блясъкът на азия пакистан

• 35 807
  • 287
  •   1
Отговори
# 75
Мансун, не знам , за стан е ясно откъде идва, ама паки  Embarassed  Разказвай де

# 76
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Monsoon_rain , опитвам да отговоря за среден (3-) обаче. Името идва от началните букви на някои провинции, от които се състои държавата. Но не мога да се сетя къде четох тази информация та да ви дам линк.Там си беше описано подробно и с примери, но аз четох на толкова много места за Пакистан,че вече не помня кое къде  Embarassed

НАМЕРИХ!!!
Цитирам:
За някои името на Пакистан е съставено от първите букви на всяка от мюсолманските области от бившата Империя на Индиите.

П - Пенджаб, А - Афганистан ( провинция на северозапад),К - Кашмир, С - Синд ( произнасяло се Пакистан).

Но "пак" означава "чист" на урду, а тогава Пакистан значи "страна на истинските правоверни".

Последна редакция: пт, 03 юли 2009, 16:27 от alvera

# 77
 ooooh! Как се изселват 13 милиона души?  #Crazy

Рейн-ще кажа,когато му дойде времето.Нека разгледаме името Пакистан.
Пакистан
Афганистан
Казакстан
Кюрдистан Mr. Green
Булгаристан Mr. Green

много -стан,някой май обеснява преди,нека пак за забравилите моля!

И на мен много ми допада пакистанската мода,на моята снага добре ще стоят Blush
днес обаче ще ходя да си купувам някакви по-спортни дрехи,че утре,иншаАлла ще покорявам и влизам в пирамидите!
Ако до 4 дена не се върна-значи мумията ме е изяла Crazy

Алвера-като пак се отвори арабска тема ще разказвам за Мекка и Медина,поклонниците от Пакистан не бяха многобройни,предполагам поради финансови причини главно.За разните секти не ми се мисли Confused

Иначе лесно се различават в тълпата с техните светли шалвар-камииз-и.
Една пакитка седеше до мен в Масджид ал Набауи(джамията на Пророка САУС) и ме пита:Салам Алейкум!Английски говориш ли?Ами това на ръцете ти лак ли е?
Викам не,хенна е,как ще си правя молитвите лакирана?!
А тя:Ами цвета е различен от моя.Отвърнах и:ами защото съм бяла.А тя:Аааа,машаАлла!
Кофти ми стана едно такова:бяла съм и ми е хубава хенната.. Embarassed
ИншаАлла в Рая ще имаме най-прекрасния лак  Grinning

Лещичката я бива,имам рецепта за халва,една пакистанка спечели готварски конкурс с нея,рецептата е много лесна,но не е в мен сега   chef

Докато списвах-Алвера отговорила!Много ми харесва името  и идеята на Али Heart Eyes

# 78
Браво бе отличнички!

Пиша ви шестици с минусче и правя някои минимални уточнения.

Версия 1

П - Панджаб
А - Афгания (има се предвид не Афганистан, а Северозападната Гранична провинция, която е населена с пащуни и персийци, тоест по етнически състав е близка до Афганистан)
К - Кашмир
С - Синд
ТАН - окончанието на провинция Балочистан (Белуджистан)

Тази версия обаче е малко спорна...все се дръгнат по форумите дали нарочно така е образувано името или е случайност.

Версия 2

със сигурност е достоверна. Името Пакистан е било предложено още през 30-те години на миналия век, като паки означава чист, в смисъл и на физическа, и на духовна чистота...Тоест земя на чистите (пречистените) нещо такова....

На запитването на лични отговарям тук в случай, че и на други им е интересно.

1. 'Паки' е обидна дума във Великобритания. Пакита биват наричани не само пакистанците, а всички емигранти от субконтинента, или тъй наречените десита, за които обяснявах. Вярно, че за много от тях е обидно да ги наречеш 'паки'. Но тези, които имат чуство за хмор, не се обиждат и обясняват значението на думата.

2. Desi се изговаря или 'деси', или 'деши' в зависимост кой го казва и какъв е родния му език - панджаби, хинди, бенголи и т.н ето линк: http://en.wikipedia.org/wiki/Desi

Лили, принципно идеята му е хубава, но от създаването на държавата малко са били лидерите и, които са били некорумпирани, или немарионетки.

Ето снимка на 'великия лидер':

с Махатма Ганди:

Който иска да се информира по-подробно - историите на Ганди, Джина и разделянето на Индия са филмирани. На мен ми са известни 3 филма на тази тематика, сигурно има и още:

Jinnah

Gandhi

Partition

Има ги в тюба и трите...ако ви се гледат на части, на английски, и с китайски субтитри (последния)

Последна редакция: пт, 03 юли 2009, 19:50 от Monsoon_rain

# 79
относно имената да Ваня е име,което се среща в Пакистан,има също и други име които са срещани и тук и там-Зоя,Надя,Ася има и още но сега не мога да се сетя.относно името Пакистан аз съм чувала и двете тези.джинджифил се намира в много от големите маркети,онзи ден видях в ХИТ че има.а да имаме и някои общи думи,но за там незнам дали да не поспориме,защото Урду е микс от няколко други езика,един от които е фарси.

# 80
Искам И аз шалвар камИз  Sunglasses  СкъпИ ЛИ са?  Embarassed

ДИ каквИ са тезИ шапкИ като на ДжИна? като калпацИ малко

ЛИлИ давай реецептата за халва  Crazy  ама прИложИма лИ е в домащнИ условИя?

КИхот ефендИ къде Из4езна тИ?

Сега кажете за соцИалнИя жИвот
ВрИ И КИПИ с пълна сИла лИ?
Как се забавляват?
Болната МИ тема_ гостИте как са там?  Mr. Green  Как се посрещат И Изпращат?
ФИлмИте на БолИвуд гледанИ лИ са?

ПрИказкИ съЩо Искам да 4уя Simple Smile  коИ са Им прИказнИте героИ И каквИ ка4ества прИтежават?

takasakishi , а каква е твоята връзка с ПакИстан?  Simple Smile

# 81
еми родствена и приятелска,имам много роднини и приятели.роднини от панджаб,а приятели от различни общности.гостите са тачени,но кой  знае какъв социален живот не врие и кипе,не е като тук да излезнеш навън и да отидеш на кафе,но пък там живота е друг.да си кажа най-много зависи от това в какво семейство попадаш,дали разбиранията им са по-широко скроени или пък са по-морални.защото има жени,които излизат много рядко излизат навън,само си седят вкъщи и чистят и гледат децата,но пък има и други,които имат прекрасни мъже които ги водят навсякъде,зависи също и от самите отношения вкъщи.играе се крикет,семействата са големи,гости всеки ден,весело е,но зависи къде,още веднъж казвам зависи от семейството. Grinning

# 82
Шилан,

Такъв калпак съм виждала само на главата на Джина...иначе носят по-други шапки...

'Социалният им живот' според мен е доста активен, но е много по-различен от това което ние разбираме под този термин.
Животът им е някък си с поглед навътре към къщата, към семейството....едно ходене на гости ...до лудост....За тях е много важно, ако уважават някой да го поканят в къщата си. Няма да ти кажат 'хайде да ходим да се шляем', а непременно ' Ела ми на гости' ...съответно, ако не поканиш някого в къщата си се възприема като обида. Луда размяна на подаръци, лудо тъпкане с храна. Мен са ме докарвали почти до припадък, за мен това е много изморително....Точно когато съм умирала да се разхождам НАВЪН, e трябвало да ходя в къща след къща на гости до крайно изтощение...

Интересно, че в Пакистан няма съответствие на тия кафененца (или чайни), в които се събират само мъже, като в Турция и Арабско...мъжете се събират в КЪЩАТА на някой и там пият чай и лафят, а не в специални заведения.

Но, разбира се, има много ресторанти, вечер са пълни. Много популярни са салоните за сладолед и натурални сокове (100% натурални, изстискани пред теб  Laughing ) Пазарите, особено за платове и джунджурии претъпкани от женоря...Парковете пълни особено в събота и неделя...пикници, крикет, хвърчила, други игри...Семейства с деца до полунощ по пазарите, по моловете...Кина...не са много на брой, но главно болиудски филми, които са любими, също болиудска музика се носи обикновено от колите, по телевизията се гледат всякакви индийски и пакистански сапунки....Ходене по сватби и уалими, разбира се....пак до лудост....през седмица през две...шаади (сватба)

Има изложби разни, театри, концерти,  но ги посещава тесен кръг от обществото. Сетих се, че преди няколко месеца ми писа една дама от българския куклен театър, щяха да ходят да изнасят представление в Лахор...интересно какво стана, би ми било интересно да сподели, ако чете.

Относно пътуване, почивки...огромното мнозинство просто не могат да си позволят такова нещо като почивка, или пътуване за едното удоволствие. Просто има крайна бедност...ежедневието им се състои в борба за насъщния. средната класа може да си го позволи и ходят насам натам по красивите части на пакистан - Хималаите, Хунза, Мъри, Чатрал, Гилгит,Суат...там има ски писти...за съжаление сега е опасно там, не става за туризъм...

За приказки нищо не знам, довечера ще накарам моята по-добра половинка да ме приспи с някоя приказка  Embarassed

Шалвар камиз не е скъп...не се продават готови а си купуваш плат (3 части)...Отиваш на пазар, избираш от няколко милиона десена и материи, и отиваш на шивач. Евтино е и всяка жена имам чуството, че притежава хиляди шалвар камизи...Има и готови в бутиковите магазини...разни изчанчени модели, но са доста скъпи.

Лили,

Как разбираш кой е пакистанец по светите места...нали там всички са в ихрам?

От миналата година Саудия въведе интересно визово ограничение за пакистанци, които отиват на умра или хадж. Не може да отиде сам мъж в трудоспособна възраст, задължително трябва да е придружен от жена  Mr. Green

Последна редакция: сб, 04 юли 2009, 21:12 от Monsoon_rain

# 83
много обичан от всички е анимационният сериал "Том и Джери".друг вид забавление е както те го наричат"stage drama",група комедийни актьори изиграват разни скечове на един подуим,който е декориран като дом.също така и "муджрите(mujhra)" ,това са дами,които танцуват на разни песни.като доста известни са Сайма Хан и Наргиз,но аз не съм почитател на тези две развлекателни изкуства,може би не ги разбирам.но  съм гледала много записи,и даже ми е много чудно мъжете като ги видят въпросните дами луди пари пръскат по тях.пък в нета се въртят и много клипове на муджри,които се разсъбличат.
относно ходенето по гости е така,но там и родата е голяма,все пак това е преимущество.но пък и много съм чувала,че жените обичат и там да сплетничат и се борят за по-голямо надмощие вкъщата.въпреки,че доминараща фигура трябва да се явява по старшия,хахахаха,все пак това сме ние жените,обичаме да обсъждаме и да поклюкарстваме отвреме на време(е не всички)да не се засегне някой сега.за прилика която се сещам сега с България(в частност София,защото тя е най-мръсна от цяла България) е прахоляка и боклуците по улиците.аз винаги много хвалех преди България и канех много мои чуждестранни приятели да я постетят,когато съм извън нея,но когато се върна и се сблъскам с реалноста тук мърсотия,нервни хора,ядосани чиновници,мрачни физиономии навсякъде,липса на елементарна култура както на улицата така и вкъщи,арогантност,незнам дали е уместно да се каже стрес,защото май сме си невъзпитани по природа,просто негативните неща са много не е лесно да се опишат с малко думи.единствено мога да кажа че не бих препорачала вече България,адски съм разочарована.

# 84
в Пакистан поне има хора,които все още посрещат с усмивки,макар и там да е крайна мизерия,но като че ли ние в България незнаем какво е щастие.просто това е една истина,къде изчезнаха усмивките...........................................................

# 85
на Хамид Карзай не  е ли  същия тип калпак

Така както ми звучи, Пакистан е тамам за мене  Simple Smile  С гостите съм свикнала, и в момента има 9, който сърбат от 6 чинии  Mr. Green  Да излизам не обичам. 
Паркове обичам, а в предишни снимки, не помня къде , съм виждала, че има страхотни паркове там  Simple Smile

после пак ще се включа, че и аз да хапна  Simple Smile

# 86
  • Varna
Алуууууу Компаниятааааа newsm47
Завръщам се аз и гледам друга темата и как ще ви наричам аз сега ако не Шехерезадки newsm78
Е Пакистански Шехеразадки ще да е май Thinking
Гледам тука за дрешки си говорите а аз от време оно много харесвам красивите им туники на жените, панталонките и шаловете които замятат. Страхотен тоалет и тука може да се носи със голямо удоволствие!
takasahishi-аз съм все усмихната бей и посрещам  със усмивка ей такава като на снимката Grinning

Последна редакция: сб, 04 юли 2009, 22:53 от DELTA_DELTA

# 87
Делта, добре завърнала се! Свежо звучиш, добре ти е подействала почивката   bouquet

Такасакиши, интересно за муджрите, за първи път ги чувам, но съм виждала хусри. Това са мъже облечени като жени, нещо като травестити, ама не точно...Не знам 'хусра' ли се казват официално, или мъжа ми така се бъзика....Танцуват по сватби и други тържества, случвало се е да просят от нас на улицата, за какво искат пари, за това, че се наслаждаваш на противния им вид ли, не знам...

Лили мълчи...дали не я застигна проклятието на фараоните...

Рени и Панда, и те мълчат...а и те имат много за разказване.

Шилан, от калпаци не разбирам, но мисля че ще е добре да отделим малко време и за мъжка мода...може някой да ни разясни мистерията с калпаците.

Относно гости, ако ми дойдат повече от двама накуп получавам нервна криза....

Парковете, и друг път съм го казвала, са прекрасни. Бих искала някога да видя и софийските паркове толкова добре поддържани колкото пакистанските. Аз отделно ще пиша за парковете и ще приложа снимки. Лахорската зоологическа градина също си струва, бих казала, че по нищо не отстъпва на лондонската.

Сега още малко да кажа за забавленията и рязко сменям темата.

В Пакистан фестивали, фестивали, колкото си искаш...две поредни години улучих пролетния фестивал, цял парк отделен за него, много забавления...Фестивала на хвърчилата заслужава да се говори отделно за него, хвърчилата бих  казала са второто любимо занимание на нацията след крикета...Има и редица религиозни (сектантски) фестивали, на които не съм схванала смисъла и значението, но са много зрелищни. По цяла нощ запалени огньове, процесии с ритмично биещи тъпани, ритуали,  накичени коне... Улиците и дърветата  обикновено са украсени през цялата година с цветни лампички и друга украса, както в Европа за Нова година. Пакистанските нощи са вълшебни...не мога да предам чуствата които изпитвам там...нещо нереално...нещо като във филм...филм за Индия от преди 2000 години може би....
Ето, намерих много хубави снимки от пролетния фестивал в Лахор:
http://salman.cleverbytes.net/updates/spring_festival.html

Както обещах рязко сменям темата...ще си говорим за добив на сол  Mr. Green

В Пакистан се намира втората по големина солна мина в света. Част от нея е отворена за туристи (не можах обаче да изкрънкам екскурзия до там  Sad  ), интересни са структурите изградени от солни тухли - арки, стълби, лампи, макет на кулата в Лахор, малка джамия за духовните нужди на миньорите  и туристите. Минните галерии са на 17 нива, като 11 от тях са под земата...Интересно е кога и по-точно от кого са открити тези солни залежи -  През  4 в. пр. н. е. когато  армията на Александър Велики достига тази местност войниците забелязали, че конете им изведнъж започнали усилено да ближат камъните...та така...от тогава се знае за тия мини...насладете им се:
Khewra Salt Mines, Pakistan
http://www.bubbleshare.com/album/619110/overview#20580757

Лека нощ и повече пишете, че почна да ме хваща срам от моята словоохотливост  Embarassed

Последна редакция: нд, 05 юли 2009, 05:05 от Monsoon_rain

# 88
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Здравейте дами!
такасакиши, и аз многом обичам да се усмихвам, и дори нещо да ме ядоса много много, то е амо в началото,после все намирам нещо смешно.А преди няколко дена имаше репортаж по БТВ за дете болно от церебтално парализа, което е проходили благодарение на двама клоуни.Единият е Бате Николай, може би го помните, поне в моето детство ни забавляваше със смешни фокуси. Тка, че повече усмивки!!!!!
Монсун, ама големи красоти-само в големите градове ли е така?Какъв е живота в селцата.
Шилан, ти пак ли имаш гости-като братовчеда гнус ли са?
Е , хайде че ще трябва да ходя да гласувам.А вие, които не сте в БГ имате и възможност да гласувате.Аз много се надявах да може да се гласува по Интернет,та да не се налага да ходя до секцията,понеже през почивните дни не ми се ходи никъде,омръзнало ми е пътуването всеки ден до работата.То са си два часа отиване и връщане,ужас.
Пожелавам на всички приятен ден и чакам още много разкази.Това за солните мини не го знаех.

# 89
Пиша набързо, че след малко отиваме на пикник с кюрдското войнство  Tired  ще ми надуят главата  Laughing

Делта, да ти си винаги лъчезарна! Аз пък съм доста меланхолична персона, пред хоерата пускам шеги и закачки, но остана ли сама се сдухвам  Confused

Алвера, вчерашните гости бяха от симпатичните, ама сред тях имаше 2ма дето не знам откъъде се взеха и са мн противни  Mr. Green 
Ние от 2месеца  сме в нов "дом" , а посудата , съдове, печка, пералня, книги, ДОКУМЕНТИ, седят в склад в другия вход, и няяяякойййййй си прави оглушки да  ги пренесе   #2gunfire

Та разполагаме само с котлон, няколко чинии и прибора, съвсем недостатъчни като се изсипе тълпата  Tired

Мансун, питай мъжа си за калпаците,много ми е интересно  Simple Smile

Чудни са снимките от мината, не съм предполагала, че една мина може да бъде толкова красива / освен ако не е диамантена  Money Money Money   Laughing /
Направена си е като атракция.

Май само ние българите не знаем как да превърнем природните дадености в атракциони. То не може да искаш само пари да извличаш, без да си мръднеш пръста , а всичко наоколо да се руши и гние  Confused

Имат ли предприемачески дух пакистанците? Mr. Green

Кои са любимите професии и  специалности в университетите? Младите пакистанки какво предпочитат - да са домакини или служителки?

Чао засега, утре  пак ще бомбандирам с нов залп въпроси  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт