Магребска лятна предваканционна за 16 път

• 21 910
  • 296
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Първо здравейте ,скъпи момичета!  bouquet
Дала, хич не е трудно да се извини човек, стига да го иска! Peace В другата тема  изрично ти се извиних, ако с питанията си те поставям в  неудобно положение.Никого не съм иронизирала, та да се налага да се извинявам.....По-скоро, ако сме честни, в прочетеното тук виждам ирония от твоя страна.Едва ли в арабската тема правим само викторини и си задаваме загадки,едва ли само фантазираме и лъжем, по-скоро обсъждаме ежедневието и бита си,радостите и болките си досущ като вас тук. Peace
По темата за религията искам да ви кажа следното.От самото начало нещата се завъртяха в погрешната посока.Вероятно на някои от вас децата в бъдеще ще изповядват религия, различна от Исляма, това няма как да го знаем отсега.Но когато отправих питането си към Шакира и други мами християнки /включих и себе си в това число/, то гласеше нещо съвсем друго.Дали при раждането и в първите години от отглеждането на дете от смесен брак с муслим, бащата  застъпва и приема безропотно идеята  за свобода на отрочето му при избора на религия или поне на теория държи то да бъде определяно като муслим.Двете неща са доста различни.... Thinking
И на последно място, ще помоля Шакира да не обобщава за пишещите в другата тема.Аналогично на случващото се в тази и там с събират хора с различен поглед върху нещата от живота , този факт не ги прави обитатели на някакъв друг свят.Т.е  да се каже че всички се движат единствено и само по Книгата и съответно с тях не може да се комуникира е нелепо.Първо, тази книга си има име,  Коран. И второ, много от пишещите там момичета са християнки, на първо четене мога да  кажа това със сигурност за Марси,за Магдето,за Дина,  за  Олд Спорт, за Близначкова, за Латеа, за себе си, за част от новите момичета и пр..... Така че едва ли се намираме в диаметрално противоположно измерение  на вашетоnewsm78
И наистина последно: Поднасям най-сърдечните си извинения на всяка от вас, почуствала се засегната от написаното! Peace

# 121
not stubborn enough ,мерси за разяснението ,аз кво обобЩавам и кво не ,не е толкова важно и не е световен проблем нали ?Тъй че не се засягайте толкова от другата тема  ,Щото аз ако почна да изкарвам вашите обобЩения ,няма да ми стигне деня ,но си имам и друга работа ,не мога  да седя 24/24 часа на форума бг мама .

Аз говоря от гледана точка възпитание,отглеждане и психология  на едно дете ,не ми тамъни сега ти на мене религии, (та таткото ,та майката -ние и двмата не сме религиозни ,но това не означава ,че сме лоши хора и не живеем в нормите поставени от държавата ).Детето не е играчка да си играеш с него ,както на тебе ти харесва .
Да ти отговоря на въпроса и да спиш спокойно ,че гледам настояваш за отговор .Ами за сега баЩа и не се налага(това незначи ,че в бъдеЩе не може да си промени мнението ,знам ли) ,живот и здраве може и в католическо у-Ще да я запишем да учи ,заЩото са реномирани(на фона на арабските бардаци Тук ,то тук са като килиини у-Ща ,в такова пък е абсурд да пусна детето си ,мисля ,че много момичата биха разбрали ,ако видят условията ) ,не толкова за религията .Даже мъжът ми навремето като е ходил да учи арабски в такова у-Ще ,учителя ги е бил с пръчка и ги е насинявал ,та затова сега повечето учители са жени(но и при тях няма гаранция ,че няма да ти напляска едно хубаво отрочето ) .
Моя държеше името да е арабско и пак да не е толкова чуждо от моята култура (тоест неЩо микс ).Не бих дала име например за момиче Фатима или Мохамед (за момче ),заЩото просто са ми  чужди и в европейска държава се отличава .Сега да не вземеш да ме обвиниш и в расизъм дет не ми харесват имената и да ми даваш пример със съформки как те са дали такива имена на децата си ,моля те недей и аз познавам хора дет скачат от 10 ия етаж ,ама аз не се наемам  Peace,много екстремно е за мене ...Та надявам се да съм дала отговори на въпросите ти ,няма гаранция за ниЩо права си ,утре може да се завърти на 360°  живота ми и мъжът ми да се промени например ,ама и аз пък мога да си събера парцалите ,нали.Може пък и да не се промени и да създадем оЩе няколко дечица заедно и така .Божа работа ,както си го направим ,така Ще е  Peace

Ако съм засеганала някого с по-горните си примери ,моля да бъда извинена ,това незначи ,че като на мене някои неЩа не ми харесват ги отричам напълно и не ги приемам  .

И хайде да не навлизаме в спорове кой прав ,кой крив ,всеки е прав за себе си  Peace ,важното е да си Щастлив и удолетворен ,пък какво мислят околните ,това да е проблема 

Аз днес големи ядове в парка имам  Laughing,даже без малкод ани екстрадират зелените служби  Joy hahaha .По-късно Ще разказвам за това  Hug

Последна редакция: ср, 17 юни 2009, 16:15 от Shakira26

# 122
  • София
Виждаш ли, тонът ти пак е остър и ироничен без причина...Когато писах по-горе, писах преди всичко от свое име, а не от това на останалите момичета, аз не съм ничий представител и адвокат. Peace
Никъде не виждам да съм настояла за какъвто и да е отговор от теб лично, тогава се обърнах към много хора накуп, но както и да е, благодаря ти за него.Но щом съм имала търпението да го изчета, считам за редно и ти да проявиш същото.За твое сведение моите дъщери учат в държавно българско училище,не в арабско такова /било то добро или лошо/, с баща им навремето сме преценили, че там ще получат по-добро образование.Времето ще покаже, дали сме били прави.И  не виждам в поведението и отношението ми към тях да има каквито и да е индикации за третирането им като играчка.Относно имената, мога да говоря само за тези на моите деца, за ничии други.Носят имена, които достатъчно добре звучат навсякъде по света.Със сигурност имена като Сара или Мария/така се казват първите две/ не звучат зле  или нетрадиционно където и да е.А третата е с арабско име наистина, но забележи, нямащо нищо общо с религията.Означава сияние,звучи мелодично и всеки в България и извън нея я нарича Мони.Аз съм една от тези с най-голяма продължителност на брака с арабин и в двете теми, така че фактът, че след  повече от 15-16 години съжителство с муслим продължавам да държа на своята си религия и виждания за нещата от живота, би трябвало да е показателен.И въпреки това, непричом от различията ми с много от момичетата от арабската тема, намирам достатъчно теми за разговор.Всичко се корени в желанието за диалог! Peace

# 123
Леле Grinning  ама вие сте се олели  в писане
Моля за малко милос не мога да ви изчета Цял ден!
Уф по въпроса за сапуните - аз съм много доволно от Les chat педито ни го препоръча да мием бебко с него и така от първия ден се мием с него- доста добре му понася, пък и дрешките  перем с него.
Доста добре се отразява и на моита кожа на лицето. А този за които говорите не съм го веждала в Алжир или може би не съм обърнала внимание.
Далче боза няма тук при нас.
Дидонка бързо оздравявяне на Алекс, Хари и на твойто чедо също.
Ех не мога да ви изредя по именно щот е почти време за ядене така че моля на всички гушки от нас и целувки.
Лек път на Фаима и успешно ново начало!

# 124
  • по пътеката
теди, привет в магреба!
аз съм от 4 накрак, в мисли  и притеснения, няма още нищо ясно! на вси4ко отгоре, едва си организирах деня, 4е да не правя нощно 4истене! линда до снощи беше с темп, дадох едно комбинирано, гадно и ужасно за темп, но отпусна и до сега няма нищо!дай боже, на целия цирк и болестите ми идват башка! ако можех да летя, да съм се покрила нейде в планината ,до някой поток, водопад или неЩо дето да ме разсее със спокойствието и ритми4ния плавен ритъм! природата- е, няма такава друга хармония!душевната ми я бомбираха и замина!
аз  пък намирам 4удесно да се извиня, особено ,ако не съм права, това ми дава  покой, дали другия ще ми прости е относително, но аз да си по4истя 4ернилката или гор4илката!харесвам и хората ,които могат да го правят, с дума и действие!
май вси4ки сте прави за едно, 4овек без ценности, не може да живее, не може да се игнорира вси4ко и да се вижда само негатива, за каквото и да е той !  гледам да обединя общото в добрите намерения в двете религии, толкова! обяснявам,ако се пита-ходим на църква, минаваме покрай джамии; искам и другото мнение, където не се усещам словено подкована!но дотук!  добрите намерения се сблъскват със социалната среда и нетолерантност, както и липсата на адекватност на приказки и действия, тоест пример и модел се гради в най-неправилната насока!отделно  имам и бунтарка и опонентка,колкото и да е малка, лидерски 4ерти и неза4итане на авторитет,норми- така,4е о4аквам и още да се влошат с по4ването в у4илище! конкуренция, ревност, злоба,пренебрежение, непослушание  и тн! с годините ще видим какво ще се полу4и от кръстоската! Tired иска ми се да вземе позитивното в нас, ама по-лесно е да си лош! Crossing Arms
белбей, аз от 1 м ползвам зеления сапун, откакто пробвах с голямо неудоволствие в хамема да се измия преди теля4ката! но той наистина мие до кожа, хахаха! после 4ак ти проскърцва като минеш!но е с ужасен аромат, ама карай за добото дело! пере по-добре от който и да е ариел!говоря за местните препарати!

# 125
Здравейте скъпи магребки!!!
 Чета и се чудя нали този форум е за тези които са далеч от родината да споделят как са а също и опита си и да си попишат с познати и приятелки и за тези които са тук но искат да научат нещо за страните от хората които са там. Не религията има значение а какъв е човек отвътре. И преди съм го казвала но е така - тука научих толкова за арабската култура и поведение колкото ако бях живяла в някоя такава страна (между другото съм живяла две години но тогава бях малка и не можех да преценявам нещата а пък и не ме интересуваха живота на хората там,религии и др. такива). Става въпрос за Либия но то беше преди много много години с майка и татко които работеха там.
 Лек и усмихнат ден на всички   bouquet

# 126
  • по пътеката
я ,да питам,дотук няма против за паролата на никито, да по4акам до утре!

# 127
NS E-да преключем спора само.....прочети поста на Монсун и други-всички,които НЕ са на вашето мнение са Гости bowuu
как пък  разбра че и Аз и Шакира...сме Гости.ние нищоо общо с арабския начин на Живот нямаме - живееме по чужбина с....Марсианци!
Превърнахте си темата в Лична тези,които  не ви Свирят на хорото-просто ги атакувате  и иронизирате.
Пишех от повече от Година.....запознах се с интересни хора...но повечето просто си ги прогонихте -дълъг е списъка ,за а цитирам Никове
Сърди се ,ако искаш-Това пък си е моето мнение

# 128
НЕВЕНА Виролан, аз просто го обясних на дълго и широко,защото моя човек се бави в банята повече от жена. бръсненето му не е като на баща ми,който е също с брада и мустаци,а е доста дълга процедура. (оформя с бръснач , слага после пяна на бузите,седи така 1-2 цигари време, после бръсне брадата (или както се бях изразила-бузите,защото само те остават де) и така едно катинарче се оформя около 20 мин. а да не говорим за къпането,че е и то една процедура...). та за това обясних тогава,за да ме разберете по-точно. Simple Smile иначе уж аз съм бавната,а да не казвам,колко пъти седя и чакам аз.

а аз да се оплача,че днес трябваше да ходя на проба при моята шивачка,но като се обадих,ми отмени часа за петък.  Sick идваше ми да се развикам,ама все гледам да няма конфликти. как за 1 седмица ще ми ушие всичко (това са 7 неща), просто акъла не ми го побира и започвам да се дразня много. ама утре ще ходя да я притеснявам. много се дразня,когато нещо съм се разбрала с някой и не го изпълни,след като сама ми определи сряда. а днес майка и (която също и помага) ми каза,че съм била записана в петък,ама да не съм отидела на обяд...  #Cussing out аз смятам да пътувам за София. не искам да губя 1 час в мерене на дрехи и нерви,че не стават примерно,както ги искам или че са до никакво положение... не съм си виждала младежа от 1 месец,а аз ще се моткам с мерене на парцали-друг път!!!

сега ще сядам да ви чета. Simple Smile

# 129
  • София
Продължаваш да обобщаваш, Дала.... ThinkingНе става въпрос за това, дали се сърдя или не...
Аз недвусмислено заявих няколко поста по-горе, че отговарям единствено и само  за себе си.И в този ред на мисли, никога и по никакъв повод не съм нарекла някого нежелан гост, още повече пък  теб Дала, която пишеше в темата далеч преди мен.... Peace А на съвестта ми не тежи вина за прогонване на когото и да е! PeaceПриключвам и още веднъж се извинявам, ако съм засегнала някого.  bouquet

# 130

Никъде не виждам да съм настояла за какъвто и да е отговор от теб лично,

сори не съм те разбрала   bouquet ?
,няма нужда да се обяснявам и да давам гледната си точка ,че пак няма да е ясно и Ще има сърдити(не става въпрос за тебе пряко) ,аман от тънкообидни ,ние обаче сме дебелокожи ,колкото ни иронизират , по голям слой непукизъм си образуваме -като заЩитен  ,трябва в днешно време.

А за децата убедена съм ,че всеки родител прави най-доброто за неговите деца ,според неговите виждания  Hug

И като сме тръгнали имена да обсъждаме на мен Сара много ми харесва ,за момче съЩо си имам име фаворитче

Паулина пусни една снимка на съкровиЩето с катинарчето да го видим и него ,а пък ако имате и двамцата оЩе по добре

Аз не съм против паролота за никито

# 131
Ами.....Факт е-Темите са две...и по-добре!
Наистина да не ги превръщаме във враждуващи...

Не съм го казала аз-а други съфорумки......по арабска традиция
Гостът трябва да се чувства като У Дома си......та дори и с подарък да си тръгне.
да се почувства Приютен,да получи отговра на въпросите си......или  просто да си побъбри

Ох,като писах..С подарък да си тръгне -та се сетих.......за парфюма който си изливат по ръцете
Така не разбрах...защо Sick...за Изпроводяк

Алби-  bouquet
днес в градината помъкнах и лаптопа.има навсякъде У-Фи...та  спретнахме песничката на Ищар
Не претендирм за компетентен лиричен превод...но сисъла е такъв

Lamouni
 Неодобрение,Отхърляне...Завист

Завистинците  не ме подкрепиха и не ме разбраха
Те ме попитаха какво толкова харесвам в нея?!

Отговорих на всички тези въпроси,които надничаха в душата ми.
-Вземете моите очи и я погледнете,защото сега не може да е видите
Така ,както я виждам аз
Това е моето момиче!-  защо не разберате ,а  искате да я забравя?!
Аз не мога да се отделя от Нея
Тя е като чиста вода,а аз съм като риба,която наволя плува в тази вода
Влюбен съм в тялото и,в сините и очи

За Нея-аз съм Единственият Мъж-Адам
За Мен-тя е Единственната Жена-Ева

Завистниците не ме подкрепиха и не ме разбраха
Те ме попитаха как може да обичам някаква си такава- робиня
Аз им отговорих
-Спрете!!!!

Превод на тунизийската песен- Lamouni

http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=IS8Qo1w1778

Ishtar – Lamouni

Специално за Близначетата
И......

За Фаима-............с еднопосочния билет....
Боже,Фаима-покрай злободневието ми мина покрай ушите Твоят еднопосочен билет
То само две думи-а Толкова Съдбовни
Пожелавам ти да Бъдете един за друг ето това

За Нея-аз съм Единственият Мъж-Адам
За Мен-тя е Единственната Жена-Ева

Мента-Ищар беше еврейка от Ливан или Египет?!
Аз мисля че е от Ливан-ама споря тук...казват ми че само живеела там,а била от Египет

Лека Вечер   bouquet

# 132
Далка, не съм Мента, но онова, което знам е, че Ищар е родена в Хайфа и майка й е египтянка.  Heart Eyes
Една статия за нея: http://m.dir.bg/izpulnitel_info.php?id=790
Клипове: http://svejo.net/home/show_tag/%D0%98%D1%89%D0%B0%D1%80

Хубав текст, Peace мерси за превода.  bouquet

P.S. Пуснах по инерция линковете и съм се заблудила, че едното е интервю... всъщност е една и съща статия. Wink

Последна редакция: ср, 17 юни 2009, 21:38 от Alba76

# 133
  • по пътеката
далке, много поети4но! хареса ми как си го превела!   bouquet

# 134
Случайно вчера, докато се оправях сутринта беше пуснат канала 123LIVESAT, (така го изписва декодера, а всъщност в горният десен ъгъл си пише BeurTV  Thinking... както и да е) където само концерти съм засичала.
'Вървеше' концерт на мъж на около 55-60 години, нормално плешив, не видях как се казва... със страхотни песни.  Heart Eyes
Всичко, което съм слушала вече той го изпя- ритмичност, добро настроение, весели и запомнящи се песни... да заиграе човек.  Party Но тъй като прозорците ми (постоянно отворени) гледат Rolling Eyes .... знаете къде, та се въздържах. Laughing
Често повтарят изпълнения и ще се опитам да засека изписването на името.
Исках да попитам дали някоя от вас хваща този канал, евентуално да ми каже кой може да е?  newsm78
То ясно, че е вьпрос с повишена трудност, но... Laughing ако се гледа- ще се сети, защото предимно млади изпълнители дават.
Май е канал на емигрантите във Франция и оттам се излъчва.

Общи условия

Активация на акаунт