СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ- палцестискането тече, децата се тестуват

• 23 761
  • 375
  •   1
Отговори
# 195
9. В кое от изреченията НЕ е допусната правописна грешка?
А) Победен и объркан донемайкъде (би трябвало да се пише до немайкъде), той беше принуден да напусне полесражението.
Б) Златюбояджиевите (пише се Златю-Бояджиевите)  картини са пример за оригиналност и за силно изявена
индивидуалност.
В) Нова десет томна (пише се слято) поредица ще представи творби от български класици, творили след
Освобождението.
Г) Старата крепост, в чийто мрак отеква тайнственият шепот на миналото, днес е реставрирана.

ето това исках да кажа. мисълта ми е, че може би има грешки във всички подточки и затова се колебая.

Aз мисля същото и затова искам някой по-запознат да ми обясни защо "донемайкъде" се пише така? Правих разни справки и видях всякакви варианти, в т.ч. "до немай-къде" и "до немай къде". Гугъл например предлага последното за вярно Wink В тълковния речник е записано "немай-къде" като наречие и отделно "до"...  ooooh!

# 196
за математически профил,природоматематически -- мат : бел --3:1
за хуманитарен -обратното
за езиковите--2:2
НПМГ си имат тяхна формула-х+у+3z+t,,като х е бел ,у е матем ,з е профилиращия предмет ,,t е оценката от дипломата по съответния за профила предмет
А СМГ?

незнам за СМГ

# 197
# 198
А) Победен и объркан донемайкъде (би трябвало да се пише до немайкъде), той беше принуден да напусне полесражението.
Б) Златюбояджиевите (пише се Златю-Бояджиевите)  картини са пример за оригиналност и за силно изявена
индивидуалност.
В) Нова десет томна (пише се слято) поредица ще представи творби от български класици, творили след
Освобождението.
Г) Старата крепост, в чийто мрак отеква тайнственият шепот на миналото, днес е реставрирана.

ето това исках да кажа. мисълта ми е, че може би има грешки във всички подточки и затова се колебая.

Aз мисля същото и затова искам някой по-запознат да ми обясни защо "донемайкъде" се пише така? Правих разни справки и видях всякакви варианти, в т.ч. "до немай-къде" и "до немай къде". Гугъл например предлага последното за вярно Wink В тълковния речник е записано "немай-къде" като наречие и отделно "до"...  ooooh!

Верният отговор е Г). Пише се "тайнствен", от тайна Wink

# 199
И аз този въпрос съм го сбъркала.. Но, като написах на гугъл донемайкъде не ми го поправих.. Охх не знам каквото е станало това...

# 200
Здравейте...На едната задача съм писал еднородни обстоятелствени пояснение,а в отговорите е само обстоятелствени пояснение.Ще ми го преимат ли за вярно  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

# 201
Здравейте...На едната задача съм писал еднородни обстоятелствени пояснение,а в отговорите е само обстоятелствени пояснение.Ще ми го преимат ли за вярно  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
  Да... Simple Smile...

# 202
Сигурация  newsm78

# 203
абе Госта, ти четеш въпросите като сина ми, когато блее. В 9 въпрос се търси думата БЕЗ грешка, а не сгрешената дума
И аз търсих думата донемайкъде в речници, но не можех да я намеря да ви кажа. Няма я в много дебел тълковен речник, няма я в доста дебел синонимен речник, няма я в неголям правописен речник... Намерих само "донейде", което е дадено слято. В нета, в уикепедия не излиза, излиза в различни текстове, но нета не е авторитет за мен (все още), докато не видя същото на хартия Joy Joy
Няма ли някоя мама филолог с мноооого дебел правописен речник???
Октъде я родиха мозъците от МОН тази дума, бе?

# 204
Здравейте...На едната задача съм писал еднородни обстоятелствени пояснение,а в отговорите е само обстоятелствени пояснение.Ще ми го преимат ли за вярно  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
newsm78

# 205
  • София и там където не се пуши

Синът каза Б

Обаче защо ги обсъждате тези неща като са дедени отговорите  пише А

newsm78

# 206
донемайкъде- наречие.
В Увода на правописния речник е обяснено,че повечето условни наречия като това се пишат слято!!!
Има и изключения.Например:  от време на време-пише се отделно

# 207
немай-къде
нареч.
? До немай-къде. Извънредно много, премного, до невъзможност. До немай-къде беден.
? От немай-къде. По необходимост, по принуда, по неволя, поради невъзможност да се направи друго. От немай-къде слушаше глупостите му и го търпеше.
Ето това изрових от виртуален речник в нета. Просто върхът. В писмени речници я няма, в нета - това излиза......
Ето затова коментираме, Дороти.
Да не говорим, че ако няма гаф на МОН в тестови задачи, това май ще му е за пръв път Joy Joy Joy

# 208
Малко сте се пооляли  Joy
Дали не се пише поУляли  newsm78

Е колко са ви запетайките   hahaha

Лили още не се е прибрала и не мивдига телефона. И, вероятно ще ходи на изпита по математи сама, щото да не гледате лицето на майка й, която я е бушонирала така  Joy

# 209
Слято, полуслято и разделно писане на наречия

Слято се изписват много разнородни като формална структура наречия. Някои са образувани от предлог и наречие (бездруго, отникъде, оттам, накратко, навън, наясно), други – от предлог и съществително (всъщност, насън, нащрек, надвечер, подред, присърце, отръки, наглед), трети са реликти от стари падежни форми (вкупом, встрани, навеки, насъне, наяве), а при четвърти просто ударението се е преместило (присърце, презглава, доземи, залудо, призори).

Полуслято се изписват наречия, образувани чрез свързване на две наречия, които са в равноправно отношение помежду си и означаващи обикновено неопределеност: бързо-бързо, едва-едва, веднъж-дваж, горе-долу, днес-утре, живо-здраво, криво-ляво, лека-полека, напред-назад, насам-натам, отдолу-догоре, оттук-оттам, сега-засега, тук-там.

Полуслято се изписват сложни наречия, образувани чрез свързване на две повелителни глаголни форми според типа главна основа – главна основа: иди-дойди, кажи-речи, чупи-купи.По същия начин се оформят и сложни наречия като: току-виж, току-речи, току-така.

Полуслято се изписват сложни наречия и неопределителни местоимения, образувани с частиците еди-, -годе, що-:еди-как (си), еди-какъв (си), еди-кога (си), еди-кой (си), еди-какво (си), еди-къде (си), еди-що (си); току-що, що-годе.
Изразите от горе до долу, от къде накъде, от тук на там; от време на време, от край до край се пишат разделно.

Слято писане на предлози. Има предлози, които са образувани от предлог и наречие (въпреки, извън, отсам, наоколо), или от предлог и съществително (вдън, наместо, според), или от два предлога (допреди, всред, измежду, накрай, поради, посред, заради), които се мислят като цялост. Те се пишат слято.

Слято и разделно писане на съюзи. Съюзи, които образуват смислова цялост, се пишат слято(догдето, докато, докогато, доколкото, загдето, затова, накъдето, откак, откогато, отколкото). Понякога не се различава съюзната връзка затова (защото) от съчетанието за това (за нещо).
Повечето съюзи се пишат разделно: въпреки че, освен че, след като, преди да. Не се отчита отношението между смислите на изграждащите ги части: без да, въпреки че, за да, като да, като че, макар че, освен да, освен дето, освен като, освен че, преди да, само че, след като, стига да, сякаш че, щом като; тъй както, ако и и да, ами че, а пък, и да. Тъй като образуват смислова цялост, съставните съюзи не могат да бъдат разделяни със запетая. В сложни изречения запетая се поставя преди тях.

Слято, полуслято и разделно писане на междуметия. За да се отбележи графично удължено произнасяне на гласна или на съгласна, се използва повтаряне на буквата, която се изписва слято: ааа, ооо, меее, пссст. Като цяло, междуметията, в чиито съставки могат да се отделят две и повече междуметия, се пишат полуслято: дрън-дрън, чук-чук, шушу-мушу.
Полуслято се пишат и съществителни имена, образувани като междуметия: дум-дум (вид куршуми), пинг-понг.

Абе това е за университетски изпит!

Общи условия

Активация на акаунт