Частни ДГ София 2

• 98 784
  • 774
  •   1
Отговори
# 120
  • София
балони, предполагам, че за моя пост питаш:
Приемът е от 8,30 - може и в толкова да си заведеш детето, но най-късно в 9,30.
Естествено, че е най-добре да се сготви в ДГ, но повечето частни ДГ нямат условия за това - нито помещения, нито готвачи, а и предполагам, че трябва определени сертификати и т.н. от ХЕИ и др. служби, явно е по-лесно да се носи отвън храната. В един апартамент, пък бил и голям, е трудно да сготвиш за 20-30 деца.
Имат плодове в 10,30, обяда е към 12.30, а разходката от 13 до 14-14.30. Мисля, че не е лошо като идея, тъкмо да им се посмели храната, вместо да лягат с пълни стомаси. И на мен 15.00 ч. ми изглежда малко късно за след. сън, но така са преценили в градината, че могат да го вместят. Децата там са от 3 г. до 6 г., тези по-малките си спят, защото окапват до 15.00 ч., но на по-големите не им се спи и затова си играят, доколкото разбрах и някои родители предпочитат децата да не спят /защото не могат да заспят вечерта/ и в градината се съобразяват с това.

# 121
Да, това с храната е важен момент. Ако се готви на място има 100 норматива и ХЕИ са чести гости. Но това, като родител....ми харесва.Освен това деца да си носят от къщи храна не ми се вижда удачно. Че моето дете може да носи картофи с кюфтета, а другото- боб. Съмнявам се, че и двете деца ще са доволни.А и не мисля, че някоя майка ще праща всеки ден детето си със супа....?!А и къде ще се топли?!  chefА това, че малките спят, а по-големите -не е добре.Защото аз реших, че и 2-3-годишните са на разходка?

# 122
  • София
Всички са на разходката - и малки, и големи, спят след като се върнат от нея, но ако някой не иска да ходи на разходка и му се спи по-рано - остава и ляга да си спи. Няма 2 г. там, трябва да са поне на 2,5 г., това е градина, не ясла.
Малко нетрадиционна изглежда тази програма и начин на обучение, но това е характерно за метода на Мария Монтесори - смята се, че не може в едно и също време 20-30 деца да имат еднакви желания и потребности, и че трябва да се уважават желанията на детето какво иска да прави.  Насила деца не се слагат нито да лягат, нито се карат да ядат. Основното е, че децата заниманията на децата са продиктувани пак от техните желания - всяко дете се занимава с нещо различно - това, което само си е избрало. Мен това ме устройва идеално и е в хармония с принципите ми на отглеждане на дете, предполагам, че доста хора ще предпочетат конвенционалната ДГ, но на мен тя не ми харесва особено, лично аз имам лоши детски спомени от нея.
Всъщност за мен има огромно разминаване между това, което трябва да е ДГ, и факта, че в България ДГ се използва не да обучават децата, а да ти ги наглеждат, докато си на работа - не, че и аз не се възползвам от това, защото също работя. В идеалния случай детето трябва да ходи на ДГ, за да се обучава, като престоя му там трябва да бъде 4-5 ч. макс. /което време да се използва активно за обучение и игра/, а след това би трябвало да се прибира вкъщи за обяд и следобеден сън. В повечето ДГ по света не предлагат обяд, нито имат легла за децата - там си ги взимат наобяд, в някои ги взимат и после ги връщат след следобедния сън. За съжаление в БГ реалността е друга - повечето майки работят, и ние очакваме ДГ да се грижат за децата ни, вкл. обяд и сън, и това натоварва ДГ с проблеми, които се решават понякога не много добре, и определено са за сметка на обучението. Но, това е реалността за съжаление.
Защо да е лошо, че големите не спят? Деца на 5 или 6 г. много често нямат вече нужда от следобеден сън - трябва ли да спят насила?
И последно - ето един модел на ДГ /от блога на Василена Доткова/, който на мен ужасно ми харесва, жалко е, че това е държавна ДГ в Швеция, а тук дори и в частните този модел не може да се постигне. Доста от нещата се практикуват в градината на дъщеря ми, от което съм много доволна.
http://www.blizodobebeto.com/2009/10/12/dagis/

# 123
Да, всичко това е чудесно. Зачитам твоето право на предпочитание.Не бих казала "не си права" или нещо подобно, но моето виждане е различно. Не би могло да се "пренесе" 1-1 всичко в нашите градини. Важно е да се отчете цялостната образователна концепция, бит , възпитание и много други. Лошото е, когато някой каже "е, защо не сме като еди...къде си". Ами просто защото няма как да стане.
Преди време имах "съприкосновение" с едно дете, което беше живяло в Германия, в датска градина с подобни традиции. Дойде тук за подготвителен клас. Искам да ти кажа, че нещата бяха страшни.Детето беше възпитавано на воля и нямаше представа за социални норми или за зачитане на детето но нея.

# 124
  • София
Хм, зависи от критериите за "на воля" и "социални норми". Трудно мога да си представя, че дете от немско или датско училище няма да се съобразява със социалните норми, но може би с теб имаме различно виждане какво е това "социални норми", ако дадеш конкретен пример - ще се радвам.
Не искам да споря  Hug, просто мисля, че модела на образование, вкл. от ДГ в БГ е много закостенял, лично аз не желая да напъхват детето ми в такива рамки от малко.

# 125
Не, няма нищо лошо в един кротък спор и е нормално хората да имат различно мнение, стига то да се изкаже възпитано, нали.
Аз също съм против онези стари "соц" норми за уеднаквяване на децата и за убийство на личността! Считам, че това е ужасно. Но моето мнение за Монтесори концепцията е, че е интересна, но не е приложима в България. Скоро в друга тема отново спорихме с една майка, която не харесва образователната ни система. Да, не е перфектна, но има и нещо друго. Все пак не като преди година, а и ние майките нямаме властта да я променим. Освен това аз съм си малко шовинист и съм против фаворизирането на всичко чуждо. Имам представа от образованието в други страни /поне за ДГ/, но не считам, че има цялостна система, която трябва да заимстваме. Има положителни неща, но според мен те просто са "различни", но не по-добри.
На теб в момента ти харесва тази "Монтесори-система", но скоро детето ти ще тръгне на училище. Считаш ли, че тогава то ще съумее да се справя с правилата в клас? Там все пак има определени норми. Няма как да избягаш от тях.
Аз не съм за мачкането и унифицирането на детската личност, но считам, че на тази възраст у децата трябва да се изградят критерии за "може" и "не може", за искам и трябва. Нима едно дете на 2 години "знае какво иска". Може и да знае, но нали то трябва да бъде научено.
А случаят с гостенчето от Германие беше истински и страшен. Майката разказваше как там като го заведе в градината, учителките ги пускат в един двор/независимо от времето/ и всеки прави каквото си иска.Ако иска яде, ако иска спи....Да, обаче това малко прилича на свободия. И сега се оказа ,че това детенце не може да осъзнае когато му се казва, че "трябва да стои еди къде си", че когато другите се хранят, и то трябва да го прави, а не след 3 ч. и т.н.т. Да не говорим ,че на детската площадка изпотрепа децата, защото не й давали играчките да ги чупи.и т.н.т.

# 126
Това вече започна да ми заприличва на онази тема, в която майките бяха възмутени как имало голо дете германче на площадката  Grinning
Балони, какво лошо намираш в това децата да си носят храна от вкъщи и да не спят, ако са отказали следобедния сън? Моята дъщеря отдавна не спи на обяд, а аз лично имам доста лоши спомени от детската по отношение на спането. За носенето на храна съм абсолютно за, въпреки че едва ли някъде в БГ се практикува.
В една друга тема се оказа, че режимът на спане (от 12.30ч) на 3годишните и 6годишните в детската градина е еднакъв. Това за мен не е нормално.
А това някой ми казал, не звучи много убедително.

# 127
  • София
балони, Монтесори педагогиката залага изключително много на вътрешното чувство за ред при децата, цитирам една Монтесори педагожка по памет "Децата имат изумително чувство за ред, докато ние - възрастните, не го нарушим". Лично аз съм го забелязала при дъщеря ми, понякога тя ми прави забележка и се учудва защо променям първоначално определения от мен ред, с който е свикнала. В никакъв случай не мисля, че с Монтесори педагогика детето ще се научи на слободия - напротив, при този метод детето само изключително самостоятелно и дисциплинирано. За да не разводнявам тази тема, ето една друга за Монтесори, може да почетеш: Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=381243.0

# 128
Soleil* , не бих се възмутила на голото /чакай, колко голо?!/ дете. Що се отнася до носенето на храна не съм съвсем против, но само си представих картинката- 30 деца с кутии за обяд..... Що се отнася до спането, изглежда, че съм допуснала чисто "писателска" грешка. Аз съм против 2,3-годишните да не спят, но за по-големите съм "за".
Olive на ясно съм с Монтесори педагогиката. На ясно съм и с други педагогически школи /руската, примерно/. Моето мнение си остава положително по принцип, но за прилагането й у нас не съм съгласна. Така че уважавам твоето мнение, но моето е различно. Stop

# 129
  • Sofia
http://www.boyana-bg.com/
Това е НАШАТА ЧДГ вече трета година.
Изключително доволна съм и я препоръчвам Peace
Влади започна да ходи там преди почти 3 год. и смятам да изкара и предучилищната група.
И друг път съм писала и хвалила нашата градина.
Много добра комуникация учител-родител и съобразяван е с желанията и препоръките на родителите.
За храненето( понеже лоша мама няколко пъти споделя недоволството си от храната в тяхната ДГ), нямам забележки-разнообразно е и съответства на менюто,което е записано на таблото. Закуски като филия с халва Shocked не са получавали нашите деца.Имат филии с лютеница, масло, кроасани,баница, палачинки.

Последна редакция: сб, 17 апр 2010, 16:17 от Ge(rga)na

# 130
незнам за какво германче става дума, но аз съм била в германска детска градина и там винаги имаше ред и правила и никога не са ни пускали в двора да си правим каквото си искаме; незнам откъде е тази информация за Германия, но ви уверявам, че няма подобно нещо. Била съм в детска градина в Русия, в България и в Германия. В България ходехме тайно до тоалетната, защото беше забранено, в Германия никой не тръгваше никъде да ходи тайно, защото каквито бяха правилата се спазваха...
Голи се събличахме за да си облечем пижамите, в едно спално момчета и момичета и никой не се срамуваше, докато в БГ детската градина всички умираха от срам и си обличаха пижамите върху гащите и потниците.
Нека за германски и други небългарски детски градини се изказват хора, които са били там, а не са чули от някого...
И още нещо ако на едно германче кажеш "не", значи "не", ако кажеш на едно българче "не", означава "можеби" и то винаги ще пробва, защото самите родители не са така последователни. Темата е толкова голяма и разликите между двете нации са толкова огромни, че няма смисъл тук да се започва.

# 131
Здравейте! Ако някой е записал детето си звездичка в павлово, моля да сподели, или да ми пише на лични.

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 11:45 от jennifer123

# 132
Моля за повече инфо за частна детска градина "Пейо Яворов"....

# 133
  • София
и аз искам,ама явно никой не знае Thinking

# 134
Що не отидете на крака до въпросната "Пейо Яворов", завъртете се там, поговорете с персонала, може и родители да срещнете и с тях да поговорите. Явно никой от четящите тази тема не може да ви помогне с информация.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт