argun, ето двете рецепти от руски, преведох ги, сега се чудя по коя от тях . Май не е лошо по втората, че не се яде веднага.
1 Вариант:
Пресните зелени орехчета се дупчат 8-10 пъти с дървена клечка и се слагат за 7 дней в студена вода, като водата се сменя два пъти на ден. След това орехите няколко пъти се заливат с вряла вода и отново се слагат в студена. От първата вряла вода, с която се заливат - вземат се 500мл, и захарта се приготвя сироп. Орехите се изцеждат в цедка хубаво, слагат се в съд и се заливат с кипящия захарен сироп. Оставят се 8-10 часа. После сиропът се излива, вари се, като се обира пяната, и след като се охлади, се заливат орехите. След две денонощия сиропът пак се отлива, кипва се и в него се слагат орехите. Варят се докато престане да излиза пяна.
За 1 кг орехи, 1 кг захар, 0,5 л течност от първото попарване на орехите.
Нищо не пише за лимонтозу, но мисля да сложа.
2 вариант:
1 кг. зелени орехчета; 450 гр. захар; 1 лимон; подправки: канела, две карамфилчета.
Измийте орехите, прободете ги на няколко места с клечка за зъби. Сложете ги в съд, залейте със студена вода, трябва да ги покрива изцяло. Оставете ги две денонощия, като сменяте водата през няколко часа. После ги сложете в кипяща вода и варете 30-40 минути. Излейте водата и сложете орехите в стерилизирани буркани. В това време направете сиропа. Налейте в съд 1 л вода, добавете захар, нарязаният лимон и подправките. Варете на среден огън около 15 минути. Прецедете и залейте орехите в бурканите. Затворете с херметични капачки. Сладкото е готово за употреба след два месеца.
3 вариант:
Зелените орехчета се надупчват с дървена клечица (за зъби) и се изкисват във вода 9 дена. После се варят, докато омекнат, така че клечка за зъби да може да прободе леко цяло орехче. Отцеждат се в цедка.На 1 кг орехи се вземат 2 кг захар. От половината захар се приготвя не много гъст сироп, в него се слагат канела и няколко карамфилчета, а когато сиропът изстине, се заливат орехите и се оставят за 3 дена. После орехите пак се отцеждат, сиропът се сварява до нужната гъстота и както е врял, с него се заливат орехите. Стоят в него 9 дена, после се прехвърлят в буркани, които се покриват с пергамент и се завързват