Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Раждане в чужбина, майчинство в България

 • 80 153
 • 81
 •   1
Отговори
# 60
 • In transit
 • Мнения: 8 603
Обади се в здравната каса и се оплачи от лекарите, може и писменно да го направиш, те ще ги проверят и санкционират, защото нямат право да ти откажат. Търси си правата, не се отказвай. Но ако мъжът е на трудов договор в Германия имаш право да родиш там, но болничен трябва да ти изадат оттук. Може да пуснеш запитване и до НОИ или да им звъннеш по телефона. Но ти си си в правата и нямат право да ти ги откажат. Успех ти желая и пиши за развитието!  Hug
http://www.nhif.bg/web/guest/60

# 61
 • Мнения: 8
Понеже и аз съм така .... да споделя.
Бременна съм и ще се наблюдавам временно в БГ, но до 25-та седмица. Гинеколози ми отказват издаване на болничен лист 45 дни преди раждане, тъй като нямало да могат да ме следят до 43-та седмица. Обяснявам, че няма как да летя след 28-ма седмица, но адекватно решение не ми се предлага.

Да Ви споселя, че само в НАДЕЖДА се съгласяват, това в гр. София.
Отделно, още не съм стигнала до личната ми лекарка, за да я уведомя, че тя трябва да издава втори и трети болничен лист. Реално накрая писах на НОИ и получих от тях разяснение.

Изглежда твърде лесно, за да е истина, но го споделям. Оказа се, че нищо не се изисква от нас. Реално аз ще продължа да се наблюдавам в Швейцария - след 25-та седмица, след това ще се раждам в Швейцария - живот и здраве и от НОИ споменаха, че давам само документи, които удостоверяват раждането и наблюдаването в тази държава, превеждам и легализирам ги, давам ги на работодателя ми и той се оправя, знае какво да направи.

Копирам ви становището от НОИ, като уточнявам, че аз в момента работя за БГ работодател, плащам на БГ осигуровки, данъци, всичко, просто пребивавам в друга държава, при съпруга ми, не работя тук.

 Осигуреното лице представя издадените удостоверения за неработоспособност по реда и във формата, предвидени по законодателството на държавата в която пребивава, на осигурителя си.

                Необходимо е документите, издадени в чужбина да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма за превод и легализация на документи.

В случай на раждане документа издаден от болницата трябва да има термин и дата на раждане. За изплащане на парично обезщетение от Ваша страна се попълва и Декларация за банкова сметка по образец Приложение № 7 и декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане по образец – Приложение № 1 към чл. 3, ал. 3 и ал. 4 от НИИПОПДОО.

Вие сте длъжна да представите документите на осигурителя, а той от своя страна ги представя в съответното ТП на НОИ с придружително писмо по образец, както и Приложение № 15 към чл. 3, ал. 1 от НИИПОПДОО (Декларация от осигурителя/самоосигуряващия се относно правото на парично обезщетение).

 

# 62
 • Мнения: 12
здравейте момичета. знам че вие ще ми помогнете. тъй като се оказа че ще бъда самотна майка реших да раждам в чужбина. февруари месец заминах за Холандия бременна в 5 месец. и естествено напуснах и работа.  юни месец родих едно прекрасно ангелче.  бащата взе че реши че вече го иска ,и сега се връщаме в България. та въпросът ми е.... сега мога ли да претендирам за някъкво майчинство и естествено детски в БГ при условие че несъм осигорявана  newsm78.

# 63
 • In transit
 • Мнения: 8 603
здравейте момичета. знам че вие ще ми помогнете. тъй като се оказа че ще бъда самотна майка реших да раждам в чужбина. февруари месец заминах за Холандия бременна в 5 месец. и естествено напуснах и работа.  юни месец родих едно прекрасно ангелче.  бащата взе че реши че вече го иска ,и сега се връщаме в България. та въпросът ми е.... сега мога ли да претендирам за някъкво майчинство и естествено детски в БГ при условие че несъм осигорявана  newsm78.

за да получаваш майчински е трябвало да се водиш на работа до преди да излезеш да раждаш, т.е в болнични преди раждане. А така губиш правата си. Можеш все пак да пратиш запитване до НОИ, може да има някакъв вариант.  Peace

# 64
 • Мнения: 12
Благодаря. Ще се обърна към нои, но като знам колко са отзивчиви.........

# 65
 • Мнения: 297
Благодаря. Ще се обърна към нои, но като знам колко са отзивчиви.........-Еее, хайде малко по-позитивно. Изход винаги има. Просто извън периода от 135-то дни с право на болнични листове за бременност и раждане, ако започнете да се осигурявате по трудов договор, например, си имате право на платен отпуск до 410-те дни и после до 2-то години на детето. Всеки работещ с "неотзивчивите" от НОИ може да Ви го каже. Освен това в сайта на НОИ има национален консултантски номер, който също можете да използвате.

# 66
 • Мнения: 1
Здравейте. Моят случай е следния. Преди няколко години се запознах с вече бившия ми приятел който е италианец. Наскоро разбрах че съм бременна и му споделих новината, а той ми заяви че няма да гледа деца и да направя аборт. Аз отказах,защото вече имам един и така. В момента живея в Италия,, работя тук, на се осигурявам и в България. Нямам италиански документи и даже ми отказват преглед в болницата. Това е друга тема.
Искам да родя тук и след това да се прибера в България. Въпросът ми е как мога да се облагодетелствам от помощта която дават от тук и да вземам майчинство в България. А както разбирате имам нужда от парите, защото съм самотна майка?

# 67
 • Мнения: 3
Здравейте, подновявам тази тема, защото наскоро родих в чужбина. Пиша, за да помогна на майките, които се чудят дали ще могат да получават майчинство в България. Ето и моят казус. Съпругът ми беше командирован на задгранична командировка. Аз бях на работа в държавна институция и излязох в неплатена отпуска за 3 години. На втората година от престоя ни в Египет забременях, пиша страната, защото не става въпрос за страна от ЕС, там важат други разпоредби. Проучих из основи въпроса дали мога да получавам майчинство в България ако родя тук. Първоначално ми казаха, че нямам право тъй като не съм осигурявана, но в последствие се оказа, че е възможно. Системата в България е такава, че ако 1 месец не си платиш осигуровките, на следващият загубваш права. За да имаш право на парично обезщетение поради бременност и раждане, първото условие е към датата на възникване на неработоспособността да бъдеш осигурена за общо заболяване и майчинство. Аз вече не отговарях на това условие. За да си подновя правата си пуснах платена отпуска. Юрист-консулт на НОИ ми подсказа тази възможност. Така автоматично се върнах в системата на социалното осигуряване. Водих кореспонденция по електронната поща на Финансовите ревизори в  НОИ София град, като всяко писмо завършвах със следното изречение: "Ще считам отговора Ви за официално становище."
Оказа, се че те отговарят на писмата и то в доста кратък срок.
Предварително бях направила пълномощно на човек в България, който да ме представлява пред работодателя, държавните институции и общината, в която живеем.
След раждането, египетският акт за раждане беше занесен във Външно министерство на египетската страна, където го завериха и после бе заверен в Консулска служба на посолството ни в Кайро. Изпратих акта за раждане в България, както и предварително попълнените документи за НОИ - т.е. Приложение № 1, към чл.3, ал.3 и 4, което следва да бъде представен с б.л. за 42 дни; Когато изтекат 135-те дни се представя Приложение № 2 към чл.4; След изтичане на 410-те дни се представя Приложение № 3 към чл.5.
Болничните листове се издават от личния лекар на майката. Първият се издава след представяне на българския акт за раждане. Лекарят Ви трябва да се запознае с чл.46 от НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА:
   "Чл. 46. Болничен лист за раждане, станало в чужбина, се издава от личния лекар въз основа на следните документи:
   1. акт за раждане на детето;
   2. декларация, че детето е живо и не е дадено за осиновяване;
   3. документ за ползвания отпуск при бременност;
   4. копие на трудов договор или осигурителна книжка на лицето."

Третият болничен лист ще Ви бъде издаден след като представите документ от чужбина, че детето се наблюдава в чужбина.

Това е всичко. Процедурата не е сложна и не е дълга, просто трябва някой да Ви я разясни. За всички, които в бъдеще ще се сблъскат с този проблем, пишете на НОИ.
Успех и се надявам да съм Ви била полезна!


Привет,


много хубаво и подробно си описала всичко, благодаря. никой не вдига в НОИ, ти на основния мейл ли им писа? noi@nssi.bg

# 68
 • Мнения: 3
една актуализация,


поняког актът за раждане отнема повече от седмица (работна седмица), а документите трябва да се подадат от работодателя Ви до 10-то число на месеца, последващ раждането. И така, ако детето е родено в края на месеца и документите ви изискват легализация и преводи, ще се видите в чудо.

затова

сега звъннах в НОИ и ми казаха, е когато става дума за подобни случаи са благосклонни и дори да има забавяне, взимат документите и след 10-то число, важното е всичко да е налице.
поздрави

# 69
 • Мнения: 24
Здравейте,
Относно раждане в чужбина и документи към НОИ в България. Ако става дума за страна от ЕС процедурата наистина е много улеснена.
Аз имах болничен от гинеколога си в София за болничния преди раждане, но предполагам, че ще признаят и предевен такъв от гинеколог в страната, в която сте.
За раждането - изисква се документ (някакъв, какъвто ви направят) от наблюдаващия гинеколог или от болницата, в която сте раждали в чужбина. Ако сте на трудов договор, този документ се превежда и се дава на работодателя, заедно с т.н.р Приложение №1 на НОИ, които може да се изтегли от сайта им. Въз основа на него ви изплащат болничните (това са дните от раждането до около 3 месеца след това, зависи кога сте родили спрямо термина си). След това се подава (пак чрез работодателя) Приложение №2 (пак може да са намери на сайта им), което е за времето до навършване на 1 г. на детето.
Правила съм го 2 пъти, вторият път преди 2 месеца, не съм имала никакъв проблем, НОИ винаги са били много отзивчиви - писала съм им мейли, по телефона и дори на място.
Ако забавите документите, това просто ще забави момента, от който ще започнат за изплащат парите, т.е. е по-скоро проблем за майката, отколкото за НОИ.
Поздрави и успех!

# 70
 • Мнения: 2
здравейте имам голям проблем бременна съм в 13 седмица нямам брак с приятелят ми а заминах ме набързо за Германия просто ни се отвори възможност приятелят ми да почне работа  но за съжалени разбрах че ако искам да родя тук което е моето желание нямало друг начин освен да си платя раждането което било доста скъпо около 5000 евро аз съмосигорявана в България но ми казаха че езок няма да ми покрие прегледи и раждане моля някой да ми помогне ако  знае как мога да родя безплатно в германия

# 71
 • In transit
 • Мнения: 8 603
здравейте имам голям проблем бременна съм в 13 седмица нямам брак с приятелят ми а заминах ме набързо за Германия просто ни се отвори възможност приятелят ми да почне работа  но за съжалени разбрах че ако искам да родя тук което е моето желание нямало друг начин освен да си платя раждането което било доста скъпо около 5000 евро аз съмосигорявана в България но ми казаха че езок няма да ми покрие прегледи и раждане моля някой да ми помогне ако  знае как мога да родя безплатно в германия
това е извадка от "Право на медицинска помощ на задължително здравноосигурени лица в рамките на ЕС":
Съгласно Решенията на Административната комисия за координация на системите за социална сигурност (АК), бременността и раждането (преди определения термин на раждане) попадат в обхвата на неотложно необходимите медицински грижи. При престой в друга ДЧ необходимата медицинска помощ, свързана с  внезапно възникнали проблеми в бременността (прегледи при оплаквания или функционални смущения, изследвания и т.н.), се предоставя срещу представяне на валидна ЕЗОК и документ за самоличност – без ограничения във вида на необходимата помощ.
Целия документ и други полезни можеш да намериш тук: http://www.nhif.bg/web/guest/60

Според мен раждането ти трябва да е безплатно, необходима ти е езок. Ако пък приятеля ти е работи дори да не сте женени, живеете заедно трябва да има начини да се закачиш към неговата здравна осигуровка. Порови се из нета със сигурност ще намериш нещо. Сещам се, че имаше един форум където пишат доста хора, които живеят в Германия, може би те ще са ти по полезни. Пожелавам ти успех!  Hug

# 72
 • Мнения: 2
Благодаря много за помоща   Hug

# 73
 • Мнения: 24
здравейте имам голям проблем бременна съм в 13 седмица нямам брак с приятелят ми а заминах ме набързо за Германия просто ни се отвори възможност приятелят ми да почне работа  но за съжалени разбрах че ако искам да родя тук което е моето желание нямало друг начин освен да си платя раждането което било доста скъпо около 5000 евро аз съмосигорявана в България но ми казаха че езок няма да ми покрие прегледи и раждане моля някой да ми помогне ако  знае как мога да родя безплатно в германия
Ами, не знам доколко това е опция за вас, но най-лесният вариант е да се ожените. Така автоматично ще можете да ползвате осигуровката на мъжа Ви (стига да е gesetzliche, а не privat) и съответно да се възползвате от здравната система.
Иначе за раждане може да се ползва ЕЗОК, имаше някакъв формуляр, който се попълва, поровете в сайта на НОИ или им пишете/ звъннете. Моя позната словенка в Германия се възползва от това, а тези правила са еднакви за целия ЕС. Не знам как стои въпросът с прегледите, както и с ползването на акушерка, която да Ви следи след раждането, каквато попринцип се полага на всички здравноосигурени. Успех! 

# 74
 • Мнения: 76
Здравейте мили дами,
Ето и аз да споделя своя скорошен опит току виж е помогнал на някой: бременна в 6 месец заминах за САЩ. Преди заминаването си бях на работа (напълно осигурена) и се водих на женска консултация в МБАЛ Надежда (София). От там си уговорих да ми издадат 45-дневния болничен (който се падаше след заминаването ми) - малко разправия беше за този болничен, но след настояване и няколко обаждания и разговори, нямаше проблем с издаването му (те не могат да ми го откажат, тъй като съм им пациент).
За 2-ри (за раждане) и 3-ти болничен (за детето), личната ми лекарка ги издава. Тъй като аз преносих една седмица, се наложи да си взема изравнителен болничен от Надежда, за да може личната лекарка да издаде останалите два. Ако раждането се случи по-рано, мисля че личния лекар ги оправя датите.
Едно много важно нещо, което разбрах в последствие - детето трябва да има ЕГН, защото иначе системата на лекарите не им дава възможност да пуснат болничния. За късмет аз се прибрах в България и пуснах нужните документи.
Иначе и аз бях пуснала официални запитвания към НОИ и Здравната каса и там си цитират закона по медицинска експертиза, което реално нищо съществено не казва (поне на мен ми беше много трудно да разбера какво точно да направя).
Ако лекар е следил бремеността до даден момент, той съвсем спокойно може да издаде болничен - просто трябва да му се обясни че има право. Личната ми лекарка също се беше допитала през нейните канали, за да се убеди че може да ми даде тези документи.
Надявам се да помогне на някой тази информация и успех!

Общи условия

Активация на акаунт