САМО за фенове на Стивън Кинг!

• 40 555
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ухаааа, Вив - "Ханибал Лектър"  Crazy !
Това нова книга ли е или е просто преиздадена "Ханибал"?

# 556
  • София
Ухаааа, Вив - "Ханибал Лектър"  Crazy !
Това нова книга ли е или е просто преиздадена "Ханибал"?

Ми не е много нова ... 2007 г. гледам, че е излязла. Не съм чела нищо на Томас Харис, а специално за тази четох, че била още по-ужасна и потресаваща и от "Мълчанието на агнетата" Съответно интереса ми е там  Crazy

Ще се радвам, ако някой я е чел, да каже две-три думи  Heart Eyes

# 557
  • София
Вив, ако е същата, която аз съм чела, (а не нещо ново) - наистина си е много страховита и доста по-добра от "Мълчанието".
"Ханибал" си е направо сред любимите ми и си има почетно място в библиотеката!
Но дори да е нещо ново, Томас Харис е добър автор и няма да сбъркаш с покупката. Като я прочетеш, напиши ми дали става въпрос там за едни прасета - ако да!, значи е същата книга като моята.

# 558
  • София
Кали, разбира се, че ще кажа  Hug

Твоята да не е тази:

# 559
  • София
Май беше с друга корица, ама да не те излъжа. Книгата е при майка ми, както повечето мои книги - вкъщи просто нямам къде да ги държа и не мога сега да ти отговоря със сигурност.
Но влезнах в Уикипедия и от там разбрах следното:

* Черна неделя (1974; Black Sunday)
    * Червения дракон (1981; Red Dragon)
    * Мълчанието на агнетата (1988; The Silence of the Lambs)
    * Ханибал (1999; Hannibal)
    * Ханибал Лектър: Зараждането на злото (2005; Hannibal Rising)

Т.е. става въпрос за две различни книги. Така, че ще си я купуваме "заедно"  Mr. Green !
А ако ти попадне "Ханибал" (1999) непременно си вземи и нея - тя си е направо смразяваща и милион пъти по-хубава от филма.

# 560
Нали ви писах момичета  ,че си взех за родилното "Ханибал" CrazyЕ,пък никой не е длъжен да помни де.Както и да е ,книгата е разкошна,много добре написана,завладяваща.Така се беше случило,че я бах започнала,когато се разраждах с 3 седмици по- рано  не ми се изоставяше .А иначе си бях приготвила нещо за кърменето  за там  Simple Smile
Моята е от 2000г. на "Колибри"с едно мъжко леко усмихнато лице е отпред.Продължение е на "Мълчанието на агнетата". Има и екранизация по книгата с А.Хопкинс и Джулиан Мур.

Та моят съвет Виви е ,първо да прочетеш "Червения дракон " пак на Харис.Тя предхожда Мълчанието.Така ще ти е къде ,къде по- интересно!Може и да си я чела де. Ето я:

# 561
  • София
ау, Нат, наистина сега се сещам, че беше казала за Ханибал влизайки да раждаш ...  Grinning

Бих ги прочела всичките, но не се намират. Е, предполагам, че из библиотеки или сергии за книги ще може да се намери нещичко, на Славейков също, но не е чак толкова спешно. Пък и може да ги преиздадат в някои бъдещ момент. Докато издирвам това - онова от Харис, ще си чета набелязаните  bowuu

Яд ме е, ама ...  Tired

# 562
Май беше с друга корица, ама да не те излъжа. Книгата е при майка ми, както повечето мои книги - вкъщи просто нямам къде да ги държа и не мога сега да ти отговоря със сигурност.
Но влезнах в Уикипедия и от там разбрах следното:

* Черна неделя (1974; Black Sunday)
    * Червения дракон (1981; Red Dragon)
    * Мълчанието на агнетата (1988; The Silence of the Lambs)
    * Ханибал (1999; Hannibal)
    * Ханибал Лектър: Зараждането на злото (2005; Hannibal Rising)

Т.е. става въпрос за две различни книги. Така, че ще си я купуваме "заедно"  Mr. Green !
А ако ти попадне "Ханибал" (1999) непременно си вземи и нея - тя си е направо смразяваща и милион пъти по-хубава от филма.

Да, "Ханибал Лектър: Зараждането на злото" е различна книга от "Ханибал" и е най-слабата книга на Томас Харис (e, и "Черна неделя", която не е част от четирилогията, не е нищо особено), въпреки че си има своите добри моменти. Преводът обаче наистина е дразнещ и това допълнително разваля впечатлението. Всъщност този роман е толкова по-различен от останалите за Лектър, че изобщо не се вписва в поредицата и докато го четях, имах чувството, че чета друг автор. Ханибал - самурай? Laughing Имаше доста нелепи неща в нея, личи си, че е написана изцяло с комерсиална цел. Въпреки това, като се абстрахираме от факта, че това е Томас Харис и че главният герой е Ханибал Лектър, книгата е доста приятна.
Иначе за мен най-силният му роман е "Червеният дракон", а най-забавен - "Ханибал". Не знам защо всички се прехласват по "Мълчанието на агнетата", "Червеният дракон" определено е по-добър. Впрочем, Кинг се е изказвал най-ласкаво за "Червения дракон", като го е нарекъл "най-добрия американски роман след "Кръстникът"".  Wink

Вивиан, "Кръгът" на Коджи Сузуки не е лоша книга, въпреки че ако я бях чел преди да гледам филма ("Предизвестена смърт") навярно щеше да ми хареса повече. За съжаление преводът й не е добър и това разваля донякъде удоволствието от четенето. Хубавото е, че между книгата и филма има доста разлики (особено с американската версия), така че романът ще ти бъде интересен дори и да си гледала екранизацията му.

Дийн Кунц има около четири-пет добри книги, останалото е все едно и също, само имената на главните герои се сменят  Laughing Не съветвам да се четат една след друга, че омръзва.
Питър Строб е добър писател, но не ми е страшен, ама хич   Whistling Джеимс Хърбърт и Ричард Матисън съдържат повече тръпка, но не знам доколко са превеждани  Thinking

За Дийн Кунц не мога да се съглася. Вярно, че има слаби книги, но това е нормално, все пак е написал над 100 книги в най-различни жанрове. Досега у нас са издадени 37 негови книги, всичките от ИК "Плеяда", освен "Светкавица", издадена от "Интерпринт" (ДФ Полипринт):

Светкавица (1992)
Драконови сълзи
Лицето на страха (1993)
Пазители
Древният враг
Вуду
Шепоти
Убежище
Маска
Служители на здрача
Мистър Убийство
Панаирът
Лошо място
Гласът на нощта
Гръмотевичният дом
Студен огън
Вратата към декември
Наслада
Тик-так
Полунощ (1998)
Не бой се от нищо
Сграбчи нощта
Тъмните реки на сърцето
Непознати
Фалшива памет (2001)
Единственият оцелял (2001)
Зимна луна (2001)
Обсебване (2002)
Черен лед (2002)
Входът за рая - платен (2003)
Здрач на разсъмване (сборник) (2003)
Непознати пътища (сборник) (2004)
Чудакът Томас (2005)
Пророчеството (2006)
Чудакът Томас: Завръщането (2007)
Брат Од (2008)
Съпругът (2009)

По-голямата част от тези книги са трилъри, но сред тях има и няколко класически романа на ужасите – Пазители, Древният враг, Вуду,  Панаирът, Тик-так, Зимна луна и пр.
От тези 37 поне половината са много добри и оригинални като сюжет. Хората в разни форуми често сравняват Кунц с Кинг и разправят как вторият бил по-добър. Да, Стивън Кинг е по-добрият писател, най-малкото защото е по-добър стилист/разказвач, но и Кунц не е за изхвърляне, даже превъзхожда в едно отношение Кинг - в напрегнатото действие. Кинг има малко романи с напрегнато действие, докато повечето книги на Кунц са такива. Впрочем, когато Кунц издава навремето една от книгите си под псевдоним (той използва често псевдоними, като до мемента те са над 10 на брой), критиците и читателите решават, че това е роман на Кинг, написан под псевдоним. Не се сещам коя беше въпросната книга, но Кунц има няколко романа, които наистина приличат на романи на Кинг. Такива, например, са "Древният враг" и "Пазители", като в първата има демонично свръхестествено същество, което променя непрекъснато външния си вид подобно на Пениуайз и си играе с хората, само че книгата е публикувана 3 години преди "То".

Джеймс Хърбърт е един от най-популярните британски автори на хорър. Досега у нас са издадени само 2 негови книги: "Луната" (“Хермес”, 1996) и "Плъховете" ("Маг 77", някъде през периода 1990-1997). Джеймс Хърбърт е един от представителите на жанра сплетърпънк (поджанр на хоръра, който се характеризира с детайлни описания на сцени на смърт и насилие). Чел съм "Плъховете" на английски, защото на български не можах да я намеря, както и двете й продължение. В книгите има доста действие и брутални описания (примерно как плъховете изяждат едно детенце), но като цяло не са нищо особено. "Луната" пък е свръхестествен трилър, но през първата половина не се случва нищо, а после всичко се случва много набързо. В крайна сметка ми хареса по-малко от трилогията за плъховете. Не казвам, че Джеймс Хърбърт е лош писател, нищо подобно, но определено не може да се мери с Кинг и Кунц.

Виж, Ричард Матисън e друга работа. Той е един от авторите, повлияли творчеството на Стивън Кинг. Носител е на престижната награда "Едгар Алан По" и е сценарист на много от епизодите на популярния тв сериал "Зоната на здрача". И това е само малка част от приноса на Матисън за развитието на хорър жанра. За съжаление този класик на хоръра е познат в България само с една единствена книга - "Аз съм легенда" (Офир, 1998 г.) - и с шепа разкази, пръснати из различни сборници ("Сияйната пирамида", "Двойната сянка").

На всички, които обичат да четат ужаси, препоръчвам Едгар Алан По (част от разказите), Хауърд Филипс Лъвкрафт, Робърт Блох, Уилям Питър Блати, Клайв Баркър, Робърт Маккамън, Греъм Мастертън, Ричард Леймън, Ендрю Лоурънс, Греъм Уоткинс, Кристофър Фаулър, Роналд Кели, Робърт Уайнбърг, "Полтъргайст" от Джеймс Кан, "Страх" от Л. Рон Хабърд, "Ангелско сърце" от Уилям Хьортсбърг, "Гори, вещице, гори!" от Абрахам Мерит, "Проклятието" и "Пазителят на меча" от Ф. Пол Уилсън. Това са по-голяма част от любимите ми автори на ужаси, като от всеки има издавана поне по една книга на български език. (На някои съм посочил конкретна книга, защото съм харесал само нея или защото не пишат само хорър).

Последна редакция: пт, 23 окт 2009, 17:18 от deadface

# 563
  • София
Леле, deadface, твоят пост ще си го принтна и ще си го закача над библиотеката, за да знам какво да си търся в следващите 10 години.
Ти си енциклопедия бе, човек  smile3501 newsm20 !!!

# 564
  • София
newsm20

И аз също!   bouquet  bouquet  bouquet

# 565
deadface, да не работиш в издателство  Laughing

# 566
Аа, не казвам. Това е поверителна информация Wink Да речем, че много обичам да чета книги, особено хорър. И че през последните 17 години съм прочел повече книги на ужаса, отколкото можете да си представите. Освен това чета много трилъри, фантастика, фентъзи и какво ли още не, но това е друга тема. Нали знаете, важна е историята, а не кой я разказва.

# 567
  • София
deadface, много моя кръвна група си - трилъри, фантастика и фентъзи  Heart Eyes  Party!
В тази връзка да ти задам едно въпросче - имаш ли информация кога можем да се надяваме на следващата книга от поредицата "Песен за огън и лед" на Джордж Мартин?

# 568
Още не е завършена. До момента Мартин е написал близо 1100 страници (чернова) и продължава да пише. С други думи - най-рано по Коледа в Щатите и най-рано през май 2010 у нас.
Впрочем, в момента снимат сериал по първата книга.

# 569
  • София
Аз знаех, че продължава да я пише, даже не очаквах, че толкова скоро се очаква издаване в Щатите - Коледа ей я къде е, след два месеца. Обикновено, точно към 6-7 месеца са нужни да се издаде и у нас. Така поне беше с всиччките книги на Хари Потър.
Дано догодина да се зарадваме на нова част от "Песента". 1100 страници ще бъде голяааам кеф, поне за мен.
За сериал по това произведение - малко съм скептична относно изпълнението, но да не прибързвам де. Нека го видим  Rolling Eyes !
Благодаря за отговора   bouquet !

Общи условия

Активация на акаунт