Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 11 част

• 57 570
  • 883
  •   1
Отговори
# 780
mitimama ако в трудовия ти договор, който си сключила с основния си работодател няма изрична забрана да сключваш втори трудов догор, може да сключиш такъв с друга фирма на 4 часа и от там да те осигуряват. База за изчисляване на майчинството е 1 година назад, така че е въпрос на сметка от кога и на каква сума.

# 781
mitimama ако в трудовия ти договор, който си сключила с основния си работодател няма изрична забрана да сключваш втори трудов догор, може да сключиш такъв с друга фирма на 4 часа и от там да те осигуряват. База за изчисляване на майчинството е 1 година назад, така че е въпрос на сметка от кога и на каква сума.
 Hug

# 782
Здравейте!
Първата година майчинство ми изтече декември 2009г. От края на март месец се връщам на работа ( прекратявам втората година майчинство). Знам, че трябва да попълня две декларации:
1. За промяна на положението ;
2. за изплащане на 50% от майчинството.
Работя на държавна работа и счетоводителката ми каза, че трябва да отида до НОИ и да си взема сама съответните декларации. Аз обаче не съм сигурна, че това е моя работа, според мен тя трабве да ми ги осигири, за да ги попълня. Но ако все пак се наложи сама да се оправям къде мога да ги открия и как точно се наричат тези две декларации?
Благодаря!

# 783
  • Бургас
Гевито, изтегли ги от сайта на НОИ Peace
Влизаш в сайта, от менюто вляво избираш указания и там има Образци-приложения към НИИПОПДОО; теглиш заявление за изплащане на обезщетение по чл.54 от КСО и последния в списъка образец приложение 12 - декларация за промяна на обстоятелствата Peace

# 784
Гевито, изтегли ги от сайта на НОИ Peace
Влизаш в сайта, от менюто вляво избираш указания и там има Образци-приложения към НИИПОПДОО; теглиш заявление за изплащане на обезщетение по чл.54 от КСО и последния в списъка образец приложение 12 - декларация за промяна на обстоятелствата Peace

Благодаря за изчерпателния отговор  bouquet

# 785
  • Бургас
Здравейте,
имам две питания и ще съм благодарна за отговорите, защото не ми е много ясно:

1. На 24.02.10 трябваше да взема 45-дневния болничен преди термин, но АГ-то е в отпуска и ще мога да го взема евентуално на 02.03.10. С каква начална дата ще ми бъде издаден - със задна дата т.е. 24.02 или към датата на издаването т.е. 02.03

2. Болничният за тези 45 дни се изплаща на база на последната заплата преди него или на база на трудовото възнаграждение за последните 12 месеца.

# 786
1. На 24.02.10 трябваше да взема 45-дневния болничен преди термин, но АГ-то е в отпуска и ще мога да го взема евентуално на 02.03.10. С каква начална дата ще ми бъде издаден - със задна дата т.е. 24.02 или към датата на издаването т.е. 02.03  - болничния ще ти бъде с дата 24.02.

2. Болничният за тези 45 дни се изплаща на база на последната заплата преди него или на база на трудовото възнаграждение за последните 12 месеца. - обезщетението ще ти бъде сметнато на база последните 12 месеца.

# 787
момичета-незнам дали въпроса ми е за тук,но ако ми отговорите ще съм ви мн.благодарна-а ето го и въпроса ми-в момента съм безработна от август 2009,бях на платена борса до м.февруари 2010 и сега ще се отписвам от борсата,но планираме второ дете-та кога ще е наи-добре да ме назначат фиктивно-още сега след отписването от борсата или чак за болничния 45дни преди раждане?По принцип аз мисля да бъда назначена сега и да изляза в болнични за през цялата бременност,но не съм наясно какви осигуровки ще си заплащам  при този случай-дали 16,80лв или повече?А за периода ,в който бях на платена борса какъв доход ще се впише относно болничните?Знам,че въпросите ми са повечко и може да са малко объркани,но ме извенете предварително и все пак благодаря на тези,които ми отговорят!

# 788
  • Бургас
Благодаря, Нифертити!  Simple Smile

# 789
 ooooh! аз пак съм с въпрос  Blush
Към приложение №12, какви документи са необходими да се приложат като доказателство?
И когато декларирам за помени на следните обстоятелства трябва да посоча, че прекратявам отпуската си по майчинство считано от еди коя си дата и връщане на работа от еди коя си дата, правилно ли съм разбрала?

# 790
  • Бургас
Гевито, аз приложих доп.споразумение, тъй като се върнах с различно работно време и това беше оформено с доп.споразумение. Ти вероятно може да приложиш копие от заповед за прекратяване на отпуска за отглеждане на дете до 2г.
Иначе, за обстоятелствата мисля, че писах прекратяване на отпуск по чл.164, ал.1, считано от дата .....

Последна редакция: сб, 27 фев 2010, 16:28 от Goldie

# 791
здравейте!надявам се някой да може да ми даде отговор.неработя от една година а съм бременна и ми остават 5 дни до излизане в майчинство.искам  да попитам дали ако сега ме назначат фиктивно на работа дали ще мога да взимам майчинство.имам 3г стар стаж.надявам се някой да ме е разбрал

# 792
  • Пловдив
здравейте!надявам се някой да може да ми даде отговор.неработя от една година а съм бременна и ми остават 5 дни до излизане в майчинство.искам  да попитам дали ако сега ме назначат фиктивно на работа дали ще мога да взимам майчинство.имам 3г стар стаж.надявам се някой да ме е разбрал

ако те назначат сега,ще взимаш 2 години по 240 лв на месец
иначе 100 лв за една година от социалните,но само ако отговаряш на изискванията за доход-350 лв бруто на човек

# 793
Гевито, аз приложих доп.споразумение, тъй като се върнах с различно работно време и това беше оформено с доп.споразумение. Ти вероятно може да приложиш копие от заповед за прекратяване на отпуска за отглеждане на дете до 2г.
Иначе, за обстоятелствата мисля, че писах прекратяване на отпуск по чл.164, ал.1, считано от дата .....
А от къде мога да си взема заповедта?

# 794
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
А от къде мога да си взема заповедта?

От работодателя ти

Общи условия

Активация на акаунт