Белгийски мами в очакване на лятото - 16

• 17 818
  • 298
  •   1
Отговори
# 195
[а и на тях им е мъчно, бяха едни сълзи, едно чудо. А аз не издържам на такива гледки Confused вашите родители оплакват ли се, че не виждат внуците? Какво казват по този въпрос? И другото, което ми е интересно е колко често ги виждат всъщност?

Ренка, ти и преди си писала за тези неща и майка ти, спомням си  Hug
Родителите и на двама ни са доста деликатни в това отношения - изобщо не си позволяват сцени, намек за тъга или нещо подобно. Знаят, че така би ни било тежко и трудно. Може би после да плачат, но никога не е било пред нас. Нито ние пред тях. Държат се мъжки, както се казва. И са доволни, че сме там и са спокойни за нас, така че не им е много мъчно. Освен това гледаме да се виждаме макс. често - аз съм по цяло лято тук, плюс още два пъти в годината - за НГ, напролет. А и те идват веднъж годишно и нещата вървят засега добре.
Хубаво е, че не сме далече - като ми докривее си казвам - какво пък, все едно живея в Пловдив, пак ще ми трябват само два часа ако посикам да ги видя и се успокоявам. Иначе ако бяхме в Австралия, Щатите... аз не бих и отишла толкова далече  Blush

# 196
Забравих да напиша, че ние през Септември заминаваме за Щатите за 2-3 години и най-вероятно ще видят децата чак другото лято.

mactub, не мога да ти отговоря, защото аз раждах със съвсем друга застраховка, която покрива всичко, но и моят статут тука е по-особен.

# 197

Здарвей,
документи някакви специални не се изискват. Но за да ти поемат раждането или друга мед. болнична интервенция трябва да сте си внасяли осигуровките минимум 8 месеца преди това и нямате време, за да родиш там. Ще трябва да си плащате. Излиза мин. към 2000 евро. Може би е по-добре да родиш тук и да отидете с бебчо после. Както прецените. Поне в Брюксел са такива исловията, може във Фламандско да е по-различно, нека кажат и другите мами  Simple Smile

Уау излиза доста скъпо определено  Crazy А и за сега нямаме такива възможности.Дано някоя друга мама да се обади с нещо по обнадеждаващо,ако ли не мъжа ще идва тука,какво да се прави  Rolling Eyes
Благодаря все пак  Wink

# 198
Бони аз съЩо не съм се отказала  Wink ,септември запо4ваме ,заЩото от тия коктейли и крикове това лято    имам нужда .Ние сме на морето ,направо не мога да повярам ве4е 3 седмица е слън4ево .Ходим на плаж и по басейни с един куп де4урлига ,весело и изморително е  Laughing

джъст как сте ,как е беб4ето сигурно е пораснало  Hug

Блонди как втрви ваканцията в бг

милдерманс целувки на борбената кукла

жеже как сте ,как е малкия палавник

Мария вие сигурно сте си в бг ве4е ,приятно изкарване на концерта на Мадона

поздрави на вси4ки   bouquet

# 199
  • Overijse, Belgie
Здравейте!

Ние вече 2-ра седмица сме в БГ. Времето е супер - хладничко, точно каквото го обичам Simple Smile

Празнувахме рождения ден на Марти. Беше много весело и с децата, и с роднините. Борис е център на внимание и е само на ръце Simple Smile Като знам с МАртин как се дразнех като го носиха, а сега изобщо не се ядосвам - не могат да му се нарадват.

Някой беше питал за витамините - на Борис му изписаха витамин К за 10 седмици веднъж седмично и 4 капки витаним Д за 1 година. Витамин Д давам, защото в Белгия според мен има нужда. В България на Мартин не съм му давала, въпреки, че и тук му бяха изписали, но ние прекарвахме деня навън. В момента не давам витамин Д на Борис, понеже е слънчево. За мултивитамини никой не е отварял и дума.

Утре в Габрово пристига един наш колега с жена му. В момента са в София. Мъжът ми им направи един пътеводител и ще обикалят БГ 2 седмици. Засега много им харесва, но ние ги бяхме "подковали" с доста българска история, а и те самите, доста бяха чели.

Това е от нас...

# 200
Здравейте белгийски мамчета!

Аз съм нова във форума, съвсем скоро ще бъда и аз мамче живеещо в Белгия.
Ще ви бъда безкрайно благодарна ако ми помогнете със съвети.
Какви документи са необходими за записване на дете в детска градина. Детето е на 6 години и не говори френски  ( предполагам, че ще бъде голям шок   Sad  )
Какви са условията там? Бях чула, че е съвсем различно от градините в БГ.

Благодаря на всички !

# 201
Kami, на 6 годинки тръгват в първи клас. Не се притеснявай за езика, дете на градина или училище без дума френски си е съвсем нормално и много често срещано.
За документи - на нас искаха само личните карти /белгийски/, както и на детето. Друго нищо  Peace

шакира, добре върви, още малко. В събота на 15-ти дръннах 35 с едно яко купонясване до 6 сутринта, в четвъртък идва мъжа ми, в неделя празнуваме на Кики РД, в понеделник на мъжа ми и във вторник, ако не проспим самолета, се прибираме  Simple Smile

# 202
Благодаря ти Блонди!

Какви са условията в техните градини?
Все пак ние договорихме да бъде в предучилищна група.
Дано да се справи!

# 203
А, хубаво, че сте се договорили  Simple Smile
Условията  какво да ти кажа... зависи. От градина до градина разлики големи. В Брюксел са доста по-зле от фламандско, спор няма. Но има и хубави.  Simple Smile

# 204
Ние ще сме в Брюксел. Значи да не очаквам цветя и рози  Laughing
Е, каквото-такова, ще трябва да свикне с много нови неща.

# 205
Цветя и рози - не   Grinning
Аз бях доста шокирана в началото от факта, че нямат гърнета, ходят в тоалетни /моят още не може, освен да пишка/, никой не им мие ръцете, приемат ги болни от всякаквки болести  Twisted Evil и спят следобяд на земята с все дрехите и обувките  Tired Връщат се толкова мръсни и миризливи... ама може би е за добро, знам ли  Rolling Eyes
И най-вече - в Брюксел има ужасно много арабчета и негърчета, като първите обикновено създават доста неприятности и негативни емоции  Crazy
Но децата са много адаптивни, всичко ще е наред  Hug

П.С. Ще се радвам да се видим  Blush

# 206
Благодаря ти Блонди,
много си мила !

Как така спят на земята???  #Crazy Излиза, че в България, която всички смятат за мизерно място за живеене сме доста по-напред в грижите за децата си!
Аз също ще се радвам да се видим. Ние ще живеем в Андерлехт, ти в коя зона си?

# 207
Привет  wavey
Влизам за да ви цитирам от темата по проекта

Днес проведохме първата презентация на Белгия в дома в Асеновград.Публиката ни беше разнородна по възраст,но затова пък любопитна и нетърпелива.Опитахме се да поднесем информацията по достъпен и забавен начин,и в резултат получихме многобройни въпроси....Най-голямата награда за разказвача!Потанцувахме на детските песнички,посмяхме се на чудатият език,децата се възхищаваха на красивата архитектура.Похапнахме шоколад в духа на Белгия.Раздадохме част от картичките като спомен от урока,прекрасните книжки за оцветяване запазихме,защото нашите деца скоро получиха дарение с подобни,преценихме,че ще са по-полезни в друг дом.Беше интересно и непринудено.С нетърпение очакват следващите презентации. Ще ви разкажем и за тях.Материалите за Белгия,очакват следващите любопитковци.........!

Благодаря ви момичета....  smile3525 newsm51 smile3525

# 208
Здравейте момичета, отдавна не съм се записвала в темичката........но едва оцелях след един интензивен курс по френски Laughing после поех ангажимент с един проект ....после малко моренце и сега пак съм се заровила в работа.....биричката с Бони и Блонди на Българска земя май ще отече, но си запазвам правото на Белгийска, виждам че има много нови мами, който като мен тепърва ще се справят с живота в Белгия...успех на всички в новото начинание Peace
Мария (и всички който се трудихте за добрата кауза), поздравления за проекта!  bouquet

# 209
Здравейте,
Дълго мислих и реших, че вие сте хората към които мога да се обърна.
Можете ли да ми кажете някои по-евтини хотели в Антверпен. Иначе си и намерих полети евтини, разбира се ако се резервират предварително.

Благодаря предварително, следя темата ви с интерес. И аз искам да живея в Белгия, но все още уча.. имам още 2 години (като изключа идната) докато свърша с университета и то само бакалавър... Нямам търпение да мине това време, защото както може би сте запознати университетите тук не предлагат прехвърляне или поне аз не съм разбрала.

Общи условия

Активация на акаунт