блясъкът на азия пакистан

• 36 025
  • 287
  •   1
Отговори
# 165
Добър съботен ден!

Мента, определено ги има там, както и навсякъде. Преди години и аз бях попаднала на подобен филм по някоя от английските телевизии, но не обърнах много внимание. Темата за транссексуалистите не ми е много интересна, даже по-скоро неприятна..независимо откъде са...Предполагам, че се отделят и живеят някъде из големите градове със себеподобни. Не виждам как биха просъществували в някое малко градче, или селце. Аз съм виждала само хусри (вече споменах за тях), като не ми е съвсем ясна и тяхната същност...дали са просто артисти, крос-дресъри, или транссексуални.

Въпреки че Пакистан се води ислямска република (Бангладеш също), преобладаващите практики са на светлинни години далеч от исляма. Много от хората не са никак религиозни противно на разпространеното мнение. Повече се спазват местни етнически, или племенни традиции, като много от тях са силно повлияни от индуизма. Например масова практика е булката да дава зестра на годеника, а при исляма е обратното. Масово се ходи по разни свтилища и гробници на светци, молят им се, правят им жертвоприношения, дарове...в исляма концепция за 'светци' просто не съществува...и много други примери..може би ще дойде ред да говорим и за тези неща.

Понеже гледам, че взехме да се отдалечаваме от Кашмир, искам да завърша с конфликта между Индия и Пакистан, касаещ тази красива земя.  Началото му е през 1947 при разделянето на Индия. Тогава Кашмир (един от стотиците индийски щати) е бил управляван от махараджа Хари Синг. Принципно от него е зависело дали Кашмир ще се присъедини към Индия, или Пакистан, но той отказва да обяви крайно решение. Оттогава Кашмир е спорна територия между тези две държави и...Китай, който в момента контролира около 20% от Кашмир. От 47-ма насам са се водили 3 войни между Пакистан и Индия, и една между Китай и Индия. През 1972г се подписва споразумение за примирие от премиерите на Индия и Пакистан, съответно Индира Ганди и Зулфикар Бхуто (бащата на Беназир Бхуто). Разбира се то бива нарушавано непрекъснато, и Кашмир си е все още спорна и  опасна територия.

П.С. Ако съм допуснала някои грешки, моля да ме извините и поправите. Просто е трудно да се опише историята на конфликта в един параграф, така че я давам в доста сбит вид като съм пропускала много подробности и специфични термини.

Последна редакция: сб, 11 юли 2009, 17:26 от Monsoon_rain

# 166
  • T"A
Монсун, в предаването имаше и други интересни неща, дават напр. тези войници, които и вие показахте на снимки и с клипчета на ю-тюб, на границата с Индия...  (аз проспах части от филма, признавам  Blush), но hijras просто не ми се връзваха в картинката... Но това, което написа за местните етнически/племенни традиции и влиянието на индуизма, ми дава някакво обяснение на нещата... даваха и някакво парти с алкохол, което също ми се връзва с това, което пишеш, че явно не са толкова религиозни...  Peace
Интересно е това смесване на традиции, влияние на различни култури и резултатът, който се е получил  Grinning
О, да - гледах и крикета, имаше добри кадри като цяло Hug

Темата за Кашмир също ми е много интересно  Peace И снимките много ми харесаха  Heart Eyes
Oсвен конфликтът в Кашмир, там имаше и доста тежко земетресение, взе доста жертви  Sad (по памет - да е било 2005/2006 година...) и беше обявено за едно от най-силните в световната сеизмографска история... не помня подробности, но са ми се запаметили картините от тв репортажите... Така че, това е още една от опасностите на този район  Sad

# 167
аз общо взето не виждам разрешение на спора между Пакистан и Индия относно Кашмир,защото и от две страни стоят хора с много ограничено мислене.все пак те са политици какво да се очаква.рядко политиката защитава 'простия човек',има милиони бедни в Индия и Пакистан,но се харчат пари за въоръжение,с една дума този конфликт ще си остане още дълго,защото доводите и на двете държави са леко несмислени-или са религиозни и етничести или пак чисто териториални. Thinking

# 168
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Да ви почерпя- моята дъщеря има рожден ден

# 169
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН ДА Е ЖИВА,ЗДРАВА,МНОГО КЪСМЕТ И РАЗБИРА СЕ МНОГО ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО   bouquet    bouquet     bouquet

# 170
Алвера,
това е подигравка с моята личност, какво си ги струпала тези шоколади точно когато не трябва да ям сладко по здравословни причини...няма да си взема  Crossing Arms, ама това не пречи да изкажа най-сърдечни пожелания към твоята принцеса..всъщност тя на колко става, ако си казала съм пропусняла, извинявай. А за теб се надявам, че покрай събитието лошото ти настроение е преминало.

Ох, малко ако искате да кривнем от теоретичната материя, имате ли смешни случки в Пакистан? Аз днес си мислех за насекоми и разни гадинки. В Испания рахатясах направо, хем е топло, хем никакви гадини не ме тормозят, ма то даже и мухи не се забелязват сякаш...в Лондон нявсякъде плъхове и гадни хлебарки, ей почти няма жилище без 'екстри'. И от общината идват да пръскат и пак не могат да се справят. В Пакистан естествено гадините са с най-внушителни размери, веднъж намерих труп на хлебарка в гаража, вие в Европа само можете да си мечтаете за хлебарка с подобни размери. Добре, че не я видях жива, че щях да колабирам...През лятото мусонът довява едни летящи чудовища, наподобяват на водно конче страдащо от гигантизъм, наричат ги хеликоптери, и бръмчат на ята с милиони, особено близо до вода.

Миналата година, нали вече има режим на тока в Пакистан, та стоим си ние на тъмно. Малкият тъкмо беше започнал да се впечатлява от сенки по стените, и аз съм нагласила една лампа с батерия зад него, така че сянката му да пада на стената, и той си седи, маха ръчички, изучава си сянката, а аз блея в тъмното....изведнъж с периферното зрение съзирам как половината стена се затъмнява от огромна сянка, поглеждам някакви огромни пипала и крила се приближават към детето ми...ама като във филама 'Мухата'....изпищях и скочих, като се окопитих гледам някакъв жалък хибрид между муха и бръмбар се разхожда непосредствено пред лампата и хвърля огромна сянка на стената...после ми беше смешно, ама бая се стреснах де....хайде лека нощ, дано не сте го прочели това преди да си легнете.

# 171
монсун, съжалявам много Mr. Green
Това е специално за теб-солена торта.

Ако искаш може да дадеш и на другите.Аз бих си я изяла сама
Всъщност дъщеря ми започна 20
Благодаря ня всички за пожеланията!!!

# 172
Добър ден, момичета.
Честито на дъщерята на Алвера, да е жива и здрава и попътен вятър.Ех, че хубава възраст - 20г Hug
Снощи правих кус кус с пилешко - ама то било голяма вкусотия.Куркума ми е една от любимите подправки даже сложих повечко.Правих и реване с грис и кокос.Ми то това дъждовното време си седим у нас и само се мисли за ядене. В Русе вали почти 24 часа вече.
Момичета, исках да питам паролата в албума случайно да е сменена .Моля някой да ми я изпрати за всеки случай пак.Не съм влизала отдавна и е възможно да съм забравила.
хубава и слънчева неделя  Hug

# 173
привет и от мен в този неделен ден,аз днес реших да Ви запозная с един град,казва се Сиалкот.сега в него много разпространено е кожарското производство,производството на спортни артикули,медицински инструменти,също така и зъбни протези(не точно това,но незнам как се нарича те са модели на зъби,наредени в кутии,разбира се с различните нюанси,по скоро ми приличаха на тези които се използват за намиране на точния цвят на зъбите,което е важно за изграждането на фотополимерна пломба или някои мост или коронка,все пак трябва да се уедноквят цветовете).кожените дрехи  са изключително добре изработени,сега не всички модели са хубави за нашия стандарт,кожата варира в различни цветове и дебелина,виждала съп просто перфекните ръкавици,които залепват за ръката като пластични.има също и ръкавици със защитна роля,предпазват дори и от прорязване с нож.медицинските инструменти също са много добри,аз имам една малка хирургическа ножица,ползвам я за гоблените си предимно,но никога не отказа въпреки че аз режа доста различни неща,от 12 години все още е остра и мисля,че ще ми служи още много дълго.също така знам от приятели че дори Турция внася част от кожата,за произвдоство на якета и палта.
прилагам и линкчета за по-пълна информация:
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http: … sialkot%26hl%3Dbg
http://picasaweb.google.bg/mughalks/SIALKOT#5276310227743797970

приятна вечер от мен до утре  бъдете винаги честити   bouquet  Heart Eyes

# 174
честит рожден ден дон кихот!С пожелания за упоритост, за да следваш мечтите си; смелост - да ги осъществяваш; търпение, за да ги постигаш; и много любов, за да дава смисъл на всичко това!Върви по пътя на живота, обсипан с рози и цветя, и нека всяка твоя мисъл бъде сбъдната мечта!

# 175

Момичета днес имам рожден ден -почерпете се  Hug

рени благодаря  Hug  bouquet

# 176
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН ДОН КИХОТ
ПОЖЕЛАВАМ ЕДИН РОЖДЕН ДЕН ИЗПЪЛНЕН С ПРИЯТНИ ЕМОЦИИ,МНОГО ЗДРАВЕ,ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ В ЖИВОТА.
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ПРИЯТЕЛСТВОТО,МАКАР И ОНЛАЙНО Grinning,НО ЖИВОТ БЕЗ ПРИЯТЕЛИ Е ИЗГУБЕН ЖИВОТ.
ВЕСЕЛО ИЗКАРВАНЕ  bouquet    Hug    newsm59     Tada     ura

# 177
takasakishi -благодаря  Hug  bouquet

Момичета гледахте ли новините,в атентат в Пакистан има и загинали деца Cry

# 178
Дон Кихот, май този път експлозията не е била предвидена...

Такасакиши, чувала съм имато Сиалкот, но не подозирах, че се намира в Пакистан Blush Много интересна информация! Наистина се произвеждат много неща, като сме пътували по междуградските пътища съм виждала наредени огромни фабрики, и то в много дбра кондиция, поне отвън изглежда така, на моменти чак съм се разочаровала, че не изглежда по-примитивно..все пак съм отишла в третия свят, нали така...наистина в Пакистан се намира почти всичко, друг е въпроса какво и колко може да си позволи средностатистическия пакистанец...Преди да заминем за там питах мъжа ми има ли там памперси. той ми вика: Че откъде да знам аз, никога не съм се интересувал от такива неща. Аз уплашена да не ми се наложи да пера пелени...започнахме да тъпчем памперси, където намерим пролука в куфарите, а те вече се пръскаха по шевовете, имахме 50 кила свръхбагаж....Пристигнахме, гледам на всяка улица по 3 аптеки, пълни с памперси, както и с всякакви други неща, че и отворени до 3 сутринта.

Таи вечер съм решила да пиша някои факти за езика УРДУ

Значение: Урду (орду) на тюркските езици означава армия, военен лагер, легион. На български имаме думата орди, която е с негативна конотация по обясними причини.

Състав: мешаница от тюрски наречия, персийски, арабски, санскрит, напоследък и от панджаби и английски.

Говори се от половин милиард души. В Пакистан е национален език и един от двата официални (заедно с английски). В Индия се говори в 5 щата и е един от 22-та официални езика на тази страна.

Произход: заражда се в ранното средновековие по време на Делхийския султанат, но в съвременния си вид се оформя в късното средновековие при империята на великите Моголи, когато се утвърждава като литературен и високо поетичен  език.

Урду и Болиуд: В индийските филми диалозите са обикновено смесица от хинди и урду, но песните са почти винаги на урду заради поетическите му качества.

Сравнение с хинди:[/i] почти еднаква граматика, разликата е в писмото и в лексиката, като думите в урду са главно заемки от арабски и персийски, а в хинди от санскрит.

Писмо:
В Пакистан урду се изписва в стил насталик تمام انسان آزاد اور حقوق و عزت کے اعتبار سے برابر پیدا ہوۓ ہیں۔ انہیں ضمیر اور عقل ودیعت ہوئی ہی۔ اسلۓ انہیں ایک دوسرے کے ساتھ بھائی چارے کا سلوک کرنا چاہیۓ۔ , а в Индия в стил деванагари (както и хинди)  तमाम इनसान आज़ाद और हकूक और इज़त के इतबार से बराबर पैदा हुए हैं। इन्हें ज़मीर और अकल वदीआत हुई हैं। इसलिए इन्हें एक दूसरे के साथ भाईचारे का सलूक करना चाहीए।

Азбука (насталик): 39 основни букви и 13 допълнителни знака. Повечето букви са заети от арабски, плюс малка част от персийски:

(клик върху картинката!)

Подарък за четящите: романтична поема на урду..само че трябва да си намерите някой да ви я прочете...аз не мога.

(клик върху картинката!)

Последна редакция: вт, 14 юли 2009, 13:36 от Monsoon_rain

# 179
Привет на всички !
Жалко за загиналите в Пакистан, дори да не е атентат е ужасно когато загиват хора.
Монсун, на мен второто "клик" не ми отваря нищо. Но компа е за изхвърляне, та може вината да си е в моя телевизор.
Благодаря за инфото за Урду!
Желая ви много приятен ден!

Общи условия

Активация на акаунт