Чуждите езици

• 7 967
  • 74
  •   1
Отговори
# 60
Много интересен сайт Калинка  Peace. Аз за финландския след месец ще мога да се изкажа с първи впечатления, но ще е интересно Вее да сподели на нея какво и е било най-трудно.

# 61
Много интересен сайт.

Ти защо си мислиш,че не си в процента от малко хора, на които им се отдава премахването на акцента,когато говорят английски?
Опитвала ли си?

Може би просто ти трябват подходящи упражнения.

Преди няколко години гледах видеозапис на операта "Борис Годунов", солистите бяха американци,испанци,италианци,немци,французи и двама руснака.Ей,докато не дойде време за ариите на руснаците изобщо не можах да разбера на какъв език пеят,колкото и внимателно да ги слушах...Първо си мислех,че пеят на френски,понеже не знам езика и няма как да разбера какво пеят,после си мислех дали не е унгарски,понеже и него не знам(но поне лесно мога да го разпозная).И като чух "Здравствуй,Ванечка,куда идешЪ" ?Според мен не толкова премахването на акцента,колкото старанието да се изговарят думите в чуждия език разбираемо , е много важно.Защото даже и на родния си език ако говориш неразбираемо за околните рискуваш просто никой да не те слуша,въпреки,че те чува.

Опитвала ли си логопедични упражнения,има и на английски.Помагат доста.

# 62
Според мен не толкова премахването на акцента,колкото старанието да се изговарят думите в чуждия език разбираемо , е много важно.Защото даже и на родния си език ако говориш неразбираемо за околните рискуваш просто никой да не те слуша,въпреки,че те чува.

В един от курсовете по английски, на които съм ходила, имаше едно момче, което изобщо не можех да разбера какво казва, когато говореше на български - толкова бързо и неразбрано говореше. Само когато говореше на английски го разбирах, защото доста забавяше темпото.

# 63
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ти защо си мислиш,че не си в процента от малко хора, на които им се отдава премахването на акцента,когато говорят английски?
Опитвала ли си?

Може би просто ти трябват подходящи упражнения.

Опитвала ли си логопедични упражнения,има и на английски.Помагат доста.

Бих искала да съм от тези %, но....
На български си говоря нормално  Wink, но ако имаш сайт за упражнения на английски ще опитам. Истината е, че аз много не съм се занимавала. Едва преди известно време (след изпитите, които имах) неусетно започнах да "регистрирам" грешките на говорящите (което е много дразнещо, ако близки хора говорят и взема, че кажа, без да искам как трябва да е). Не е, като преди 4 години и имам голям напредък, но се иска още, защото след няколко месеца ще се явявам на изпит.... Confused

# 64
Моят метод за научаване на езика, по-точно на изказа и идиомите беше гледането на сериал. Гледах да полудяване един и същи сериал и като изгледам една серия 3-4 пъти съм запаметила поне няколко израза по начина, по който се ползват идиоматично.

# 65
А какъв език научи по този начин?

# 66
  • Германия
Гледай ти, от няколко странички с постинги колко полезни неща можело да се научат за езиците!
Да си призная, мислех си, че що годе се справям с немските диалекти, но вчера лелята на мъжа ми (учителка по математика) направо ми стопи мозъка. Толкова бързо говореше на берлински диалект, че в един момент просто изключих и ни приемах, ни предавах ooooh!

# 67
До миналата година и аз така като Палмира с всички сили се съпротивлявах на немския. Разбирах малко, не говорех грам, ама като ми се наложи изведнъж не само да говоря ми и да преподавам и познайте! Учех изреченията наизуст. Беше страшно. За щастие се разделих с мъжа (немец, който не успя да ме научи на немски, ама аз се справих отлично с неговия български) и си намерих приятел исландец. С негова помощ сега (година по- късно) говоря доста добър немски. Ü, Ö и Ä обаче не ми се отдават хич. Чувам че са различни звуци, но колкото и да се опитвам не мога да ги повторя. Синковецът ме взема за мезе даже Simple Smile
Да кажа за исландския - много хубаво звучи. Няма хъркане, но пак има някакви неизговорими от мен звуци. В моето ухо обаче е много интересно мелодичен.
А финския ли е този език дето е с "немски думи, пък с английска мелодия"? Ако е той, много е сладък  Mr. Green

# 68
Няма немски думи. Думите не ми приличат на никой друг език. Казват, че са много близки с естонски, но и естонски никога не съм учила. Дори понеже във Финландия шведският също е официален език, та навсякъде надписите освен на фински са и на шведски, та някой думи от шведски ми напомнят на немски. Но не знам до колко имат общо, може и да греша.

# 69
Дори понеже във Финландия шведският също е официален език, та навсякъде надписите освен на фински са и на шведски, та някой думи от шведски ми напомнят на немски. Но не знам до колко имат общо, може и да греша.
нищо общо нямат Grinning На повечето продукти има надписи на фински, норвежки, датски освен на шведски и този на фински е тотално неразбираем Shocked Пък и двата езика са от съвсем различни езикови групи, финландски е към угро-финската група , а шведския е от северногерманската. Факт е,че германците научават шведски страшно бързо.

# 70
Аз точно това имах предвид, разбора се, че шведски и фински нямат нищо общо. Но някои думи от шведски ми приличат на немски и затова схващам поне за какво става въпрос. Докато от финският надпис нищо не мога да разбера. Та по-горе имах предвид, че шведски и немски имат общо според мен, а не шведски и фински.

# 71
Аз точно това имах предвид, разбора се, че шведски и фински нямат нищо общо. Но някои думи от шведски ми приличат на немски и затова схващам поне за какво става въпрос. Докато от финският надпис нищо не мога да разбера. Та по-горе имах предвид, че шведски и немски имат общо според мен, а не шведски и фински.
аз съм тотално объркана днес и прочетох наобратно, извинявай  Embarassed Peace

# 72
А не е ли най-добре да общуваш с някого,на когото езика,който учиш му е роден и човека е поне прилично образован?

Това ми дойде на ума,когато моя мъж,на когото холандския му е роден език,говори свободно английски,немски и френски,учил е доста латински,старогръцки,италиански и руски, ме попита какво означава на български "шматка"?Ксто се замисля, аз не бих могла да му обясня точно,както и на руски няма как да обясня какво е бард или бродяга или облатка,понеже са съвсем руски думи и не съм ги чувала в друг език.

Искам да попитам тези от вас,които на по-късен етап са научили езика на партнъорите си-това отрази ли се на отношенията ви?
При мен да-откакто говоря холандски доста добре отношенията ни станаха по-различни и по някога наистина ми липсва да си говорим на английски.Сега много ясно мога да се изразя и се случва мъжа ми да казва,че преди да проговоря холандски му било много по-лесно да живее с мен.

# 73
Прекрасна тема!
Благодаря специално на Картинка за смляната информация, която сама усещах след толкова години занимания с театър и пеене.
Щом има такива упражнения, значи може и да опитам да се справя с акцента си.  Странното, че при мен акцента е вече едва забележим, най-вече ако се опитам да говоря диалекта. Ако говоря правилния немски, почти не се усеща. В повечето случаи ме мислят за французойка и не спирам да се учудвам защо, след като мелодиката на славянските езици се различава много от романските.
Учех езика сама, с гледане на телевизия, много писане и ежедневни упражнения. Де факто учех два езика в движения предвид големите различия между официалния немски и местния диалект. Имам много добър слух и запомнях в движение готови изрази, идиоми и говорим немски.

# 74
В повечето случаи ме мислят за французойка и не спирам да се учудвам защо, след като мелодиката на славянските езици се различава много от романските.

Ами и аз така минавам за французойка, само дето говоря на английски...

Незнам аз за мелодиката на езиците, но съпоставих говоренето си с тези от сайта на Калинка.
И според мненията и на други лица, наистина
акцентът ми прилича много повече на тези от Франция,
отколкото на примерите от България.

Общи условия

Активация на акаунт