Майчинството - счетоводно - 20

• 44 772
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 45
Извинявам се, но отново ще попитам, въпреки че отговора на въпроса ми може би е съвсем ясен. При условие, че пусна дъщеря си на ясла, а тя е под две год.възраст и изляза в неплатен отпуск, ще ми бъдат ли спрени 50%майчинство, които по принцип се получават, ако се върнеш на работа.

# 46
  • София-Младост
Извинявам се, но отново ще попитам, въпреки че отговора на въпроса ми може би е съвсем ясен. При условие, че пусна дъщеря си на ясла, а тя е под две год.възраст и изляза в неплатен отпуск, ще ми бъдат ли спрени 50%майчинство, които по принцип се получават, ако се върнеш на работа.

Не.

# 47

Пиша ви с надеждата да получа съвет какво да правя?!

Бременна съм и се наложи да ползвам болнични, които най -вероятно ще са до края.
Проблемът е, че моя работодател не внася на време болничните в НОИ.
Имам болничен издаден от 18 май до 22 май и все още не е представен в НОИ. След този болничен имам още 2 издадени през м.Юни. Но за тях да не говоря.
Мога ли да се обърна към някоя инстанция за помощ?
Как се предполага да живея без никакви финансови приходи това моите шефове не ги засяга.

Благодаря ви предварително.

Здравей,
аз имам същия проблем с моя работодател, разликата е само че болничният ми лист е от месец юни. Колежката, която подава болничните в НОИ ме уведоми, че ще ми представи болничния след 2 месеца. Мен това не ме устройва. Отидох в НОИ и попитах какво да направя, от там ме посъветваха да подам жалба, в която трябва да посоча името на фирмата и булстата, съответно моето име и ЕГН (за да ми върнат отговор). От НОИ правят данъчна проверка на работодателя и го принуждават да внесе осигуровките и да подаде болничните.
Надявам се това да даде резултат!
Стискам палци !

# 48
  • Пловдив
Оффф, как мразя глупости - имало такава бланка, тя щяла да я попълва, приключвали - не знам какво си, и аз приключвам ама...Понеже съм в майчинство от 2008 в НОИ ме водели по старата система, и докато не се пуснела тази молба за разликата ... няма да си получавам обезщетенията ..... ако се добера до тва чудо на чудесата ще пусна инфо тук...

няма такова чудо на чудесата декларация от 315 до 410 те дни

# 49
  • София-България, Израел - където си поискам
Благодаря ви за отговорите момичета   bouquet

jakinik говорила съм не само аз с шефовете и колегите ми са недоволни, но резултат никакъв. Знам, че болничните се предават след като са изплатени заплатите за предишния месец (10-число), но пак ги бавят.
Проверявам си онлайн движението на болничните и точно това ме разтревожи, че до днес не са го внесли в НОИ.
ох, незнам какво да кажа Rolling Eyes много неприятна ситуация.
Аз съм счетоводител и на 26.05 подадох на една бъдеща майка болничен, още не са и го платили. Толкова ми е неудобно, сега ще си вземе ПИК за да следим нещата. Малко се отплеснах Embarassed сори

# 50
Здравейте отново, от началото на годината съм ползвала общо 14 дни болнични вкл. и за този месец (за гледане на дете най-вече). Смятам от утре да излизам вече в болнични за бременност и така да края. Сега 12 месеца назад ли ще вземат за да ми изчисляват обезщетенията или само 6 месеца назад (т.е. от началото на 2009 г.), което означава,че вече ми е намаляла базата за майчинство по-нататък нали...Не знам и дали да вадя тези 14 дни от 180-те които ми се полагат по принцип за годината.... Имам възможност да мина ЛКК и ТЕЛК, ако се наложи...просто искам да не си намалявам значително базата за майчинските...

# 51
 Simple Smile

Болничните за общо заболяване, вкл. и патологична бременност се изчисляват за 6 месеца преди месеца началото им.
А бременност и раждане се изчислява аналогично, но 12 месеца назад.

При всички случаи бременност и раждане се изчислява наново.

Подробности - в първото мнение!  Wink

# 52
Става въпрос за нещо подобно

До Управителя
На................

МОЛБА

От ......................., ЕГН ................, на длъжност .................

На основание чл.163, ал.1 от Кодекса на труда, чл.45,ал.1,т.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и приложените молба-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни и акт за раждане на Елена Георгиева Милева.

Моля

Да ми бъде разрешено да ползвам отпуск за бременност и раждане за разликата от 315 до 410 дни за детето : Елена Георгиева Милева, считано от 02.05.2009г.

Гр. София
Дата: ……………...

Служител: ............................

# 53
  • Пловдив
На основание чл.163, ал.1 от Кодекса на труда, чл.45,ал.1,т.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и приложените молба-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни и акт за раждане на Елена Георгиева Милева.

не трябва ли да е от 135 до 410 дни  Thinking
pezota  ,
това е молба за отпуск до работодателя в свободен текст.декларация за от 315 до 410 дни няма

# 54
Използва се Приложение 2 за разликата между 315 и 410 дни.

# 55
  • Пловдив
Стики,по-нагоре й писахме,че се използва приложение 2,но нейната счетоводителка твърдяла,че има от 315 до 410 дни

# 56
Ами да й я даде тогава.  Peace

# 57
  • Пловдив
много била заета и не можела да се занимава да я търси тази декларация   Joy

# 58
кофти  Thinking
Извинявайте, че ви накарах да ми преразказвате!  Praynig

# 59
МНОГО, много, Мерси на всички, - аз съм попълвала декларация от 135-410 дни, но понеже съм в майчинство от 2008 НОИ ме водели по старата система и затова тия глупости, абе мисля тва да й пратя, и ако до края на юли не си получа парите, ще пусна жалба до шефката от въпросната счетка, щото тва не е прецедент.....

Общи условия

Активация на акаунт