Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да използвам правата си на здравно осигурена бременна жена, когато имам наблюдение и при частен лекар?
Какво включва проследяването на бременност по ЗК и какви права имам?
Какво да правя, ако не съм доволен от програмата по ЗК?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да използвам правата си на здравно осигурена бременна жена, когато имам наблюдение и при частен лекар?
Когато проследявате бременност и при частен лекар, можете да комбинирате изследвания по НЗОК и частни платени прегледи. За да се възползвате от безплатни изследвания по НЗОК, трябва да се регистрирате с акушер-гинеколог, работещ с НЗОК, за да получите направления за изследвания и болнични. Можете да информирате личния си лекар и проследяващия ви гинеколог, че ходите и на частни прегледи; въпреки това не сте задължени да го правите - важно е да имате копия от направените изследвания.
-
Какво включва проследяването на бременност по ЗК и какви права имам?
По ЗК бременните жени имат право на ограничен брой изследвания, включително три кръвни и три урина, плюс ежемесечни прегледи и ехографски изследвания на всеки два месеца. Поради намаленото покритие на ЗК много бременни жени предпочитат да допълват проследяването с частни прегледи и изследвания. Възможно е да използват направления от личен лекар, но само ако той има сключен договор с НЗОК за проследяване на бременни.
-
Какво да правя, ако не съм доволен от програмата по ЗК?
Ако не сте доволни от проследяването по ЗК, можете да изберете да се откажете от него и да се съсредоточите само върху частните прегледи, които предлагат по-високо качество на обслужване. Важно е да знаете, че ако изберете да не посещавате лекар по ЗК, губите правото на безплатни изследвания; въпреки това можете да получите болнични листове само чрез частния си лекар, при условие че наблюдавате всичко.
-
Какво да правя, ако личният лекар издаде направление, но в ЖК не го приемат?
-
Какви са условията за издаване на болничен при проблемна бременност?