Програмата за детегледачките - 6

• 54 993
  • 765
  •   1
Отговори
# 225
Виждам, че по-горе се обсъжда варината за половината от майчинството. Чудя се, ако не наемеш жена по програмата "Отново на работа", но се върнеш на работа получаваш ли 1/2 от майчинството???

# 226
  • Бургас
Да, докато детето навърши 2 години. Ако наемеш детегледачка по програмата спират 50-те %-та. Но детегледачките се наемат по програмата до навършване на 3 годинки.

# 227
Я кажете, ако наемете непозната жена по тази програма, ще й доплащате ли и колко?
Като че ли авторите на програмата разчитат на доплащане от родителите, за да се мотивират детегледачките.

Аз мисля да доплащам, защото не виждам кой ще работи съвестно и по цял ден за тези пари. За съжаление възможностите ми не са големи и мога да доплащам 250-300 лева. В момента съм в преговори с една жена, но има време, ако се откаже да потърся друга - трябва да се върна на работа на 6 април, но мога даползвам отпуска до септември. Иначе от бюрото казаха, че в момента нямат подходящи (с мимика ми беше показано, че тези, които ги има не са за препоръчване) и да си търся.

И как ще отсяват неподходящите кандидатки? Не съм наясно, простете. Родителите ли си провеждат интервюта или когото пратят и точка?

Имаш право на няколко интервюта (не е фиксирано колко) докато си избереш подходящ човек, никой не те задължава да приемеш в къщата си човек когото не харесваш. За половината майчинство и на мен ми казаха от службата. Имали са подобен случай, в който майката не е предупредила, че е сключила договор и после е трябвало да връща тези 120, които е получавала (един вид се получавало двойно заплащане за едно дете от НОИ)

# 228
  • Тука, под липите стари...
Момичета, вече две мои познати ми казват, че чули по ТВ да коментират, че програмата няма да стартира преди септември, октомври. Някой от вас чул ли нещо подобно?

# 229
Да, майка ми ходи до БТ този петък и са й казали да си подаде документите, но да знае, че програмата започва през ноември.
Та сега се чудим - бебка става на годинка август, после какво ще правя до ноември? Ако се върна на работа мога ли пак да наема майка ми през тази програма?

И още нещо - от всички кандидатки-детегледачки, само 8000 за цялата страна ще одобрят!!! Имайте го предвид!

# 230
майка ми провери за програмата
ще започне от октомври- ноември 2010
мисля че са сменили името на "Отново на работа" или е част от тази стратегия , не съм сигурна
очаква се до 2 седмици да се реши за гледане на близнаци какви ще са условията
Обсъждат се варианти- 2 жени по 220 лв, или една жена да взима 440

# 231
В преговори съм с една детегледачка, на която да доплащам към това, което се дава от програмата. Тя пред мен се обади на агентката си от бюрото по труда за да попита за началото и от там отговориха, че ще стартира до дни. Ние ще подпишем договор евентуално от април, за това още не съм отишла на среща в бюрото, но нямало такова отлагане. Според нейната агентка този слух идвал от това, че миналата година започнала октомври програмата, но тогава била съвсем нова и това наложило забавянето.

# 232
А дали няма някакъв начин като се върна на работа след като навършат една година да задържа жената, която ми помага в момента, но да и плащат от програмата newsm78. Друго си е вече като си свикнал с някой, ако трябва тепърва да търся нова жена, а то лесно се става безработен Simple Smile. Само от къде да съм сигурна, че ще ми предложат същата newsm78.

# 233
Да споделя и моя опит до момента:

Подадох документите за програмата на 14.12.2009 и чак миналата сряда имало зседание на някакъв регионален съвет, който трябвало да оцени кандидатите. Оттогава си говоря празни приказки с някаква госпожа, която всеки път ми обяснява, че няма актуална информация какво е решил въпросния съвет.

И по този повод се свързах с шефката на Бюрото по труда, която ме информира, че ОТНОВО ще зседават, за да пресеят кандидатурите, тъй като имало молби, подадени август- септ. миналата година и съответно има промяна в декларираните обстоятелства - разбирайте - деца, навършили вече 3г.

Та в този експедитивен дух ще чакаме н-то заседание, след което пак ще има променени обстоятелства и съответно - пак ще преразглеждаме молби и така докато сами си отгледаме децата.

Кажете каква е логиката да събират молби една година по-рано, ако се окаже вярно, че ще стартират програмата октомври-ноември 2010?Защо лъжат хората и ни карат да чакаме в неведение?

# 234
А дали няма някакъв начин като се върна на работа след като навършат една година да задържа жената, която ми помага в момента, но да и плащат от програмата newsm78. Друго си е вече като си свикнал с някой, ако трябва тепърва да търся нова жена, а то лесно се става безработен Simple Smile. Само от къде да съм сигурна, че ще ми предложат същата newsm78.

В бюрото, където си подаваш документите казваш, че имаш позната, която може да работи с детето. Единственото условие е тя да е регистрирана като безработна.

# 235
момичета,сигурно вече никой на нищо не се надява,но все пак да кажа,че в тукашното социално подпомагане наскоро е получено писмо, с което се слага край на програмата "В подкрепа на майчинството!"-информацията ми е от моя приятелка,която е социална работничка там.така че на всички, които успяха да се възползват от тази уникална и алтернативна възможност да се отглеждат децата им-късметлии сте Peace
имам и приятелка в бюро по труда, която работи с "Отново на работа" и от там знам,че информация нямат и нищо не правят,за да се върне някой отново на работа Crazy
на всички бременелки,които влизат тук,ще кажа да си подават документите,веднага щом им се родят бебоците и може би ще ги огрее Peace

# 236
явно аз ще съм една от тези,които няма да ги ,,огрее" smile3511
подадох молба края на август,като детенцето ми навърши 2г.на 02.09 и все още чакам ли чакам отговор,а си ходя и на работа вече, защото в тези кризисни времена не мога да си позволя лукса да напусната  да ми е жива и здрава свекито ,всеки ден да бие път до нас ,да ми го гледа,докато се прибера от работа
и мерси на българската бюрокрация за прекрасния стимул,който дават за раждаемостта Crossing Arms Naughty
въпроса за закъснелите ми преводи за болнични и майченски от по 3месеца изобщо не го и повдигам,защото се убедих,че е глас в пустиня ooooh!

# 237

В бюрото, където си подаваш документите казваш, че имаш позната, която може да работи с детето. Единственото условие е тя да е регистрирана като безработна.

Благодаря Таня Heart Eyes

# 238
  • Тука, под липите стари...
А възможно ли е жената, която искаме да гледа детето тепърва да се запише в Бюрото по труда? В смисъл, че е безработна, но до момента не се е регистрирала като такава в БТ?

# 239
А възможно ли е жената, която искаме да гледа детето тепърва да се запише в Бюрото по труда? В смисъл, че е безработна, но до момента не се е регистрирала като такава в БТ?
да,няма условие кога ще е регистрирана, само да е преди подаването нна документите

Общи условия

Активация на акаунт