Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Раждане в чужбина, майчинство в България

 • 79 092
 • 81
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 6
Здравейте,
Бих искала да попитам за съвет и информация.
Живея във Великобритания от почти една година и забременях, но бащата на детето, който е чужденец не желае да поеме отговорност като такъв. Работя на неизгоден договор, а и ще бъда самотна майка и искам да се прибера в България за да отглеждам бъдещотото си дете, тъй като няма да мога да се справя сама. Бих желала да попитам дали някой е запознат, възможно ли е и как да прехвърля трудовия си стаж и осигуровки за да мога да кандидатствам за майчинство в България?
Благодаря предварително.

# 46
 • Мнения: 1
Здравейте,
И аз имам казус за раждане в чужбина и българско майчинство  Simple Smile
До началото на юни 2014 живеех и работих в България, но се омъжих и дойдох да живея във Франция.
За щастие вече съм бременна и планирам да родя във Франция, като мъжът ми се осигурява във Франция и така и аз съм автоматично осигурена.
Въпроса ми е, ако аз продължа да се самоосигурявам и в България, ще мога ли да получавам българско майчинство? Сложноста идва от двойното осигуряване и раждането във Франция?
Дали да се консултирам с адвокат или да пиша на НОЙ?
Благодаря предварително за съвета!

# 47
 • Мнения: 3
Здравейте нуждая се от помощ.Живея и работя в чужбина сега съм бременна и искам да се прибирам в България ,интересува ме дали мога там да получавям майчинство и дори да родя там ,а не тук къде съм,осигурена съм на договор без срок съм и си плащам допълнително здравно осигуряване за страна.Благодаря!

# 48
 • Мнения: 1
Здравейте и от мен! Живея и работя в Англия от 3 години, но приятелят ми е в България. Искаме вече да се събираме и да правим семейство, но моето прибиране в България ще бъде много сложно поради работата ми тук. Доколкото знам, ако искам да получавам майчински в БГ, трябва преди това да имам 24 месеца стаж там. Аз докато си намеря добра работа там, докато минат две години, тя стана дълга и широка. Та се чудим дали е възможно да си изкарам бременността в Англия и после да се прибера в България и да си гледам детето там, но да си получавам майчински от тук?  newsm78 Всъщност бих ли могла да се прибера докато съм бременна и да родя в България и същата схема?  baby_neutral

Благодаря предварително за съветите и помощта!  Hug

# 49
 • Мнения: 297
Здравейте и от мен! Живея и работя в Англия от 3 години, но приятелят ми е в България. Искаме вече да се събираме и да правим семейство, но моето прибиране в България ще бъде много сложно поради работата ми тук. Доколкото знам, ако искам да получавам майчински в БГ, трябва преди това да имам 24 месеца стаж там. -Не, България като член на ЕС прилага общите правила за социална сигурност и наличието на 12 месеца стаж в друга държава-членка на ЕС се доказва с формуляр Е 104 или СЕД S041/СЕД Н013 .Аз докато си намеря добра работа там, докато минат две години, тя стана дълга и широка. Та се чудим дали е възможно да си изкарам бременността в Англия и после да се прибера в България и да си гледам детето там, но да си получавам майчински от тук?- Това е от компетентността на службите във ОК.  newsm78 Всъщност бих ли могла да се прибера докато съм бременна и да родя в България и същата схема?  baby_neutral

Благодаря предварително за съветите и помощта!  Hug

Последна редакция: сб, 20 сеп 2014, 22:15 от valya_and

# 50
 • Мнения: 1
Здравейте,имам следният казус.
Живея в Германия вече три месеца а съм на работа от два,бих искала да подчертая че съм пенсионно и здравно осигурена.С моята половинка плануваме да си имаме бебче.Въпроса ми е какъв трудов стаж трябва да притежавам за да се възползвам от майчинството и обезщетението ,което би ми се полагало.Моля,ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да ми пише,
Благодаря Ви предварително.

# 51
 • Мнения: 297
Здравейте,имам следният казус.
Живея в Германия вече три месеца а съм на работа от два,бих искала да подчертая че съм пенсионно и здравно осигурена.С моята половинка плануваме да си имаме бебче.Въпроса ми е какъв трудов стаж трябва да притежавам за да се възползвам от майчинството и обезщетението ,което би ми се полагало.-За коя държава е зададен въпросът? Темата е "Раждане в чужбина, майчинство в България". Моля,ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да ми пише,-Кое е проблем в случая? Моля, дайте повече инфо.
Благодаря Ви предварително.

# 52
 • Мнения: 2
Zdraveite mili maiki! Imam nujda ot vashata pomosht . Bremenna sam v sedmiq mesec i do 45 dni predi rajdaneto( izlizaneto mi v bolnichni) shte se vodq na rabota . S priqtelq mi nqmame brak i iskame da rodq v Franciq. Imam karta ot tqhnoto noi i vsichko mi e bezplatno tuk . Kakvi dokomenti trqbva da predstavq sled kato rodq v FR za da mi se isplatqt bolnichnite i otpuskite za maichenstvo? I znaete li dali voobshte shte mi gi platqt . Molq vi  nqkoi ako e minal po moq "pat "da mi pomogne  . Neznam kakvo da pravq .

# 53
 • Мнения: 2
Здравейте,
Някой може ли да помогне с актуално инфо как се процедира за майчинството и болничния в БГ при раждане, което се е осъществило в чужбина?

# 54
 • Мнения: 297
Здравейте,
Някой може ли да помогне с актуално инфо как се процедира за майчинството и болничния в БГ при раждане, което се е осъществило в чужбина? - Съществува Наредба за медицинската експертиза, в раздел 8-ми е описано всичко  /чл.44 до чл.49/.

# 55
 • Мнения: 8
Привет, имам следния казус и ви моля да ме насочите къде да прочета.
Ако някой е имал същия, ще се радвам на съвет.

Живея при съпруга ми в Женева от 1 месец. Разбрахме, че съм бременна и сме ужасно щастливи. За съжаление аз постоянно се тормозя с въпроси по отношение на майчинството и бумащината, през която вероятно се минава. Работя дистанционно за БГ си работодател и плащам осигуровки в България. Към момента пътувам до България, за да се следя и правя изследвания, тъй като все още очаквам разрешителното от Швейцария, за да започна да си плащам здравни осигуровки и в тази страна, които здравни осигуровки покриват мисля: прегледи, наблюдаване и раждане.

Както и да е, най-вероятно ще родя тук, поради факта, че след 7-ми месец не е препоръчително да се лети. В същото време ще съм се наблюдавала и в Българария (поне до 5-6 месец). Въпросите ми са свързани с документите и питам вас, тъй като все още съм в ранна бременност и не желая да занимавам счетоводството на фирмата ми.

Какви документи са нужни за първи болничен, за следващия и изобщо ... какви са всички документи, които трябва да предоставя на работодателя ми и най-вече, кой ми ги издава?

Документ от болницата, в която ще родя - ще трябва ли да се превежда, легализира и т.н., както и от НОЙ какви документи трябва да попълвам?

Акт за раждане на детето .... трябва ли да ходя до посолството на България в Швейцария, нали сега бебетата летят с паспорт, този акт за раждане ... как ще стане български, как ще си регистрирам детето в България.

Швейцария е с по-странен статут, понеже не е в ЕС и направо съм отчаяна, като чуя думата документи и НОЙ.

Ако някой има информация, ще съм изключително благодарна.
Предварително благодаря.

# 56
 • Мнения: 297
Здравей ivaF,
прекрасна новина споделяш.
В сайта на НОИ, открих тази брошура, която е доста всеобхватна:
http://nssi.bg/images/bg/regulations/ebroshurs/Brochure_BG.pdf

Швейцария е присъединена към всички действащи европейски регламенти.
Трябва да се запознаеш с Наредбата за медицинската експертиза,
има си раздел за ражданията в чужбина.
Имаш два варианта що касае периода от 135 дни болнични за бременност и раждане,
издавани в БГ по реда на тази наредба.
Първи вариант: след раждането с документ от болницата, преведен от заклет преводач към МнВР,
се издава от НОИ служебен номер на болничен лист за 135 дни и се работи с датата на раждане за оформянето на периода. Обаче този документ ще ти трябва и за сдобиването на детето с БГ ЕГН.
Втори вариант: Издават ти се само БГ болнични листове. Описан е реда в наредбата. Имаш си предварителни договорки с АГ-специалист /издават 45 дни преди раждане/, после джи пи издава за раждане /42 дни/, пак след превод на някакъв документ от болница и последния изравнителен до 135 дни се издава от твоят личен лекар  или на детето.
Всичко това се случва съответно след като сте се справили с акт за раждане и паспорт на детето и съответните лекари ви видят очите.

Легализирането на документи с "апостил" в посолствата ни в чужбина, мисля, че отпадна в началото на юли по решение на Европейския съвет, ако не се лъжа. Четох статия по въпроса и обхвата засягаше най-използваните от гражданите документи, каквито са актовете за раждане, за гр.брак, удостоверения за учащи и др.такива документи.
Относно изваждането на международен паспорт на детето трябва да прочетете в сайта на МнВР има подробни указания и необходимите документи и консулства във всяка една държава.
Успех!

# 57
 • Мнения: 2
Здравейте! Имам голям казус и не знам към кого да се обърна. От два месеца съм със съпруга си в Германия. Дойдохме, защото му предложиха работа тук. Скоро ще бъдем здравно осигурени. Бременна съм в 5ти месец и все още работя задочно и от разстояние за работодателя си в България, съответно там ми вървят осигуровките все още. Но този договор ще бъде прекратен, след като аз си довърша започнатото. Мъжа ми иска да остана при него тук в Германия и детето да се роди тук. Въпроса ми е какво да направя, за да не изпускам майчинството си в България? Тук нямам право на такова. Лекарите не ми дават болнични, защото съм в чужбина. Нямам право на платен отпуск, в началото на годината ползвах такъв. Единственото нещо, което мога да направя е да си се върна в България и там да родя. Но не искам да лишавам таткото от края на бременността ми и първите месеци на бебето /да речем че за раждане ще го пуснат да си дойде../  Има ли вариант да се прехвърли стажа или друго... Sad

# 58
 • In transit
 • Мнения: 7 957
Здравейте! Имам голям казус и не знам към кого да се обърна. От два месеца съм със съпруга си в Германия. Дойдохме, защото му предложиха работа тук. Скоро ще бъдем здравно осигурени. Бременна съм в 5ти месец и все още работя задочно и от разстояние за работодателя си в България, съответно там ми вървят осигуровките все още. Но този договор ще бъде прекратен, след като аз си довърша започнатото. Мъжа ми иска да остана при него тук в Германия и детето да се роди тук. Въпроса ми е какво да направя, за да не изпускам майчинството си в България? Тук нямам право на такова. Лекарите не ми дават болнични, защото съм в чужбина. Нямам право на платен отпуск, в началото на годината ползвах такъв. Единственото нещо, което мога да направя е да си се върна в България и там да родя. Но не искам да лишавам таткото от края на бременността ми и първите месеци на бебето /да речем че за раждане ще го пуснат да си дойде../  Има ли вариант да се прехвърли стажа или друго... Sad

без да претендирам за съвсем точност, но понеже проучвах нещата за себе си ще се опитам да ти помогна... ако си на трудов договор и си осигурена в БГ... и ако успееш да си задържиш работата, поне още месец-два ще можеш да си излезеш официално в болничен по майчински от БГ и да си родиш в Германия.
Като здравно осигурена и с европейската здравна карта имаш право да родиш където желаеш в Европа. Това ми го потвърди и приятелка, която работи в здравната каса.
Аз мисля, че гинеколога ти в БГ няма право да ти откаже издаването на болничен лист.
Ето тук има по-подробно по темата: http://newsbg.eu/%D0%BD%D0%BE%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0% … %B0-%D0%BC%D0%B0/
и тук: http://www.nhif.bg/c/document_library/get_file?uuid=a3be223b-b57 … amp;groupId=10139

# 59
 • Мнения: 2
Здравейте! Имам голям казус и не знам към кого да се обърна. От два месеца съм със съпруга си в Германия. Дойдохме, защото му предложиха работа тук. Скоро ще бъдем здравно осигурени. Бременна съм в 5ти месец и все още работя задочно и от разстояние за работодателя си в България, съответно там ми вървят осигуровките все още. Но този договор ще бъде прекратен, след като аз си довърша започнатото. Мъжа ми иска да остана при него тук в Германия и детето да се роди тук. Въпроса ми е какво да направя, за да не изпускам майчинството си в България? Тук нямам право на такова. Лекарите не ми дават болнични, защото съм в чужбина. Нямам право на платен отпуск, в началото на годината ползвах такъв. Единственото нещо, което мога да направя е да си се върна в България и там да родя. Но не искам да лишавам таткото от края на бременността ми и първите месеци на бебето /да речем че за раждане ще го пуснат да си дойде../  Има ли вариант да се прехвърли стажа или друго... Sad

без да претендирам за съвсем точност, но понеже проучвах нещата за себе си ще се опитам да ти помогна... ако си на трудов договор и си осигурена в БГ... и ако успееш да си задържиш работата, поне още месец-два ще можеш да си излезеш официално в болничен по майчински от БГ и да си родиш в Германия.
Като здравно осигурена и с европейската здравна карта имаш право да родиш където желаеш в Европа. Това ми го потвърди и приятелка, която работи в здравната каса.
Аз мисля, че гинеколога ти в БГ няма право да ти откаже издаването на болничен лист.
Ето тук има по-подробно по темата: http://newsbg.eu/%D0%BD%D0%BE%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0% … %B0-%D0%BC%D0%B0/
и тук: http://www.nhif.bg/c/document_library/get_file?uuid=a3be223b-b57 … amp;groupId=10139

Проблем също е, че гинеколога, който ми водеше бременността в България, категорично отказа да ми издава болнични листове, ако имам намерение да напусна страната, или особено ако съм я напуснала. Отказа направи, след като разбра, че евентуално може и да не се върна да родя при него. Мисля че и някой тук беше писал, че закона не го позволява. Личния ми лекар в България също отказва да издава болнични по майчинство, докато съм в чужбина...  Тук в Германия една майка ми каза, че след като мъжа ми е на договор може да се взима майчинство от 300 евро за една година, нищо че ще бъде назначен септември на трудов договор, а аз няма да имам и един ден трудов стаж в DE...!? Без език тук трудно ще те разберат по институциите. И е много сложно Sad

Общи условия

Активация на акаунт