Кои от вас се гордеят или срамуват от България и с какво?

• 15 309
  • 224
  •   1
Отговори
# 180
  • София
ivonska В материален план повечето народи живеят като скотове. Мое мнение. Нормално е да се скандализират от бита ни. В Париж има 360 театъра, но колко хора ходят при билет между 25 и 150 евро / има и по- скъпи, но тези са среден клас/ и заплата между 1500 и 2500 евро и наем на квартирка от 20 кв за 1000 евро? Какъв голф, какви пет лева? Mr. Green

# 181
  • София
ivonska В материален план повечето народи живеят като скотове. Мое мнение. Нормално е да се скандализират от бита ни. В Париж има 360 театъра, но колко хора ходят при билет между 25 и 150 евро / има и по- скъпи, но тези са среден клас/ и заплата между 1500 и 2500 евро и наем на квартирка от 20 кв за 1000 евро? Какъв голф, какви пет лева? Mr. Green

Да. Това е нещото, което аз смятам за най-голям плюс тук (нищо, че темата е за срамОВЕТЕ  Laughing). Ужасно е да живееш добре, но чак на трета възраст.

ПП. Лошото е, че третата възраст живеят скотски тук...

# 182
срамът не е точно негативното чувство, което изпитвам към някои български национални черти и дадености. обикновено може да ме е срам от нещо, което лично аз съм направила.

Яд ме е на гигантското недоразумение, все още наричано от повечето хора "държава". Имаше надпис на една сграда в София "Обичам родината, мразя държавата", та и аз така...

Не разбирам патосът в заформилия се спор.
Силно се вълнувах от първите стъпки на "демокрацията", имах и надежди. вече гледам максимално да изолирам ставащото в "държавата" от личния ми живот.

имаме многобройни поводи за национална гордост, но за съжаление почти всички са се случили много отдавна.

# 183
 Ех хора,мисля,че голям проблем на българина е озлобеността.Не може да се каже,че сме много общителни.По скоро спецове в това да се правим,че не познаваме някого,когото много доблре познаваме. ooooh! Да си призная аз до скоро не можех-все гледам като малките деца(и кой знае за колок тъпа ме имат).Проблемът е,че мнага малко се залага на психологията-в училищата и в обучението на учитили и не само на тях.И това безпаричие идващо от липсата на съвест на много богаташи.Но не споделям мненията нито на Бояна Ламбер,нито на ivonska.И в двата случая се самодистанцират от всичико българско и пошло.А както съм казвала много пъти и пак ще кажа:Като не можеш/не искаш да помогнеш нямаш право да роптаеш/вредиш.

ivonska, защо :
Цитат
Абе, уж е така, ама като те попита чуждестранен контрагент в подгряващ разговор с опознавателна за бизнес климата цел "What is the political situation now in your country?", ми става комплексирано!

Ако им отговаряш с нещо от сорта "some kind of ex-bodygaurd is the prime minister now."-То аз имам повод да се срамувам от сънародничка като теб,която евентуално действа подривно на бъдещи инвестиции в България.
Не може да се роптае срещу новото правителство-та те си работят и то едва от това лято!Не може предубедено да се отнасяме и да оплюваме съгражданите си!Дори има кампания дай идея как да се подобри положението-как да са по-добре сираците,учениците,пенсионерите,безработните,болните.
От къде пари например?Пиши им на хората дай им акъл като много знаеш!

Последна редакция: нд, 04 окт 2009, 20:00 от Lucky bamboo

# 184
Не, никога не съм се срамувала че съм българка.  

Но след доста години живот навън и срещи с много култури , мога да кажа че имаме много кусури и сме адски първични.

Другите общества знаят много малко и за нас и като че ли не ги интересуваме много, много.

Последна редакция: нд, 04 окт 2009, 17:39 от Bis-kara

# 185
  • някъде под слънцето...

Хората асоциират България с мен , и сякаш 100 пъти преувеличено, аз нося отговорност за случващото се. Н

А може би само ти се струва така ?
и причината е в теб самата?
Имам много познати и приятели, които опознаха България заради мен...
Дори някои я посетиха заради мен...
Сблъскали са се с положителни и не дотам  впечатления, но общото мнение далеч не е негативно....
Дори някои си правят труда да ми изпращат имейли на Български(кирилица)
Общувала съм с хора с различни националности, и досега не съм срещала феномена"срамувам се от националността си" другаде освен при българите....

# 186
Обичам страната си,обичам езика си,горда съм с народа ни,природата ни,но мразя държавата ни!

И аз като теб, макар че от определен тип поведение у някои българи откровено ме е срам.
Иначе родината си я обичам (природа, кухня, фолклор, семейство, някои славни исторически моменти), но държавата ... ти добре си го казала Simple Smile

В крайна сметка всеки има своите причини да се чувства по един или друг начин.
Уважавам правото на всеки да има мнение, особено ако е базирано на личен житейски опит, но не допускам чуждо мнение да ми бъде налагано.

# 187
срамът не е точно негативното чувство, което изпитвам към някои български национални черти и дадености. обикновено може да ме е срам от нещо, което лично аз съм направила.

Яд ме е на гигантското недоразумение, все още наричано от повечето хора "държава". Имаше надпис на една сграда в София "Обичам родината, мразя държавата", та и аз така...

Не разбирам патосът в заформилия се спор.
Силно се вълнувах от първите стъпки на "демокрацията", имах и надежди. вече гледам максимално да изолирам ставащото в "държавата" от личния ми живот.

имаме многобройни поводи за национална гордост, но за съжаление почти всички са се случили много отдавна.

точно такова е и моето мнение,но аз не бих се изразила така добре както ти си го написала,особенно за "гиганското недоразумение наричано държава"извиняваи,че те зитирам така,но мн ми допадна това мнение

# 188

и сме адски първични.

Другите общества знаят много малко и за нас и като че ли не ги интересуваме много, много.

И какво от това, че другите общества не се интересуват от нас? Защо това трябва да бъде в основата на човешкото ни самочувствие? Щом не се интересуват нас = ние сме кръгла нула. Защо трябва да възприемаме нещата така? Е, вярно, имаме си кусури, но чак пък да сме толкоз първични...  Хора като хора. Виждала съм доста чужденци и мога да кажа, че не видях в тях нещо, с което да ни превъзхождат, дори в някои отношения са по-зле от нас. И какво от това - тяхното самочувствие не се влияе от моето мнение за тях. Така и трябва. Защо моето трябва да се влияе от тяхното мнение? (Макар че тези, които познавам, всъщност добре се чувстват тук и им харесваме като хора)

А за държавата - и аз съм съгласна. На моменти, като ме хване яд, направо ми се ще да я разпуснем тая държава - и без това от нея няма никаква полза. За какво са ни тези политици, като вместо да защитават интересите на тези, които са ги избрали, те се чудят по колко кожи да им свалят след изборите? За какво ни е да издържаме тая полиция - и с нея, и без нея - все е тая... А пък за администрацията... нямам думи - огромно количество хрантутници, които нищо съществено не вършат, само заемат някакви работни места, хранят се от държавния бюджет, но какво точно работят - и те самите не знаят.

Но това няма да стане причина да намразя родината си или да ме накара да се срамувам, че съм българка. Ни най-малко! Обичам си родината и се радвам, че съм се родила именно тук. Въпреки всичките неуредици. Въпреки комшията, на който му липсват не само първите 7 години, но и първите 7 поколения.

# 189
Гордея се с това.
http://vbox7.com/play:1dcc2b04
http://vbox7.com/play:fa3c8d12
и др.подобни.

# 190
    Горда съм че съм Българка,но ме е срам от това ,че почти не остана и капка морал сред повечето сънародници.  Crossing Arms немога да приема за нормално 10 годишни пикли да се снимат пред огледалото и рекламират в Vbox-a по сутиени и да се гордеят с това (само малък пример),ядосвам се,така се слави Българската жена по света,а знам че има и много по-достойни и т.н. ..... и аз се отплеснах вече ,надявам се да ме разбирате   Peace
 гордея се с това: http://www.youtube.com/watch?v=thL-kKR4v_Q
 и вярвам на това: http://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs&feature=related

Последна редакция: вт, 06 окт 2009, 16:54 от Radita

# 191
  • София
Повече ме е срам отколкото да се гордея  Naughty

# 192
каква комплексарщина ...
  Кое?

# 193
Горда съм с историята ни,с красивата ни природа,с някои сънародници,с роднините и приятелите си! Simple Smile
Срамувам се от простащината на някои сънародници,от разбитите улици,от тъжното място,в което превърнахме родината си. Sad

# 194

и сме адски първични.

И какво от това, че другите общества не се интересуват от нас? Защо това трябва да бъде в основата на човешкото ни самочувствие? Щом не се интересуват нас = ние сме кръгла нула. Защо трябва да възприемаме нещата така? Е, вярно, имаме си кусури, но чак пък да сме толкоз първични...  Хора като хора. Виждала съм доста чужденци и мога да кажа, че не видях в тях нещо, с което да ни превъзхождат, дори в някои отношения са по-зле от нас. И какво от това - тяхното самочувствие не се влияе от моето мнение за тях. Така и трябва. Защо моето трябва да се влияе от тяхното мнение? (Макар че тези, които познавам, всъщност добре се чувстват тук и им харесваме като хора)

Защото е по-добре ако се интересуват от теб, нали? От историята, от културата, от бита, от отношенията между хората....По-източните народи са от по-голям интерес, също Румъния, България е някъде междудругото.

Колко сме първични можеш да разбереш когато поживееш сред други националности, когато почерпиш от опита им, тогава, след няколко години ти се изясняват доста неща.

Да не говорим че изпадаме в другата крайност да се мислим за велики, нещо което не сме. И навсякъде важи принципа на социалното ниво, има всякакви хора, навсякъде, въпроса е ти с какви контактуваш, тук и там...

Общи условия

Активация на акаунт