И з р а е л >@< 41

• 18 372
  • 293
  •   1
Отговори
# 195
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, Плюшено мече Hug!

# 196
  • T"A
Меченце, изкъпал те е летният дъжд  Hug Няма ли да спре да вали вече при вас?  Thinking
Миналата година по това време си стягахме багажите за България и уцелихме страхотно време в края на юни и началото на юли  Heart Eyes

Дядо Хаджия, ще му предам за фалафелите, ние тъкмо си пристигаме от вечеря и аз съм се издула по шевовете - да не чувам за храна  Laughing

Бяхме в едно ресторантче в Тел Авив и на масите около нас се чуваше повече английски, отколкото иврит. Даже се заговорихме с едни американци с бебче, които ни разказаха, че малката тук е център на внимание - всички и се усмихват, заиграват я, а те не били свикнали на толкова внимание по техните си земи и останали очаровани. И после една разходка си направихме докато мъжът ми не реши, че без сладолед не може да завърши вечерта и седнахме в сладоледаджийница, по едно време дойде Ципи Шавит (водеше риалити за отслабване тук) - много смешна жена, но нямаше как да я папарацнем с фотоапарат Mr. Green.

Намерих един руски форум на живеещи в Израел и се зачетох с удоволствие, стана ми интересно: http://besedka.co.il/lofiversion/index.php?t5041-350.html  Peace

И последно от новините - за цените на жилищата казаха, че кризата не ги засяга и има покачване с 2 % и нещо средно за страната (за Тел Авив е 6-7% ooooh!). Даваха сравнения с цените на четиристайните апартаменти (средни цени на сделките за посл. месеци), запомних приблизително: за Ришон Лецион - 1 050 000; за Ерусалим - 1 350 000, за Тел Авив - 1 700 000 шекела. На новодомците - честита ипотека  Mr. Green Направо ужас са тези цени  ooooh!

Информативно-клюкарско, но като за почивен ден  Hug Лека!

# 197
  • Някъде там...
Добро утро,
Днес трябваше да ходим на гости за нова къща,но нещата се размиха и за да има реванш отиваме с мъжо в едно темплиерско село близко до нашето  Grinning От доста време се каня да отидем,но все ми е топло  Tired ,но днес е деня  Peace Селото се казва Алоней Аба ,но историята му ми е непозната.Като се върна ако някоя от мацките не е разказала (предпочитам да разкаже  Mr. Green ) аз ще потърся инфо и ще ви разкажа подкрепено със снимки  Peace

На новодомците - честита ипотека  Mr. Green Направо ужас са тези цени  ooooh!
Мента,честита бъдеща ипотека и на теб  Rolling Eyes
Тука в наше село нещата са още по критични понеже
1.Тук са къщи
2. Къщите вървят с голям парцел земя
Така,че цената за малка къща с малко земя е около 2милиона шекела а ако е по-голяма земята цената става двойна  #Crazy
За непознатите най-лесно се смята ако разделиш шекела на 4 и се получава стойноста в долари (2милиона шекела са 500 000 долара)
Изчезвам  Mr. Green Хубав ден ви желая  Hug

# 198
  • T"A
Бубе, тук къща на земя по-малка от половин декар беше продадена за половин милион долара. Квадратурата на къщата със сигурност е била по-малка, отколкото на тези в мошава. Къщата на родителите на мъжа ми е построена на площ малко по голяма от четвърт декар - около 300 кв.м. - в България, доколкото знам, такива парцели изобщо не се продават като строителна площ  Rolling Eyes

Ние имаме събрани пари за ипотека на къща в мошав, но при нас това изобщо не е вариант. Какъв е смисълът да плащаме 3000 вместо 6000 на месец, ако ще трябва да доплащаме още 2000 за транспорт и ще пътуваме по 3 часа, за да стигнем на работа (и то при положение, че Ментов работи на норма 9 часа и половина дневно - да е по 14 часа на работа/вкл. пътуването, и то в дни, в които няма извънредни часове - не е възможно, той не е свръх човек  Crazy). А фирмите, които наемат специалисти като него са съсредоточени в няколко центъра, т.е. винаги ще трябва да се съобразяваме с потенциалната му месторабота.

Наши приятели живяха в Ерусалим (бях публикувала стихчето за сватбата им) около 10 години и си построиха къща в селото, от което е мъжа. И двамата са мошавници, отгледани са в тези условия и въпреки това им беше трудно (особено на момичето) да свикнат с преместването. Един пример - имат кола, двамата работят в Ерусалим, но тя приключва в 15:30, а той в 17:00. Тя всеки ден го чака той да приключи работа, за да се приберат заедно, защото няма добре уреден транспорт до тяхното село. Специално се беше записала на фитнес, за да запълва времето, докато той идва да я вземе с колата. Отделно има и други фактори - приятели, семейство, не можем да се изолираме и да разчитаме на това, че и на 200 км от тук ще си намерим среда, аз може би ще свикна, защото съм минала по този път, но и мъжът ми...  no Ще сме все едно двама имигранти  Confused

# 199
Ох... ипотека...  Tired  ooooh!....

Мацки, преди време отдаааааааааавна бях коментирала един надпис, издялкан на вратата на Божи Гроб в Ерусалим.
Намерих снимка:

Пише: Нетко Копривщица 1854  Grinning (Български Хаджия- Вандалин  Mr. Green)

Бубе, чакаме разказ от теб и снимки  Sunglasses.

# 200
  • T"A
Тали, съвсем ясно се разчита  Peace  Hug

И аз се сетих за нещо любопитно  Grinning

Този кактус на иврит се нарича кисе а-хотенет=כיסא החותנת, т.е. столът на тъщата  Joy
Всъщност хотенет може да казваме и на тъща и на свекърва,  по-популярното - хамот, е наименованието и на двете майки; хотенет е синоним на хамот  Peace

Не препоръчвам да предлагате такъв стол на тъщите и свекървите си  Mr. Green

# 201
  • Някъде там...
Мента,понеже на Ментов работата е по специфична трудно бихте се изместили далеко от Тел Авив-център това е ясно  Peace
Относно къщите в Тел Авив много ясно,че ще са скъпи-едно е да се постои блок на мястото за къща с градина и да се населят 20 семейства(примерно) друго е да се построи една къща с 1-2 семейства...
В момента мъжо работи по 10 часа и пътува общо 1 час в двете посоки ... А твоите приятели просто са избрали неподходящото място и на нас ни предложиха къща някъде си из Галил  Mr. Green Тук сме на 30мин от Хайфа с автобус ,с кола е още по-кратко нека мацките да кажат за колко време са дошли.Понеже е арабска линията автобуси то имаме и в събота транспорт,разреден,но ако се наложи да пътуваш има как  Peace
Всичко опира до това къде и какво иска да загуби и спечели човек  Peace Надявам се никога да не ми се наложи да живея на място по голямо от Кирят  Praynig ,но човек никога не знае как ще го завърти живота  Peace

Бяхме в Бейт Лехем снимките са от там.Много приятно място е  Peace Влязохме в магазин за ръчно изработени свещи и сапуни.Купих си едни ароматизиращи розички с аромат на плодове  Grinning
Ето и снимките: http://www.boryana80.snimka.bg/album.php?album_id=393878
Снимах едни религиозни,колко са сладки хванали се за ръка  Heart Eyes Незнам обаче колко са религиозни след като се разхождат в събота  newsm78
Аз отивам на обяд със свеки  Grinning

Стола на тъщата  Joy Joy Joy Ще ме умориш  Joy
Тали, какъв тоя Хаджи Вандал  Mr. Green

# 202
И ...браво на снимките  !

Съботата си е баш за разходка, Борянка ! Стига да не е  с кола ...  Simple Smile Иначе по-странното е , че се държат за ръце , но всякакви има  Simple Smile - сладури!

Алоней Аба ;
http://users.livejournal.com/yozhik_/69993.html

Вандалът от Копривщица  Joy ...  Стола на тъщата  hahaha  Отрепахте ме ! Много  хубавко е мръднала  темичката  Hug

До скоро ви!

# 203
  • Някъде там...
Ние само влязохме и излязохме от Алоней Аба,че имаше полицаи а ние бяхме с ендурото а в Бейт Лехем мина безпроблемно  Peace
В Хайфа улицата която започва от пристанището към градинитре Бахай също е пълна с тамплиерски къщи,но от там снимки незнам кога ще има  newsm78

# 204
  • T"A
Съботата си е баш за разходка, Борянка ! Стига да не е  с кола ...  Simple Smile Иначе по-странното е , че се държат за ръце , но всякакви има  Simple Smile - сладури!

И аз това си помислих  Mr. Green

Бяхме в Бейт Лехем снимките са от там.

Бейт Лехем, т.е. Витлеем?
Много хубави снимки  Peace В Тел Авив темплиерските къщи са съвсем прости, това е всъщност парк Шарона в Тел Авив, по-простички са и от архитектурата в немската колония на Хайфа (+тези - от Емек Исраел). На мен ми харесват, защото са различни от типичната местна архитектура и има нещо свежо  Grinning
Германската колония в Хайфа е най-лесна за показване, защото е известна  Grinning german colony haifa-google picture results:) и тази, която си е моя снимка

А ти защо не би искала да живееш в по-голям град? В смисъл - какво не му харесваш на живота в града?

За имотите - за мен интересното беше, че има повишение на цените, напр. сравняваха със САЩ, където понижението е със 7% средно. И уж кризата удря имотния бизнес, но не и в Израел, тук просто няма достатъчно постройки, за да има спад в цените.  Confused А ней-смешното е, че ни посъветваха да "използваме кризата", за да си купим собств. дом  Joy Ми, то няма какво да се използва  Laughing

По принцип, и приятелите ни са близко до града - 1 час път с кола, около 60 км. До Ерусалим няма мошави по-близо от това, заради палестинските територии  Wink Така че те, ако искат да работят в Ерусалим, а да живеят в мошав - това им е единственият шанс  Peace Другото семейство, което познаваме, са онези роднини (и за тях съм разказвала), които минаха в йешув в Галилея, а живееха в Хайфа - при тях мъжът все още работи в Хайфа и пътува ежедневно. Но около Тел Авив няма села (изкл. Kфар Шмарияху и Савион, където не е за простосмъртни  Joy).
За съжаление, в репортажа снощи не казаха за нашия град цени, аз следя в Интернет, но така знам какво е предлагането, а не на какви цени са реално сключените сделки (както съобщиха за другите градове)  Confused

Ето, и къде живеят израелските богаташи (не пречи да помечтаем, нали?  Grinning):
http://www.flix.co.il/tapuz/showVideo.asp?m=1503555 - някой е снимал къщите и колите им и е качил клипчето в нета  Wink
И същите гледки от Савион: http://www.flix.co.il/tapuz/showVideo.asp?m=1038685

Последна редакция: сб, 27 юни 2009, 16:28 от Mentha

# 205
  • София-България, Израел - където си поискам
Бубе, много хубави снимки Peace благодаря,че ги сподели с нас Hug
къщите са много интересни, преди колко  ли години са строени Rolling Eyes

# 206
  • T"A

Във Витлеем - през 1890, в Хайфа - през 1870 год.  Peace
Няколко години след като са построили темплерското селище в Хайфа, са построили и в Тел Авив, а после и в Ерусалим, все през 70-те години на по-миналия век. Между другото, известните портокали Джафа (Jaffa oranges), които Израел изнася и до днес, са отглеждани от темплиерите и са продавани като търговска марка именно от тях първоначално.

# 207
  • София-България, Израел - където си поискам

Във Витлеем - през 1890, в Хайфа - през 1870 год.  Peace
Няколко години след като са построили темплерското селище в Хайфа, са построили и в Тел Авив, а после и в Ерусалим, все през 70-те години на по-миналия век. Между другото, известните портокали Джафа (Jaffa oranges), които Израел изнася и до днес, са отглеждани от темплиерите и са продавани като търговска марка именно от тях първоначално.
  bouquet
много ми харесаха Peaceизглеждат стари, а от друга страна много запазени.

# 208
  • Някъде там...
Ментичка,много ми харесва тук -тишината спокойствието и в същото време ако имаш кола си на една ръка разстояние от всичко необходимо.Рядко се чува кола да бръмне тук Тали и Петя могат да ти разкажат.Имаме детска градина и ясла а училището е на 5 мин в съседен Наалал.Хранителния магазин е супер за ежедневните покупки а седмичните ги правим в Наалал.Другото място което сме си харесали е Кирят Тивон.Повече напомня град понеже си е с банките,поликлиниката,библиотеката,големия супермаркет,но ако имам избор бих зибрала мошава.Бих избрала място където няма да се притеснявам,че детето ми играе на улицата,на игрището,расте сред природа и чист въздух.Няма нужда да го водя в парка защото самия мошав е парк.Ако ми се доходи на бар има извън селото,магазини има извън селото...всичко необходимо е извън селото а в селото е тишината  Grinning
Мисля,че се изморих от шума,колите,прахоляка и т.н.
 Hug
Жаки мъжо каза,че трябва да си много богат за да имаш такава къща защото реставрацията гълта много пари  Peace На мен определено би ми харесало да имам къща от дялан камък  Mr. Green

# 209
  • Някъде там...
Чистих си градинката досега и изхвърлих толкова розмарин чак жално ми стана  Sad Разпитах съседите,но всеки си има и никой не поиска моя а е чист ,не съм ползвала химии само водичка... Викам на мъжо ще го сложа да се суши и зимата ще имаме а той ми се хили  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт