Арабско име- моля за идеи

• 129 760
  • 440
  •   1
Отговори
# 180

Турско е . bowuu

Цитат
Впрочем, така и не разбрах със сигурност за момче или за момиче
Той отдавна се е родил, и майката беше си избрала име.  Laughing

# 181
Тъй като явно няма буквата "В", а никъде из речниците не видях нищо близко до това, на което търся значението си казах да попитам тук. А именно Везула. Не знам какво е, мюсюлмани го носят, но... кой знае от къде идва.
Иначе,от женските имена на какъвто и да е език все ми звучат по-хубаво от мъжките. До тук от изброените има много нежни и приятни.

# 182
·٠•● Грижливото Мече ●•٠·  ,понеже не се сещам да съм срещала подобно име,а мюсулманско,не винаги означава арабско,може ли малко повече инфо-дали е е мъжко,женско или уни? и ако си го рещала на латиница,как точно се изписва newsm78

п.с всъщност сега се сетих ,може би става въпрос за името ФаизАлла -т.е не бг ще се преведе ,като победител с Бога.Сред арабите не е много разпространено.

Последна редакция: нд, 19 дек 2010, 08:45 от Уго Чавес

# 183
Мъжко е и го знам само на кирилица. Казват, че рядко се давало. В Б-я го имат само двама (или поне такава ми е информацията). Благодаря за бързият отговор  Hug

# 184
Нора  Simple Smile много ми харесва. А наскоро разбрах, че Мира също е арабско име Simple Smile

# 185
Нора  Simple Smile много ми харесва.

Нора не е арабско име обаче.
Името идва от Древна Персия - Нур. Означава "Светлината, без която не можеш".
Арабите го използват - да.
Нура в женски вариант и Нур - в мъжки.

# 186
Всъщност Нур също е женско име ,има няколко имена които са уни ,като Нур,Аля и т.н при като с основното  име се кръщават момичетата,за момчетата се добавя допълнение
та Нур например става Нур ал дин-т.е светлина на вярата.но по правилата на граматиката трябва да се чете и произнася Нуреддин.
Не съм и сигурна ,че името е персийско- понеже и в дрежният книжовен арабски нур си е светлина. Peace

# 187
Нур пристига в древния арабски чрез персийския език.
Доста думи в арабския са "дошли" именно от Персия.

# 188
Опитах се намеря в арабски сайтове за произхода на името,но за съжаление не успях,ето няколко англоезични:

http://www.thinkbabynames.com/meaning/1/Noor

http://babynamesworld.parentsconnect.com/meaning_of_Noor.html

http://www.behindthename.com/name/noor

# 189
Уго Чавес и Sourcherry,изненадахте ме приятно! Stuck Out Tongue Не знаех че имате познания в областтта на арабските имена.Интересно ми беше да ви чета!  bouquet

# 190
Обикновено в англоезичните сайтове се приема, че името идва от латински "Honora" - чест.
Но това не е вярно.

Всъщност много трудно се доказва произходът на някое име, особено когато датира от хилядолетия.

П.П. Аз нямам никакви познания. Просто така се казвам Blush.

Уго обаче е наистина корифей Peace.

# 191
Обикновено в англоезичните сайтове се приема, че името идва от латински "Honora" - чест.
Но това не е вярно.

Всъщност много трудно се доказва произходът на някое име, особено когато датира от хилядолетия.
[/color]

П.П. Аз нямам никакви познания. Просто така се казвам Blush.

Уго обаче е наистина корифей Peace.

Мерси   bouquet Embarassed ,след толкова години сред араби и познания за езика ,човек научава по нещо. Blush
Да ,вярно името е старо,но в арабските сайтове това е хубавото,че ако някое име е с чужд произход се дава езика или езиците от който е навлязло,освен значението му..Всъщност арабите следат по-скоро значението на името,след това благозвучието.

# 192
  • Бургас
А какво всъщност е значението на името Нора? Не знаех, че е с персийски произход, стана ми много любопитно. Интересно е, че Албена също е с персийски произход. Йовков е обвързал значението му с героинята си.
А след като името Мира е арабско, какво е и неговото значение? Предварително благодаря за отговорите!   bouquet

# 193
Нора  Simple Smile много ми харесва.

Нора не е арабско име обаче.
Името идва от Древна Персия - Нур. Означава "Светлината, без която не можеш".

Мира също не е  с арабски произход,но се използва ,както например Надин ,Гардения и т.н и означава прекрасна.

# 194
Нора означава "светлина".
Някъде се превежда като "Блестяща светлина", "Светлината, без която не мога", "Божествена светлина".

Общи условия

Активация на акаунт