропуснала засега  Peace

Това е мое мнение. Успех  Hug

П.С. За избутването с език - при нас беше/е признак, че вида храна не се харесва

# 378
Здравейте!Може ли с няколко въпроса и аз тук при вас Blush

Бях решила да захраня на 6 навършени месеца моето бебе,което друго,освен кърма не беше вкусвало.Захраних миналата седмица на 5м20дни,тъй като 1.храни ли се някой наоколо-тя точи лиги,примлясква и протяга ръчички 2.упорита е,седи с малко помощ 3.взима всичко и пъха директно в устата и т.н.,т.е. всички признаци,че детето е готово.
Започнах с тиква с картоф и 7дни въвеждах този вкус.Не се хареса особено нововъведението,но бих се изразила точно,че не й допадна вкуса,тъй като според мен е нормално първата реакция да е на отрицание...имаше и втрисане първите два-три дни..но през тези 7 дни тя така и не отвори устата да поеме с охота поне една лъжичка,прави блокаж с устенцето-езичето на входа на устата и наникъде или го избутва Rolling Eyes  някакси обаче вчера достигнахме количеството половин 125мл.бурканче на хранене.
Днес въведох втори вид зеленчуково пюре-морков и картоф,две-три лъжички,сравнително ги поема,но май сме повече на надхитряне.
Не отказва храната напълно категорично-да реве и върти глава,но не я и приема.

Рано ли е да се притеснявам за това,т.е. нормална реакция ли е или да правим почивка и после пак опити,или да продължим в същия дух?
При моето бебе ситуацията беше аналогична - 10 дена давах картофено пюре и така и не го хареса, плюеше и се мръщеше, направих пауза от 2 дни и после дадох морков - него го хареса много и още втория ден изяде прилично количество. Предполагам, че вкуса е проблем, може да опиташ да дадеш само тиква и да видиш какво ще стане  Peace При мен всичко, което съдържа картоф беше отказано

Добре е за въвеждане срока, въпреки че аз съм го спазвала само в първия месец на захранването, после въвеждах за по 2-3 дни нов продукт, имам предвид, че първия ден давам 1-2 лъжички, втория ден 4-5 лъжички и третия спокойно си давам колкото бебето иска. Колко трябва да е приеманото количество в края на периода май няма точен отговор. Моя Мартин в началото на захранването ядеше от неща, които му харесват около 50 мл. не пиша грама, защото всяко нещо е различно на грамаж, аз гледам по чашата на миксера колко милилитра е въпросното нещо

Така е правилно, дори детето да е на годинка от предпазливост глава не боли, но след като дадеш тези 1-2 лъжички, когато вече сте в трети четвърти месец от захранването може направо втория ден да дадеш голямо количество, ако няма реакции към новата храна разбира се

Аз въведох картоф, морков, тиква, тиквичка /значи 4 броя/ и тогава дадох ябълка, после круша, банан и тогава оризова каша, като към кашата добавях по някое от вече дадените неща. Това за повтарянето от вид не го разбрах  newsm78 Ти нали като въведеш тиква и картоф към тях ще добавиш морков например, няма да го даваш отделно или  newsm78 Аз като стигнах до тези 4 зеленчука просто правех супа от тях - 1 тиквичка, 2-3 моркова, 2-3 картофа и разбивах с миксера и ето ти зеленчуково пюре, което може и към кашата да добавиш и отделно да дадеш, а към него може да добавиш нова храна - например зелена чушка.

Хубаво е към годинката на детето да стане това. Сега 85 % от храната му трябва да е мляко т.е. кърма

Това не знам, предполагам около 100-150мл.  бурканче пюре newsm78

Преди твърдата храна докато детето навърши годинка и след твърдата храна когато стане на годинка. Това е правилото за плавно преминаване от кърмене към твърда храна. Докато навърши година детето или някъде там твърда храна предлагаш около половин един час след като си накърмила детето.

Първия месец от захранването имаш 1 твърдо хранене например зеленчуци наобед, втория месец от захранването въвеждаш второ хранене например следобедна закуска около 15-16.00ч. от плодове / каша, количество не знам  newsm78 при мен е около 80-100мл.  

Аз въведох месо , досега само пиле и заек, масло също и глутен

Според мен нито едно хранене не трябва да се замества, но ако детето си хапва добре и му харесва твърдата храна, може да отпаднат 1 или 2 хранения до 9-ти месец, това ти ще си прецениш, зависи как искаш да ти се получи

Аз давах от бисквитите направо да си гризе, когато направи 8 месеца т.е. преди 2 седмици, в тях има сухо мляко, имай го впредвид, нищо че пише за деца над 4 месеца. Не повторих покупката обаче защото те са направени да се слагат в мляко или сок и да се разтворят в него, а не за гризане. Просто стават на каша в ръцете на детето и то много се омазва. Може да слагаш в пюре, обаче от това сухо мляко то става с малко странен вкус. Сега просто давам сухар или обикновена бисквита да гризе /те обаче имат глутен/

Последна редакция: пн, 13 юли 2009, 16:02 от rosy_bosy

# 379
Здравейте и от мен!

Да ви попитам: понеже Йойо напоследък почна да се буди през 2 часа през нощта...а умората вече определено си казва думата...мога ли да направя някакви стъпки към заместване на вечерно хранене...с каша евентуално? Че 6 будения на нощ ме съсипват... Засега съм започнала с тиква сутринта. Thinking
Дори и да започнеш да даваш каша вечер съм сигурна, че бебето ще продължи да се буди, тъй като основната причина за това не е глад, а бъдещите зъбки. Ако все пак решиш да пробваш такъв вариант не виждам защо трябва да заместваш хранене, кърми или преди или след кашата както ти е удобно, но изчакай и да мине поне месец от началото на захранването за да въвеждаш второ хранене.
За да се спасиш от умората при толкова често будещо се бебе най-добрияг вариант е да спите заедно.

# 380
За да се спасиш от умората при толкова често будещо се бебе най-добрияг вариант е да спите заедно.

Потвърждавам Simple Smile Ние също се будим и търсим цица за успокоение /не може да се каже, че ядем кой знае колко/ към 2-3-4-5 часа през нощта, но тъй като спи в нашето легло откакто се е родила няма никакъв проблем за мен, давам цицата и заспиваме и двете сладко  smile3524 . Иначе определено откакто ни никне първото зъбче /вече боцка/ се увеличиха събужданията. Преди месец се будихме по 1-2 пъти на нощ. 

# 381
Autumnsphere, аз също захраних на юруш на 5.5 месеца (за което сега малко съжалявам), защото ме съсипа с това будене. Оказаха се зъби.
В последвалия по-спокоен период ги сведе до 2-3 събуждания на нощ. Спи при мен и в тези размери е съвсем поносимо. Но сега пак й избиват хиляда бивна наведнъж и пак съм като сомнамбул. Та... не бързай със захранването, не е от това. Марта в момента омита по 200 грама каша привечер (въпреки това не й е заместено) и пак си суче цяла нощ.

Marojinka, ВСИЧКИ бебешки бисквити, бишкоти, сухари съдържат мляко. Тъй като моето бебе е изключително кърмено (предполагам и твоето) и аз краве мляко не мисля да давам докъм годинката, съм ги отписала. Давам обикновени бисквити Житен дар, сухари и препечен хляб, откак съм въвела глутена (всъщност тя на 7.5 месеца се самозахрани с глутен чрез хляб).

# 382
Благодаря ви,момичета,повечето от въпросите ми получиха отговор Hug

Аз по принцип количества и часове не дебна,ако ме питате никога не зная това денонощие детето ми колко пъти е сукало..Каката беше на АМ и с твърдо изграден от нея си режим-часове,милилитри,грамове...(да,и друго дете съм захранвала,но по старата схема и това,което съм писала в дневника й не ми помага особено)....та със започването на захранването на бебата толкова тъпи въпроси застанаха изведнъж пред мен Rolling Eyes Всичко,разбира се (и както писа някой по-горе) си е донякъде индивидуално,мен ме интересуваха по-скоро очертанията на нещата и да зная в какви граници да се движа,благодаря още веднъж!

Забравих само преди да споделя,че тази седмица на първоначално захранване съвпадна с избиването на първото зъбче на малката мишка (онзи ден),може би това също оказа влияние в/у желанието й за нови приключения/храна Thinking

# 383
И аз да се присъединя към по-горните мнения, наистина буденето нощем е от зъби, не от глад. Аз също започнах да давам каша вечер към 6-тия месец с надеждата да разредим ставанията, да ама не. Сега и ние ядем по 200 грама каша вечер+кърмене и се будим по 2,3 пъти, като от тях веднъж само суче. Опитвах се да не я приучвам да спи на нашето легло, но след една вечер, в която ставах безброй пъти до 3 и половина през нощта, се предадох. Детето ми просто искаше да е до мен.

# 384
Косе Босе, от няколко часа насам търся информация, на която бях попаднала преди време, но не намирам, така че срам не срам ще попитам, надявам се, че няма много да ти досадя  Hug

Въведох второ месо на моя хубостник (пуешко, досега само пиле беше ял) в събота. Предвидила съм да го яде 3-4 дена, това достатъчно ли е, за да се въведе, като се има предвид, че той яде по около 50-60 мл, рядко до 80? Следващ приоритет ми е глутенът, искам да го въведа с овесена каша. Колко време след пуешкото трябва да се изчака? Овесената каша всеки ден в продължение на колко време да я давам? И понеже наш момък ходи на ясла вече и съответно яде там на обяд и следобяд, мисля да почна да му давам закуска. Рано ли е и подходящо ли е да му давам овесената каша така? На обяд яде месно или зеленчуково пюре, следобяд - плод или плодово шпюре, събота и неделя като аз му давам - каша.

И последно - в менюто за следващата седмица са му сложили целина и спанак (в различни дни). Дали да ги оставя или му е рано още?

Благодаря ти много  Hug

Самоцитирам се, че някои от въпросите станаха вече неактуални  Mr. Green Целината я оставих с 4 дена въвеждане, спанакът го махнах. Обаче за глутенът и закуската знае ли някой нещо? И колко да се чака между второто месо и глутена?

# 385
Моят син е на 4 месеца и 17 дни, от една седмица яде зеленчуково пюре- стигнахме до консистенция 80на 70 в полза на пюрето (педито  каза, че си оставаме на тази консист. най-много 90 на 60, но няма да заместваме изцяло хранененто с пюре). Днес бяхме на консултация и ми казаха да почна да му давам каши за следобедно хранене??? Такива с ориз и царевица, но и плод да има??? Или можело само плод с мляко, но да не било само каша(т.е. само брашно с вода) да имало мляко, плод и евентуално брашното от кашата. Аз мисля да изчакам  все пак до навършване на 5 месеца за това следобедно захранване, но ме интересува и вашето мнение. Embarassed Embarassed Embarassed

1. С каши само от ориз (или царевица ) ли да почна, или да са смесени с плод??

2. Да имат ли мляко в тях и да ги разреждам с вода, или да вземам такива без мляко и да ги разреждам  с АМ (щом трябва да има мляко)??

3. Дали да не дам първо пюренца от банан или зеленчук (който съм въвела) + плод някакъв подходящ и на същия принцип като обедното хранене да го въвеждам малко по малко???

# 386
Косе Босе, от няколко часа насам търся информация, на която бях попаднала преди време, но не намирам, така че срам не срам ще попитам, надявам се, че няма много да ти досадя  Hug

Въведох второ месо на моя хубостник (пуешко, досега само пиле беше ял) в събота. Предвидила съм да го яде 3-4 дена, това достатъчно ли е, за да се въведе, като се има предвид, че той яде по около 50-60 мл, рядко до 80? Следващ приоритет ми е глутенът, искам да го въведа с овесена каша. Колко време след пуешкото трябва да се изчака? Овесената каша всеки ден в продължение на колко време да я давам? И понеже наш момък ходи на ясла вече и съответно яде там на обяд и следобяд, мисля да почна да му давам закуска. Рано ли е и подходящо ли е да му давам овесената каша така? На обяд яде месно или зеленчуково пюре, следобяд - плод или плодово шпюре, събота и неделя като аз му давам - каша.

И последно - в менюто за следващата седмица са му сложили целина и спанак (в различни дни). Дали да ги оставя или му е рано още?

Благодаря ти много  Hug

Самоцитирам се, че някои от въпросите станаха вече неактуални  Mr. Green Целината я оставих с 4 дена въвеждане, спанакът го махнах. Обаче за глутенът и закуската знае ли някой нещо? И колко да се чака между второто месо и глутена?

Ще отговоря на въпросите ти, макар че не съм Косе Босе, за което моля тя да ме извини  Peace

Интервал м/у месо и глутен - поне 2 седмици.
Не му е рано за целина и  спанак  Peace
Поне 7-10 дни овесена каша до достигането на пълна порция. Аз давах  14 дни овес. ядки   Simple Smile като м/у различните глутенови зърна въвеждах плодове и зеленчуци  Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 юли 2009, 15:53 от Shada

# 387
Интервал м/у месо и глутен - поне 2 седмици.
Дори и между второто месо и глутена ли интервала трябва да е 2 седмици? newsm78 Ще трябва да си преработя нахвърляната схема, че ги бях подредила едно след друго второто месо и овеса

И да използвам да попитам - купила съм оризова безмлчена каша на Милупа. Но никъде на етикета /на български/ не пише, че е обогатена с желязо. Немси не разбирам Blush Аз ли съм в заблуда или всички каши трябва да са обогатени с желязо?

# 388
Shada много ти благодаря. Значи и за второто месо важи това за двете седмици, ще почакаме с овеса тогава. А дали е подходящо да започна да му давам закуска с овесената каша - първо лъжичка, после две и т.н., докато стигнем до някакво що-годе прилично количество или да въведа закуската с вече познати храни?

# 389
  • София
Мерси на всички за отговорите!

Спането заедно няма как да стане, защото трябва да избирам между детето и мъжа ми! Joy Щото тримата се бутаме мноооого. А пък аз толкова обичам да спим с мъжа ми заедно, нали затова се събрахме! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт