Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Раждане в чужбина, майчинство в България

 • 80 121
 • 81
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 24
Здравейте,
Виждам, че темата е малко стара, но тъй като се обсъждат казуси, много сходни с моя, се надявам някой да отговори. Всъщност моят случай е същият като на milanlia31:
Работя в България на безсрочен трудов договор вече почти 6 години, с изрядни осигуровки. Сега съм бременна. Съпругът ми си намери работа в Германия и ще заминем там 2 месеца преди раждането. Интересува ме дали някоя от вас може да помогне за това какви документи (от каква институция, какво да пише в тях и в какви срокове) са ми нужни от Германия, за да мога да получавам болничните и впоследствие майчинството си в България?
Писах до НОИ, но те ми дадоха доста общ отговор, ТРЗ-то ни твърди, че трябва да пращам документите директно от България в НОИ (след като са преведени), а личната ми лекарка твърди, че няма нищо общо с документи, свързани с бременност и раждане...
Малко ме притесни и това, което milanlia31 е писала - че здравната осигуровка на мъжа й не покрива раждане, защото работодателят на моя съпруг също твърди, че неговата осигуровка може да покрие раждането ми и свързаните с него прегледи и наблюдение преди и след това...
Благодаря предварително на всички, които си включат.

# 31
 • Мнения: 1
Здравейте, български майки на родна и чужда земя!
Изчетох доста неща из форума, но не намерих точния отговор, който би ми помогнал да разреша моята ситуация.
И така, аз ще родя (живот и здраве!!!) около 10 ноември т.г. От щастлива по-щастлива съм, но това е тема за друг разговор!
От 4 години съм на постоянен трудов договор в държавна институция, където за съжаление управата не  е от най-изисканите. Преди 3 години ми наложиха да замина за Италия на специализация, първо бях изпратена в командировка, а 6 месеца по-късно ме 'подритнаха' в неплатен отпуск, нищо че специализацията ми е нужна за работата ми, а в България няма кой да ме обучи... Неплатеният ми отпуск свършва на 1 март 2013, и договорът по специализацията в Италия - на същата дата. Условията на договорът ми в Италия ме задължават да спра работа за общо 5 месеца около раждането, 2 преди и 3 след това, поради мерки за сигурност за здравето на бебето... 5те месеца отсъствие от специализацията трябва да 'наваксам'. За въпросните 5 месеца имам право на някакви помощи, т.е. майчинство.
Решихме, че е най-добре раждането да е в Италия, тъй като пътуване до България в 7мия месец е твърде рисковано за моето състояние, според наблюдаващия гинеколог (имах си разни кръвоизливи в началните месеци, а и досега съм с чести контракции).
Моята идея е да се върна в България след приключване на специализацията и да продължа работата си. Но има 2 проблема:
1. на 1 март 2013 бебето ще е прекалено малко, за да го оставя на ясла, няма кой друг да ми го гледа, за да мога да се върна на работа, а и честно казано, дори и да имаше, цял живот съм чакала този момент, сега, когато най-накрая ми се е паднало, да си оставя детенцето - няма да стане!
2. тъй като трябва да прекъсна специализацията задължително за 5 месеца, специализацията ще завърша най-рано през юни-юли 2013... договорът не ми позволява да прекратя по мое желание преждевременно, нито пък да не отсъствам 5те месеца... а и честно казано, с новородено как се посещава курс по специализация?
В България си внасям здравните осигуровки всеки месец, имам необходимия минимален трудов стаж за право на майчинство, единственото, което ми липсва е осигуровката ОЗМ в периода на неплатения ми отпуск. Говорих с работодателя ми, с НОИ, с Инспекцията по труда, със счетоводители, адвокати и т.н., но продължавам да нямам яснота какво точно се иска от мен.
Как трябва да постъпя? Ще родя в чужбина, кой и как ще ми издаде болничен, въобще може ли да ми издаде болничен докато съм в неплатена, как да постъпя, за да получавам майчинство в България?
И друг въпрос - ако се случат нещата по най-добрия начин и в България започнат да ме водят в майчинство още преди раждането, има ли вариант при който да не ми плащат майчински? Ако ми ги плащат, се оказва, че по едно и също време ще получавам майчински в Италия и в България - което май никак не е редно.
НОИ ми подсказа един вариант, който ми звучи малко несигурен - детето се ражда да речем на 10.11.2012, 135 дни след раждането са около 25.03.2013. Моят неплатен изтича на 01.03.2013. В тоя случай ми казаха: да изкарам неплатения до края, после да се върна на работа за няколко седмици (че да ми платят поне една вноска ОЗМ) и след това да подам документи за майчинство до навършване на първата година на детето.
Четох разказа на RiaMia и тя казва, че е пуснала платена отпуска преди 45 дни преди раждането. А с болничните как се справи - кой ти ги издава, документи до НОИ кой ти ги изпраща?
Въобще, нашата ситуация се оказа наистина заплетена. Мислих да раждам в БГ, но не ми дават да мърдам оттук - имах си доста проблеми, както ви казах по-рано, и няма как да стане.
Моля, помогнете с акъл! Вече и аз не знам какво да правя!
Благодаря ви!


Здравейте, подновявам тази тема, защото наскоро родих в чужбина. Пиша, за да помогна на майките, които се чудят дали ще могат да получават майчинство в България. Ето и моят казус. Съпругът ми беше командирован на задгранична командировка. Аз бях на работа в държавна институция и излязох в неплатена отпуска за 3 години. На втората година от престоя ни в Египет забременях, пиша страната, защото не става въпрос за страна от ЕС, там важат други разпоредби. Проучих из основи въпроса дали мога да получавам майчинство в България ако родя тук. Първоначално ми казаха, че нямам право тъй като не съм осигурявана, но в последствие се оказа, че е възможно. Системата в България е такава, че ако 1 месец не си платиш осигуровките, на следващият загубваш права. За да имаш право на парично обезщетение поради бременност и раждане, първото условие е към датата на възникване на неработоспособността да бъдеш осигурена за общо заболяване и майчинство. Аз вече не отговарях на това условие. За да си подновя правата си пуснах платена отпуска. Юрист-консулт на НОИ ми подсказа тази възможност. Така автоматично се върнах в системата на социалното осигуряване. Водих кореспонденция по електронната поща на Финансовите ревизори в  НОИ София град, като всяко писмо завършвах със следното изречение: "Ще считам отговора Ви за официално становище."
Оказа, се че те отговарят на писмата и то в доста кратък срок.
Предварително бях направила пълномощно на човек в България, който да ме представлява пред работодателя, държавните институции и общината, в която живеем.
След раждането, египетският акт за раждане беше занесен във Външно министерство на египетската страна, където го завериха и после бе заверен в Консулска служба на посолството ни в Кайро. Изпратих акта за раждане в България, както и предварително попълнените документи за НОИ - т.е. Приложение № 1, към чл.3, ал.3 и 4, което следва да бъде представен с б.л. за 42 дни; Когато изтекат 135-те дни се представя Приложение № 2 към чл.4; След изтичане на 410-те дни се представя Приложение № 3 към чл.5.
Болничните листове се издават от личния лекар на майката. Първият се издава след представяне на българския акт за раждане. Лекарят Ви трябва да се запознае с чл.46 от НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА:
   "Чл. 46. Болничен лист за раждане, станало в чужбина, се издава от личния лекар въз основа на следните документи:
   1. акт за раждане на детето;
   2. декларация, че детето е живо и не е дадено за осиновяване;
   3. документ за ползвания отпуск при бременност;
   4. копие на трудов договор или осигурителна книжка на лицето."

Третият болничен лист ще Ви бъде издаден след като представите документ от чужбина, че детето се наблюдава в чужбина.

Това е всичко. Процедурата не е сложна и не е дълга, просто трябва някой да Ви я разясни. За всички, които в бъдеще ще се сблъскат с този проблем, пишете на НОИ.
Успех и се надявам да съм Ви била полезна!

# 32
 • Мнения: 22
Здравейте и от мен,

искам да задам своите въпроси относно раждане в чужбина и получаване на майчински в БГ.
С годеникът ми възнамеряваме след няколко месеца живот и здраве да замине за щатите и да се оженим там. За целта ще ми се наложи да напусна работа или да изляза в неплатен отпуск /ако работодателят ми разреши/.
Въпросът ми е как стоят нещата с получаването на майчински ако забременея и родя в САЩ и в двата варианта ; напускане  или неплатен отпуск и имам ли право на такова?


Благодаря на притеклите се на помощ!

# 33
 • Мнения: 24
Здравей happydoksi,
Не знам дали вече не е късно за отговора ми, но сега виждам това, което си писала. Не знам точно каква е ситуацията ти с работата, а и не ми стана ясно в момента бременна ли си или това е в проект?
Ако си бременна и си на трудов договор, най-добрият вариант е да си вземеш болничен за периода от бременноста преди 45-те дни, след което да излезеш в майчинство. Така ще получаваш майчински в Бг. За другите случаи не знам какво да ти кажа...

# 34
 • Мнения: 1
Здравейте и от мен. Бих искала да представя и моя казус дано някой може да ми помогне. От май 2012г. сън без работа, бременна съм и термина ми е средата на юли,ще раждам в Германия. Здравно съм осигурена в Бг защото имам Телк решение валидно до 5ти юли 2013. Омъжена съм и съпругът ми се осигурява в Бг. Въпросът ми е дали ще мога да взимам майчинство от Бг или не. Също така бих искала да попитам какво значи да си отстъпя майчинството на една от бабите.

# 35
 • Мнения: 22
Благодаря MilenataH!

Ще трябва да отида до НОИ за повече информация. Когато имам някаква яснота по въпроса ще драсна да осведомя другите с подобни казуси Simple Smile

# 36
здравейте мами и аз имам въпрос аз живея в Израел тука работя в момента съм в неплатен отпуск искам да попитам мога ли да получавам пари за майчинство от българия,.имам двойно гражданство.

# 37
 • Мнения: 22
Здравейте момичета, преди няколко седмици ходих до НОИ да попитам как стоят нещата с раждане в чужбина и получаване на майчински в БГ. Оказа се мисията невъзможна. Аз мислех да си пусна болнични от работа и да прекарам цялата бременност и раждане в чужбина, но разбрах че докато си в болнични не може да напускаш страната. Другото което разбрах, че болничният който се издава 45 преди термина трябва де е издаден от лекарят който ме следи в БГ, / а аз такъв в гореспоменатия случай няма да имам/ . Отговориха ми, че болничните в чужбина били по-различни, което ми звучи доста странно. Болничният си е болнични и какво значение има къде е издаден след като го имам и съответно ще бъде преведен на български. Както и да е,, явно в БГ на някой не му се занимава да си напрегне малко мозъка и да си свърши работата, за това по-лесно е да се каже, че няма да стане.
Ами в общи линии това успях да разбера относно раждане от в чужбина и получаване на майчински в БГ.

# 38
 • Мнения: 19
Здравейте момичета, преди няколко седмици ходих до НОИ да попитам как стоят нещата с раждане в чужбина и получаване на майчински в БГ. Оказа се мисията невъзможна. Аз мислех да си пусна болнични от работа и да прекарам цялата бременност и раждане в чужбина, но разбрах че докато си в болнични не може да напускаш страната. Другото което разбрах, че болничният който се издава 45 преди термина трябва де е издаден от лекарят който ме следи в БГ, / а аз такъв в гореспоменатия случай няма да имам/ . Отговориха ми, че болничните в чужбина били по-различни, което ми звучи доста странно. Болничният си е болнични и какво значение има къде е издаден след като го имам и съответно ще бъде преведен на български. Както и да е,, явно в БГ на някой не му се занимава да си напрегне малко мозъка и да си свърши работата, за това по-лесно е да се каже, че няма да стане.
Ами в общи линии това успях да разбера относно раждане от в чужбина и получаване на майчински в БГ.

Здравей, happydoksi, някой в НОИ ли ти каза, че не можеш да напускаш страната? Аз, честно казано, това го чувам за първи път. Не се оставяй разни лелки да те отчайват с две приказки, в БГ винаги е така, защото са некомпетентни и не им се разваля рахат олсуна, трябва да настояваш и нещата ще се получат....

# 39
 • Мнения: 22
Здравейте момичета, преди няколко седмици ходих до НОИ да попитам как стоят нещата с раждане в чужбина и получаване на майчински в БГ. Оказа се мисията невъзможна. Аз мислех да си пусна болнични от работа и да прекарам цялата бременност и раждане в чужбина, но разбрах че докато си в болнични не може да напускаш страната. Другото което разбрах, че болничният който се издава 45 преди термина трябва де е издаден от лекарят който ме следи в БГ, / а аз такъв в гореспоменатия случай няма да имам/ . Отговориха ми, че болничните в чужбина били по-различни, което ми звучи доста странно. Болничният си е болнични и какво значение има къде е издаден след като го имам и съответно ще бъде преведен на български. Както и да е,, явно в БГ на някой не му се занимава да си напрегне малко мозъка и да си свърши работата, за това по-лесно е да се каже, че няма да стане.
Ами в общи линии това успях да разбера относно раждане от в чужбина и получаване на майчински в БГ.

Здравей, happydoksi, някой в НОИ ли ти каза, че не можеш да напускаш страната? Аз, честно казано, това го чувам за първи път. Не се оставяй разни лелки да те отчайват с две приказки, в БГ винаги е така, защото са некомпетентни и не им се разваля рахат олсуна, трябва да настояваш и нещата ще се получат....


От НОИ ми казаха и личната лекарка също. А личната лекарка ми е позната, не вярвам да лъже , освен ако просто не е запозната.

# 40
 • Мнения: 24
happydoksi,
Моят случай е доста сходен с твоя, затова си позволявам да пиша със съвет. Съпругът ми замина да работи в Германия след като забременях. Аз си пуснах отпуск (имах такава възможност) и заминах при него в края на 7-мия месец от бременноста. Защото все пак има ограничение до кога можеш да летиш, не знам за къде ще пътуваш. Родих и си гледам детето в Германия, то е вече на 11 м. Относно болничния за 45 дни преди термина, гинеколожката ми тук в България го издаде. Не го е правила на въпрос, а дори не е лекар, при когото ходя от дълго време. Майка ми отиде да го вземе.
Относно майчинството - подготвих и подписах предварително всички необходими документи и ги оставих на ТРЗ-то на фирмата, в която работя. След като родих, й писах точната дата, за да може да я впише в документите. Единственото забавяне беше за болничния след раждане, който се изисква тук, тъй като в Германия такъв документ няма. От НОИ казаха, че става какъвто и да е документ, в който се описва кога, къде и как съм родила, мисля, че само това беше. Гинеколожката ми в Германия написа едно писмо свободен текст, което после преведохме. Не е имало проблем с него в НОИ.
Изобщо, не знам с кого си говорила в НОИ, но моите впечатления от тях са много добри, защото и аз лутайки се за отговори, ходих лично, писах по мейл и се обаждах по тел, но и на трите места никога не са ми казвали, че трябва да съм тук, за да си получавам майчинството. 
Друго важно - направи на някого генерално пълномощно, за да може да движи всички документални неща, за които се изисква присъствие. Например, за да се издаде акт за раждане на детето в България ако не получава гражданство от страна, в която планирате да се роди.

# 41
 • Мнения: 24
Сега виждам, че става въпрос за САЩ... Там преди май даваха автоматично гражданство на новородени, сега не знам.

# 42
 • Мнения: 1
zdraveite!Iskam da vi popitem ako nqkoi moje da mi pomogne s otgovor za moq slichai...Priqtelq mi jivee vav Velikobritqniq ot 5g i minalata godina sled zavarshvaneto mi zaminah pri nego.No se sluchi taka che zabremenqh i ostanah da rajdam tam.Bez dokumenti sam i ne poluchavam nikakva pomisht ot darjavata im,kakto znaete tyk ne sa na pochit balgarite.Rodini se prekrasno momchence na pochti 3 meseca sme veche Simple Smile I vaprosa mie pri moq sluchai moga li da se borq za maichenstvo v Balgariq kato nqmam trydov staj poradi prechinata che zavrashih i imigrirah,no si plashtam zdravnite osigyrovki.

# 43
 • Мнения: 15
Здравейте на всички от скоро сам в Италия и разбрах преди 1 седмица че сам бременна но имаме проблеми с документите не фигурирам никъде и ми искат 5000 Евро за осигуровки нямам брак с бащата на бебето а той работи на черно и няма как да осигурява и мен моля ви за съвет какво може да се направи

# 44
 • Мнения: 22
Сега виждам, че става въпрос за САЩ... Там преди май даваха автоматично гражданство на новородени, сега не знам.


Здравейте Jojolina, благодаря за съвета!

Вече сме на 4 месеца и ямах особени проблеми с оформянето на документите по майчинствотолл(за си призная мислих,че ще е по-сложно  Embarassed)
За тези имат същите терзания ето как направих аз:
Оставих пълномощно на майка ми да движи всички документи които се подават за получаване на майчинство. От САЩ  и изпратих документ от болницата с който ме изписиха, че съм родила живо и здраво бебе на еди коя си дата. След това и изпрантих акт за раждане с апостил.
Американският акт за раждане е дала за превод( фирмана която превежда документите е изпратила акта за раждане до външно витистерство мисля че беше  newsm78). Със преведения документ вече извадиха БГ акт.
Общо взето е това Simple Smile. Надявам се да съм поелзна !

Общи условия

Активация на акаунт