Белгийски мами в очакване на лятото - 16

• 17 830
  • 298
  •   1
Отговори
# 180
При нас пък се получи точно обратното,съпругът ми който от три годишен е с хронична гнойна ангина и боледува задължително по два пъти на година от как е тук повече от година не е кихнал даже,казва че са спрели да му се обаждат и болежки които имаше в бг,дъщеричката ми е на две годинки и половина не е боледувала никога ,но имаше някакъв проблем с нослето и хъркаше по цяла нощ като голям човек и с нея нещата се оправиха.В началото бях малко притеснена понеже от как дойдохме все е боса в градината,все се съблича и си мислех кога ли ще се почне с настинките, но да чукам на дърво и при нея нищо,напротив още по енергична е,не сира да се тъпче с какво ли не а и е по спокойна.Сега друго ме тресе обаче,от септември сме на училище и нали не разбира нищо на техния език се притеснявам как ще се справя.Кажете вие които сте минали вече през това как беше?!  bouquet

# 181
  • Overijse, Belgie
Блонди, ама той много висок бе Simple Smile Пич Simple Smile а 14 кг не са много наистина. Мартин е 19 кг на 5 години и е 116 см и ми изглежда съразмерен Wink

Шакира, къде е този чист въздух в София Wink

Жулка, хич не се притеснявай за езика! Ще видиш колко бързо ще го проговори!

# 182
Здравейте! Имам въпрос към тези от вас, които са раждали в Белгия? Давали ли сте на вашите дечица витамин К и ако да - колко време. НА мен при изписването от болницата педиатърката ми каза да го давам до тогава докато продължавам да кърмя, а после сестрата от ONE ми каза, че се дава до 3-мес. възраст на бебето, независимо, че продължавам да кърмя. При вас как беше? Изписаха ни също и Протовит, който пък ми каза да давам до 2-год. възраст, ама и това не е ли много?

# 183
Жени, здравей,
аз раждах в Брюксел. Сблъсках се с доста странни неща - 6 часа след раждането се започна даване на бебето на мултивитамини  #Crazy , които казаха да продължа да давам до 2г. Не знаех, нямах опит, съгласих се. Сега никога не бих позволила подобни тъпотии  Naughty Вит Д също веднага след раждането и също до 2г. Давах го него, но не редовно и не до толкова късна възраст. Когато е имало слънце - не давам - 5мин директно греене на личицето и ръчичките са достатъчни за дневното набавяне.
За вит К не знам, никой за нищо не го е споменавал  Thinking
Протовит какво е?

# 184
Здравейте мамчета! виждам че много от вас сте в БГ.  Моя мъж дойде и сега обикаляме малко роднини. Сега съм в любимия ми Пловдив и използвам да ви драсна. Надявам се всички да имате приятно лято.

Шакира, ще ходим на фитнес от есента, нали? аз не съм се отказала.
Калинка, с нас ли си?

Блонди, много се радвам за Криско. Като знам какви притеснения ви минаха през главата. Мойто дяволче също расте като гъба тук. Всичко ни е късо, но е слаба като пръчка. Дано си остане така  Simple Smile   Скоро ми каза, че щяла да става балерина за да не работи. Та сега ще я записваме като се върнем, ама не знае колко работа я чака докато стане балерина.

Мили мамчета, пожелавам ви много слънчице, че лятото си отива. Събирайте да изкараме до следващото  Hug 

# 185
Вит К не съм давала редовно, но по принцип като добавка при кърмените деца
Вит Д от Кинд и Гезин/аналога на ОНЕ/ ми казаха до 2г възраст. На Филип го давах по-редовно, но Вико го пропускам. Да не кажа че съм го давала до 6м и то нередовно...
Друго, че те самите си противоречат. Сестрата ми казва, след годинката можеш спокойно да даваш пълномаслено мляко вместо адаптирано...
А докторката казва, Да, но само ако даваш и витамини  Crazy

# 186
Здравейте, и от мен Hug
 Ама как сме се пръснали , като пилци, и темичката ни съвсем замря Sad
 За витамините и аз давах вит К, и нещо си Феро..... (оф не помня точно и съм изхвърлила опаковката беше в хладилника до скоро). Ама май беше нещо със съдържание на желязо newsm78. Тези двете само докато беше на кърма. А вит Д( D-cure) давах до преди един месец по 5 капки сутрин, ама и аз последните месеци май не го давах редовно Embarassed. Педиатърката ми каза , че в това слънчево време мога да спра, но дали пък няма да ме посъветва да го започна през зимния период, това не знам. Ама до сега не съм чула никой да споменава до 2 год. възраст newsm78.
Протовит? и аз не съм чувала до сега  newsm78
Другата сдмица ,ще ходим в Кинд и Гезин, и ще видим какво ще кажат, като спомена , че Лаура е на пълномаслено мляко вече. Може и на мен да кажат за витамини. Ама аз по-вече си слушам неонатоложката и тя ми каза до мина на обикновенно краве мляко , след като не иска да пие адаптирано, и не спомена нищо за витамини . Така ,че ще продължавам в тоя дух за сега. Peace
 Весело изкарване на всички летуващи Party

# 187
Здравейте отново! Протовит ми го изписаха заради витамин Д, но след това видях, че освен него, той съдържа и др. витамини (като А,Б И Ц напр.) За него ми казаха до 2-год. възраст. А има ли препарат, който съдържа само витамин Д? Витамин К, до колкото разбрах се дава, защото в кърмата го има в много ниски количества, за разлика от АМ, а той спомагал за коагулацията на кръвта.
Блонди, защо сега не би давала витамини? Това вреди ли по някакъв начин на бебето?

# 188
Здравейте и от мен на всички,
включвам се и аз по никое време,че никак не ми се спи и се зачетох.
 На мен също ми беше странно като ми казах,че трябва да давам вит К,щом кърмя,ако съм давала АМ нямало нужда,сиреч кърмата не е достатъчно полезна - дрън дрън и за това се поинтересувах,защо толкова настояват.Това отново е профилактика против внезапната смърт ако бебенцето има вътрешни кръвоизливи причинени от раждането,тъй като витамин К помага за съсирването на кръвта.Витамин D е профилактика на рахита и както каза сестрата от K&G - В Белгия си нямаме много слънчице и за това е препоръчително да се дава.
 Как сте всички? Simple Smile Ние се върнахме от ваканция в Бг и вместо  да си се порадвам на лятото,аз бях екскурзовод,ма аз съм си виновна.Взех с мен една белгийка,която никога не е идвала в източна Европа....е,няма такова мрънкало и каприз.Сега поне имам горчив опит и няма да повторя това упражнение.

# 189
ДО всички маминки раждали в Белгия  Hug
Искам да ви попитам,понеже сега съм бременна както виждате,мъжа ми отиде да работи там и се надявам да успее да ме вземе преди да родя,че времето е малко и без това....та какви документи са необходими са едно раждане там и как стои въпроса със здравните осигуровки.Ще съм благодарна на по изчерпателна информация   bouquet

# 190
Здравейте отново! Протовит ми го изписаха заради витамин Д, но след това видях, че освен него, той съдържа и др. витамини (като А,Б И Ц напр.) За него ми казаха до 2-год. възраст. А има ли препарат, който съдържа само витамин Д? Витамин К, до колкото разбрах се дава, защото в кърмата го има в много ниски количества, за разлика от АМ, а той спомагал за коагулацията на кръвта.
Блонди, защо сега не би давала витамини? Това вреди ли по някакъв начин на бебето?

Аз не съм давала никакви витамини и на двете ми деца, кърмени са и по принцип изписват добавка, но на мен педито ми обясни, че добавката е по-подходяща за цветнокожи, защото по-трудно усвояват витамин Д. Белите хора го усвояват по-лесно и дори и да стоят по малко време на слънце е достатъчно. Та затова не давам. Но разбира се всеки си решава за себе си. А другите витамини ми се виждат малко в повече. Родих синът ми в САЩ и там нищо не му изписаха. А аз лично имам повече доверие в американската школа, отколкото в белгийската.

Иначе ние сме ок. Дечурлигата растат. Майка и татко си тръгнаха днес, бяха за 1 месец. Много ми е тъжно, че не могат да виждат децата, а и на тях им е мъчно, бяха едни сълзи, едно чудо. А аз не издържам на такива гледки Confused вашите родители оплакват ли се, че не виждат внуците? Какво казват по този въпрос? И другото, което ми е интересно е колко често ги виждат всъщност? Майка ми много плаче и много зле ми действа..... постоянно ми звъни и ме пита кога ще види децата и на всеки 2-3 месеца трябва или аз да отида в България или тя да дойде тук Tired и то не за седмица или две, а всеки път за по месец поне Tired еми малко в повече ми идва Tired не знам дали ме разбирате...

# 191
Майка и татко си тръгнаха днес, бяха за 1 месец. Много ми е тъжно, че не могат да виждат децата, а и на тях им е мъчно, бяха едни сълзи, едно чудо. А аз не издържам на такива гледки Confused вашите родители оплакват ли се, че не виждат внуците? Какво казват по този въпрос? И другото, което ми е интересно е колко често ги виждат всъщност? Майка ми много плаче и много зле ми действа..... постоянно ми звъни и ме пита кога ще види децата и на всеки 2-3 месеца трябва или аз да отида в България или тя да дойде тук Tired и то не за седмица или две, а всеки път за по месец поне Tired еми малко в повече ми идва Tired не знам дали ме разбирате...
Ох колко добре те разбирам , на мен това ми късаше сърцето направо , сега като почина и дядо ми / на майка ми баща и / , на нея и беше много мъчно и тя вика "ох добре че сте тук покрай мен , вие и детето че иначе щях да се побъркам"
Не знам , аз взех решение и не съжалявам , едното за сметка на другото нали знаеш.
Поплачи си днес , ще ти стане по-леко  Hug

# 192
  Рени,при мен е същата ситуация и аз те разбирам напълно.Само една майчица си имам,голям чешит е,виждаме се около два пъти в годината,ами всеки път намира да ми се разсърди за нещо.Проявява един егоизъм присъщ за възрастта й и после и минава.Разбира се,че й е мъчно,много мъчно,но аз съм направила избор,тя го уважава,както казва Жеже,едното за сметка на другото.
 За децата ми това е единствената баба,родителите на мъжа ми са починали.Колкото и да ми е тъжно не мога да променя обстоятелствата.
  Вие достатъчно време се виждате според мен,не се чувствай виновна Simple Smile

# 193
А има ли препарат, който съдържа само витамин Д?

Има, аз такъв давах, Давитамон е фирмата  Peace

Не знам дали вреди, предполагам, че не. Но къде по света, в книгите или по лекарски препоръки някой е чувал, давал или чел, че на бебе 6 часа след раждането започват да му се дават мултивитамини?  ooooh! Това е било нещо рекламно, защото питах чужбинските мами преди време, и нито в Белгия, нито в друга държава е имало подобно недоразумение  Twisted Evil

# 194
Искам да ви попитам,понеже сега съм бременна както виждате,мъжа ми отиде да работи там и се надявам да успее да ме вземе преди да родя,че времето е малко и без това....та какви документи са необходими са едно раждане там и как стои въпроса със здравните осигуровки.

Здарвей,
документи някакви специални не се изискват. Но за да ти поемат раждането или друга мед. болнична интервенция трябва да сте си внасяли осигуровките минимум 8 месеца преди това и нямате време, за да родиш там. Ще трябва да си плащате. Излиза мин. към 2000 евро. Може би е по-добре да родиш тук и да отидете с бебчо после. Както прецените. Поне в Брюксел са такива исловията, може във Фламандско да е по-различно, нека кажат и другите мами  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт