За нас, Земята и Вселената

• 36 566
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
закон за дхармата или целта на живота

Всеки човек има цел на живота. Уникална дарба или особен талант, който да подари на другите. И когато съчетаем своята уникална дарба със служене на хората, ние изпитваме екстаза и възторга на собствения си дух, което е най-висшата от всички цели.
Дхарма е санскритска дума, която означава „цел на живота”. Законът за дхармата гласи, че всички сме приели проявление във физическа форма, за да изпълним дадена цел. Полето на чистата потенциалност е Бог в своята същност и божественото приема човешка форма, за да изпълни дадена цел.
Съгласно този закон вие притежавате уникален талант, както и уникален начин да го проявявате. Има нещо, което можете да вършите по-добре от всеки друг в целия свят. А всеки уникален талант и уникално проявление на този талант задоволяват също толкова уникални потребности. Когато тези потребности съответстват на творческата проява на вашия талант, се получава искрата, която създава изобилието. Проявявайки своя талант за задоволяване на потребностите, вие създавате неограничено благосъстояние и изобилие.
Законът за дхармата съдържа три компонента. Първият гласи, че всички сме дошли на този свят, за да открием истинската си същност, да проумеем сами, че истинската ни същност е духовна, че сме най-вече духовни същества, приели проявление във физическа форма. Ние не сме човешки същества, които понякога имат духовни преживявания, а тъкмо обратното: духовни същества, които понякога имат човешки преживявания.
Всички сме тук, за да открием своето по-висше аз или своята духовна същност. Това е първото условие на закона за дхармата. Трябва сами да открием, че във всеки от нас се крие бог или богиня в зародиш, който или която иска да се роди, за да можем да проявим своята божественост.
Вторият компонент е проявяването на нашите уникални таланти. В закона за дхармата е казано, че всяко човешко същество притежава уникален талант. Вие имате дарба, която е уникална в своето проявление, дотолкова уникална, че няма друг жив човек на тази планета, който да притежава същата дарба или да проявява тази дарба по същия начин. Това означава, че можете да правите едно нещо по-добре от всички и по начин по-добър от всеки друг на цялата Земя. Когато правите това нещо, вие губите представа за времето. Проявяването на уникалния ви талант (а в много случаи той не е само един) ви води до усещането за вечност.
Третият компонент на закона за дхармата е служенето на човечеството. Това означава да служите на своите събратя и да си задавате въпроса: „Как мога да помогна? Как мога да помогна на всички онези, с които влизам в допир?” Когато съчетавате своята способност да проявявате уникалния си талант със служене на човечеството, вие се възползвате в пълна мяра от закона за дхармата. А присъедините ли към тях и съзнанието за собствената си духовност, за полето на чистата потенциалност, несъмнено ще получите достъп до безгранично изобилие, защото тъкмо това е пътят за постигане на истинско изобилие.
Тук не става дума за нещо преходно: изобилието е постоянно, благодарение на вашия уникален талант, на вашия начин да го проявявате и всеотдайното ви служене на вашите събратя човеци. Ще се убедите в това, когато вместо да се питате „Каква полза ще имам?”, започнете да си задавате въпроса „Как мога да помогна?”.
Въпросът „Каква полза ще имам?” е вътрешният диалог на егото. Питането „Как мога да по¬могна?” е вътрешният диалог на духа. Духът е онова пространство във вашето съзнание, в което възприемате своята принадлежност към Вселената. Достатъчно е да изместите своя вътрешен диалог от „Каква полза ще имам?” към „Как мога да помогна?”, за да се издигнете автоматически над егото и да навлезете в пространството на своя дух. Медитацията е най-ефикасният начин за навлизане в пространството на духа, но простото изместване на вашия вътрешен диалог към „Как мога да помогна?” също ви осигурява достъп до духа, до онова пространство във вашето съзнание, където усещате своята принадлежност към Вселената.
Ако желаете да се възползвате максимално от закона за дхармата, трябва да си обещаете няколко неща:
- ще търся своята по-висша същност, която е над егото ми, чрез практикуване на духовност;
- ще се стремя да открия своите уникални таланти и когато ги открия, ще изпитвам удоволствие, защото чувството на удоволствие ще дойде, когато започна да усещам вечността - когато съм в състояние на блаженство;
- ще си задам въпроса как ми приляга най-много да служа на човечеството. Ще намеря отговора на този въпрос и ще го приложа на практика. Ще използвам уникалните си таланти, за да обслужвам потребностите на своите събратя; ще съчетавам техните потребности със своите желания, за да помагам и служа на другите.
Седнете и направете списък на отговорите към следните два въпроса. Ако парите не бяха проблем и разполагахте с колкото искате време и средства, какво бихте направили? В случай, че бихте се занимавали със същото, с което се занимавате и сега, вие сте в дхарма, защото много обичате онова, което вършите: вие проявявате своите уникални таланти. След това се запитайте: „Как ми приляга най-много да служа на човечеството?”
Намерете отговора на този въпрос и го приложете на практика.
Открийте своята божественост, намерете уникалния си талант, поставете го в услуга на човечеството и ще можете да генерирате цялото богатство, което желаете. Когато творческата ви проява съответства на потребностите на вашите събратя, благосъстоянието ще потече спонтанно от незримото към зримото, от сферата на духа към света на формите. Вие ще започнете да възприемате живота си като вълшебен израз на божественото - не само понякога, а постоянно. И ще познаете истинската радост и истинския смисъл на успеха: екстаза и възторга на собствения си дух.
Приложение на закона за дхармата или целта на живота:
Ще се възползвам от закона за дхармата, като обещая пред себе си следното:
1. Днес ще отглеждам с любов бога или богинята в зародиш, скрит(а) дълбоко в душата ми. Ще се отнасям с внимание към духа вътре в себе си, който дава живот както на тялото, така и на душата ми. Ще се пробудя за дълбоката тишина в сърцето си. Насред обвързания с времето живот ще нося съзнанието за безвременно, вечно съществуване.
2. Ще направя списък на уникалните си таланти. След това ще запиша всички неща, които обичам да върша, проявявайки уникалните си таланти. Когато проявявам уникалните си таланти и ги използвам в услуга на човечеството, аз губя представа за времето и създавам изобилие в своя живот, както и в живота на другите.
3. Всеки ден ще се питам: „Как да служа?” и „Как да помагам?” Отговорите на тези въпроси ще ми позволят да помагам и служа с любов на събратята си човеци.

# 256
закон за най-малкото усилие

Цялостното същество знае, без да отива, вижда, без да гледа, и постига без да прави – Лао Дзъ
Разумът на природата функционира без всякакво усилие… с безгрижие, хармония и любов. И впрягайки силите на хармонията, радостта и любовта, ние с лекота създаваме успех и благополучие!
Законът за най-малкото усилие се базира на факта, че разумът на природата функционира с лекота и разюздано безгрижие. Това е принципът на най-малкото действие, на несъпротивлението- следователно е принципът на хармонията и любовта. Научите ли този урок от природата, с лекота ще изпълнявате своите желания.
Когато наблюдавате природата в действие ще видите, че тя изразходва минимално усилие. Тревата не се мъчи да расте-тя просто си расте. Рибите не се мъчат да плуват-те просто плуват. Цветята не се мъчат да цъфтят, те цъфтят. Такава е присъщата им природа. Природата на бебета е да са щастливи. Природата на слънцето е да грее. Човешката природа е да материализира мечтите си, леко без усилие.
Във философията на Индия, това е известно като принцип на пестене на усилията, или „прави по-малко и постигай повече”. В крайна сметка достигаш състояние, в което не вършиш нищо и постигаш всичко. Достатъчно е само да се появи някаква идея и тя се материализира без всякакви усилия. Онова, което наричаме „чудо”, всъщност е проявление на закона на най-малкото усилие.
Разумът на природата функционира без усилие, без съпротивление- спонтанно. Когато сте опознали добре истинската си същност, когато сте в хармония с природата- вие сте в състояние да се възползвате от закона за най-малкото усилие.
Най-малко усилия се изразходват, когато действията ви са мотивирани от любов. Това е така, защото природата се крепи от енергията на любовта. Когато се стремите към власт и контрол над другите, вие пилеете собствената си енергия. Когато се стремите към пари или власт(за да задоволите собственото си его), вие хабите енергия тичайки подир илюзията за щастие, вместо да се радвате на щастието в момента. Когато се стремите към парите само за лична облага, вие прекъсвате притока на енергия към себе си и пречите на разума на природата да се прояви. Но когато действията ви са мотивирани от любов, вашата енергия се умножава, натрупва и акумулираната енергия може да бъде насочена към създаването на нещо, което желаете, включително неограничено богатство.
Мислете за своето тяло като уред за регулиране на енергията. То генерира, натрупва и изразходва енергия. Ако знаете как ефикасно да генерирате, натрупвате и изразходвате енергия- вие ще сте в състояние да създадете произволно голямо богатство. Вниманието към егото консумира най-много енергия. Когато вътрешният ви ориентир е егото, когато се стремите към власт и контрол над други хора или очаквате одобрението на другите- вие прахосвате енергия. Ако тази енергия бъде освободена, тя може отново да бъде канализирана и използвана за създаването на всичко, каквото пожелаете. Ако вътрешният ви ориентир е вашият дух, ако сте неуязвими за критиките и не се боите от никакви предизвикателства, вие можете да впрегнете силата на любовта и да използвате творчески енергията в името на благоденствието.
Законът за най-малкото усилие има три компонента, три неща, които бихте могли да направите, за да задействате принципа: „прави по-малко и постигай повече”:
- ПРИЕМАНЕ - означава просто да вземете решение –„днес ще приемам хората, ситуациите, обстоятелствата и събитията такива, каквито са”. Запомнете:”този момент е такъв, какъвто трябва да бъде”, защото целият свят е такъв, какъвто трябва да бъде. Този момент, който преживявате точно сега, е кулминация на всички моменти, преживени от вас в миналото. Той е такъв, какъвто е, защото цялата Вселена е такава, каквато е. Когато се противите на този момент, вие всъщност се противите на цялата Вселена. Вместо това можете да вземете решение днес да не се противите на Вселената, противейки се на момента. Това означава, че приемате този момент напълно и безрезервно. Приемате нещата такива, каквито са, а не такива, каквито бихте искали да бъдат в този момент. Важно е това да се разбере. Може да си пожелаете в бъдеще нещата да бъдат различни, но в този момент ще трябва да ги приемете такива, каквито са. Ако сте обезсърчени и разтроени от някого или от нещо, спомнете си, че не реагирате на човека или ситуацията, а на своите чувства по отношение на човека и ситуацията. Това са ваши чувства и за тях друг няма вина. Когато приемете и осъзнаете това напълно, вие сте готови да поемете отговорността за начина, по който се чувствате, и да го промените. А щом сте в състояние да приемате нещата такива, каквито са, вие сте готови да поемете отговорността за своето положение и за събитията, на които гледате като на проблем;
- ОТГОВОРНОСТ– да не обвиняваш никого и нищо за своето положение, най-вече себе си. Отговорност означава, приемайки дадено обстоятелство, дадено събитие, даден проблем, да си способен на градивна реакция към положението, такова, каквото е в момента. Всеки проблем съдържа възможности и съзнанието ви позволява да вземете момента и да го преобразите в нещо по-добро или в по-добра ситуация. Така всяка ситуация, минаваща за неприятна, ще се превърне във възможност за създаване на нещо ново и красиво и всеки, считан за тиранин, ще се превърне във ваш учител. Реалността е въпрос на интерпретация. И ако вие предпочитате да интерпретирате реалността по този начин, ще имате около себе си много учители и много възможности за развитие. Винаги когато се сблъскате с тиранин, учител, приятел или враг(по същество между тях няма разлика), напомнете си:”този момент е такъв, какъвто трябва да бъде”. Каквито и взаимоотношения да сте създали през живота си, те са тъкмо взаимоотношенията, които са ви нужни в този момент. Зад всички събития има скрит смисъл и този скрит смисъл служи на вашето израстване;
- НЕПРОТИВЕНЕ – вашето съзнание е настроено да не се противи и вие сте отхвърлили необходимостта да убеждавате другите в своята правота. Когато наблюдавате хората около себе си, ще установите, че те прекарват 99% от времето си, отстоявайки своите становища. Ако вие се отърсите от необходимостта да защитавате схващанията си, ще разполагате с огромни количества енергия, която сте прахосвали преди. Когато заемете отбранителна позиция, когато обвинявате другите, когато не приемате момента, когато не се примирявате с него- животът ви среща съпротивление. Винаги когато срещнете съпротивление, си давайте сметка, че ако насилвате ситуацията, съпротивлението само ще се увеличава. Напълно се откажете да защитавате становището си. Когато престанете да се борите и съпротивлявате, ще изживеете напълно настоящето, което е подарък за вас. Ако прегърнете настоящето и се слеете с него, ще почувствате, че във всяко живо същество пулсира огън, светлина, искра на екстаза. Щом започнете да усещате това тържество на духа във всичко, което е живо, щом го възприемете напълно, във вас ще се зароди радост, ще отхвърлите ужасното бреме на противенето, възмущението, уязвимостта. Едва тогава ще станете весели, безгрижни, свободни. В тази радостна, проста свобода вие ще знаете без всякакво съмнение в сърцето си, че всичко, което искате, е достъпно за вас, когато и да го пожелаете. Вашето желание ще идва от нивото на щастието, не от нивота на тревогата и страха. Не е нужно да давате обяснения, просто заевете своето намерение пред себе си. Тогава ще изпитате удовлетворение, задоволство, радост, свобода и автономност във всеки момент от живота си. Обещайте си да следвате пътя на несъпротивлението. Това е пътят, по който природният разум се разгръща спонтанно, без съпротивление и усилие.
Когато постигнете деликатната комбинация от приемане, отговорност и непротивене- животът ви ще потече без всякакво усилие. Ако бъдете открити за всякакви становища, ако не се придържате упорито само към едно- вашите мечти и желания ще се слеят с желанията на природата. Тогава ще можете да освободите намеренията си без остатък и просто да чакате подходящия момент, когато вашите желания ще се превърнат в реалност. Можете да бъдете сигурни, че ако моментът е подходящ- желанията ви ще се реализират. Това е законът за най-малкото усилие.
ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАЙ-МАЛКОТО УСИЛИЕ
Ще се възползвам от закона за най-малкото усилие, като обещая пред себе си следното:
1. Ще упражнявам приемане. Днес ще приемам хората, ситуациите, обстоятелствата и събитията такива, каквито са. Ще помня, че този момент е такъв, какъвто трябва да бъде, защото целият свят е такъв, какъвто трябва да бъде. Няма да се боря срещу цялата Вселена, борейки се срещу този момент. Моето приемане е пълно. Приемам нещата такива, каквито са в този момент, а не такива, каквито желая да бъдат;
2. Приемайки нещата такива, каквито са, ще поема отговорността за своето положение и за всички онези събития, в които виждам проблем. Зная, че да поема отговорност означава да не обвинявам никого и нищо за своето положение, включително и себе си. Зная, че всеки проблем представлява скрита възможност и будният поглед за възможностите ми позволява да взема този момент и да го преобразя в нещо по-полезно;
3. Днес моето съзнание ще остане настроено на непротивене. Ще отхвърля необходимостта да защитавам своето становище. Няма да изпитвам потребност да убеждавам другите, че трябва да приемат моето становище. Ще остана открит за всички мнения и няма да се придържам към никое от тях.

# 257
Един поздрав за всички!   bouquet

http://smiah.net/?page=video&action=more&key=1825

Мир, Любов, Хармония!   Heart Eyes

# 258
  • Русе
 благодаря, довечера ще го пусна и на дребчо да се позабаляваме пак заедно
 И за законите благодаря. Имах нужда от преговор
Тъкмо прочетох за разходката и смяната и се обади приятелката ми, която не съм виждала от седмици с оферта да се видим  Simple Smile

# 259
  • GYM
tonimar , последните ти постове бяха особено вдъхновяващи...Благодаря Hug

# 260
A m b e r , всичко излишно е това, което не ти помага, не ти носи усмивка, това, което те дърпа назад. Сигурно всички си имаме такива шкафчета. Понякога се случва така, че нарочно изхвърляме ключа - да не можем никога да ги отворим, за да не боли. Но само си мислим, че боли единствено, когато ги отворим, а не е така. Тяхната сянка е в нас дори те да са плътно затворени. Какво е спасението? Да погледнем към светлината! Буквално ми се наби в главата тази част от подписа на emoli: "Обърни лице към светлината и сенките ще останат зад гърба ти" Ти дори ще забравиш за тях, а само така те ще си отидат! Колкото повече ги мислим и преживяваме за стотен път, толкова повече ги придърпваме към себе си, захранваме ги със собствената си енергия. Няма как така да си отидат. Няма как шкафчетата да се изпразнят докато мислим какво сме скрили в тях....

Не се насилвай да простиш. Понякога си иска доста време и трансформация. Опитай да излезеш от ролята си чрез разбиране, което не е еднозначно с прошката. Правото на избор е на всеки и понякога чуждият избор ни причинява болка. Dess не ти ли припомни притчата за подаръка?  Grinning Но от личен опит знам, че когато подаръкът се приеме, после дълго пари, дори да го изхвърлиш на бунището...

Поискай щастието си! Никой и нищо не заслужава да ти го отнеме!

# 261
bluelady♥D , и на мен така ми подействаха, когато ги прочетох!  Grinning Hug

A m b e r   Laughing Ето какви "съвпадения" се случват!

# 262
  • Русе
 Да попитам аз ли съм най безнадеждния случай  Laughing, на мене врътката от подписа ти ми се върти винаги само в една посока

# 263
 Joy И на мен само в една посока ми се върти!  hahaha
Но пък ми напомня, че от мен зависи нещата в живота да си ги врътна аз, както е добре за мен - към светлината!  Grinning

# 264
  • Добрич
А на мен понякога ми се върти в двете посоки /особено в началото, когато сложи картинката/, а друг път само в една /най- често сега/. Явно зависи от моментното състояние.

tonimar, благодаря за законите! От къде ги намери ако не е тайна, че днес търсих подробна информация за Закона за парите и не открих нищо съществено.

# 265
 Hug а на мен,чак сега ми направи впечатление,че само на една страна се върти  newsm78
и в следващия момент-се обърна  Rolling Eyes

# 266
Щастливки!  Grinning Мозъците ви са по-синхронно развити от моя, добре че имам фантазия!

Вела, оттук

http://zdraveopazvane.com/

но всички досега публикувани закони вече ги постнах... Но се очакват нови, спомена се за 22 закона.

# 267
здравейте  момичета   Hug

в даденния от tonimar блог се преплитат два материала:

ДУХОВНИТЕ ЗАКОНИ НА ЖИВОТА   на Дийпак Чопра

и

ДВАДЕСЕТ И ДВА НЕОСПОРИМИ ЗАКОНА НА СЪВЪРШЕНОТО ЗДРАВЕ  на Грег Андерсън

# 268
Amitola, благодарско!  Hug Законите са наистина ценни и ще ги дочета спокойно. За някои може би ще е ценен Законът за прошката  Grinning

В различни книги се пише едно и също, но в посочените от теб всичко това е концентрирано и вдъхновяващо, както го определи bluelady♥D .

# 269
Тонимар,благодаря ти от сърце!  Hug
И вие всички момичета,благодаря,че ви има! Hug

Общи условия

Активация на акаунт