Майчинството - счетоводно - 20

• 44 813
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 945
  • В полите на Пирин планина
Pesa това е за теб:

В момента съм в майчинство, но се оказа, че пак ще имаме бебе. За първото си дете се осигурявах напо-висока заплата 6 месеца преди да изляза в болничен, хвана ме новия закон и така 1 година вземах по-високо обезщетение. Искам да попитам:

Важно е да се уточни кога ще излезеш в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термин. Ако все още си в отпуск за гледане на 1-вото дете, то ще ти се изплаща същото обезщетение, както за първото дете, без да е нужно да правиш нещо  Peace

1. На каква база ще ми се изчисляват болничните за второто дете? 6те месеце през които съм се осигурявала на висока заплата + 6 месеца на минимална ли? Ако горното важи знаеш. Ако вече не си в отпуск за гледане на 1-вото дете, то базата ще са предхождащите болничния 12 месеца и осиг. им доход.

2.Мога ли сега да си прекъсна отпуска за отгелжадане на дете и да си плащам осигуровки на по - висока заплата, за да вземам по- голямо обезщетение след раждането на второто дете? т.е. 5 месеца сега + 6те месеца на които  съм се осигурявала преди да родя първото си дете?6-те месеца, в които си се осигурявала за 1-вото дете няма как изобщо да ти влязат в базата.

3. Ако мога да прекъсна отпуска, какво ще стане с обезщетението /240 лв/ , които вземам сега? Ще го спрат ли? За да прекъснеш отпуска си трябва да се върнеш на работа или да ползваш друг вид отпуск. И в двата случая се губи обезщетението, т.е. имаш право само на 1/2 от него - 120 лева, ако си на работа или в натрупан платен отпуск.

Последна редакция: вт, 04 авг 2009, 13:59 от Lady Incandescent

# 946
Момичета, имам едно 100 пъти предъвквано питане, но се притеснявам да не объркам нещо...
Значи става въпрос за служител на трудов договор, излиза по майчинство. Освен трудовия договор има няколко граждански договора, чийто доход ежегодно декларира по ЗДДФЛ.
Може ли да продължи да си бачка по гражданските договори (легално) и има ли опасност да си прецака обезщетението, което ще получава заради трудовия?
Предварително благодаря за отговорите   bouquet

Според мен няма причина да се спре изплащането на обезщетението, ако имаш граждански договор и получаваш възнаграждения по него.

# 947

Неплатен отпуск по чл.167а по КТ – за гледане на дете до 8-годишна възраст.
Този отпуск е в размер на 6 месеца (освен в случаитв на ал.4). Може да се ползва наведнъж или на части до навършване на 8 години на детето, като работодателят трябва да е уведомен за желанието да ползвате този отпуск поне 10 дни предварително.
Признава се за трудов и осигурителен стаж. Съответно за него се полага и платен годишен отпуск.
Осигуровки – 8% от 130лв. за 2009г. – 10.40лв.

Моля,посочете ми къде точно пише,че неплатеният отпуск по чл.167 а по КТ за гледане на дете до 8 годишна възраст  се признава за трудов и осигурителен стаж.Благодаря предварително.

Ето:

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.
(2) В случаите по чл. 167, ал. 2 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца. С негово съгласие отпуск в размер до 12 месеца или остатъкът от неизползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал. 1, настойникът има право на такъв отпуск в размер 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска - на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.
(9) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 - 8 се уреждат с наредба на Министерския съвет.

# 948
Не можах да се ориентирам на сайта на НОИ. Въпросът ми е: какви документи трябва да подам към работодателя и той съответно към НОИ при прекъсване на отпуск по чл. 164?

Работодател е съпругът ми, прекъсвам отпуска за гледане на дете до навършване на 2 г. 2 месеца по рано, защото чакам трето и искам да ви вдигна базата за бъдещите болнични.
Супер ми е неудобно, че ви безпокоя, но счетоводителката ни никак не е в час, а и аз не успях да се ориентирам.
Благодаря предварително!  bouquet

# 949
Не можах да се ориентирам на сайта на НОИ. Въпросът ми е: какви документи трябва да подам към работодателя и той съответно към НОИ при прекъсване на отпуск по чл. 164?

Работодател е съпругът ми, прекъсвам отпуска за гледане на дете до навършване на 2 г. 2 месеца по рано, защото чакам трето и искам да ви вдигна базата за бъдещите болнични.
Супер ми е неудобно, че ви безпокоя, но счетоводителката ни никак не е в час, а и аз не успях да се ориентирам.
Благодаря предварително!  bouquet

Приложение 12: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.12.doc

Приложете като доказателство заявление от твоя страна, че желаеш да се върнеш на работа.

# 950
Lady Incandescent, благодаря ти!  bouquet
Желая ти хубав ден!

# 951
  • sofia
 EmbarassedИзвинете за въпроса,но откъде мога да изтегля молба образец,за 45дневен отпуск преди термин и след този срок какво друго се попълва и откъде.Адски не съм наясно с тази документация,какво след какво следва,какво се предава и т.н,а и около мен няма кой да ми бъде полезен,даже работодателите ми са със стари бланки Embarassed

# 952
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
EmbarassedИзвинете за въпроса,но откъде мога да изтегля молба образец,за 45дневен отпуск преди термин и след този срок какво друго се попълва и откъде.Адски не съм наясно с тази документация,какво след какво следва,какво се предава и т.н,а и около мен няма кой да ми бъде полезен,даже работодателите ми са със стари бланки Embarassed

От сайта на НОИ
www.noi.bg

# 953
Здравейте момичета, винаги сте ми помагали, и пак съм тук за помощ Hug

След около 2 месеца трябва да се върна на работа. Въпросът е:
1.Имат ли право да НЕ ме върнат на същата позиция, а да ме преназначат на по- ниска такава, с по - малка заплата?

В момента на моето място има човек, но той не би ли трябвало да е на договор по заместване, и да се махне когато аз се върна?
Много ще съм ви благодарна ако ме светнете  Embarassed

# 954
Здравейте момичета, винаги сте ми помагали, и пак съм тук за помощ Hug

След около 2 месеца трябва да се върна на работа. Въпросът е:
1.Имат ли право да НЕ ме върнат на същата позиция, а да ме преназначат на по- ниска такава, с по - малка заплата?

В момента на моето място има човек, но той не би ли трябвало да е на договор по заместване, и да се махне когато аз се върна?
Много ще съм ви благодарна ако ме светнете  Embarassed

Всички тези промени се правят с допълнително споразумение, т.е. фактът че си била в отпуск за гледане на дете не е предпоставка да ти променят длъжността и заплатата. За това е нужно и ти да си съгласна, според КТ. Еднолично работодателят може само да ти увеличи заплатата  Grinning Принципно лицето, което те замества може да е назначен по заместване, но може и на постоянен договор - няма изрични норми по този въпрос.

# 955
Всички тези промени се правят с допълнително споразумение, т.е. фактът че си била в отпуск за гледане на дете не е предпоставка да ти променят длъжността и заплатата. За това е нужно и ти да си съгласна, според КТ. Еднолично работодателят може само да ти увеличи заплатата  Grinning Принципно лицето, което те замества може да е назначен по заместване, но може и на постоянен договор - няма изрични норми по този въпрос.

Знаех си Mr. Green  Е ще духат супата тогава bowuu

Много благодаря Lady Incandescent, както винаги бързо и изчерпаелно  bouquet

# 956
Здравейте момичета
Имам едно въпросче - в момента голямата ми дъщеря е на годинка и половина и майка ми я гледа.Прехвърлила съм и майчинството си.Аз съм в майчинство заради малката,която е на един месец.Майка ми почва работа от 01.09 и ще си взема каката.Въпроса ми е какви документи трябва да подадем аз и майка ми за да почна да получавам аз 120 лв. за каката а на майка ми да и спрат майчинството.
Дано съм обяснила правилно
Благодаря ви предварително   bouquet  

Някой може ли да отговори и на моето въпросче   Rolling Eyes

# 957
Здравейте момичета
Имам едно въпросче - в момента голямата ми дъщеря е на годинка и половина и майка ми я гледа.Прехвърлила съм и майчинството си.Аз съм в майчинство заради малката,която е на един месец.Майка ми почва работа от 01.09 и ще си взема каката.Въпроса ми е какви документи трябва да подадем аз и майка ми за да почна да получавам аз 120 лв. за каката а на майка ми да и спрат майчинството.
Благодаря ви предварително   bouquet 

Майка ти подава декларация за промяна на обстоятелствата - Приложение 12 - http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.12.doc
Ти подаваш Приложение 4 - http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.4.doc

# 958
Здравейте момичета

Майка ти подава декларация за промяна на обстоятелствата - Приложение 12 - http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.12.doc

И само тези два документа ли - свикнала съм като се разправям с такива неща да има сумати бумащини - благодаря ти много   bouquet

# 959
Здравейте момичета

И само тези два документа ли - свикнала съм като се разправям с такива неща да има сумати бумащини - благодаря ти много   bouquet

Това са за пред НОИ.
Иначе майка ти трябва да пусне заявление до работодателя, че иска да се върне на работа.

Общи условия

Активация на акаунт