В помощ на фризьора/малко обмяна на опит/

• 109 777
  • 732
  •   1
Отговори
# 405
Препоръчайте ми някакъв дълбокопочистващ шампоан до 10лв някъде, че ще го ползвам рядко и без това
А аз си побутвам питането Rolling Eyes Whistling

Бих ти препоръчала шампоан SelSun Blue, цената му е малко над 10 лв. Добри са и тези на Loreal Professionel и на каталожната марка LR.  Peace
Мерси Simple Smile А къде мога да го намеря този шампоан че за пръв път го чувам?

# 406
Препоръчайте ми някакъв дълбокопочистващ шампоан до 10лв някъде, че ще го ползвам рядко и без това
А аз си побутвам питането Rolling Eyes Whistling

Бих ти препоръчала шампоан SelSun Blue, цената му е малко над 10 лв. Добри са и тези на Loreal Professionel и на каталожната марка LR.  Peace
Мерси Simple Smile А къде мога да го намеря този шампоан че за пръв път го чувам?

В аптеките  Peace

# 407
здравейте Grinningмоля ви дайте ми съвет.преди 3 години изкарах фризьорски курс към салон"блясък".получих квалификация-първо ниво(май калфа пишеше в дипломата).веднага след това започнах работа като помощник-фризьор в луксозно студио с продукти на лореал.но дори и като помощник-фризьор не се чувствах на мястото си.осъзнах,че всъщност нищо не съм научила,докатоколежките ми се чувстваха уверении винаги знаеха какво правят newsm78нтам къдетокарах курса ми казаха,че без да изкарам и второто нниво не мога да работя като фризьор Thinkingта,питането ми е там ли да изкарам второниво,след като не съм доволна и от първото или да изкарам цялостен курс от начало при капанов примерно.и ...за боите в кое ниво обясняват,и за официалните и по-сложни прически?препоръчайте ми  нещо и някой.и някакви ориентировъчни цени Money

# 408
  • Пловдив
Здравей anamika!Аз съм от Кърджали и тук карам курса в" Европартнер".Завърших първото ниво,а сега завършвам и второ(днес ми мина теорията  Simple Smile )На нас ни обясниха,че с 1ниво можем да работим като помощници,а с 2-ро вече имаме право да си отворим собствен салон.Аз лично съм много доволна от курса,учителката на практиката е със стаж от 32години и в момента е перукиер в театъра.Тя ни държеше ръцете докато свикнем да работим.Според мен трябва да си изкараш цялостен курс щом не се чувстваш уверена,а това е най-важното.Относно боите и прическите ние ги взехме второ ниво,даже на изпита ще трябва да направим прическа.Научиха ни на много тънкости и не само във фризьорството,но и в козметиката.Незнам ти от къде си,но ако имаш възможност ела в Кърджали!
Успех!

# 409
здравейте Grinningмоля ви дайте ми съвет.преди 3 години изкарах фризьорски курс към салон"блясък".получих квалификация-първо ниво(май калфа пишеше в дипломата).веднага след това започнах работа като помощник-фризьор в луксозно студио с продукти на лореал.но дори и като помощник-фризьор не се чувствах на мястото си.осъзнах,че всъщност нищо не съм научила,докатоколежките ми се чувстваха уверении винаги знаеха какво правят newsm78нтам къдетокарах курса ми казаха,че без да изкарам и второто нниво не мога да работя като фризьор Thinkingта,питането ми е там ли да изкарам второниво,след като не съм доволна и от първото или да изкарам цялостен курс от начало при капанов примерно.и ...за боите в кое ниво обясняват,и за официалните и по-сложни прически?препоръчайте ми  нещо и някой.и някакви ориентировъчни цени Money

здарвейте,
позволявам се да се намеся, защото съм запозната с образователната система Wink

професия фризьор според българското законодателство е със степен на профеисонална квалификация-2ра ; т.е минимум 500- 600 учебни часа са нужни за да я усвои човек +пракически часове. Курсовете , които посещавате са принципно разделени(на 1,2 3- и повече нива, за да ви вземат парите, тъй като сами се убеждавате че не можете само с 100 часа; всички обучителни курсове под 500 часа са ИЗМАМА-говоря за начинаещи ; ако сте преминали все пак обучение или сте работили - ви е нужно по-малко време; водите се напреднали)
това, което предлага Занаятчийската камара като обучение и степени е същото, но обвързано задължително с техните обучители/.

В БЪЛГАРИЯ ИМА 2 ВАРИАТА ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО ФРИЗЬОРСТВО-
-  към МОН- в центове за порфесионална квалификация, където ТРЯВА ДА СТЕ МИНАЛИ МИНИМУМ 5-600 ЧАСА и накрая след държавен изпит получавате диплома за това,че имате професия Фризьор-2ра степен на професионалната квалификация
-  към РЗК - където карате при тях, т.е при капанов, защото той е председател на камарата и налага само неговите курсове; после плащате за курсовете и накрая се явявате на изпит в РЗК и плащате май 200-300 лв да се явите на изпит там, и ви правят член (задължиетелно) и плащате всяка година вноска

Моят съвет: готвят се промени в Закона за занаятите (респективно РЗК)-което означава че може и да платите и накрая да не ви важи свидетелсвтото от РЗК.

накратко: изберете ЦПО (център за професионално обучение), което предлага фризьорство-минимум 5-600 часа + практика(минимум 100 часа) ; проверете ги на сайта на НАПОО дали са регистрирани; отидете и вижте мястото; разберете с какви продукти работят и дали влизат в цената(защото много често се доплащат); не плащайте предварително, да не ви излъжат, поговорете  с други завършили

фризьорството е ПРОФЕСИЯ, не можете да я научете за 1 месец, трябва ви много обучение + още толкова практика
 като добър ЦПО в софия имам впечталения от:
- академия Стефан- 980 часа , ежедневна практика/работа с реални клиенти в учебния салон, (имат нещо интересно-подготоква за сценични проекти,кокове, конкурси) , реализация след обчуение - www.stephan.bg
- цпо рефлект -около 6 месеца ; трябва да потърся за координати, в момента не мога да ги намеря
и др.

надявам се че помогнах.
извинявам с е, че е толкова дълго.

Последна редакция: пн, 21 дек 2009, 22:17 от slance09

# 410
  • София
slance09 потърси,аз много се заинтригувах от написаното от теб.

# 411

радвам с е,че някой го е прочел.  Grinning (защото е дълго)
това са най-основноите неща, които всеки , който работи или ще работи  от тази сфера би трябвало да знае.  Simple Smile

Последна редакция: пн, 21 дек 2009, 22:15 от slance09

# 412
  • Бургас

Момичета, може ли някоя да ми обясни с прости думи как в домашни условия бих могла да си подстрижа бретона като на снимката от аватара на evdokia1983

# 413

На Кашето жена му ,
пълна ти  е кутията и не мога да ти пратя мейла с отговора  Confused

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 11:10 от slance09

# 414

Момичета, може ли някоя да ми обясни с прости думи как в домашни условия бих могла да си подстрижа бретона като на снимката от аватара на evdokia1983

Бретонът е филиран, и незнам дали ще можеш да се справиш сама.

# 415
  • Пловдив
Slance09 благодаря ти за разясненията.Аз въобще не си бях погледнала удостоверението за 1ниво,сега го направих и видях че имам 150часа.И пише НАПОО гр.София,ЦПО към "....." и най-странното е че пише начално професионално обучение част от професията.
Ей момичета никакви идеи не ми дадохте,а утре ми е изпита  Sad

# 416
Slance09 благодаря ти за разясненията.Аз въобще не си бях погледнала удостоверението за 1ниво,сега го направих и видях че имам 150часа.И пише НАПОО гр.София,ЦПО към "....." и най-странното е че пише начално професионално обучение част от професията.
Ей момичета никакви идеи не ми дадохте,а утре ми е изпита  Sad

Незнам какво е това 1во ниво/начално ,...но не са ли много малко 150 часа за професия? Доколкото разбирам ти имаш Удостоверение от тях , не  свидетелство(диплома)? Незнам дали си запозната,но това удосторенеие не дава квалификация по професия Фрзиьор; то само разширява професията....

Завършването на целия курс на професионално обучение(всички модули) по професията “Фризьор” се удостоверява със Свидетелство за професионална квалификация (Наредба № 4 / 16.04.2003 г. за документите за системата на народната просвета).
Завършването на част от професионално обучение  по професията “Фризьор” се удостоверява със Удостоверение за професионално обучение( Наредба № 4 / 16.04.2003 г. за документите за системата на народната просвета).

т.е има 2 типа:
-   По цялата професия  -т.е 5-600 часа минимум , покрива цялата програма на ДОИ, накрая завършва с полагане на държавен изпит  и получаваш СВИТДЕЛЕТСВО /диплома/ за професията Фрзиьор, т.е ти си Фризьор и може да практикуваш професията. Признава се в Б-я и ЕС
-   По част от професията-може да е 1 ден, 1 месец, 4часа и др- то покрива само част от професията и предназначението му е УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ВЕЧЕ ФРИЗЬОРИ, полага се накрая изпит и се получава УДОСТОВЕРЕНЕИЕ – но това не дава професията!това обучение е за надграждане на приодобитите умения на фризьорите и научаване на нови неща(семинари, курсове, ателиета)- например „ авангардни западни техники във фризьорството”. Т.е това се учи след като си фризьор , за да си в крак с новите неща...

Ето тук всичко е описано: Закон за професионалното образование и обучение: http://ncpedu.net/pdf/3.pdf

Тук можете да видите всикчи легитимни у нас ЦПО:
http://www.navet.government.bg/assets/cms/File/arch_cpo/sections/Legal-reg.htm

Тук можете да видите минималните изисквания към това което  тярбва да се изучи като материал и предмети за да придобиването професията фризьор: ДОИ за фрзиьор:
http://www.navet.government.bg/bg/doi/doi-devel

Изумена съм, че не обучителите ви не са ви разяснили всички тези неща

Това е професия като всяка друга-като икономиста, журналситика, учителка-има си  изисквания, какви документи се издават и т.н

Според мен всеки който се интересува тярвба да пита в НАПОО за съответния ЦПО , за които се съмнява,  теми в Интернет, питат се обучителите   си каква реализация предлагат, какво е качеството на обучението от другите учащи там, търси се в нета инфо за преподавателите.

Най-добре(и всеки ЦПО, който има качествено обучения няма да откаже) е да се присъства на учебни часове в избрания ЦПО за няколко час-да се види на  практика как ще протече обучението  там!Ние сме клиенти на обучаващите институции -и имаме правото да разпитвате за всичко.

П.С.Искам да поясня защо  препоръчах Стефан академия по горе -, защото съм запозната с обучението им във франция ( http://www.stephan.fr/pages/accueil.htm ), което е едно от най-класните там и щом са отворили академия  и в България , съм сигурна че качеството тук е на високо ниво . Simple Smile

# 417
  • Пловдив
Извинявай не съм уточнила,че само за 1 ниво ми дадоха удостоверение а сега като завърша 2ниво ще ми дадат диплома.Тези 150часа са ми за първо ниво,а второ вече са ми 400часа.Мисля че покривам критериите който си писала за упражняване на професията.  Simple Smile

# 418
slance09 ,а ориентировъчни цени да знаеш за цялостен курс или поне за 2-ро ниво? Thinking

# 419
slance09 ,а ориентировъчни цени да знаеш за цялостен курс или поне за 2-ро ниво? Thinking

има курсове на различни цени - но ако е прекалено евтино , имайте едно наум защо може да е това! Naughty

По мои наблюдения професионален  пълен  курс (за начинаещи фризьори ) е около 1000лв -до 3000 лв взавсимост часовете(500-600-1000 часа) , дали е лицензиран центъра,  с каква марка се работи(професионална , например Лореал, Вела или някоя евтина), дали са ви включени консумативите(лакове, бои, инструменти-всичко , което ще ви е нужно за  обучение или по време на курса ще ги плащате) и каква  базата(дали е хубаво, модерно, луксозно обзаведено, има ли мивки, кукли, проектори и др).
За половин курс (т.е ако курсистите имат опит вече в областта) е по принцип на половин цена.
но всички предлагат разсрочено така,че не е трудно изплащането. Wink

Според мен обаче цената не трябва да е водеща при избор на професия -имам предвид,че това КАКВО и КАК И ДАЛИ ЩЕ ГО НАУЧЕТЕ зависи целия ви живот- как ще протече, как ще се възприемете като професионалист, какви ще са амбициите ви, какви ще са възгледите ви, колко ще печелите...

Ако аз си избирах къде да уча фризьорство Thinking щях много внимателно да подбера и проуча институацията , в която ще се обучавам: преподаватели, уроци, учебни програми, мнения на обучаващи се , щях да я посетя по време на обучение, да искам да присъствам на урок, да  разпитам за нея, да я проверя дали ли е лицензирана ...

Мислете глобално и в бъдещето ! успех! Grinning

Общи условия

Активация на акаунт