Франция - ваканция! (22)

• 20 283
  • 300
  •   1
Отговори
# 60
Побут нагоре! kaffeetrmker_2 Сега съм в кратка пауза Wink
Времето стана лятно и всички май хукнаха навън....

# 61
  • София
Здравейте момичета!
Аз не живея във Франция, но по стечение на обстоятелствата вече 3 месеца съм в Париж
и съм такава патка, че чак сега се сетих за "Родители в чужбина", респ. за вас.
Повода по който съм тук е много неприятен - брат ми е в болница тук с много тежка диагноза.
И понеже не говоря бъкел френски, а и не познавам никого
съм в голяма изолация и тотаааална депресия. Та си помислих, че мога да се включа към вашата
групичка, да си поговоря с някой или ако се наложи да поискам съвет от някого.
Каква ваканция толкова рано бе девойки, още е само юни месец  Grinning

Последна редакция: нд, 28 юни 2009, 18:42 от Gercho

# 62
Здравей Gercho! Добре дошла сред нас, макар че се вклюваш поради такъв неприятен повод! Пожелавам на брат ти много кураж, сили и късмет! Дано нещата протекат благоприятно за него! Hug

ПС: Аз да си кажа , че партито мина супер! Децата останаха видимо доволни, нямаше инцидент от рода на падане, плач или скарване. Sunglasses Никой не яде торта-сега имаме с мъжа ми да изядем две торти в идните дни , да не се развалят Joy Детето получи страхотни подаръци, останах приятно изненадана(очаквах малки символични подаръчета Wink)
Лека седмица на всички Hug

# 63
  • FRANCE
Здравей Gercho! дано всичко е наред със брат ти. Hug

Мария супер за партито Simple SmileSimple Smile Метни малко тортичка насам Simple Smile

# 64
Мария, давай ги насам тези торти Grinning! Тъкмо две трябва да направя днес и утре - за разгрявка преди последната за събота...
 А какво тогава ядоха децата? Не ми се вярва да са предпочели да хрупат морковчета

А пък с тези "évaluations"... Освен тях в СЕ1 правиха и някакъв "държавен" изпит - едни жълти книжки, които ги дават централно и трябва да направят задачите в тях на три пъти по точно 45 минути! Доста стресиращо, при това бая трудни изглеждаха. Даже и учителят им се възмущаваше не само че са толкова трудни, ами че и системата за оценяване е безумна: ако примерно има 4 въпроса в една задача и детето е отговорило правилно на 2, пише му се нула. Опциите са само нула или едно..  Смятането на крайния резултат се прави с някаква специална програма... въобще ужас и безумие. Добре че учителят на Сашо е печен и каза да не се впечатляваме, и че за него този изпит показва само едно моментно състояние на нещата. Сашо все пак завърши трети по успех в класа (хем е по-малък), ама и той като Яна никак не си пада по спорта. Вече ме е предупредил, че догодина няма да ходи повече на джудо. Кой знае на кого се е метнал

Gercho, добре си ни дошла! От какво се лекува брат ти, разкажи, ако имаш желание!  Дано имате късмет и нещата да тръгнат на добре Hug

# 65
  • София
Благодаря момичета за топлото посрещане, наистина имах нужда от малко подкрепа,
пък макар и виртуална.  Hug  Доста е самотничко тук.
Не знам дали е уместно да ви разстройвам с моите драми - заболяването е едно
от най-тежките - онкологично. От 3 месеца лежи в Американската болница и се борят за живота му
със зъби и нокти. За жалост диагнозата е такава, че никой не прави оптимистични прогнози.
Аз прекарвам голяма част от времето с него, защото той има нужда от помощ, пък и предполагам
че и самия той се чуства доста изолиран.
Извинявайте ако съм ви натоварила. Наистина няма с кого да споделя.
Липсата на нормална комуникация е още по-съсипваща/никога не съм предполагала
че е ми се наложи да говоря френски, иначе щях да взема мерки овреме  Wink/.
Това е накратко. Желая ви слънчев /какъвто е в Париж/ и усмихнат ден. Grinning

# 66
Здравейте, мами от Франция! Simple Smile
Обръщам се към вас с молба за малко информация.
Какви документи трябва да се приготвят от България за записването на дете на 13 години (завършило 6 клас тук) в училище във Франция? Кое трябва да бъде преведено на френски? Колко време преди започването на учебната година трябва да стане това?
Благодаря предварително.  bouquet

# 67
  • пак на Рив Гош
Лятото май дойде  Grinning

Герчо, добре дошла при нас, жалко, че е по неприятен повод  Hug. Много кураж ти пожелавам! Не се притеснявай, ако имаш нужда от съвет, или просто да си поговориш - ук сме (макар и не много редовно някои като мен). Ако искаш, ще си добре дошла на следващата "парижка" среща (която трябва да организираме скоро - парижанки?  Wink)

ТаняН, не съм записвала дете от българско училище във френско  Peace, но според мен, най-добре ще е да подготвиш преведен акт за раждане на детето, здравен картон/имунизационна книжка с направените ваксини -това поне са задължителните документи за френските деца. Еветуално от българското училище може да вземеш нещо като атестация какви предмети са изучавани (стига да издават такива). Това преведено на френски. На място ще ви поискат удостоверение за местожителство (във Франция) - договор за наем, квитанция за платен ток/газ или стационарен телефон (интернет). "Колежките" ако се сетят нещо, да допълват  Grinning. По принцип записванията за следващата учебна година текат в момента - края на юни и началото на юли, но ако вие планувате да пристигнете по-късно (август, например), ако обясните, че пристигате от чужбина, не мисля, че ще ви направят проблем. Имайте предвид, че тук учебната година тази година почва на 2-ри септември, та ще е добре да оправите записването поне седмица преди това (бройте поне седмица предварително да си уговорите среща с директорката на училището, направете го при първа възможност). Ако знаете в кой град ще живеете, може да провериш в сайта на градското кметство училищата (за 13 години търси в рубриката "колеж" в града).

Мария К, и аз съм навита да помогна с тортичката (още повече, че от няколко седмици методично обикалям кулинарни сайтове и блогове, да не ви разправям как огладнявам  Grinning). Как занимава децата на партито?
Да си похваля и аз моето гардже - и тя минава в голямата група  след успешно издържан "изпит" Laughing Умно дете, на майка си се метнало  Wink
А майката освен в кулинарни блогове е потънала от 3 дни и в един сайт за фен-фикшън... абе, на дърти години за смях на гаргите станах  Grinning

# 68
  • София
Лятото май дойде  Grinning

Герчо, добре дошла при нас, жалко, че е по неприятен повод  Hug. Много кураж ти пожелавам! Не се притеснявай, ако имаш нужда от съвет, или просто да си поговориш - ук сме (макар и не много редовно някои като мен). Ако искаш, ще си добре дошла на следващата "парижка" среща (която трябва да организираме скоро - парижанки?  Wink)

Приемам за срещата без колебания. Само кажете кога и къде.
Благодара за топлото посрещане.  Hug

# 69
Да си призная и аз обикалям кулинарните сайтове ....  Wink И ми се мота в главата един тутманик , тутманик, тутманик вече цял месец и днес е така го реших....Милото на работа и аз в атака преди малко го извадих ...и изчаках малко „да се разходи “ и хайде нападение с цел опитване  Joy Joy hahaha е хубаво го опитах ... Направо си мечтаех за тутманик като от доброто старо време , който правеше мойта мила баба и всички гарджета си хапваха с компот  Laughing Стана вкусен ...голяма лудост а ?!  Crazy Crazy Crazy
Gercho Добре дошла   bouquet и кураж Hug

# 70
Момичета, разбрахте ли? Нов самолет Airbus е изчезнал тази нощ!!! Shocked Shocked

Последна редакция: вт, 30 юни 2009, 09:43 от Мария К.

# 71
Благодаря, Роца!   bouquet

# 72
Gercho, много кураж мила Hug Имайте вяра и надежда Hug

# 73
Здравейте , сега по-спокойно! Wink(макар че чакам една колежка, която хронично супер много закъснява и в момента се излагаме заради нея, защото имаме едно важно ранде ву в 11 и хич вече не съм спокойна

чумби, чух за тези национални изпити в СЕ1, но мисля, че повечето учители като вашия не ги приемат на сериозно. Стресът за децата обаче си е сериозен, имали са май и да преговарят за него?!
Иначе на партито основно ядоха чипс+++, бонбони и малки сладкиши(морковчета не съм слагала...аз съм безсрамна майка , която дава на децата сладки неща Laughing)

Роца, децата се занимаваха сами общо взето за мое успокоение. Аз им бях предвидила игри , някои ги заинтересуваха на кратко:състезание по точност с малки топки, нещо като "Не се сърди , човече", тематъично с Дора..., но най-вече правиха "колориажи" Joy, които бяха последната опция за мен. Тичаха и надуваха свирки като луди, измисляха си игри и тн. Оставих ги на воля да се забавляват, не бях директивна и това май беше успешна тактика. Спазваха основните условия: де не ми влизат в спалнята, нито в банята Wink

А едната торта май ще влезе в коша, както си и мислех! Confused

ТаниаН, честит РД на дъщеря ти bouquet С инфо не мога да ти помогна, но си спомням, че скоро се включи една мама, която е записала детето си миналата година, вава май беше!

# 74
 Gercho, добре дошла  Hug  Много вяра и кураж .  Дано да има късмет брат ти !

Вклювам се набързо, че работа ме чака.. Аз свалям тапети от стените в дневната и от досада все си търся оправдание да поседна малко... Заедно с ремонта в неделя отново си имах  преживяване , последвано от мускулна треска. Този път "покорихме" върха на Монсегюр  Crazy  Бяхме си го набелязали при едно друго пътуване и специално по този повод се сдобих с обувки за катерене  Laughing.. Катеренето е  абсолютно непривично за мен и от височините ми се вие свят , но да си призная беше много интересно преживяване . Освен това имахме късмет един много сладкодумен чичко , сред  една не малка аудитория от туристи,  насред руините  да ни разкаже историята на катарите. За десерт се разходихме до едно езеро и аз да оплакна очи в нещо като плаж.

Пускам ви линка със снимките: http://picasaweb.google.fr/valentina.valeri/France2009Web?authke … p;feat=directlink

Общи условия

Активация на акаунт