Програмата за детегледачките - 6

• 55 530
  • 765
  •   1
Отговори
# 585
  • Тука, под липите стари...
adqkova, това за колко рабтни дни?
Благодаря ти, че споделяш с нас.

# 586
това е заплатата ми за пълен месец взимат ти осигоровките и остават толкова

# 587
Прощавайте, а осигуровките поемат ли ги за човека който помага в майчинството?

# 588
Както е споделила adqkova, от 240, след като удържат данък и осигуровки (частта, която се плаща от работника), остават чисти 189,90 за плащане. В тези осигуровки влизат всички осигурителни рискове без безработица, което означава, че тече трудов стаж, но ако пак остане безработен детегледача, няма да му изплащат обезщетение за първите 6 месеца.

Последна редакция: чт, 29 юли 2010, 09:02 от ТаняТ

# 589
това е заплатата ми за пълен месец взимат ти осигоровките и остават толкова
Благодаря, това исках да разбера.

# 590
момичета,днес си получих заплатата за юни 189 лв и 90 ст.
А на карта ли ти ги преведоха? На нашата баба са и казали, че ще им издадат нови карти, но засега още не са и се обадили да ходи да си я вземе, пък как ще си получи парите?! newsm78

# 591
Парите ги превеждат на карта която те ти я издават

# 592
  • София
Както е споделила adqkova, от 240, след като удържат данък и осигуровки (частта, която се плаща от работника), остават чисти 189,90 за плащане. В тези осигуровки влизат всички осигурителни рискове без безработица, което означава, че тече трудов стаж, но ако пак остане безработен детегледача, няма да му изплащат обезщетение за първите 6 месеца.
Това сигурно ли е, че не се плащат вноски за фонд "Безработица"? От къде може да се провери със сигурност? Дали в договора е на писано за какво се удържат вноските?  Rolling Eyes Защото моята свекърва нещо са я заблудили. Каза ли са й, че трябва да работи 9 месеца пълни за да може после да взема обезщетение като безработна от БТ.  Thinking

Странно....чета документацията публикувана в сайта на АЗ....цитирам:
"Предоставяне на средства в размер на минималната работна заплата и
допълнителните възнаграждения по минимални размери по КТ; дължимите
вноски за сметка на работодателя за социално и здравно осигуряване
; и
възнагражденията за основен платен годишен отпуск и възнаграждение по чл. 40,
ал. 4 от КСО; на безработните лица за отглеждане на деца от 1 година до
навършване на 3-годишна възраст, но за период не по-малък от три месеца."

Последна редакция: пт, 30 юли 2010, 11:46 от dama

# 593
Това сигурно ли е, че не се плащат вноски за фонд "Безработица"? От къде може да се провери със сигурност?
Това ми казаха в Бюрото по труда, но не съм проверявала по-подробно, защото ние се класирахме за ясла от септември и отпаднахме от програмата.

# 594
На мен също ми казаха, че след това има право да взема обезщетение като безработна, което ще рече, че плащат и тази осигуровка. Но явно и те не са съвсем наясно с въпроса.

# 595
  • София
Не се плаща тази осигуровка.в КСО, когато са премахнали тези 50% за майчинството са добавили :
Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по този кодекс са:

1. (доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.) работниците и служителите, наети на работа за повече от пет работни дни, или 40 часа, през един календарен месец, независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансиране, с изключение на лицата по чл. 4а, ал. 1. Лицата, включени в програми за подкрепа на майчинството и насърчаване на заетостта, не се осигуряват за безработица;

Но все още търся защо осигуровките са за сметка на работещия а не на работодателя! newsm78

# 596
Не се плаща тази осигуровка.в КСО, когато са премахнали тези 50% за майчинството са добавили :
Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по този кодекс са:

1. (доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.) работниците и служителите, наети на работа за повече от пет работни дни, или 40 часа, през един календарен месец, независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансиране, с изключение на лицата по чл. 4а, ал. 1. Лицата, включени в програми за подкрепа на майчинството и насърчаване на заетостта, не се осигуряват за безработица;

Но все още търся защо осигуровките са за сметка на работещия а не на работодателя! newsm78
Не са само за работещия, а както при всеки нормален договор, работника поема определена част от осигуровките, съобразно действащото законодателство.

# 597
Здравейте,
искам да попитам дали мога да кандидатствам по тази програма. Имам баба (на детето), която е пенсионер по болест, аз обаче нямам осигуровки за общо заболяване и майчинство. Та мисълта ми е ако започна работа ЖиЗ през Декември ще мога ли да се възползвам от програмата?

# 598
Здравей, adqkova, колко време след като изкара курса сключихте договора?

# 599
Момичета, подадохте ли вече декларация 12 с копие от договора на детегледачката? То на договора никъде няма моето име, само това на баба?! newsm78 Само това ли трябва да се подаде в НОИ? Аз лично мога ли да ги занеса или трябват някакви други документи от работодателя като придружителни писма и т. н.? Аз не съм получила още парите си за месец юни ( договорът ни е от 07.06.), затова изчаквам с подаването на нова декларация . Да не ме накарат после да ги връщам( ако ги получа изобщо) като подам тази декларация!?Моля споделете! Praynig

Последна редакция: пн, 02 авг 2010, 21:13 от deskata77

Общи условия

Активация на акаунт