Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Раждане в чужбина, майчинство в България

 • 79 092
 • 81
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 3
Благодаря. Ще се обърна към нои, но като знам колко са отзивчиви.........-Еее, хайде малко по-позитивно. Изход винаги има. Просто извън периода от 135-то дни с право на болнични листове за бременност и раждане, ако започнете да се осигурявате по трудов договор, например, си имате право на платен отпуск до 410-те дни и после до 2-то години на детето. Всеки работещ с "неотзивчивите" от НОИ може да Ви го каже. Освен това в сайта на НОИ има национален консултантски номер, който също можете да използвате.


В НОИ са много отзивчиви, честен кръст. Изненадаха ме много приятно с компетентните отговори по телефон и мейл.

# 76
 • Варна
 • Мнения: 21
Здравейте,
мъжа ми ще заминава в Германия да работи, аз съм в 4 месец и смятам да отида при него да живея и да си родя детето там, както и да изкарам 2-те години майчинство там.
След изчитане на цялата тема ми стана ясно че след като имам трудов договор ще мога да получавам майчинство в БГ. Като цяло разбрах каква е процедурата, но има някои неща които не са ми ясни:
1. Тъй като ще замина преди издаването на болничен 45 дни преди термина , по какъв начин ще мога да го взема от гинеколожката , трябва ли да правя пълномощно на някого или просто мога да изпратя мой роднина да го вземе, или трябва да се разбирам с нея. Т.е какви са ми правата ако тя се запъне?
2. Втори и трети болничен се издава от джи пи , но след издаден Бг акт за раждане заради ЕГН-то нали така. Ами аз как мога от там да го извадя този бг акт, посред зима няма как да се прибера да вадя документи, аи не трябва да се бавя много , предполагам че и работодателя ще почне да мрънка за документите.
3. Имам ли право на еднократна помощ на различни места четох различни мнения.
4. Къде се легализират немските документи в Германия... имаме ли някаква институция там?

Ще се радвам на помощта ви защото ми е пълна каша в главата.

# 77
 • Мнения: 24
Здравейте Fancha,
Виждам, че сте писали отдавна и предполагам, сте намерили решение за повечето от въпросите си, но ако все още имате някакви неясноти, можете да ми пишете лс. Преминах през същото през 2012 г. , но рядко влизам в сайта.

# 78
 • Мнения: 3
Здравейте ! Simple Smile Не съм чела всичко тук, сега намерих групата. Имам нужда от малко информация,извинете вече ако сте я дали ! С приятеля ми живеем от година в Швеция и до две години ще се наложи да се приберем за повечко в България,но тогава мислим вече да сме с бебче и ми беше любопитно дали ако родя тук и след това замина,ще мога да взимам помощите от Швеция или само в България. Дали изобщо имам право на майчински тук,работя и имам постоянен номер. Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете с инфо Simple Smile

# 79
 • Мнения: 33
Здравейте мамиии, незнам дали въпросът ми е точно за тук но, ще съм благодарна ако някой ми даде съвеет.Бременна съм в 15 гестационна седмица, тъй като преди да забременея съм работила в агенция само за 3 4 месеца и няма как да вземам нормалното майчинство което се полага на всяка  жена притежаваща договор за работа .. та четох доста и видях че ще ми се полагат само 27 паунда седмично което е доста малко... та въпросът ми е има ли някой мама която е живяла в Англия и едновременно с това е вземала майчинство в България, и изобщо възможно ли е това? Нужно ли да е да си родилв България за да всемаш майчинство там? Ще се радвам ако някой може да помогне Simple Smile

# 80
 • Мнения: 168
Здравейте, Nicoletta 90! Вариант е да ви назначат по трудов договор във фирма в България, няма проблем да представяте болнични от друга държава. Но като цяло има бумащина ( от НОИ искат преводи и поне преди време се представяха такива болнични при инспектор в НОИ), т.е. ако някой ви назначи за да ви направи услуга ще стане. Също така осигурителния доход от друга държава трябва да се прехвърли по служебен път( едно заявление се пуска) , за да имате по - голяма база.

# 81
 • Мнения: 23
Здравейте ! Искам да попитам нещо..Бременна съм в 5тия месец водя се на работа в момента тъй като взимам и болничен, И мислим с приятеля ми да заминаваме в Холандия
..Въпроса ми е Може ли там да си живея и да си взимам майчинството от България щом ми се полата?!

Общи условия

Активация на акаунт