Програмата за детегледачките - 6

• 54 990
  • 765
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
Току-що в сутрешния блок на Канал 1 обясниха за програмата "Отново на работа", която е с европейско финансиране.
Параметрите и са идентични с програмата "В подкрепа на майчинството".
Трябва да се кандидатсва за нея отделно, насочена е към безработни, които ще получават минимална работна заплата за отглеждането на децата. По програмата могат да кандидатсват и роднини.

# 211
ще получават 190 лв след като им удържат осигуровките и не ги осигуряват за безработица

# 212
  • Тука, под липите стари...
ще получават 190 лв след като им удържат осигуровките и не ги осигуряват за безработица

Все пак е помощ, така сумата, която ще излиза от моя джоб ще е малко по-малка. Ох, дано ни огрее...

# 213
По Канал 1 казаха 240 лв + осигуровките. Ще видим какво ще излезе накрая    Praynig

# 214
... но за съжаление "Отново на работа" не включва пенсионерите. Ето защо аз се интересувам от съдбата на "В подкрерпа на майчинството" и моля, ако някой знае да пише...

# 215
От Бюрото по труда ми казаха, че "В подкрепа на майчинството" е приключила.  Беше в разговор по телефона и е възможно да са искали по-бързо да се оттърват от по-нататъшни въпроси от моя страна.  Казаха ми също да се обадя в началото на март за повече подробности по новата програма "Отново на работа". Ще ходя лично да проверя как стоят нещата. Междувременно ще следя и темата, дано някой по-информиран се включи.

# 216
Записвам се да следя темата, че много ме интересува.

Ако на 1 годинка на детето наема безработната му баба за детегледачка, а аз се върна на работа, дали ще си взимам половината от майчинството?

# 217
Не, няма да получаваш майчинство. Ако ви одобрят по програмата "Отново на работа" от бюрото по труда ще плащат на бабата 240 лв. плюс осигуровки.

# 218
Програмата "Отново на работа" за пенсионери ли е или не? Майка ми е НЕ е пенсионерка, безработна е, може ли да се възползваме от нея?

# 219
  • София
ДА! Peace

# 220
Програмата е за хора в трудоспособна възраст, т.е. такива, които не са придобили право на пенсия. По телевизията чух, че могат да кандидатстват и роднини на детето, следователно бабата също може да стане детегледачка, но трябва да не е пенсионерка.
А някой знае ли официално от кога стартира програмата?

# 221
Дама, благодаря, душко.  Wink  Hug
Това наистина е прекрасна възможност. Аз не занех за програмата, майка ми е чула нещо сутринта по телевизията и ме попита.

# 222
  • София
По нагоре в темата има линк към нужните за подаване документи и от теб и от майка ти. Успех! И ние очакваме вкл. по същата програма.  Praynig

# 223
  • София
Я кажете, ако наемете непозната жена по тази програма, ще й доплащате ли и колко?
Като че ли авторите на програмата разчитат на доплащане от родителите, за да се мотивират детегледачките.

И как ще отсяват неподходящите кандидатки? Не съм наясно, простете. Родителите ли си провеждат интервюта или когото пратят и точка?

Не, няма да получаваш майчинство. Ако ви одобрят по програмата "Отново на работа" от бюрото по труда ще плащат на бабата 240 лв. плюс осигуровки.
Самуел, това от бюрото ли ти го казаха? Много нечестно  Tired

# 224
Здравейте,

Най-после получих официален отговор от Агенция по заетостта, която в момента отговаря за програмата "В подкрепа на майчинството" (явно вече не е АСП). Отговорът гласи:

"В Националния план за действие по заетостта за 2010г не са предвидени средства за нови договори по програма "В подкрепа на майчинството".
С уважение,
Отдел "АО"

Така че остава единствено програмата "Отново на работа".

Общи условия

Активация на акаунт