Отговори
# 180
И аз го кръстих на мене.Не ми харесва някой да ме натиска и то за неща които трябва да ги решим ние,аз и мъжът ми.
Леко раждане ти желая от сърце  bouquet

# 181
Аз кръстих малкия Стефан на баща си.Не е нито на свекърами нито на свекърва ми въпреки че след време може да кажат че е нарочно понеже имената на моите родители започват с буквата С.От самото начало когато забременях казах че ако е момиче ще се казва Детелина а ако е момче Стефан.

# 182
аз не искам да кръщавам детето си на свекърва си, тъй като много трудно я понасям - не го показвам пред нея или пред сина й, но вярвайте струва ми доста усилия. Свекър ми е починал, не го познавам, но не жалая да кръщавам детето на починал човек. Не знам как ще се справя с мъжа си, той се грижи за мама като за детенце, като е с нея е сякаш друг човек, а тя е свикнала така. Свекърва ми има доста остарели разбирания, доста ограничена жена е, няма да навлизам в подробности... Искам да кръстя детето на моята майка, тъй като тя и баща ми са хората, които са винаги до нас и ни подкрепят и помагат при нужда, и приемат мъжа ми като тяхно дете.
Как според вас мога да се справя? А и не желая да се караме за име..

# 183
Няма формула относно имената.Ако родата е ограничена сръдни винаги ще има ,освен ,ако не чакаш тризнаци за да угодиш на всички.
Кръстих първото дете "уж" на свекъра ,но го кръстих така по други съображения ,името ми харесва -в противен случай нямаше да отстъпя.
Второто ще го кръстя както желая ,ако ще да не ме погледнат повече.
А и мъжът ми е оставил избора на име на второто бебе на мен,споменах му какви имена съм харесала
и той се съгласи.

# 184
  • София
аз не искам да кръщавам детето си на свекърва си, тъй като много трудно я понасям - не го показвам пред нея или пред сина й, но вярвайте струва ми доста усилия. Свекър ми е починал, не го познавам, но не жалая да кръщавам детето на починал човек. Не знам как ще се справя с мъжа си, той се грижи за мама като за детенце, като е с нея е сякаш друг човек, а тя е свикнала така. Свекърва ми има доста остарели разбирания, доста ограничена жена е, няма да навлизам в подробности... Искам да кръстя детето на моята майка, тъй като тя и баща ми са хората, които са винаги до нас и ни подкрепят и помагат при нужда, и приемат мъжа ми като тяхно дете.
Не кръщавай детето на никого. Иначе би излезнало, че мериш с двоен аршин. Не искам на свекървата, защото не я понасям, а искам на мама. Ами ако мъжът ти не понася майка ти? Още повече, че като чета той има доста близки отношения с майка си. Peace

# 185
  • София
От авторката

Силвинио: Няма начин да няма спорове, ако не сте на еднакво мнение с твоят съпруг..дано свекървата не създава излишни главоболия.

Момичета ние с беба сме добре. Последно като ходих се оказа че дедето си расте но никой не се е сетил да ме попита на колко дни ми е цъкъла.

Снощи говорихме с мъжа ми, каза сама да решавам но да имам впредвид, че техните много ще се огрочат защото са старомодни. Разговорът беше дълъг и няма да навлизам в подробности, но никак не му беше приятно. Познавам го добре и знам че доводите ми са логични и знае че съм права, но е много привързан към майка си и това е нещото което го плаши най-много.

Брагодаря на всички за милите пожелания. Най-важно е да сме здравички.
Стягам куфарите за моренце и няма да ви чета две седмици Sad

# 186
  • Бургас
Приятна лятна почивка   bouquet

# 187
Синът ни се казва Виктор, а дъщеря ни Стела.И двамата с съпруга ми бяхме против да се кръщават на родителите ни.Ти си майката и според мен ти трябва да избереш името на детенцето си.

# 188
Кръстихме дъщеря си Наталия.На никого не сме я кръщавали и никога не е имало претенции и от двете страни за името.Според мен всеки сам трябва да си решава това, а не да се води от предразсъдъци.

# 189
Първото си дете кръстих на свекърва ми-Мария,а второто - на баща ми -Петър. Много харесвам и двете имена и не ми се е налагало да се чудя как да ги кръщавам. Просто и двамата с таткото бяхме и в двата случая на едно мнение.

# 190
Кръстихме сина си на свекъра, но само първата буква се дублира. Останалата част от името си е лично дечкова.Свекър Веселин, а дете-Владимир.

# 191
Сега да не ми се обиди някой, ама аз пък не мога да възприема "кръщаването" само с първа буква или пък момченце да се кръщава на баба си, а момиченце на дядо си! Ако кръщаваш - кръщаваш с цялото име буква по буква, ако не - то според мен не е кръстено на никой детето. Не може, примерно, на дядо Стоян да кръстиш дъщеря си Светослава примерно. Със същия успех детето може да се казва и Веселина и пак да е кръстено на дядо си Стоян.
Пак казвам, дано не се засегне някой. Всички имаме правото да кръщаваме децата си както искаме и на който искаме, ама за мен кръщаването на някой означава наистина да го кръстиш на някой.

# 192
  • Gone with the wind
Az i ti  Харесва ми Теодора. Но просто за мен е неумесно да ме принуждават и това име ми опротивя.
Благодаря на всички, че споделяте мнението си с мен. Hug

Изненада ме реакцията на мъжа ми, той е категоричен, което на мен не ми харесва. Почуствах се така сякаш съм просто донор и нямам право на мнение, цялата рода падскочи и най-много свекърва ми.
 А истината е че аз съм против тези обичай, защото смятам че колкото е внуче на едните толкова и на другите баба и дядо. Моята майчица почина и ми се искаше да направя жест към моят баща, по вързастен е и би се зарадвал. Пък ако дал Господ второ дете ще го кръстим на свекър ми. Но ми се обясни че това е обичай и така трябва, първото на свекъра второто на свекървата и третото...вече на който аз искам..и това наистина в 21век.
Блъскам си главата как да няма обидени..но като знам какви спорове ме чакат направо ми се плаче.

Милата  Hug
Не мога да разбера защо подлагат една бременна на такъв стрес заради едното име ooooh!
Макар да не съм грам фен на имената с тиренце - не може ли така да кръстите детето /естествено ако имената си отиват де/? Така хем вълкът сит, хем агнето цяло  Wink

# 193
  • Atlanta
Сега да не ми се обиди някой, ама аз пък не мога да възприема "кръщаването" само с първа буква или пък момченце да се кръщава на баба си, а момиченце на дядо си! Ако кръщаваш - кръщаваш с цялото име буква по буква, ако не - то според мен не е кръстено на никой детето. Не може, примерно, на дядо Стоян да кръстиш дъщеря си Светослава примерно. Със същия успех детето може да се казва и Веселина и пак да е кръстено на дядо си Стоян.
Пак казвам, дано не се засегне някой. Всички имаме правото да кръщаваме децата си както искаме и на който искаме, ама за мен кръщаването на някой означава наистина да го кръстиш на някой.

Точно така, за мене само първата буква си е живо отбиване на номер. Имам позната Даяна, на баба си Донка била - ами очевадно не е така.

По темата - синът ми е Георги на дядо си Георги /моя баща/. Моят съпруг /първи и единствен син/ не е кръстен на никой и затова бях останала с погрешното впечатление, че за свекърите няма значение името. Е оказа се че имало, ама здраве да е.

# 194
  • Бургас
Зависи кой какво разбира под кръщаване - за някой и първата буква е повод да си мислят, че е предпочетен единия род пред другия. За мен също цялото име на 100% си е знак, че детето носи името на дядо си или който е там от семейството. А само буквата е по-смекчен вариант, а и така се избягват архаични имена от сорта на Бона и т. н.

Общи условия

Активация на акаунт