И з р а е л >@< 41

• 18 393
  • 293
  •   1
Отговори
# 180
  • T"A
Снежи, честито дипломиране и поздрав, че свърши тази работа с две деца около теб и непрекъснатите пътувания - браво!   bouquet Много се радвам за теб, а все казваше, че не знаеш как ще се случи и как ще успееш... Обаче го н а п р а в и  Hug
И мерси за инфото за болничното обслужване, аз си знаех, че само ти можеш да дадеш изчерпателна информация по тази тема  Hug

Интересно инфо даваш,но аз все още не съм легализирала брака тук,така че не мисля,че за мен ще свърши работа  Tired

Бубе, не си права  Naughty Защото бракът ще го легализираш много скоро, въпрос на няколко месеца е, но после за гражданство ще чакаш повечко, а е важно да се знае, че няма през цялото време да си без право на осигуровки  Peace Сега, да чукаме на дърво, не ти се налага да разчиташ на системата, но не се знае какво ще е пр. след година и ако забременееш или искаш да забременееш и отидеш на преглед, а още не си получила синя лична карта, е хубаво да имаш успокоението, че няма да се налага да плашащ такива суми, за каквито ти е разказала онова момиче  Wink Да не говорим, че рецепта от лекар ти трябва и за най-елементарните хапчета, като напр. ОК.
Между другото, за лекарства обикновената здравна застроховка дава малка отстъпка (в повечето случаи) - до 15-20% от цената, така че и аз съм се лекувала, като съм заплащала 80% от стойността на лекарството и знам, че не е непосилно, може би за самия преглед да искат по-големи суми от неосигурени, но нещата се допълват от това, че за осигуровки плащаш всеки месец в единия случай, а в другия не. А аз на обикновена застровка бях 2 години, след това си я ъпгрейднах, за да са ми по-големи облекченията и най-вече за случаи на тежки състояния в старческа възраст го направих, което за сега не ти е грижа, само основната лекарска помощ трябва да ти е подсигурена в началния период. Peace

Вени, потъжи си малко, не е приятно да получаваш такива новини за някой, когото си харесвала и е бил фигура в живота ти  Sad Но след всички болести, с които трябваше да се бори, и неприятности около името му, може би това е бил начинът да намери покой... не знам... Най-важното е, че е оставил толкова голяма следа в сърцата на хората  Hug

# 181
  • Някъде там...
Мента,аз не се нуждая от синя лична карта.Синята лична карта се взема след 5 год. а оранжевата 6 месеца след издаването на работната виза ,издават ми работната виза,след 6 месеца мога да кандидаствам за лична карта,да си направя всички необходими осигуровки и т.н. Така,че дефакто мен това не ме топли  Peace Легализирам брака-след 6 месеца имам застраховка.Мен ме интересуваше докато съм турист как става...

Аз си купувам хапчета без рецепта Grinning

Последна редакция: пт, 26 юни 2009, 12:27 от Boryana

# 182
  • T"A
Докато си турист, би трябвало да си с туристическа застраховка, каквато правим и когато пътуваме на екскурзия в чужбина  Peace
Но според мен това е сравнително кратък период, бракът се признава доста бързо, поне така помня и от случая на Снежи, в сравнение със следващите стъпки по получаване на статут. На кой етап е доказването, че бракът не е фиктивен? Не е ли след като си легализираш статуса на бракуван?

Как си ги купуваш без рецепта?  Shocked На мен не са ми ги давали и когато рецептата ми е била с изминал срок, пр. е до четвъртък-петък, аз покрай почивните дни забравям да отскоча до аптеката, в неделя вече ми я отказват от там. Даже съм молила за спешни ситуации свекър ми да ми пише рецептата (да не говоря какъв срам е), но тогава не съм ползвала съответната отстъпка в цената.

Снежи, ти с каква карта си била, когато си раждала? Не си била само с турист. или работна виза, нали така беше  Thinking

# 183
  • Някъде там...
Когато си турист или с работна виза нямаш право на стандартните здравни осигуровки,след получаване на оранжевата лична карта се легализира един вид брака   Peace Филипинците ги осигуряват здравно от работодател (лично мнение)
Хапчетата просто отивам в аптеката в Тивон и си казвам на английски,че искам Ясмин(антибебе хапчета)Първите,които пиех ги взех с рецепта написана от приятелка на моя приятелка,но те не ми понесоха...После разбрах,че и тук се предлага Ясмин и се пробвах сама  Peace .Рускинята от Улпана която е в същото положение като мен също си взема антибебе хапчета без рецепта  Peace Малко се опъват в началото,но аз казах,че съм тук за ваканция(ако бях казала,че работя на кораб пак щяха да ми поискат рецепта)

# 184
Плюшено мече ЧРД   Gift   ura
Желая ти здраве - то е най-важното
любов - защото е смисълът на живота
и пари - за да ти е по-леко!

# 185
Цитат
Танче,твоите всикчките деца такива артистични
На кого ли са се метнали? newsm03

Цитат
Пак ви инжектирах малко нашенско ежедневие и дано е интересно .
Пете,тук всички споделяме ежедневието си.Вие сте ми дружината - навън гледам повече сама с децата да съм и с мъжа.Иначе ме заболява главата от много приказки.А тук споделяме ,ама някак си му е хубаво на човек.Сякаш сте на съседната улица... Simple Smile

Аз съм от момиченцата ,дето са си изпълнили мечтите - да имам много деца и да съм майка,и да стана лекаЛка(мислех,че медицинските сестри са лекаЛки),само баЛеРина не станах.Много си обичам  работата.Обичам си пациентите,обичам да обгрижвам.Работила съм в Онкологичен диспансер,след това в частен мед.център .Ходех с удоволствие на работа и давах всичко от себе си.Можех денонощно да съм там.Но пък нямах време за децата.На сегашната си месторабота не съм удовлетворена ,не че работих много - тъкмо започнах и забременях.И хич ,ама хич не искам да се връщам - в болницата -да,ама на регистратура не ми се работи.Не правя почти нищо сестринско,по-скоро съм касиер.Каквото и да стане - все регистарторките са виновни.Искам да работя с пациенти,а не с клиенти....Не ми се мисли как ще се върна след година там и все вярвам,че нещо ще се промени и ще успея да остана с децата още малко у дома.

Тигрис,невероятен е сайта и филмите - ще те помоля за инфо на ЛС.А няма да ти казвам колко ще се ровча в този сайт.Семейна слабост ни е българската история ,най-вече траките.

Снеже,привет!КАкви ги вършите с Петя и 'що ви скачат екраните ? newsm78

Даммм,отиде си и Джако,освен него и Фара Фосет.А Джако ще си остане в историята ,той е феномен - няма как!Тъжно ми стана като разбрах колко самотен е бил ..... Sad

Цитат
Аз си купувам хапчета без рецепта
Ти си връзкарка,знаем те.... Wink

Плюшка,мила ми Плюшка - хиляди поздрави и целувки от нас!

# 186
Татянка,знам ли какво става ... Thinking дано сега да стабилизира та да мога да пиша.

Ментуш,после ще пиша точно какъв е цвта на личната ми карта и доколкото си спомням аз след легализирането на брака имах май и една  6 месечна работна визи/щото нещо не бил ясен статута ми/ нещо такова си спомням и чак след това ми издадоха лична карта,но точно ще кажа по-късно че баща ми заключил документите в касата и сега съм голословна.

Иска ми се и на мен повече да мога да пиша,но вероятно ще стане като се върнем в израел/тук не ми остава време от разходки/ а там по жегите се надявам да смогвам.

Иначе сме добре.Другата седмица Рими ще стане на 1 годинка и се занимавам с подготовка на празника.

Ох пък да ви кажа каква бъркотия направихме - то нито аз нито мъж ми се сети и накрая извадихме на Рим бг паспорт с грешно изписано име на английски  ooooh!  #Cussing out
 Жената в паспортното не ме пита как да ги изпише и такива съчинения са си направили ...

както и да е ще вадим скоростно нов!
е пак започна да ми подскача тъпия текст.

# 187
  • T"A
Снежи, тук със сигурност ще ви е топло, но ще се климатизирате  Hug Това с паспорта на Рим е много неприятно, представям си като е чуждо името - кой знае как са го изписали  ooooh!
Ще те чакаме с нетърпение   bouquet А иначе това с работната виза се оказва, че е масова практика, първо нея давали, после документ за пребиваване...  Rolling Eyes

Борянка, хубаво е, че аптекарката проявява разбиране thumbsup, иначе нямат право и ги е страх, защото има доста строг контрол върху продажбата на лекарства (поне свекър ми така ми е казвал, а човекът предписва лекарства все пак Confused).
 Confused Малко се обърках относно легализирането на брака - нали беше споменала, че документите за брака са ви нужни за работната виза - това не е ли един вид признаване на брака (ако дават тази виза в замяна на валидни документи)?  Thinking
За туристическата виза ми е ясно - здравна застр. се прави в държавата, която ти е издала международния паспорт, още преди да заминеш - аз това имах предвид  Peace

Танчето напомни за темата за избор на професия   bouquet - и аз като дете си мечтаех да бъда майка  Laughing или учителка в детска градина, после в гимназията мислих да се готвя да кандидатствам политология, и накрая установих, че това, което ме интересува, политологията го засяга много по-бегло, отколкото психологията и се насочих на там. Но съм работила различни неща и аз, като Татянка, бях доволна от работата в болница с пациенти и чувството, че помагаш и благодарността на хората там са несравними с каквато и да е работа.  yes Обаче, докато следвах, любовта ми към работата с деца също се възроди, на практики съм се вълнувала все едно голямо събитие...
И в областта на подбора и оценката на персонала съм работила, и преподавах (което е доста по-неблагодарна работа между другото), а последно правих QA - оценка на качеството, което е малко общо, но всъщност се занимавах с преводи и с проверка на сайтове и програми, които ги превеждат и после трябва да се провери дали работят нормално и на новия език, и дали преводът не е направил програмата или сайта по-малко user friendly (t.e. дали все още е удобен за потребителя). Сега, ако знаех какво искам да работя, вероятно бих го работила  Mr. Green Понеже специалността ми тук се води за научна работа, не ми дава широко поле за изяви и ще търся нещо по неправителствените организации, някаква работа, която да м идава това удовлетворение, че съм полезна на другите и че мога да променя нещо... Последната година работих на хонорар, което беше приятно, защото ангажиментите са редки, но добре платени и колкото да не чувстваш, че бездействаш, си е ОК. А и е удобно и докато отглеждаш деца или по време на бременност, така че би ми се искало да се задържа така - с временни, малки ангажименти...   Blush

Имах една приумица - свекърва ми има приятелка с фирма за кетъринг и от време на време и помага за неща, свързани с дизайна на различните събития. Мислих да я помоля да се включа от към организаторската част (такава работа като в сватбените агенции), миналата година покрай моята сватба научих страшно много неща, които могат да намерят приложение и пак - като за работа от време на време би ми било приятно... Но бързо се отказах, защото за нищо на света не се виждам да я моля за такова нещо (в см. за работа), пък и не знам колко време ще ми трае ентусиазмът от такава дейност.

# 188
  • Някъде там...
Такаааааааам:
Подготвям всички документи,издават ми 6 месечна работна виза (тази виза служи за да докаже,.че ние живеем заедно и така нататака ) ,но в паспорта на мъжо няма да пише,че е женен.После след някой друг месец вече отиваме в Тел Авив където ходи Цанито минаваме ново интервю,проверяват апостилите,попълваме още документи и и кандидаствам за лична карта...
Никой не може да ти каже каква е точната процедура защото например при мен и мимкиса процедурата протича по различен начин  Tired
Знам едно за да имам здравна осигуровка ми трябва личната карта,без нея го .... Peace
Ментичка,никой,никога няма да може да ти обясни точната процедура защото те самите не я знаят  Peace (Мисрад аПним)

# 189
  • София
Само аз ли оставам с убеждението, че много са усложнени тия процедури в Израел. Особено пък за гражданските бракове. Ако е така, това с каква цел е направено.

# 190
  • Някъде там...
Дядо Хаджи,в Израел няма граждански бракове -само с равин са  Peace За това смесени двойки като мен и съпруга,мимкиса и нейния съпруг,Цани и нейния сключваме брак в Бг,Кипър,Чехия,Унгария...(страна различна от Израел и имаща спогодба с Израел)Навремето имиграцията е бил много лесен въпрос за това и е имало много фиктивни бракове...С времето обаче започват да правят процедурата все по-тежка за да се избягват такива фиктивни бракове с цел гражданство. Процедурата по принцип можеше и да е по-бърза и лека,но тук вече опира до това колко добре си вършат работата секретарките(или каквито са водят) При мен проблема е,че не ми казват наведнъж какво не е наред с документите ми и всеки път ме връщат за нещо ново,което е можела да ми каже и предния път,но не е пожелала  Peace Уви корупцията е немислима за това ще извървя отново Виа Делороса,но този път ще е трудно  Tired
Снежи,кога се прибирате???само теб и Цани не съм ви виждала още (ама искам да видя и децата  Blush )
Мента,защо пък да не се помолиш  newsm78 Нека те вземат с цел обучение а ти можеш да се развиваш през това време.Аз от всичко най-обичам да уча нова работа...уви това означава всеки път започване от нула,но на мен си ми харесва...Надъхвам се някак  Mr. Green

# 191
  • T"A
Дядо Хаджия, в Израел няма граждански бракове  Peace А ние всички сме с граждански бракове, сключени в България, при мен легализацията беше като щракане с пръсти лека - проблемите започват за тези, които нямат израелско гражданство и трябва да доказват, че бракът не е фиктивен.
Сложните процедури са за даване на гражданство, но дали са по-сложни, отколкото в други страни - не знам  Thinking
Имай предвид, че израелското гражданство е доста търсено и не винаги желаещите да го получат са хора, на които държавата иска или има интерес да го даде.

Никой не може да ти каже каква е точната процедура защото например при мен и мимкиса процедурата протича по различен начин  Tired

Ама, това е друго, мацка  Wink При вас процедурите ще са винаги различни, защото ти се омъжена за кореняк, а Мимкисчето - за имигрант, в нейния случай са се разровили за съвсем други неща, при вас, най-малкото, на мъжа ти това му е първи брак. Според мен няма място за сравнение на двата казуса, макар че пресечни точки винаги ще има  Peace
Здравната явно и като работиш можеш да си я направиш. Аз, покрай случая на Мимкис, четох за трудностите при отваряне на банкова сметка, че действително банките имат опасения да отворят на хора, които са с временни карти/визи, защото се страхуват да не ги завлекат и да напуснат страната. Но там вече Мали обясни какво е евентуалното решение на проблема.

Бубе, писали сме едновременно...  Peace Ами, не ми се занимава да я моля за услуга  newsm78 но не ми е било и толкова важно явно... Иначе за организационна дейност ме бива, то какво да се уча, аз исках само да помагам там, поне си около празнуващи и така се заразяваш с приятни емоции, но явно не ме е влечало достатъчно силно, за да се вредя в техните редици   Mr. Green

# 192

Плюшка,да си жива и здрава и много,много щастлива!

# 193
  • София
Ментаааа, господин Ментов наоколо ли е бе ? Ако не е, кажи му че в негова чест ядем в момента едни импровизирани фалафели (добавили сме сварени картофи и моркови). Направо ти казваааам ... бе какво да ти казвам, я му кажи да пробва и той.

То и на Петя щях да се изфукам ама тя пък като е седнала зад това кормило и няма оттърване бе.

Към основната смес за фалафели съм добавил сварени картофи и моркови и соева кайма. По-големите са тип "татарски" с пълнеж от гъби и тофу.

Кликнете върху снимката за да я видите в по-голям формат.

Между другото и в България се опитват да затегнат реда на аптеките. Та така го затегнаха, че а ти е свършило лекарството за кръвното и не си успял да стигнеш до GP-то а да не разправям после.

Последна редакция: сб, 27 юни 2009, 00:26 от дядо хаджия

# 194
Хора,благодаря много на всички за пожеланията! Hug

Успя да ме навали и сега ще ми върви по вода цяла година. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт