На плажа - по голо дупе или с бански

• 29 757
  • 323
  •   1
Отговори
# 240
  • Ямбол
Тази година и двамата са с бански, то се вижда.
Но като по-малки до 4 години, бяха голи.
Не са чувствали дискомфорт, не са изгаряли от слънцето. Големият изобщо не изгаря и го мажа с по-нисък фактор - 10-15.
Винаги обаче правим предварителни бани, преди да отидем за повече дни до морето.
Тази година се отчетохме вече с по 1-2 дни, другата седмица ако е хубаво времето в неделя пак ще ги заведем в неделя. Така кожата им свиква и не е постоянно подложена на слънчевото лъчение. А и ни е близо и не е проблем, за час сме около Бургас.
Чак август планираме по-дълго посещение на морския бряг.

# 241
... искам да споделя личните си впечатления от чужденците...

Както бях писала и в една друга тема,чужденците по нашето Черноморие не могат да бъдат представителна извадка за нормалния средностатистически чужденец.Просто нямат нищо общо.Тази измет,която се шири по нашите курорти,пияни до безпаметност,не знаещи даже къде почиват(в Б-я ли,в Турция ли),не можещи да си служат с дистанционното на климатика,крадящи от собствените си екскурзоводи, нагъващи мазни банички и хамбургери,наливащи се по терасите с "бълг.вино" от 2 лв.,не би трябвало да ни е критерий за каквото и да е.
Та това,че някой си чужденец ходел гол по алеите,не означава,че такава е практиката в цивилизованите курорти.

# 242
А за какво трябва да има фактор 50+? Когато си навън на слънце облечен с памучна тениска изгаряш ли? Аз не.

За да те предпазва от слънцето. На теб може да не ти дреме, но на мен ми дреме - достатъчно неща съм прочела както за стареенето на кожата, така и за рака на кожата. Когато кожата изгори - вече си доста след предпазването. Тенът НЕ Е здравословен - всеки кожен лекар ще го каже...  кожата буквално има памет и със всяко излагане на слънце естествената й защита намалява.

И изобщо - в някакъв паралелен свят ли живеем?  newsm78
Имах в предвид, че и памучната тениска предпазва от слънце. Досега не съм видяла някой да е изгорял докато е облечен в дрехи, пък макар и без фактор 50. И аз се чудя как не ме разбираш...
А за паралелния свят - да, убедена съм че е така  Whistling

Последна редакция: нд, 12 юли 2009, 15:22 от roverandom

# 243
  • София
Имах в предвид, че и памучната тениска предпазва от слънце. Досега не съм видяла някой да е изгорял докато е облечен в дрехи, пък макар и без фактор 50. И аз се чудя как не ме разбираш...

Ето за това: "Да нахлузите бяла тениска върху банския костюм е добро начало, но е абсолютно недостатъчно. Тази защита е равна на SPF 3. На практика 50% от UV-лъчите минават директно през нея. Ако тениската е мокра, SPF намалява още повече.

За да се предпазите адекватно, дрехите ви трябва да са тъмни, а материята - плътна. Но идеята да стоите край басейна в плътен черен костюм дори не е смешна. Колкото и да е неприятно, заложете на дългия ръкав и тъмните цветове."

Случайна статия, но е достатъчно да напишеш в търсачката УВ-лъчи+ дрехи и ще ти излезнат десетки подобни.  Peace

И малко пояснение за слънчевите лъчи:

"UVA - лъчи
-проникват по-дълбоко в кожата и действието им се забелязва месеци след излагането на слънце
-дехидратират кожата и я състаряват
-причина са за образуването на пигментни петна, алергии към светлина, нарушаване структурата на ДНК
-причиняват рак на кожата

UVB – лъчи
-стигат само до по-горния слой на кожата
-благодарение на тях получаваме тен
-причиняват видимите слънчеви изгаряния
-могат да доведат до образуване на рак на кожата"

# 244
Isa дано поне някой си даде сметка,че със слънцето шега не бива.Аз вече малко се вманиачавам на тази тема,поне съпруга ми така мисли,но всичко е за здравето на детето.
 Виж,аз съм с много бяла кожа и при мен пигментните петна се появяват наистина чак зимата.После ходя да ги горя тези петна на кожен и давам луди пари.Ходим много рано сутринта и се мажем с фактор 50+ Стоим САМО под чадър,в морето влизаме за съвсем малко(малката си има басейнче под сянката) И наистина има ефект от тези предпазни средства,като бях по-млада не си задавах тези въпроси и наистина особено по ръцете имам много пигментни петна.
 dunaika и аз щях подобно нещо да напиша,но после се отказах.Ние българите(или по-голямата част от нас) наистина сме склонни да съдим по най-невъзпитаните,най-немърливите и т.н. чужденци(и не само) само и само да се самоуспокояваме колко сме "напред" hahahaА не бива да е така.Аз специално говоря за французко семейство,с които дойдохме да си почиваме тук миналата година.И двамата съпрузи са много опитни кожни доктори и са големи специалисти.И други хора,които нямат нищо общо с описаните  от hrrisss са идвали тук с мен и всички мислеха едно - че сме пещерни хора,които за нищо не си дават сметка hahaha JoyПърво за това,че си хвърляме мръсотията на плажа,а после оставяме собствените си деца да се въргалят в нея.
 И да,в развитите страни децата са с бански и си има защо.
 Lilqna това,че децата не изгарят и се чувстват добре не означава,че за тях слънцето е по-малко опасно.То има действие в/у всички и според мен фактор 10-15 е изключително малък.Независимо дали изгаря или не,трябва да е най-малко с фактор 30 Peace

# 245

Деси, много ти е хубаво детенцето, но едва ли банският му в този случай е да го предпазва от мръсният пясък, нали  Laughing
Мхммм Mr. Green

# 246

Деси, много ти е хубаво детенцето, но едва ли банският му в този случай е да го предпазва от мръсният пясък, нали  Laughing
Мхммм Mr. Green

Така си и знаех  Wink

# 247
Още първия път като отиде на море (беше на 10 мес.) малката беше с бански. Мен лично ме притеснява да не се замърси нещо и затова.

# 248
И така, и инак. Първите 3 минути е с бански, като му се намокри дъното ги събува моментално. Не прикляка да си върши ествените физиологични нужди по брега и покрай хорските хавлии. Докато е законно децата по плажовете да са голи, моето ще ходи така и изобщо не ми пука на кого му е неестетично.
От слънцето изобщо не се притеснявам, според мен вредата от слънчевите лъчи се преекспонира и то доста. Няма да си облека детето в неопрен, само и само да не види кожата му малко слънце. Слънцезащитният крем е с фактор 8, най-много 15. Като чета тук за какви бански и какви кремове става дума, не мога да не се запитам за какво изобщо ходите на плаж.

# 249
Аз слагам обикновен бански на детето.Другите мерки,които взимам мисля,че засега поне са достатъчни.
Янечек ако не ни вярваш,можеш да питаш кожен колко е лошо слънчевото влияние.И вредата от слънцето не се преекспонира Crazyпросто от сравнително скоро на някои хора почна да им пука,след като се осведомиха достатъчно добре.Явно не всички сме достигнали до специалист,които да ни "просветли"
 И за мен фактор 8-15 е убийствен.Е,зависи от кожата все пак.Но ако детето е а по-светла кожа е хубаво фактора да е много по-голям Wink.Аз пък не мога да не се запитам парите ли са основната причина,по която си мажете децата(вероятно 5-6 годишни най-много и то) с такъв нисък фактор.В крайна сметка,както можеш да го намажеш с фактор 8,така можеш и с фактор 50,ама цената зависи от фактора,нали?
 Аз специално ходя на плаж,защото просто няма къде да се дяна в такова горещо време освен вкъщи.Не мога да запра дете на 2 години никъде да не излиза.Обичам морето,обичам плажа а и съм израснала във Варна.Просто кожата(както и на цялото ми семейство) не понася на слънцето.С най-бялата кожа сме,често ходим по кожни лекари,защото тук климата не е за нас и може би затова и знаем как да се предпазваме.

# 250
  • Linz
Радвам се, че не всички са обхванати от масовите истерии и от промиването на мозъци Hug
Ние ходим на море заради слънцето, водата и пясъка Peace
Избягвам да втривам химикали в телата на децата си, така както не са ми втривали и на мен, когато съм била дете. Слагам слънцезащитен крем само първите 2-3 дена, колкото да не е без хич Simple Smile
На лекарите отдавна не се доверявам сляпо, тази грешка повече няма да я допусна!

# 251
.... Няма да си облека детето в неопрен, само и само да не види кожата му малко слънце.....
Съществуват и такива бански, но по-горе коментираме другите  Peace

# 252
Cheryl,
въобще не ми пука какво ще ми кажат лекарите, не съм параноичка на тази тема и съм убедена, че слънцето няма да ме разболее от рак. За стареенето на кожата също никак не се безпокоя.  Нямам представа колко струват слънцезащитните кремове и избирам най-ниския фактор, защото е напълно достатъчен за типа кожа на моето семейство. Като стигна до морето съм по-черна от някои циганки, остава да се мажа с фактор 50  Crazy При това го ползвам само първите 2-3 дена, после няма нужда.
Отделно считам, че слънцезащитните кремове са по-вредни за кожата отколкото самото слънце.

# 253
С бански- беше на 6 месеца, когато я заведохме за 1ви път на море- тогава стоеше или с гащички или с памперса.Сега е на 3.  Никога по голо дупе. 1во - не е хигиенично да и се завира пясък, и 2ро не искам да и се зяпа дупето! Де да знам какви идват на плажа!

# 254
  • Ямбол
...
 Lilqna това,че децата не изгарят и се чувстват добре не означава,че за тях слънцето е по-малко опасно.То има действие в/у всички и според мен фактор 10-15 е изключително малък.Независимо дали изгаря или не,трябва да е най-малко с фактор 30 Peace
Така е. Затова до тригодишни децата ми не са виждали море. След това - вече писах, загряваме предварително, с кратки слънчеви бани, избягваме силните слънчеви часове, мазилата са замо за началото и преди плажа, след това не излизат от водата и няма кога да ги намажа. 10-15 за матова кожа и за 11г.дете за мен е добре, малката е с 30 фактор и с фланелка, ако удължим престоя повече от час и половина.

Общи условия

Активация на акаунт