Майчинството - счетоводно - 20

• 44 815
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 15
Момичета здравейте,искам да ви попитам нещо макар въпроса ми да е задаван често пак не ми стана ясно като чета назад(за което се извинявам).Та,бременна съм в 5 месец,от 05/06 излезнах болнични 30 дни(които ще продължаваме до края на бременноста).Болничния представих в същия ден на работодателя.Започнала съм работа преди на 350 лв.,след което 5 месеца друга на 255 лв.и сега от 01/05 в последната фирма на 1000 лв.Въпроса ми е горе долу какви пари за болничния ще ми изплатят,и какво майчинство живот и здраве ще взимам.Дано съм обяснила разбираемо и предварително ви благодаря.И последно-кога да очаквам превод от нои? Thinking
доколкото съм информирана - болничният се изчислява на база заплатата, на която са те осигурявали 6 месеца назад, а майчинството 12 м. назад. Средноаритметично събираш си сумата от месеците, които ти трябват назад и ги делиш на броя им (грубо казано), а оттам изчисляваш болнични 80 % от сумата, а майчинство 90 %
 Peace

# 16
Благодаря! Hug

# 17

броиш си 410 календарни дни от датата на 45 дневния-тогава ти свършват.на всички майки се броят така от началото на 45 дневние и по този начин няма ощетени,защото всеки ражда различно.

За тези 5 дни,които си преносила си взела болничен от гинеколога и те ти се включват към 135 дни болничен,които са част от 410 те дни.Педиатъра с третия болничен изравнява 135 те дни

Elfita, много благодаря! И все пак си мисля, че мамите с пренос са мъъъъничко ощетени, защото по този начин родилите по-рано всъщност се връщат след като децата има са навършили година, че и година и месец, а пък ние не Sad

# 18

броиш си 410 календарни дни от датата на 45 дневния-тогава ти свършват.на всички майки се броят така от началото на 45 дневние и по този начин няма ощетени,защото всеки ражда различно.

За тези 5 дни,които си преносила си взела болничен от гинеколога и те ти се включват към 135 дни болничен,които са част от 410 те дни.Педиатъра с третия болничен изравнява 135 те дни

Elfita, много благодаря! И все пак си мисля, че мамите с пренос са мъъъъничко ощетени, защото по този начин родилите по-рано всъщност се връщат след като децата има са навършили година, че и година и месец, а пък ние не Sad

Изборът кога да се върнеш на работа си е твой, ако примерно останеш до навършване на 2- те години на детето ще си получила сумарно толкова болнични за бременност и раждане+отглеждането на дете до 2 години, колкото  нормално и преждевременно родилите  Wink Пък хората не са виновни( както и ти де), че си преносила.

# 19
  • София-България, Израел - където си поискам
започва от 5.06! Т.е. ще го преведат към 30.07 ли?
зависи кога работодателя ти ще подаде декл.1, а след това и болничния лист в НОИ. В края на месеца, най-късно началото на август трябва да си получиш парите Peace

# 20
  • София
Здравейте на всички, искам да ви попитам нещо понеже счетоводителката ми ме притесни малко днес. От днес сам в майчинство тези 45 дни от 1.07 до 15.08. Искам да ви попитам кога трйабва да се подаде болничния ми в НОИ и кога мога да очаквам някакво изплащане. Питам ви понеже тя твърди че най-рано може да го подаде септеври месец,пак на мен нещо не ми се вярва да е така.
Ще съм ви много благодарна:)

# 21
Здравейте!Аз вчера званях на една обява за продавачка в детски магазин Рая и съвсем честно си казах че съм бременна,но се чувствам страхотно и даже не ми и личи(въпреки че днес влизам в 6 месец),и отсреща ми казаха че нямали нищо против бременните,но такива не им трябват.Защото съм щяла да изляза в майчински и т.н.,а аз и казах ,че е можело да не бада честна с нея и да си почна там и пак да си изляза в майчински нали? newsm78 newsm78 newsm78

# 22
Пиша ви с надеждата да получа съвет какво да правя?!

Бременна съм и се наложи да ползвам болнични, които най -вероятно ще са до края.
Проблемът е, че моя работодател не внася на време болничните в НОИ.
Имам болничен издаден от 18 май до 22 май и все още не е представен в НОИ. След този болничен имам още 2 издадени през м.Юни. Но за тях да не говоря.
Мога ли да се обърна към някоя инстанция за помощ?
Как се предполага да живея без никакви финансови приходи това моите шефове не ги засяга.

Благодаря ви предварително.

# 23
Здравейте!Аз вчера званях на една обява за продавачка в детски магазин Рая и съвсем честно си казах че съм бременна,но се чувствам страхотно и даже не ми и личи(въпреки че днес влизам в 6 месец),и отсреща ми казаха че нямали нищо против бременните,но такива не им трябват.Защото съм щяла да изляза в майчински и т.н.,а аз и казах ,че е можело да не бада честна с нея и да си почна там и пак да си изляза в майчински нали? newsm78 newsm78 newsm78
По принцип при назначаване на нов служител практиката е да е на договор с някакъв изпитателен срок, по време на който бременните не са защитени от уволнение. Така че и да беше започнала, нямаше да имаш никаква гаранция, че няма да те освободят до излизането ти в майчинство. Нормално е да не те назначат в шестия месец, независимо от честността ти.

# 24
Да ама те не знаят в кой месец съм,не са ме виждали,директно думата  БРЕМЕННА и това беше,сега званях в Мираж Консулт защото съм била удобрене за няква обява и като казах пак и познай?????Нестава и ми затвори...  newsm78

# 25
Здравейте и от мен!
Имам 2 кратки и ясни въпроса, надявам се по-знаещите от мен мами да ми отговорят:

1. Ежемесечното изплащане на майчинството продължава ли да е свързано с внасянето на осигуровките на фирамото (както болничните)? Т.е. майчинството да ми се изплаща едва след като се внесат осигуровките на колегите ми от фирмата.

2. Вярно ли е, че докато съм в отпуск по майчинство и фирмата, в която работя, фалира, губя майчинството?! На мен ми звучи абсурдно, нали все пак взимам тези пари на база ВЕЧЕ ВНЕСЕНИ осигуровки!!!!!

Благодаря предварително   bouquet

# 26
Здравейте, ще помоля за бърз отговор.
Малкият ми навършва годинка утре. Искам да прехвърля майчинството -240 лв на бащата. Той работи по трудов договор. Сега въпросите:
1. Трябва ли да има непрекъснат стаж 1 година назад или може да е прекъснат.
2. От фирмата му правят проблеми за прехвърлянето на майчинството. От НОИ ми казаха, че нямат право да откажат,а счетоводителите ми казват, че трябва да има разрешение от работодателя. Как трябва да реагирам при такова отношение на работодателя/пълно безхаберие/.
3. Какъв е срока за прехвърляне на майчинството-ако на бащата не става, трябва да подам декларация при моя работодател за 1/2 от майчинството.
Ще съм много благодарна за бърз отговор. Предварително благодаря.

# 27
  • Майничка
започва от 5.06! Т.е. ще го преведат към 30.07 ли?

Работодателят ще го представи в НОИ след изплащане на юнските заплати. Като знаете на коя дата Ви превеждат заплатата за юни, на следващия ден се подава в НОИ и оттам броите 15 работни дни.

Здравейте на всички, искам да ви попитам нещо понеже счетоводителката ми ме притесни малко днес. От днес сам в майчинство тези 45 дни от 1.07 до 15.08. Искам да ви попитам кога трйабва да се подаде болничния ми в НОИ и кога мога да очаквам някакво изплащане. Питам ви понеже тя твърди че най-рано може да го подаде септеври месец,пак на мен нещо не ми се вярва да е така.
Ще съм ви много благодарна:)

Отговорът е като горния, но заменяте юни с юли. Peace

# 28
  • Майничка
Здравейте и от мен!
Имам 2 кратки и ясни въпроса, надявам се по-знаещите от мен мами да ми отговорят:

1. Ежемесечното изплащане на майчинството продължава ли да е свързано с внасянето на осигуровките на фирамото (както болничните)? Т.е. майчинството да ми се изплаща едва след като се внесат осигуровките на колегите ми от фирмата.

2. Вярно ли е, че докато съм в отпуск по майчинство и фирмата, в която работя, фалира, губя майчинството?! На мен ми звучи абсурдно, нали все пак взимам тези пари на база ВЕЧЕ ВНЕСЕНИ осигуровки!!!!!

Благодаря предварително   bouquet

1. По принцип - да, въпреки че от НОИ не винаги спазват това правило.
2. По време на 410-те дни при всички случаи си получавате парите, след това би следвало да Ви назначи друг работодател за да получавате обезщетение за отглеждане на дете до 2г.

# 29
  • Майничка
Здравейте, ще помоля за бърз отговор.
Малкият ми навършва годинка утре. Искам да прехвърля майчинството -240 лв на бащата. Той работи по трудов договор. Сега въпросите:
1. Трябва ли да има непрекъснат стаж 1 година назад или може да е прекъснат.
2. От фирмата му правят проблеми за прехвърлянето на майчинството. От НОИ ми казаха, че нямат право да откажат,а счетоводителите ми казват, че трябва да има разрешение от работодателя. Как трябва да реагирам при такова отношение на работодателя/пълно безхаберие/.
3. Какъв е срока за прехвърляне на майчинството-ако на бащата не става, трябва да подам декларация при моя работодател за 1/2 от майчинството.
Ще съм много благодарна за бърз отговор. Предварително благодаря.
1. Не е необходимо стажът да е непрекъснат, но трябва да има 12м.
2. Това е от типа отпуски, които работодателят няма право да откаже, но се иска заповед за отпуск от работодателя, да.
3. Няма срок, може да стане във всеки един момент до навършване на 2г. Ако не го прехвърлите сега, подавате при Вашия работодател декларация за промяна на обстоятелствата и заявление-декларация за изплащане на обезщетение по чл.54. Когато на съпругът Ви му разрешат отпуск, подавате пак декларация за промяна на обстоятелствата, а той подава заявление-декларация за обезщетение по чл.53.

Общи условия

Активация на акаунт