блясъкът на азия пакистан

• 36 030
  • 287
  •   1
Отговори
# 150
  • In a surreal moment!
Монсун - гледах наскоро документален филм за тези шалове. Вярно са мн скъпи , но има и много ментета. Някаква американка разработила технология да различава кои са фалшивите, иначе не личало . Но , доколкото си спомням , избивали се животни , за да се добие суровината...не помня подробности. В предаването бяха заложили на това как правят капан на търговците.

# 151
  • T"A
Мисля, че говорите за два различни вида шалове - едните са от прочутата кашмирска вълна (на допир са като коприна, много фина вълна - pashmina, ръчна изработка), а другите са от коприна, също забележителна материя  Peace Кашмир е известен и с качествения си шафран, доколкото знам - един от най-скъпо продаваните е именно кашмирският шафран, в магребската тема е ставало дума за това, че трябва да се купува на кончета, за да си сигурен, че няма примеси (които слагат, когато го продават на прах). Мъжът ми е бил в Кашмир, от индийската страна, разбира се, и твърди, че природата там е невероятна.  Hug
Лека!

П.П.
Снимка на копринен шал -> ТУК
Снимка на пашмина шал -> тук и тук
Мъжът ми е носил за подарък, но тогава, за съжаление, не сме се познавали, така че аз нямам честта да притежавам такъв шал, оригинално донесен от този район... При тях специалното е, че вълната е специален вид  коза. Докато коприната, за която споменахте, все пак това е част от Пътя на коприната там - правят някакви копринени килими  Thinking - ужасно скъпи били...

# 152
Тази вечер много задълбах в темата за шаловете и мисля, че намерих отговора на въпроса, който зададох...само дето кибритената кутийка се оказа нечия фантазия, но пък има нещо друго - пръстен! Вълната е толкова фина, че целият шал може да се прокара през пръстен.

Та това са трети вид шалове - от тибетска антилопа (shahtoosh) , чийто косъм е многократно по-тънък от човешки. За направата на един шал е нужна вълната на 3 антилопи. При най-финото изпреждане нишката наподобява копринена нишка. Цената на един шал е над $ 1000 като варира според качеството. Обикновено не се боядисват, а се оставят в естествен цвят. Казват, че би било като да боядисаш злато....

Обаче!

Излиза, че е незаконно да притежаваш такъв шал. Ловът на тези антилопи е забранен от китайското правителство, тъй като от милиони бродещи из Хималаите са остнали само десетки хиляди. И в индийски Кашмир, където традиционно се изработват тези шалове, направата им вече е забранена. Въпреки всичко антилопите продължават да бъдат избивани от бракониери и вълната им да се внася контрабандно в Кашмир. Имало е период когато много знаменитости са носели  shahtoosh шалове, но впоследствие са се присъединили към кампания за забраната им.

Ако търсите повече инфо на английски ползвайте следните ключови думи: shahtoosh, ring shawls, ring scarves, tibetan antelope (chiru)

тибетска антилопа (чиру)

жена наметната с шатуш

още шалове

прокарване на шала през пръстен

единствените шалове с подпис

# 153
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Здравейте всички.
Хайде първо обяда, че гладна мечка хоро не играе.

Браво на китайците, че то не останаха животни заради женската суета.Шаловете са много красиви, но да се убият 3 антилопи?... Защото нищо не оправдава унищожаването даже на 1 животно, заради такова нещо.Това бракониерите трябва да се бесят на място
Днес съм в бойно настроение, не знам по каква причина.Така, че да спирам, докато не съм се развихрила.
Хубав ден на всички.

# 154
newsm51

Понеже сме на кашмирска вълнА ето малко снимки:

КАШМИР

smile3525

# 155
Въпреки, че нямам нищо общо с Пакистан намирам темата много интересна и се записвам да я следя. Живея в Австрия и като чета тук,  Австрия ми изглежда безкрайно скучна. Мечтая си някой ден да имам щастието да посетя региона. Мечтата ми е Индия, но като гледам Пакистан и той не е за изпускане.

# 156

Monsoon_rain, за снимките  bouquet наистина са впечатляващи!

Надявам се и аз един ден да мога да видя някой от тези прекрасни места на живо Wink

Лека вечер на всички момичета Hug  bouquet

# 157
 А на мен снимките на Кашмир не ми се отварят:bad-words: Ще пробвам довечера от къщи, компа ни е по-добър от този.
fat.wombat bouquet И аз нямам нищо общо с Пакистан, но е страшно интересно всичко, което момичетата разказват и показват. Пък дано след време ни разкажеш лични впечатления Simple Smile

# 158
Тъкмо забърках една сладкорийка на Танвир и щракам докато има.После ще пиша пак

Seviyan
50 гр вермичели-може с фиде да се замести
2 супен лъж стафиди
2 супени лъж счукани ядки mix
2 кардамонови шушулки-извадете семената и ги счукайте на прах.може и с кардамон на прах-на връхчето на чаена лъжичка
1/2 консерва подсладено кондензирано мляко
1/2 литър обикновенно мляко
1 лъж масло или Гхее както в оригинала
Разтопяваме маслото и запуряваме вермичелите в него докато стане кафяво.В отделна тенджера загряваме млякото.Като заври добавяме кондензираното мляко вермичелите  и кардамона.Варим за около 5-8 мин или докато вермичелите омекнат.Гарнираме с стафидите и ядките

# 159
здравейте дами,надявам се предтоящият уикенд да ви донесе приятни моменти.ети и от мен една информация за още едно райско местенце в Пакистан,казва се Шангрила,наистина там е една неописуема красота,прилагам и малко информация с картинки чрез едно линкче в нета:
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://pakistanhotelresort.co … um=5&ct=image
оххх и това сладко изкушение изгледжда много апетитно,ще го пробвам някой ден  Grinning защото сама да си го направя няма да мога,обичам да готвя но само разни ястия,сладкарски неща рядко майсторя.много обичам да ям чана с ориз  chef.въобще ориз във  всякакви вариации. Grinning

# 160
Такасакиши, сърдечни благодарности за това инфо...Бях гледала май някаква картичка с изглед от това езеро и китайските къщички, и много се чудех къде е, но не пишеше...

Голяма красота е там.

Ето още две снимчици, че много ме кефи това местенце...

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 20:34 от Monsoon_rain

# 161
а да исках да спомена и за град Мардан:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mardan
ето и друга информация за Мардан древни руини на будистски манастир:
http://www.worldheritagesite.org/sites/takhtibahi.html
надявам се да вие интересно,приятна вечер от мен  bouquet Peace

# 162
Добро съботно утро, момичета. Добре че сте вие да показвате такива красиви места, че да се почувствам по-добре. Напоследък ми е едно настроението- добре че нямам оръжие, че ще изпозастрелям всички наред.Но като прочета нещо интересно и видя такива невероятни места ставам малко по-търпима. Надявам се уикенда да е много весел за всички и без да вали повече, че май дъжда вече ми действа подтискащо, чак ми се изправя косата:

# 163
  • T"A
Минавам само да ви кажа, че вчера гледах предаване за Пакистан по National Geographic, и тъй като в тази тема пишат хора от различни страни, мога да дам името на програмата, а вие си следете кога сa местните излъчвания  Peace
Става дума за Don't tell my mother - Pakistan

Бях много изненадана да разбера, че има Hijras и в Пакистан (за Индия знаех, но за Пакистан и Бангладеш сега научавам за местните hijras) и че към тях се отнасят с толерантност... (те нали са транссексуални, а хомосексуалните отношения не се позволяват от исляма)... Даваха Ali Saleem (или е по-правилно Begum Nawazish Ali  Thinking) и предаването му по телевизията, което било доста популярно и гостуват видни политици в него...

Монсун, ще се радвам да разкажеш повече за "третия пол", ако си попадала на такава информация (както споменах, аз бях изненадана...)  Peace Ако някой друг знае, също ще се радвам да разкаже, де, не е персонална молба към Monsoon_rain  Grinning

# 164
  • Varna
МЕНТИЧ- благодаря за Инфото- много интересно бе.  bouquet
Ей'ся кака Делта пуска National-а да и прави компания докато глади Wink

Общи условия

Активация на акаунт