Отговори
# 150
Не знам дали е възможно да запишеш детето с адресна регистрация, различна от твоята  Rolling Eyes
И как ги записват тия адресни рег. ? Аз не помня такова нещо да са писали - само името  Thinking

Това не е възможно. По закон лица до 18-годишна възраст не могат да имат адрес различен от този на майката. А защо е необходимо адресната регистрация на детето да е различен от този на майката?

Извинявай, но това не е вярно.
И, понеже скоро спорихме в една тема по въпроса, ето какво, всъщност казва Закона за такива случаи:

Глава четвърта.
АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ
Раздел I.
Общи положения

Чл. 90. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация по този закон, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес.
(2) Постоянният и настоящият адрес на новороденото дете съвпадат със съответните адреси на родителите му. Когато родителите имат различни постоянни адреси, те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето.

# 151
Не знам дали е възможно да запишеш детето с адресна регистрация, различна от твоята  Rolling Eyes
И как ги записват тия адресни рег. ? Аз не помня такова нещо да са писали - само името  Thinking

Това не е възможно. По закон лица до 18-годишна възраст не могат да имат адрес различен от този на майката. А защо е необходимо адресната регистрация на детето да е различен от този на майката?

И, понеже скоро спорихме в една тема по въпроса, ето какво, всъщност казва Закона за такива случаи:

Глава четвърта.
АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ
Раздел I.
Общи положения

Чл. 90. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация по този закон, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес.
(2) Постоянният и настоящият адрес на новороденото дете съвпадат със съответните адреси на родителите му. Когато родителите имат различни постоянни адреси, те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето.

Ето и аз така знам, понеже проучих нещата, аз също смятам да си сменя АРег., но чак като приключа с бумащината от документи на предишния адрес. На бебо си я пишем татковата  Blush още в родилното като ме питат и после аз Laughing....аз не мога нещо да обяснявам днес!!!

# 152

Глава четвърта.
АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ
Раздел I.
Общи положения

Благодаря ти Джуличка.

Ето и аз така знам, понеже проучих нещата, аз също смятам да си сменя АРег., но чак като приключа с бумащината от документи на предишния адрес. На бебо си я пишем татковата  Blush още в родилното като ме питат и после аз Laughing....аз не мога нещо да обяснявам днес!!!

А защо е необходимо смяна на настоящ адрес на детето?

# 153
................Така,обаче искат да ме убедят,че по този чл.326 и тази ал.1,трябвало да сьм взела ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ ОТ ТОЗИ БИВШ РАБОТОДАТЕЛ!? ooooh!Аз не сьм ськратена или уволнена.Логично е,че НЯМАМ ПРАВО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ!НЕ МИ ПРИЕМАТ ДОКУМЕНТИТЕ И ТОВА СИ Е #Cussing outСега какво да правя? CryЗвьнях за сьвет на Главна Агенция За  Социално Подпомагане на ул."Триадица 2".От там ми отговориха,че само ЮРИСТ можел да ми реши проблема.БОЖЕЕЕЕЕ,за едни 70 лева какво трябва да правя Shocked WhistlingИ в момента тьрся Юрист по трудово правни отношения,като луда. Thinking

От Соц.подпомагане, може би, са имали предвид обезщетение за неползван платен годишен отпуск. В самата заповед за прекратяване на трудовия договор, работодателят описва дали дължи на работника обезщетения по КТ. Ако, въпреки всичко, работодателят дължи обезщетение и то не е все още изплатено към 30.06.2009 год., то следва от соц.подпомагане да не изискват да бъде вписано в молба-декларацията, която ще се подава през м.юли.2009г.
В справката за доходи може работодателят да допише, че не дължи никакви обезщетения към 30.06.09 г.

Звьнях за сьвет на Главна Агенция За  Социално Подпомагане на ул."Триадица 2".От там ми отговориха,че само ЮРИСТ можел да ми реши проблема.

Това е дежурен отговор от АСП. Случаят изобщо не е за юрист. Лесен и напълно разрешим казус.

# 154
................Така,обаче искат да ме убедят,че по този чл.326 и тази ал.1,трябвало да сьм взела ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ ОТ ТОЗИ БИВШ РАБОТОДАТЕЛ!? ooooh!Аз не сьм ськратена или уволнена.Логично е,че НЯМАМ ПРАВО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ!НЕ МИ ПРИЕМАТ ДОКУМЕНТИТЕ И ТОВА СИ Е #Cussing outСега какво да правя? CryЗвьнях за сьвет на Главна Агенция За  Социално Подпомагане на ул."Триадица 2".От там ми отговориха,че само ЮРИСТ можел да ми реши проблема.БОЖЕЕЕЕЕ,за едни 70 лева какво трябва да правя Shocked WhistlingИ в момента тьрся Юрист по трудово правни отношения,като луда. Thinking

От Соц.подпомагане, може би, са имали предвид обезщетение за неползван платен годишен отпуск. В самата заповед за прекратяване на трудовия договор, работодателят описва дали дължи на работника обезщетения по КТ. Ако, въпреки всичко, работодателят дължи обезщетение и то не е все още изплатено към 30.06.2009 год., то следва от соц.подпомагане да не изискват да бъде вписано в молба-декларацията, която ще се подава през м.юли.2009г.
В справката за доходи може работодателят да допише, че не дължи никакви обезщетения към 30.06.09 г.

Звьнях за сьвет на Главна Агенция За  Социално Подпомагане на ул."Триадица 2".От там ми отговориха,че само ЮРИСТ можел да ми реши проблема.

Това е дежурен отговор от АСП. Случаят изобщо не е за юрист. Лесен и напълно разрешим казус.

Да,лесно е,но искат да го усложнят "някои" хора!След изтичане на майчинството ми с 2-то ми дете,веднага започнах да си използвам и натрупаният ми 80 дни /платен год. отпуск по време на м-во/.Работодательт си ми го плати ТОЧНО месец по месец.Това е описано и в Удостоверението ми за доходи от тази ф-ма.Защо трябва да се пише за 2-ри пьт едно и сьщо нещо? Crazy Rolling Eyes

# 155
  • София
ХИПИ ХИП УРАААА ще си имам детски надбавкиии,довечера ще ида да го полеяяя.Отивам днес да си подам пак прословутите документи и зад гишето една мила девойка ме посрещна та си забравих и граматиката  #Crazy.Обясних и целия случай жената седна и смята и седна да се извинява от името на колежката че е била сбъркала нещо.Дохода си ми е точно толкова и сме доста под границата,както аз съм си ги сметнала.Даде си ми входящо номерче,каза ми че ще забавят детските за да проверят моя мъж дали не получава и той.С две думи дали не взимаме от две места детски надбавки.И направо си отдъхнах,момичета няма такъв тормоз,да знаете че повече няма и да ходя да се разправям дано нашето правителство свещи си купи с мойте 35 лв.Благодаря на всички ви за подкрепата.

# 156
ХИПИ ХИП УРАААА ще си имам детски надбавкиии,довечера ще ида да го полеяяя.

beer3 eat

Даде си ми входящо номерче,каза ми че ще забавят детските за да проверят моя мъж дали не получава и той.С две думи дали не взимаме от две места детски надбавки.

newsm78Това не го разбрах!?! Къде ще проверяват? До 14 дни трябва да си получиш заповедта, а другият месец след 18-ти август да си получиш парите. Не трябва да ти ги забавят, няма никаква причина.

Отивам днес да си подам пак прословутите документи и зад гишето една мила девойка ме посрещна та си забравих и граматиката

Браво, късметлийка си. Не всички соц.р-ци са за  #2gunfire .

# 157
Ще ходя за втори пьт при бившият ми работодател,за да угодя на шибани дьржавни служителки!А те ще платят ли времето и разходите,на мен и работодателят за разкарване и разиграване по "100"пьти? Twisted EvilВ тази дьржава повече зачитат правата на майки от малцинствата,които живеят на наш грьб данькопладците. Stop

# 158
Ще ходя за втори пьт при бившият ми работодател,за да угодя на шибани дьржавни служителки!А те ще платят ли времето и разходите,на мен и работодателят за разкарване и разиграване по "100"пьти? Twisted EvilВ тази дьржава повече зачитат правата на майки от малцинствата,които живеят на наш грьб данькопладците. Stop

По-горе ти писах, че е необходимо работодателя да напише в служ.бележка, че не ти дължи обезщетения към 30.06.09 г.

А за майките от малцинствата- те не работят и не се занимават с доходи, бележки, работодатели.

# 159

По-горе ти писах, че е необходимо работодателя да напише в служ.бележка, че не ти дължи обезщетения към 30.06.09 г.

А за майките от малцинствата- те не работят и не се занимават с доходи, бележки, работодатели.
:peace Не,и това не искат.Искат на самата заповед за прекратяване на договорьт ми да пише,че не ми дьлжи работодателят пари.Луда работа! Whistling

# 160
Не,и това не искат.Искат на самата заповед за прекратяване на договорьт ми да пише,че не ми дьлжи работодателят пари.Луда работа! Whistling

Абе, луда работа, наистина. Заповеди за назначаване или прекратяване на трудов договор не се прилагат към молба-декларацията. Ама, сигурно в София така работят.  Wink

# 161
Да ви разкажа моя случай да се посмеете! Mr. Green То може и да не е за смях, ама аз съм се примирила с парадоксите в нормативите и административните процедури в тая държава, та приемам нещата с чувство за хумор.
 В края на миналия месец отивам в агенция "Социално подпомагане" и подавам документи за семейни надбавки (прословутите детски). Имам две деца, като второто се роди на 2 юни. Мъжът ми е нелегален Wink, разбирайте без брак сме, което ще рече, че членовете на семейството ни са 3. По този начин средния брутен доход на член от семейството  е 340 лв. Хубаво, но отпускат детски само за големия ми син. За малкия документи трябвало да подам през месеца следващ месеца на раждането-т.е юли. И тук идва най-интересната част-12 месечния период за изчисляване на дохода се измества с един месец напред и средния доход вече е малко над 350 лв. Цък, ядец! Няма детски за второто дете. Ха сега де! то не че голям келепир с тия 35 лв, един пакет памперси са, но ми стана някак обидно-като че ли  съм го взела това бебе назаем за месец-два и държавата го не брои за мое. newsm78

# 162
  .................И тук идва най-интересната част-12 месечния период за изчисляване на дохода се измества с един месец напред и средния доход вече е малко над 350 лв.....................

Че от къде така главоломно е нараснал този доход?!   Mr. Green newsm78

# 163
Какво трябва да направите, за да получите помощта
Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция “Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат следните документи:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията, за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;
2. удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на НОИ за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от ТП на НОИ по образец съгласно приложение № 3;
3. удостоверения от осигурителите за всеки от членовете на семейството, при което е настанено детето по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, че не получават обезщетение по чл. 53, ал. 3 КСО;
4. копие от удостоверението за раждане на детето;
5. копие от експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК (само в случаите по чл. 8, ал. 3 ЗСПД - месечните помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции до навършване на 2-годишна възраст на детето, независимо от дохода на семейството.);
6. лична карта (за справка);
7. копие от решението на съда за допускане на развод между съпрузите;
8. копие от заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (в случаите по чл. 8, ал. 6 от ЗСПД - месечната помощ за отглеждане на дете се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции и на семействата на роднини и близки и приемни семейства за деца, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, независимо от дохода на семейството).

Дирекция"СП" получава по служебен път информация за изплатените обезщетения от Н  PeaceКопирам това от 1-ва страница,защото сьм го изпьлнила по отношение на документи.Никьде не пише,че трябва да им нося и заповед за прекратяване на договор с бивш работодател.Какво е това малоумие?

# 164
....  Хубаво, но отпускат детски само за големия ми син. За малкия документи трябвало да подам през месеца следващ месеца на раждането-т.е юли. И тук идва най-интересната част-12 месечния период за изчисляване на дохода се измества с един месец напред и средния доход вече е малко над 350 лв. Цък, ядец! Няма детски за второто дете. Ха сега де! то не че голям келепир с тия 35 лв, един пакет памперси са, но ми стана някак обидно-като че ли  съм го взела това бебе назаем за месец-два и държавата го не брои за мое. newsm78
Защо да не го брои за твое? Ако не го броеше, доходът щеше да се дели на 2 и нямаше да имаш месечни добавки и за големия.Но нещо и аз не можах да разбера как доходът ти е станал по- голям заради един месец изместване?

Към компетентните: Аз смятам утре да ходя да подавам документи. Трябва ли нещо друго освен :
- лична карта
- бележка за доход от работодателя за мен (не съм омъжена)
- акт за раждане на детето
- декларацията
?

Общи условия

Активация на акаунт