Отговори
# 225
И аз да питам. За месечните помощи за дете до навършване на 1 година и Месечните помощи за дете до навършване на 20 години кога мога да кандидатствам? След като ми изтекат майчинските или още от сега? Аз родих на 17.07. А това че с таткото нямаме брак пречи ли? Доходите трябва да са по 350 лв. на член от семейството, ама ако нямаме брак?
Ако нямате брак се гледа само твоя доход - делиш на 2 - за тебе и за бебето Simple Smile  (освен, ако нямаш и други деца)
Можеш да подадеш молба в месеца, след като е родено бебето.. Стига да отговаряш на условията..

А за помощите за деца до 1г. - за тях трябва да си неосигурена и да отговаряш за дохода.. и пак е веднага след раждането.

# 226
И аз да питам. За месечните помощи за дете до навършване на 1 година и Месечните помощи за дете до навършване на 20 години кога мога да кандидатствам? След като ми изтекат майчинските или още от сега? Аз родих на 17.07. А това че с таткото нямаме брак пречи ли? Доходите трябва да са по 350 лв. на член от семейството, ама ако нямаме брак?

Музарелка, честито бебе ... Сега ...
Това че с таткото нямате брак, не само не пречи, а ПОМАГА да получаваш детски. Защото само твоя доход, (в БРУТО) се дели на две (ти и детето). Дохода на таткото все едно че го няма. Никъде няма да разправяш. че живееш на съпружески начала. Самотна майка си и толкоз...

Дохода на 2-членното ти семейство, не трябва да е по-голям от 8 400 лв. БРУТО, за 12-те месеца, предхождащи подаването на Декларацията
350 х 12 х 2 = 8 400

За да получаваш "майчинските" както си ги нарекла, по сегашните изменения трябва да си се осигурявала 12 месеца преди раждането. Получаваш 90% чисто от този доход.

Месечните помощи за дете до 1 година, които са 100 лв. месечно, се получават само от майки които не са се осигурявали. Тоест тези 100 лв. са техните "майчински". Не се получават едновременно онези 90% от заплатата и тези 100 лв.

Детските помощи от 35 лв. обаче се получават едновременно с "майчинските". Затова ще си подадеш документите още този месец Август, щом си родила Юли. Тези детски от 35 лв. се полагат месечно до навършване на пълнолетие на детето от 18 години.
- ако след 18 г. не запише да следва полувисше или висше се спират
- ако след 18 г. продължи да учи се плащат още 2 години - до навършване на 20 г. възраст

Последна редакция: пн, 03 авг 2009, 17:17 от Загрижен

# 227
Интересува ме дали получените суми от болничните се включват с общата сума на доходите за изчисляване на дохода на член от семейството за детски надбавки?

# 228
Интересува ме дали получените суми от болничните се включват с общата сума на доходите за изчисляване на дохода на член от семейството за детски надбавки?
Естествено.Те също са доход.

# 229
Здравейте на всички,

явно не съм в час, но да ви помоля за малко помощ.
Какъв документ трябва да има мъжа ми, за да докаже брутния си доход?
Той е собственик на ЕТ и се осигурява на 440 лв., дококото знам.
Казали са му да направи сам декларация, в която да впише на каква сума се самоосигурява.
Но това какво доказателство за брутен доход е?
Четох, че по данъчната декларация за миналата година трябвало да се гледа.
Ами за тази година?
Аз бих искала този месец да подам молбата си, а това не ми е ясно.
Ще съм ви много благодарна за инфо по този въпрос.

# 230
...а защо не попиташ в Дирекция"Социално Подпомагане" newsm78
Моя приятелка, чийто мъж има регистирирана фирма, но всяка година подава нулева данъчна декларация, тя представя копие от данъчната, а иначе сяда и си пише сам сл. бележка за дохода, на който се осигурява, слага си печат и така...

# 231
Тези които работят и плащат данъците на държавата да са лишени от детски, а лъвския пай да получават търтеите и тарикатите, които не са платили стотинка в соц. каса.

smile3538 ама много си прав а тарикатите и търтеите, аз преди време написах в темата, че познавам доста такива, които взимат детски #2gunfire
Peace
Здравейте на всички,

явно не съм в час, но да ви помоля за малко помощ.
Какъв документ трябва да има мъжа ми, за да докаже брутния си доход?
Той е собственик на ЕТ и се осигурява на 440 лв., дококото знам.
Казали са му да направи сам декларация, в която да впише на каква сума се самоосигурява.
Но това какво доказателство за брутен доход е?
Четох, че по данъчната декларация за миналата година трябвало да се гледа.
Ами за тази година?
Аз бих искала този месец да подам молбата си, а това не ми е ясно.
Ще съм ви много благодарна за инфо по този въпрос.

Масова практика при ЕТ.Винаги се осигуряват на по-малка сума и укриват доходи и даньци.Всичко в Бьлгария е "на далавера". Joy
... Другият парадоксален случай, който е коментиран де, е самотните майки, които са "самотни" само за това, че нямат брак с бащата на детето си и имат мнооого високи доходи, а получават детски. Питам колегите от ДСП защо се получава така, а те казват, че на посоченият въпрос им е отговаряно "не ви интересува с кого живее майката". В същото време парите, които се получават като целеви помощи за отопление се дават в предвид и това с кого съжителстваш...
...Много дълъг стана постинга и няма да давам други примери...иска ми се да дойде моментът, когато моето дете не трябва да бъде циганче, за да получава нещо от тази държава, а всички деца бъдат равни... Hug

Скъпа ми Ивалина ... разбирам твоето възмущение от тази невиждана другаде несправедливост.  Тази престъпна постановка бе въведена на 1 Април 2002 г. от Кобурга, Доган и Лидия Шулева. Известна е като подоходен праг в БРУТО. След това бе продължена от Станишев и Масларова. В никоя друга страна няма такова чудо.

Тези които работят и плащат данъците на държавата да са лишени от детски, а лъвския пай да получават търтеите и тарикатите, които не са платили стотинка в соц. каса.

Вече 4-та година пиша за това по всички възможни форуми. Глухи да бяха, щяха да чуят. Но се правят на ни лук яли, ни лук мирисали.

Ееее вече не са на власт. Но ако и Бойко Борисов остави нещата по старому, се гответе да продължим да се борим за правата си. Докато не излезем на демонстрация срещу този "ПРАГ" няма да го отменят.

Между другото - какво е това - ДСП ?!
newsm10

# 232
Защо говориш така?
Мъжът ми има ЕТ, но определено не укрива данъци, изпозлва я, за да си плаща осигуровките, понеже там, където работи, му дават пари на ръка и отказват да го осигуряват.
Мислих, че това е тема да си помагаме, а не да се обиждаме.
И за твое сведение досега не съм получавала детски нито за едното, нито за другот дете, понеже моите доходи са черно на бяло!!!
А синът ми вече е на почти 10 години - може ли да сметнеш колко пари съм оставила на държавата за тези години.
Сега, понеже съм била две години в майчинство защо да не ги взема?
И не съм крила нищо, разбра ли?

# 233
A да, явно ще отида до социално подпомагане, но затова ще трябва да си взема отпуск, мислех поне това ходене да спестя, но явно няма да стане.
Извинявайте, че зададох въпрос тук.
Досега във форумите винаги са ми помагали.

# 234
Моля да спазвате добрият тон и да се придържате към темата!
Тя е за съвети, не за анализи!
Загрижен, специално ти обръщам внимание да спреш с разказите с елементи на разсъждение! Като толкова много искаш да споделиш безкрайните си истории свързани с малцинствата направи си блог и се отдай там на безкрайни повествувания!

И още нещо - писането с големи букви и 4 цвята в поста е напълно излишно!

# 235
Здравейте, идвам с въпрос: днес сестра ми е подавала документи за детски, но са И поискали бележка от училището, че голямата е ученичка. Тука чета, че тази бележка се представя в срок до 31 октомври. А на нея И искат една сега заедно с документите и още една до 31 октомври. Можете ли да ме насочите в кой правилник са написани тези изисквания и защо искат две бележки?

Благодаря ви предварително!

# 236
Здравейте, искам да подам документи за получаване на месечни помощи за дете, за целта ме интересула следното:
Аз прекъснах отпуската си за отглеждане на дете до 2 години, когато детето беше на 1 г. и 2 месеца. - през декември 2008 г. От тази дата се върнах на работа.
При издаването на удостоверението за доходите от работодателя, Работодателя ми е вписал не 12 месеца назад, а 8, защото оттогава реално съм получавала възнаграждение от него. Правилно ли е така или ще ме върнат да допише нули на оставащите месеци назад до 12 на брой?
2. В графа брутен доход какво трябва да попълня, за месеците,2 в които съм била в отпуск по майчинство и откъде да взема точните суми. Тогава съм получавала само обезщетението от НОИ?
3. Трябва ли да взимам някаква справка от НОИ за доходите през месеците - една година назад, в които съм все още в отпуск по майчинство?
Благодаря ВИ много за вниманието!

# 237
  • Бургас
Габи, трябва да фигурират всички 12 месеца Peace При мен, в месеците, когато съм получавала само болнични или майчинство си пишеше 0.00 на справката от работодателя. От социалните трябва да ти дадат разпечатка със сумите, получавани от НОИ. Поне аз, когато отидох да си взема молба- заявление за детските, ми принтираха и един "чаршаф" със сумите, които съм получавала като обезщетение. Не беше официална справка, но аз си приложих и този лист към документите при подаването им.

# 238
Здравейте, идвам с въпрос: днес сестра ми е подавала документи за детски, но са И поискали бележка от училището, че голямата е ученичка. Тука чета, че тази бележка се представя в срок до 31 октомври. А на нея И искат една сега заедно с документите и още една до 31 октомври. Можете ли да ме насочите в кой правилник са написани тези изисквания и защо искат две бележки?

Благодаря ви предварително!

Служебни бележки от училище се представят при първоначално подаване на молба-декларацията и през периода 15.09.-31.10.вкл. т.е. две бележки за едногодишния период, през който се получават семейните помощи. Така че, от соц.служби правилно са поискали служ.б-ка за детето ученик. Това не важи за майки, подаващи молба-декларацията през втората половина на септември и целия октомври. При тях служ.бележка от у-ще за новата уч.година съвпада с подаването на молбата и те представят само една за периода на получаване на семейните помощи.

# 239
Здравейте,
Имам въпрос - трябваше да подам молба за детски надбавки през месец юли, но съм изпуснала срока и ще подам сега прз август. Това значи ли, че няма да ми бъдат изплатени за 1 месец? Бруто доходите откога трябва да фигурират в молбата - 12 месеца назад от юли или от август? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт