Муковисцидозата начин на живот

• 37 862
  • 705
  •   1
Отговори
# 255
Нашата АНКЕТА - попълнена:

Грешен беше линка, ще кача действащия малко по-надолу в пост. Извинете ме. Някой път проба-грешка не става Simple Smile

Последна редакция: пт, 17 юли 2009, 11:34 от kreizi1972

# 256
  • Варна

Светле, немога да го отворя   newsm78

# 257
И аз не мога да вляза, имам регистрация в гугъл, но ми иска име на документа. Знам ли  newsm78

# 258
Ще се постарая да отговоря на въпросите, но това не отменя съветите, които получавате от вашия медицински екип.

1. Можете ли да ни препоръчате някакви високо калорични храни, които са специално за пациенти с МВ (деца и възрастни)

Няма специални храни за деца и възрастни с МВ. Основната цел е да се приема високомазнинна, висококалорична диета. Мазнината е най-богатият източник на енергия (калории). Един грам мазнина съдържа 9 калории, което е повече от два пъти количеството калории, които съдържат протеините или въглехидратите. Мазнината е и добър източник на есенциални мастни киселини и на мастноразтворими витамини. Пърженето на храната, добавянето на масло или маргарин към зеленчуците и картофите и мазането на дебел слой масло или маргарин върху филия, сухар или бисквита са полезни. Добавянето на майонеза към сандвичите и салатите също увеличава приема на енергия. Избирайте високомаслени храни като сладкиши, пържени картофи, ядки, шоколад, торти и бисквити. Сметаната, бита или обикновена може да се прибавя към пудинги, сосове и супи. Избягвайте използването на нискомаслени или с намалена масленост храни. За здравето ви може да е полезно използването на мононенаситено олио за готвене, примерно зехтин, рапично олио, паста за мазане от маслини вместо свинска мас или масло. Те дават същото количество калории, но под по-здравословна форма.
Ако сте увиличили количеството мазнина, което поемате, проверете дали взимате достатъчно панкреатични ензими.

2. Смятате ли, че пациентите трябва да приемат мастноразтворими витамини винаги?

Всички пациенти с панкреатична недостатъчност (тези, които се нуждаят от ензими) обикновено трябва да приемат мастноразтворимите витамини А, Д, Е и К всеки ден. Те трябва да се пият винаги. Нивата им в кръвта трябва да се проверяват поне веднъж годишно и дозата да се променя съответно. Всички пациенти с панкреатична достатъчност трябва да си изследват кръвта и да приемат добавки, ако състоянието им го изисква. Повечето от тях е се нуждаят от добавка от витамин Д, според това колко време се излагат на слънце.

3. Смятате ли, че пациентите трябва да взимат пробиотици и в какви количества?

Напоследък има голям интерес към пробиотиците, но не вярвам, че има достатъчно доказателства, за да препоръчваме на пациентите да ги взимат редовно. Няма информация за видовете или количествата.

4. Кои бебешки млека са подходящи за бебета с МВ?

Майчиното мляко или обикновеното адаптирано мляко са подходящи за повечето бебета с МВ. Ако детето е имало резекция на червата или алергия към протеина на кравето мляко, тогава може да се храни с мляко с хидролизиран протеин (със средна по дължина верига на триглицеридите)

5. Кои микроелементи трябва да се взимат през лятото и в какви количества?

Може да е необходимо да добавяте натрий през лятото или при интензивно потене, особено при бебетата. Количеството допълнителен натрий зависи от възрастта и теглото на пациента. Прекалено многото натрий може да бъде опасен и приемът му трябва да става под лекарски надзор.

6. Има ли хранителни добавки подходящи за пациенти с МВ?

Има различни добавки в различните страни. Видът и количеството зависят от възрастта и теглото на пациента и трябва да се предписват индивидуално.

7. Лененото масло подходящо ли е за пациентите с МВ?

Лененото масло може да се използва от пациенти с МВ. То е добър иточник на есенциални мастни киселини и калории. Другите масла също са подходящи за хора с МВ. Важно е да се помни, че с маслата трябва да се приемат и панкреатични ензими.

8. Има ли храни, които да се избягват при венозно лечение?

Не знам да има храни, които да се избягват по време на лечение с венозни антибиотици.

9. Какво мислите за употребата на рафинирана бяла захар от пациентите с МВ? Трябва ли да се избягва?

Бялата рафинирана захар може да се яде от хората с МВ. Захарта и захарните храни като сладко, мед, мармалад, сироп, газирани напитки, компоти, бонбони и шоколади са добри източници на енергия. Ако пациентът има диабет или диабет, свързан с МВ по-добре да приема захарните храни на основните хранения.

# 259
Ели, позволих си да кача кореспонденцията, която намерих в пощата на Асоциацията, обясни подробности, моля те.

# 260
  • Варна
Ани, Светлето ще ти обясни по-точно коя е тази жена, на която бяхме писали с въпроси и преводът на чийто отговор пратих обратно на пощата. Жената се казва Алисън Мортън, диетолог от Англия. Мисля, че сте се запознали с нея на конференцията в Скопие.

# 261
Нашата АНКЕТА - попълнена:

Грешен беше линка, ще кача действащия малко по-надолу в пост. Извинете ме. Някой път проба-грешка не става Simple Smile

Сега дано да се чете: http://srazmah.blogspot.com/2009/07/blog-post_17.html

http://2.bp.blogspot.com/_oG69scSSDKM/SmA17aFeeTI/AAAAAAAABo4/Dy … h/ANKETA_ALEX.JPG

С диетоложката се запознахме в Скопие, зададохме й тези въпроси, можем пак да й пишем.

Ели превежда кореспонденцията ни на английски език. Благодаря Ели!

# 262
Светле, чете се анкетата ти.
Само от прочетеното...нещо имам съмнения относно зелената енергия на Аквасорс.Защо не потърсиш информация, подочух,че са токсични...но нямам достоверен источник,когато имам време ще потърся и аз информация.

# 263
Ани, благодаря ти. Аз обаче съм доволна от ЗЕ. Когато Саша направи тежката пневмония в първи клас започнах да й ги давам. Поне 2 години не ги спрях. Същата зима качихме над половин килограм и аз го отдавам на ЗЕ. В 1-ви клас бяхме 17 килограма и това тегло беше постижение за нас.

Относно информацията за един или друг продукт - винаги има противоречия. Ако намериш нещо в нета пускай линкове да четем, знае ли човек вече какво купува за децата си...

# 264
Права си Светле, то и аз колко глупости изчетох за цитросепта,обаче всички в класа на Илиана бяха болни и кашляха цяла зима и грипове и вируси изкараха, а Или нищо.Аз много съм доволна от него, но го давах много упорито цялата зима.Може би постоянството си оказва ефекта. Аз мисля да пробвам с лененото масло, окуражи ме отговора на Алисън Мортън-диетоложката,да ги редувам с рибеното масло. Чудех се рибеното масло замества ли геритамина(герикапса) и дали могат да се дават едновременно,знае ли някой?

# 265
Въпроси свързани с храненето:
http://www.lifewithcf.org/index.php?option=com_content&view= … =46&Itemid=50

Аз пък се чудех за този отговор:
Всички пациенти с панкреатична недостатъчност (тези, които се нуждаят от ензими) обикновено трябва да приемат мастноразтворимите витамини А, Д, Е и К всеки ден.

Коя марка съдържа тези витамини в комплект? Мислех, че витамин К се неутрализира в комбинация с  останалите. Някой знае ли повече по този въпрос?

На Саша не й давам тази комбинация в този вид. Има и доста насоки, които не съм чула от  лекар в БГ.

# 266
Витамин D

Витамин Д регулира абсорбирането на калций. Без необходимото количество витамин Д, абсорбирането на калций се понижава, което може да доведе до проблеми с развитието на костната система. Може да причини рахит или да намали плътността на костите.
Източници: Витамин Д се нарича още "слънчев витамин" понеже има способността да се самопроизвежда от кожата под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Витамин Д3 е единствения витамин Д, който може да бъде абсорбиран от птиците за разлика от бозайниците. Храните, в които се съдържа витамин Д включват: витаминизирано мляко, жълтъците на яйцата, някои зърнени храни, телешки черен дроб и сирене. Съдържа се също в маслото от черен дроб на треска.

Витамин Е

Съществуват осем разновидности на витамин Е,които могат да бъдат набавени от растенията. Витамин Е е антиоксидант,който се използва от тялото за да предотврати увреждане на клетките от химикали,които попадат в него. Недостига на витамин Е може да доведе до мускулна дистрофия и други подобни проблеми. Често витамин Е се счита за витамин на плодовитостта, защото той е необходим за правилното функциониране на хипофизата,надбъбречните жлези и половите хормони. Витамин Е е пряко зависим от някои минерали, в частност от селена.

Витамин Е се превръща в антагонист на витамин А, унищожавайки неговия антиоксидантен ефект.

Източници: Среща се в пълнозърнестите храни,някои житни растения и пресните зеленолистни зеленчуци, като спанака,а също така в маслото от шафранка,консервираните праскови, сушените сини сливи,аспержите,броколито,сладките картофи, слънчогледовото семе,лешниците,бадемите, брюкселското зеле и пълнозърнестия хляб.

Витамин К

Витамин К подпомага съсирването на кръвта чрез производството на протромбин (фактор на кръвта). Витамин К се синтезира в червата при бозайниците и птиците. Той е от жизнено важно значение за правилното функциониране на черния дроб. Витамин К влиза в състава на повечето адекватни хранителни планове.

По принцип в Допъл Херц има всички мастно-разтворими витамини мисля,че и в Центрума ги има.Най-добри си остават Адекс-а,ама....., в тях има и антиоксидант и всички витамини и минерали необходими за болестта.
Хъм , до сега все съм си мислила,че вит,К е мастноразтворим.

Последна редакция: сб, 18 юли 2009, 01:01 от annette

# 267
# 268
Много сме добре ! newsm09
Последно вит.К мастно - разтворим ли е или да?
Витамин K
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Витамин К е човешки, мастноразтворим витамин, който се образува с помощта на бактерия в човешкото тяло и при животните. Действа като коагулант (има съсирващо действие), предпазвайки от кръвозагуба при нараняване. В организма (Познат като Витамин K1) спомага за синтезиране на някои протеини, намиращи се в кръвната плазма, бъбреците и костите.
Image:VitaminK1.png    Image:VitaminK2.png
Прекаленото използване и предозиране на Витамин К може да доведе до сериозни проблеми, особено за хора лекуващи проблеми с кръвосъсирването. Съдържа се в зелените части на растенията.

Антидот на Витамин К е Витамин Е. Едновременната им употреба може да доведе до кръвоизливи.

Права беше Светле, не го знаех това,оф.

# 269
http://news.stara-zagora.org/index.php?page=news&c1=2&newsid=7145
 Нищо , че не е по темата. Приятно четиво за отмора. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт